emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor mu?

SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor mu?
SGK
09.12.2022

SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması mümkündür. Bu sayede çocuk sahibi olmak isteyen çiftler hayallerini gerçeğe dönüştürebilir. Tüp bebek, anneden alınan sağlıklı yumurtaların babadan alınan sağlıklı spermlerle dış ortamda döllenmesidir.

Anne karnında sağlanamayan döllenme, uygun ortam koşullarında gerçekleştirilir. Döllenen yumurta tekrar rahme yerleştirilir. İşlem başarılı bir şekilde sonuçlanırsa normal gebelik süresi tamamlandığında çocuk dünyaya gelir.

SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması, maddi imkânı olmayan aileler açısından avantaj sağlar. Tüp bebek tedavisi son derece pahalıdır. Kullanılan ilaçlar, yapılan işlemler binlerce liralık ödeme yapılmasını gerekli kılar. Masrafların SGK tarafından karşılanması sayesinde tedaviye başlamak mümkün olur.

SGK, belirli şartların yerine getirilmesi halinde masrafları karşılar. Bu süreçte anne ve babanın tedaviye psikolojik olarak hazır olması da önemlidir. Uzun ve zorlu bir tedavi gerektiren tüp bebek sürecinde psikolojik destek de alınabilir.

SGK Tüp Bebek Şartları

SGK tüp bebek şartlarını yerine getirmeyenlerin bu haktan yararlanma şansı yoktur. Bu noktada ilk önce yaş şartından bahsedilmesi gerekir. Kadınlar için aranan asgari yaş şartı 23’tür. Yaşın en fazla 39 olması gerekir. Erkekler için yaş konusunda bir sınırlama yoktur.

Genetik hastalıklara sahip ya da taşıyıcı olan kişiler için sağlıklı sperm ve yumurtalar seçilerek tüp bebek yapılır. İkinci evliliklerini yapan çiftler, ilk evliliklerinden çocuk sahibi olsa da tüp bebek yardımından yararlanabilir.

SGK tüp bebek yardımından yararlanmak için sigortalılık şartı vardır. Kadın ya da erkekten biri en az beş yıldır sigortalı olmalıdır. Bunun yanı sıra 900 günlük prim ödeme şartı da vardır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce diğer yollar denenmelidir.

Son üç yılda diğer yolların denendiği ve sonuç alınamadığı kanıtlanmalıdır. Prim ödeme gün sayısında eksiklik olanlar, borçlanma yoluyla eksiklerini tamamlayabilir. Bunun için askerlik borçlanması yapılabilir.

TÜP BEBEKTE DEVLET DESTEKLERİ NELERDİR?

Tüp bebekte devlet destekleri tanıya göre farklılık gösterir. Devlet desteklerinde bazı şartlar infertil türüne göre değişir. Bazı durumlarda en az üç yıllık evlilik şartı aranmaz:

  • N46 olarak adlandırılan erkek infertilesi durumunda en az üç yıldır evli olma şartı ortadan kalkar.
  • N97 olarak kodlanan kadın anovülasyonunda evlilik süresine bakılmaz.
  • Tüplerin kapalı olması
  • En az başarısız olmuş iki adet aşılama

Üç denemeye kadar tüp bebekten yararlanma hakkınız vardır. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin diğer tedavi yöntemlerinin başarısızlığını rapor ile kanıtlamalıdır. Desteklerden yararlanmak için seçilen tüp bebek merkezinin SGK anlaşması olması da gerekir.

Harp malulleri ve vazife malulleri için şartlarda esneklik sağlanmıştır. Vazife ve harp malullerinde 900 günlük prim şartı yoktur. Aynı zamanda diğer yöntemlerden netice elde edilememiş olmasına da gerek yoktur.

SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması sadece bazı tedaviler için söz konusudur. Sunulan destekler şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk denemede %30, ikincisinde %25, üçüncüsünde %20 tutarında katılım payı ödenmesi gerekir.
  • Katılım paylarının tüp bebek tedavisinin yürütüldüğü kurum tarafından alınması gerekir.
  • Kardeşi için kök hücre verecek bebekler için tüp bebek desteğinden yararlanabilirsiniz.
  • Kök hücre nakli söz konusu değilse preimplantasyon taraması ve buna benzer işlemler SGK tarafından karşılanmaz.

Tüp Bebek Tedavi Desteği İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavi desteği başvuruları, tedavinin gerçekleştirileceği yere yapılır. Başvuru sırasında raporların da sunulması gerekir. Hastaların ilgili kuruma sunması gereken evraklar şunlardır:

  • Sigortalıların prim ödeme gün sayısını gösteren belge
  • Tüp bebek tedavisi yapılması gerektiğine ilişkin heyet raporu
  • Hem kadın hem de erkek için nüfus cüzdanı fotokopileri
  • Eşlerin her ikisi için de vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Evlilik cüzdanının fotokopisi

Bu belgeler ile beraber tedavinin yapılacağı sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Bu aşamada özellikle hangi sağlık kurumunun tercih edileceğine dikkat edilmelidir. Konu hakkında deneyimli ve güvenilir sağlık merkezlerini tercih etmekte fayda vardır.

SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor mu?

SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması sayesinde aileler, çocuk özlemini sona erdirebilir. SGK için kadının 40 yaşından büyük olmaması şartı vardır. Ancak bu şart bazı durumlarda tedavinin yapılmasına engel olmaz. Bunun için sağlık raporunun 40 yaşından gün almadan evvel düzenlenmesi şarttır.

Kadın eğer kırk yaşından gün almadan önce sağlık raporu aldıysa yardım sağlanır. Aynı zamanda rapor ve embriyo transfer tarihi arasında 30 gün olmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tek çatı altında toplanmadan önce yapılan tedaviler de sayıya dâhil edilir. Örneğin Emekli Sandığı bünyesinde bir tüp bebek tedavisi varsa sigorta kapsamında 2 tedavi daha karşılanır.

Tedavinin karşılanması için gebeliğe engel bir hastalık bulunmamalıdır. Bazı sistemik hastalıklar kadının gebeliğini devam ettirmesine engel teşkil eder. Bu durumda hem hasta boş yere ümitlenir hem de gereksiz bir tedavi uygulanır. Kadında böyle bir hastalık olmadığı raporla kanıtlanmalıdır.

Tüp Bebek Raporu İçin Gerekli Evraklar

Tüp bebek raporu için gerekli evraklar arasında tedaviyi zorunlu kılan rahatsızlığı kanıtlayan belgeler vardır. Yapılacak tahlil, test ve diğer işlemler ile şu problemlerden biri kanıtlanmalıdır:

  • Erkek için yapılan analizlerde ileri hareketli sperm sayısının en fazla beş milyon olması
  • Azoospermi yani hiç sperm olmaması
  • Kadında tüp kapalılığı yapılan ameliyat ile ispatlanmalı
  • Hormon ve yumurtlamaya ilişkin sorunlar
  • Düşük yumurtalık rezervi
  • Sebepsiz kısırlık

Sebepsiz kısırlık durumunda diğer tedavilerin denenmesi gerekir. Burada son üç yıl baz alınır. En az 2 kez iğne tedavisi ile aşılama yapılmalıdır. Bu işlemlerin yapıldığı rapor ile kanıtlanmalıdır.

SGK Tüp Bebek Desteği Nasıl Alınır?

SGK tüp bebek desteği almak için gerekli şartları sağlamanız halinde anlaşmalı tüp bebek merkezine başvurmalısınız. Çocuğu olmayan çiftler ilk önce devlet hastanelerine giderek muayene olmalıdır. Bu tür muayeneler kadın-doğum uzmanları tarafından yapılır.

Kadındaki sorunların anlaşılması için birtakım tahliller, testler yapılır. Gerekli durumlarda rahim filmi çekilir ya da ameliyatla bazı işlemler gerçekleştirilir. Kadında bir sorun olmaması halinde erkeğin bazı tedavilerden geçmesi gerekebilir. Erkekteki sorunların anlaşılması için sperm testi yapılır.

Ortaya çıkan soruna göre tedaviler uygulanır. Ancak bir sonuç elde edilememesi halinde tüp bebek yapılabilir. Tüm tedavi yöntemleri denendiyse heyet raporu alınarak uygun bir sağlık merkezine başvurulmalıdır. Bu sayede katılım payı dışındaki masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması sayesinde bir an önce tedavi sürecine başlayabilirsiniz. Tedavi sürecinde hekimin tavsiyelerine harfiyen uymanız son derece önemlidir.

Yorumlar

  1. hayal dedi ki:

    Merhaba yazınızda kadının yaşının 43 yaşından küçük 23 yaşından büyük olması gerekiyor diye yazıyor başka bir yerde ise 40 yaşından küçük 23 yaşından büyük olması gerekiyor yazıyor bunlardan hangisi doğru 43 yaşını devlet karşılıyor mu teşekkürler

  2. Songül dedi ki:

    Ankara hacettepe hastanesi tup bebek merkezinde tup bebek yaptığımda devlet ne kadar karşılıyor biz ne kadar odeme yapıyoruz lutfen bilgi verin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Detaylı bilgiyi ancak kurumdan alabilirsiniz. Hastane sistemine girme gibi iznimiz bulunmamaktadır.

  3. Yeter kahveci dedi ki:

    Merhaba genel saglik sigortasi karsiliyormu tup bebek masrafini

  4. Zeynep dedi ki:

    10 yildir tüplerim kapali actirmak istedim devlet bunu karsilamadi 41 yasindayim tüp bebek yapmak istiyorum. Devlet masraflari karşilarmi acaba geçen yil bir devlet hastanesinde kordonlarimi actirmak istedim olmadi beni tüp bebek bölumune sevkettiler hastane uzak diye vazgecmistim nereye basvurabilirim.

  5. ayk dedi ki:

    ikinci hakkımızda bir çocuğumuz dünyaya geldi. Çocuğumuzun bir kardeşi olmasını istiyoruz.
    İkinci çocuk için tüp bebek tedavi yöntemi ücretli mi olur yoksa sosyal güvencemizden faydalanabiliri miyiz

  6. Ela dedi ki:

    Merhabalar,

    özel hast. gitsem devlet destek verirmi aynı zamanda ilaçları karşılıyormu bunları öğrenebilirmiyim.

    Şimdiden teşekkür ederim.

  7. leyla dedi ki:

    tüp bebek tedavisinde sadece ilaçlar için sanırım rapor alınabiliyormuş. bu nasıl oluyor. özel bir hastanedeki kadın doğum doktoru bu ilaçları yazabilir mi

  8. sarp dedi ki:

    doğuştan sperm kanallarım yok. ve microtese yöntemi ile sperm bulundu. sonuç olarak normal yolla asla çocuk sahibi olamıyorum. devletten tüp bebek için bir destek alıyor muyum ? bunun için ne gibi işlemler yapmam gerekiyor ?

  9. Mutlu dedi ki:

    Merhaba bizim tüp bebekten 8 yaşında bir çocuğumuz var. 17 yıllık evliyiz.Normal yoldan çocuğumuz olmuyor.geçen sene tekrar paralı aşılama yaptırdık tutmadı.İkinci çocuk sahibi olmak istiyoruz.Eşimde polikistik over var.Devlet bu tedaviyi karşılamıyor mu.

  10. Birgül dedi ki:

    Merhaba 15 yıldır evliyim 13 yaşında bir çocum var 3 sene önce bir çocum daha oldu ve tüplerini balatmistim ama insan bilemiyor ve 4 buçuk ay sonra vefat etti hiç bir sebep yokken şimdi tüplerini açtırmak istiyorum ve ya tüp bebek yaptirmam lazım ama maddi durumundan dolayı yaptiramiyom peki bu tüp bebek devlet karşılıyor diyor bize tuplerimizden normal yolda hiç olmasa ameliyat için rapor vermiyor mi bir çok ayle benim gibi var nereye gideceğini bilemiyoruz araştırma hastaneleri yapıyor diye biliyoruz ama aranan hastaneler bilen uçuk fiyatlardan bassediyolar

  11. Ayşe dedi ki:

    4 yıllık evliyiz. 1 başarısız aşılama yaptık. tüplerden 1 i tıkalı. doktor tüp bebek denememizi önerdi. diğer şartları sağlıyoruz. devletten rapor çıkartabilir miyiz? yoksa 2. aşılamayıda denememiz mi gerekiyor.

  12. Ebru dedi ki:

    Merhaba benim sorum şu gerekli şartları sağlayan kişiler devlet hastanelerinde tamamen ücretsiz tüp bebek yaptırabiliyor mu ücretli ise ne kadar ödüyor ve şartları sağladığında özel kurumlara ne kadar ödüyor

  13. ömer BOYRAZ dedi ki:

    Tup bebek tedavisi ile cocugu olan kisi 2. Tup Bebek masraflarini devlet tarafindan karsiliyormu hastane ve ilac masraflarini.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Devlet Her evlilik için 3 tüp bebek tedavi deneme hakkını karşılıyor. İkinci çocuk ile ilgili bir açıklama bulunmuyor. Tüp bebek kliniklerinden daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

  14. Mehmet harbelioğlu dedi ki:

    Merhaba bizim beş yaşında bir çocuğumuz var ve beş yıldır gerek doğal gerek doktor desteği alarak ikinci çocuk sahibi olamıyoruz.bu durumda SGK dan destek alabilir miyiz.erkek sigortalı anne devlet memuru

    1. Songül dedi ki:

      Raporumuz Mart -2019 da çıktı fakat hala tüp bebek tedavisine başlanmadı ilaç raporundan faydalanazmayız artık

  15. sündüz dedi ki:

    merhabalar,

    ben açıklanamayan infertilite hastasıyım yani hiç bir şeyimiz yok. 1 sene 4 aydır evliyiz sgk tüp bebek raporunu almamız için bazı nedenler beklemek yok denilmiştir. doğrumudur. mesala iki aşılama yapıldığında direk rapora geçilebiliyor değilmi

    yaş 39 yasada 40 a çıktı bu durum önemli yardımcı olabilirmisiniz

  16. Birgül dedi ki:

    Merhaba benim sormak istedim benim tüplerimi vali ve tekrardan hamile kalmak istiyorum 2ci cocum vefat etti ve nereye sorracami bilemiyorum tüp bebek acaba rapor çıkartabilir miyim yaşayan çocuk var diyorlar veya tüplerimi açtırma ya rapor alamıyor muyum sigorta bunu birazını karşılamiyor mu ve nereye gideceği bilemiyorum teşekürler

    1. Kbraa dedi ki:

      Merhaba işimden dolayı tedavi özelde yaptırmıştım.
      Aşılamada yaptırdım bir kez yumurtlamam sıkıntılı eşiminde sperm sayısı düşük.
      Bu durumda dewlet karşılıyorumu ?

  17. Feyza t dedi ki:

    3 yaşında bir engelli kızım var. İkinci çocuğu düşünüyoruz. Engelli olmaması için tüp bebek yaptırmak istiyoruz. SGK bunu karşılayabiliyor mu? Teşekkürler.

  18. MUSTAFA SEZGİN dedi ki:

    Size dün yazmıştım ama henüz dönüş olmadı. Sorum hakkında bilgilendirme yaparsanız sevinirim.
    Teşekkür ederim.
    (Lütfen mail adresime yazın.)

  19. MUSTAFA SEZGİN dedi ki:

    12 yıllık evli çiftiz.2016 ve 2017 yıllarında 2 kez aşılama yöntemi uygulandı fakat gebelik olmadı.
    Yumurta sayısının az olması sebebiyle 2 kez embriyo dondurma işlemi yapılarak 2018 yılının Mayıs ayında bir kez tüp bebek için transfer yapıldı,gebelik yine olmadı.
    Sorum şu:Tüp bebek tedavisinde devlet desteği 3 kez oluyor.Burada transfer sayısı mı önemli olan?Bizim durumuzda 2. veya 3. tüp bebek denemesi için devlet desteğine engel bir durum söz konusu mu?
    Teşekkür ederim.

  20. Emine dedi ki:

    Bir senelik evliyim esimimin normal yolla cocuk sahibi olamaz esim 27 yasinda ben 21 yasindayim bu yasim da devlet destek verirmi

  21. Eylul miray Kırtıç dedi ki:

    1 yıl once raporlu bir denememiz oldu. Negatif sonuclandi. Tekarar tapor cikarmak icin ne yapmamiz gerekiyor.

  22. Seda dedi ki:

    2005 yılı sgk girişliyim. Evlilik sebebiyle işten ayrılıp yurtdısına yerleştim 3 yıl önce..4000 gün ödenmiş sigorta primim var.türkiyede tüp bebek yaptıracağım.32 yasındayım.samsun devlet hastanesi heyet raporumda var..sgk dan faydalanabilecek miyim?elimde 90 gün aktif çalışıyor olmak ne demek anlamadım?? Teşekkürler