emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İhale Borcu Yoktur Yazısı

İhale Borcu Yoktur Yazısı
10.01.2017

Devlete ait kamu ve kuruluşların herhangi bir hizmeti edinmek için en uygun şirketi bulmak için kullandıkları kamu ihalelerine onlarca şirket katılmaktadır. İhalelere başvuru sırasında şirketlerden istenen bir ihale dosyası olmasına rağmen, bu dosya kapsamında borçlarla ilgili herhangi bir belge talep edilmemektedir. Ancak, herhangi bir kamu ihalesine girmiş ve bu ihaleyi almış şahıslardan borçları olmadığını bildiren bir yazı istenir. Şirket sahibinin bu yazıyı ihalenin üzerine bırakılmasından itibaren 10 gün içerisinde alıp ilgili yerlere teslim etmesi gerekir. İhale borcu yoktur yazısı, vergi borçları ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları için ayrı ayrıdır.

Kamu İhale Kanunu Genel Tebliğ 17.4.1 maddesi kapsamında, ihaleyi alan tüm şirketler için belirlenen vergi borcu sınırı 5.000,00 TL’dir. İhalenin alındığı tarihe kadar olan tüm vergi borçlarının toplamı bu sınırın altında kalıyorsa, şahısların vergi borcu olmadığı var sayılır. Ancak vergi borcu olmadığını kanıtlamak da ihaleyi kazanan şirketin yükümlülüğü olduğu için vergi borcunun olmadığına dair bir yazıyı bağlı oldukları vergi dairesine giderek talep edebilirler. Vergi borcu ancak bu sınırın üstündeyse ihaleyi alan kişi için engel teşkil eder ve ihalede aldığı işi yapmasına izin verilmez, ihale başka birine verilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları içinse vergi borçlarından farklı bir sistem bulunmaktadır. İhale borcu yoktur yazısını talep eden kişinin niteliklerine göre borç sınırı değişir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan tabloya göre, kişinin niteliğine göre ihale borcu sınırı şu şekildedir:

ekran-alintisi

Yukarıdaki hesaplamaya dahil olan borçlar:

  • Sosyal Güvenlik Prim Borçlarının tamamı
  • Sigorta Primi borçları
  • İşsizlik Sigortası Prim borçları
  • Sosyal Güvenlik Destek Prim borçları
  • Yukarıdaki prim borçların gecikmeyle ödenmesi durumunda verilecek ceza ve gecikme zamları
  • Emekli keseneği
  • Kurum karşılıkları

İhale borcu yoktur yazısını almak isteyen bir işverenin öncelikle yukarıdaki tablodan kendi kategorisine ait borç sınırını bulup toplam prim borçları ve diğer borçlarının sınırın altında kaldığından emin olması gerekir. Ardından şirket sahibinin bizzat kendisi, bulunduğu ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne giderek, 4734 sayılı kanunun 10.maddesine dayanarak, prim borcunun olmadığına dair bir yazı istediğini dilekçe ile belirtmelidir. İhale için borcunun olmadığına dair yazı istediğini belirttiği bu dilekçenin altına eklenmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgileri şu başlıklar altında toparlamak mümkündür:

  1. İsteklinin Sosyal Güvenlik Mevzuatı Karşısındaki Durumu
    İşverenin bu başlığın altında yukarıda verdiğimiz tablodaki kategorisini belirtmesi gerekmektedir.
  2. İşveren/ İşyeri / Sigortalıya Ait Bilgiler
    Bu başlığın altında işverenin adı soyadı, unvanı, SSK iş yeri sicil numarası, şirket türü ve işverenin iletişim bilgileri yer almalıdır.
  3. İstekliye Ait Bilgiler
    Bu başlığın altında, ihale borcu yoktur yazısını talep eden kişinin vergi kimlik numarası, vergi dairesi adı ve ili, TC kimlik numarası, Bağ-­Kur numarası  ve TC Emekli Sandığı iş yeri kod numarası yer almalıdır.
  4. İsteklinin SSK ve TC Emekli Sandığı Adına Kayıtlı Diğer İşyerleri
  5. İsteklinin Ortağı Olduğu Şirketler
  6.  İsteklinin Aracı (Taşeron) Olduğu İşyerleri 
  7. İsteklinin Üst Düzey Yönetici ya da İşveren Vekili Olduğu İşyerleri

İhale borcu yoktur yazısı ile ilgili bilgilendirmeler böyledir. Yukarıdaki bilgilerin tamamını içeren dilekçeyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvuran bir işveren, Türkiye genelinde yapılacak sorgulama sonucunda yazıyı almaya hak kazanıyorsa ihale borcunun olmadığına dair yazı kendisine verilecektir. Bu dilekçenin bir örneğini size kolaylık olması açısından aşağıda vereceğiz, isterseniz dilekçeyi kendiniz hazırlamak yerine örnektekini çıkartıp doldurarak SGK İl Müdürlüğüne verebilirsiniz.

4734 Sayılı Kanunun 10. Maddesine Göre Borcu Yoktur Yazısı Verilmesine İlişkin Talep Formu için TIKLAYINIZ!

Yorumlar

  1. Gökhan Akkoyunlu dedi ki:

    Merhaba,
    Ben bir şahıs firması kurdum ve firmam ile ihaleye girip kazandım. SGK’ya borcu yoktur yazısı için başvurdum fakat dosyam olmadığı için yazıyı veremeyeceklerini, bunun yerine kaydı yoktur yazısı verebileceklerini bildirdiler. Fakat bu yazıyı da başvuru tarihinde veriyorlar, geçmişe dönük vermiyorlar. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
    Teşekkürler,