Genel

Hükümetten Meclise 62 Maddelik Yeni Yasa Teklifi Geldi!

Hükümetten Meclise 62 Maddelik Yeni Yasa Teklifi Geldi! Hükümetin hazırlayarak meclise sunduğu yen, 62 maddelik yasa tasarısı içeriğinden herkes faydalanabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda hükümetin hazırladığı yeni 62 madde içeren yasa tasarısı meclise sunulmuş bulunmaktadır. Meclis gündemine taşınan yasa teklifinin tüm Türkiye genelinde bulunan 83 milyon vatandaşımızın faydalanacağı belirtilmektedir. Tüm vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak içeriklere sahip olmaktadır. Meclise sunulan 62 maddelik yasa tasarısının içerisinde en dikkat çeken konu ise Evde Bakım Hizmetleri’nde gelir ölçütünün ortadan kaldırılması teklifi olmaktadır. Böylece salgın hastalıklar ve doğal afetler gibi olağanüstü bir durum söz konusu olduğu acil durumlarda, kişilerin gelir durumlarına ve engellilik durumlarına bakılmaksızın gerekli hallerde hizmet verilecektir. Hatta kişiye bakım ücreti ve sosyal yardım yapılabilecek.

Yapılan uygulama ile birlikte hane halkının geliri kişi başına tutarı asgari ücretinin 3 / 2’den az olan, bakıma muhtaçlık kriterlerini taşımakta olan ve ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunu sunan vatandaşlara yönelik olarak evde bakım yardım ödeneği yapılabilecek. Hazırlanan yasa taslağının ikinci maddesinde ise, salgın hastalıklar, deprem ve doğal afet gibi durumları içine alan olağanüstü hal ve acil durumlarda belirtilen maddenin uygulanmasına yönelik gelir durumu dikkate alınmadan gerenler yapılacaktır. Gerekli olan ve yapılacaklar ise kişinin gelir düzeyi dikkate alınmaksızın, bakım hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde yaşlı vatandaşlara bakım hizmeti ve bakım ücreti ödemesi yapılabilmektedir.

Hazırlanan ve Meclise Sunulacak Yasa Tasarısından Bazı Maddeler!

Hazırlanan ve Meclise Sunulacak Yasa Tasarısından Bazı Maddeler! İlgili bakanlıklar tarafından gönderilen öneriler dikkate alınarak teklif ile son şekli verilmesi planlanan ve Meclise sunulacak olan torba yasa içerisindeki bazı önemli maddeler aşağıda belirtilmektedir.

Sözleşmeleri BDDK Belirleyecek;

Salgın nedeni ile müşterilerin şubelere gitmeden bankacılık hizmetlerine ulaşabilesi, bankalar ile uzaktan sözleşme ilişkisinin kurulabilmesi oldukça önem taşımaktadır. Bankacılık kanununda bunlara ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Buna göre bankacılık hizmetlerinde de uzaktan iletişim araçlarıyla mesafeli uygulamaya geçilirken, konu hakkında belirlenecek olan bilişim araçları yolu ile kurulacak olan sözleşmeler BDDK tarafınca belirlenecektir.

Kamu Taşınmazları Kullanılacak;

Kamu taşınmazlarının kullanımına ilişkin mücbir sebep kolaylığı getirilmektedir. Bulaşıcı hastalık ve salgın gibi mücbir sebeplerde Hazine taşınmazlarına yönelik olan sözleşme bedeli, ecrimsil bedeli alınmayacak.

Öğrenim Kredilerine Erteleme;

Öğrenim kredi borçları yeniden düzenlenecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı, tutarı yarıya kadar indirme, mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili kılınmaktadır.

Reklam Vergileri Alınmayacak;

Salgın boyunca faaliyetleri duran ya da durdurulan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile çevre temizlik vergileri alınmayacak.

Elektrik Borcuna Yapılandırma;

Elektrik borçları yapılandırılabilecek. Belirtilen alacakların ilk taksit ödemesini Ekim 2021’in son gününe kadar ödenmek üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda üç eşit taksit şeklinde ödenmesi yapılabilecek.

Seyahat Acentalarında Devir İşlemi;

Acentalar işletme belgesini başka bir tüzel kişiliğe devredebilecek. Devir edilen acentanın unvanı 1 yıl içerisinde başka bir acentaya kullandırılmayacak. Devir edene 3 yıl işletme belgesi verilmeyecek.

Özel Hastaneler Koronavirüslü Hastalardan Ücret Alamayacak!

İstanbul’da Ücretsiz Maskeleri Eczaneler Dağıtacak!

Merkez Bankası Paralar İle İlgili Karantina Kararı Aldı!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir