ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Güneş Sigorta Bireysel Emeklilik

Güneş Sigorta Bireysel Emeklilik
27.05.2017

Bireysel Emeklilik Sistemi size geleceğinizi güvence altına alma imkanı sunan bir yatırım fonu sağlamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi ile yani daha kısa ismi olan BES ile geleceğinizi ekonomik kaygılardan uzak bir şekilde inşa etme imkanınız bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, düzenli birikimler yaparak emekliliğini mutlu ve huzurlu geçirmeniz için tasarlanmış bir sistemdir. Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekliliğiniz için oldukça güzel bir birikim yapmış olursunuz. Gelir elde ettiğiniz dönemlerdeki ekonomik rahatınızı emekli olduğunuzda da sağlayabilirsiniz. Emekli olduğunuzda çalıştığınız dönemlerdeki gibi hayat standartlarınız yüksek olabilir, ihtiyaç duyacağınız ek harcamalarınızı emeklilik döneminizde de yapabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sisteminin içeriğinden bahsedecek olursak, bireylerin emeklilik dönemlerinde kendi birikimleri doğrultusunda ek bir gelir almaları sağlanır. Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gözetim ve denetim altında tutulur aynı zamanda özel emeklilik şirketleri tarafından yürütülür. Bireysel Emeklilik Sistemi tamamen gönüllü katılıma dayanır herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemine giriş yapmak isteyen katılımcı; gelir düzeyi, emeklilik dönemindeki gelir beklentileri ve yatırım tercihleri yönünde planını seçer sonrasında emeklilik sözleşmesi teklif formunu doldurur ve imzalar. Emeklilik sözleşmesinin internet sitesi, çağrı merkezi ya da şirket tarafından yetki verilen çağrı merkezi aracılığı ile düzenlenmesi durumunda emeklilik sözleşmesine, emeklilik planına ve sisteme ilişkin gerekli bilgilerin kendisine verildiğini kontrol ederek teklifi çağrı merkezi ya da elektronik imza aracılığı ile onaylar. Eğer emeklilik sözleşmesi şirket tarafından red kararı almazsa eğer varsa blokaj süresinin tamamlanmasının ardından katkı payı olarak yapılan ilk ödemenin şirket hesaplarına inkal ettiği tarihte yürürlüğe girer. Sözleşmenin kurulmasından sonra katılımcının ve sponsor kuruluşun ödediği katkılar, katılımcı adına açılan bireysel emeklilik hesabında izlenmektedir.

Güneş Sigorta Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Nelerdir?

Güneş Sigorta  Vakıf Bank bünyesinde hizmet vermektedir. Güneş Sigorta Bireysel Emeklilik Sisteminden yararlanmak için ne kadar birikim yapmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Güneş Sigorta Bireysel Emeklilik Sistemi için Güneş Sigorta internet sayfasını ziyaret ederek hesaplamaları yapabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi ile ne kadar birikim yapmanız gerektiğini öğrenmek için yapacağınız hesaplamalarda sizden istenen bilgiler; doğum tarihiniz,yaşınız ve cinsiyetiniz olacaktır. Gerekli bilgileri girdikten sonra hayalinizdeki emeklilik maaşına ulaşmak için ne kadar birikim yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik sistemi 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bir birikim sistemidir.Yürürlüğe girdiği zamanlarda yani yılbaşında bin ve üzerinde çalışanı olan özel sektör firmaları dahil olmuştur aynı zamanda 45 yaş altı memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan firmalar da Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmıştır. Bireysel Emeklilik Sisteminin nasıl işlediğinden bahsedecek olursak, işveren çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenlemek için Hazine Müsteşarlığı’nca uygun görülen bir şirketin sunduğu emeklilik planına dahil edecek. Oluşturulan sisteme düzenli olarak her ay bir miktar para yatacak. Bireysel Emeklilik Sisteminden doğum yılı 1972 ve üstü olanlar yararlanabilecek. Bu demek oluyor ki 45 yaş altı çalışanlara bireysel emeklilik zorunluluğu geliyor.45 yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlar arasından da 45 yaş altı olanlar bireysel emekliliğe otomatik olarak katılacak. Bireysel Emeklilik Sistemine 14 milyonun üzerinde çalışan dahil olacak. İlk olarak bin ve üzerinde çalışana sahip olan özel sektör 1 Ocak 2017’de sisteme giriş yaptı. Memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı olan özel sektör 1 Nisan 2017’de sisteme dahil oldu.100 ile 249 çalışana sahip olan özel sektör, 1 Temmuz 2017’de, mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme dahil olacak. Diğer yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığı ile 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019 tarihinden sonra sisteme giriş yapabilecek.

Çalışan, belirlenen miktardan daha yüksek bir miktarda ödeme yapmaya karar verdiğinde bu kararını işverene bildirerek katkı payı ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.Bireysel Emeklilik Sistemine giren çalışanlar için iki ay içinde cayma kararı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkış yaparken hem kesilen miktarda parayı hem de eğer varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak. Cayma kararı,çalışan tarafından posta yolu ile ya da güvenli elektronik iletişim araçları ile ilgili emeklilik sözleşmesinin hükümleri doğrultusunda işverene ya da şirkete bildirilecek. Cayma kararının ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları eğer bulunuyorsa hesaptaki yatırım gelirleriyle beraber çalışana iade edilmek zorundadır. Cayma hakkı bir başkasına devredilemez.

Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet katkısı bulunmaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi ile ödenmiş olan primler üzerine devlet katkısı ve başka katkılar da koyularak bir seferde ya da istendiği takdirde taksitler halinde geri alınması mümkündür. Fakat bunun için yaş sınırı bulunmaktadır. 10 yıl gibi bir süre sınırı da bulunmaktadır. Yaş sınırı ile 56 olarak belirlenmiştir. 56 yaşını doldurma şartı bulunmaktadır. 56 yaşını dolduran herkes BES’ten yani Bireysel Emeklilik Sisteminden emekli olabilir.

Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış yapmak istiyorsanız istediğiniz zaman çıkış işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Herhangi bir zorunluluğu olmayan bu birikim sisteminden istediğiniz zaman çıkma hakkınız bulunmaktadır. Fakat sistemden çıkış yapmak için 2 ay gibi bir süre sınırı koyulmuştur. Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları eğer isterlerse 2 ay sonunda sistemden çıkış yapabilirler. Aynı zamanda maaşlarından kesilmiş olan ödemeleri de geri alabilme hakları bulunmaktadır. Ama böyle bir durumda 1000 lira gibi bir miktarda olan devlet katkısını ve diğer katkı ödemelerini alma hakkından muaf olacaklardır.

Yorumlar

  1. ecevit avcı dedi ki:

    1996 da kayıt oldum ama policelerimi kaybettim nasıl paramı alabilirim