ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafikte Geçiş Üstünlüğü

Trafikte Geçiş Üstünlüğü
26.05.2017

Değişen dünya düzeni ve gün geçtikçe kalabalıklaşan nüfus oranı göz önüne alındığında ulaşım en büyük sorun olarak karşımıza çıkmakta. Zaman kavramı değerinin artışı da göz önünde bulundurulduğunda bir yerden bir yere sağlanan ulaşımın hızı hayati öneme sahip olmakta. Dakikalar hatta saniyelerle kaybedilen paralar, globalleşen işletmecilik anlayışı sonrasında dünyamızın hareketleri ve şeklinin bir sonucu olan zaman farkı ulaşımın hız kavramı ile ilişkilerinin kuvvetlendirmiş durumdadır. İnsanlar bahsettiğimiz bu kavramlar çerçevesinde ihtiyaçlarında da değişikliğe gitmiş araç sahibi olma arzusunda bir artış gözlemlenmiştir. Kalabalıklaşan dünya nüfusu ile birlikte artış gösteren araç sayıları trafik kavramını meydana getirmiş ve gün geçtikçe ortaya çıkan bu kavram hayati öneme sahip olmuştur. Trafik kavramının hayati önem taşımasındaki en büyük etken ise belirli bir düzen dışında akış göstermesi halinde maddi ve manevi kayıplara neden olmasıdır. İnsanlar yaşamını sürdürdüğü kara parçası üzerinde göstermiş olduğu düzeni ulaşım araçlarında da göstermelidir. Trafik akışındaki başlıca sorunlardan birisi de geçiş üstünlüğü kavramıdır. Sağlanamayan trafik düzeninin en büyük açığı da geçiş üstünlüğü kavramı kaynaklı olduğu açıkça ortadadır. Özellikle şehir içlerinde katedilen kısa mesafeli yollarda büyük problemlere yol açan trafikte geçiş üstünlüğü kurallarını yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Kuralları

Geçiş üstünlüğü kurallarını incelemeye başlamadan önce trafikte geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan özel araçları tanımamız gerekmektedir. Bu araçlardan bahsetmemiz gerekirse;

1. Cankurtaran ve Özel Amaçlı Taşıtlar, Yaralı ve Acil Hasta Taşıyan Sağlık Araçları

Tepe Lambası Rengi: Mavi-Kırmızı veya Mavi

2. Acil Müdahale Araçları

Tepe Lambası Rengi: Kırmızı

3. Güvenlik ve Asayiş İçin Olay Yerine İntikal Eden Araçlar ve Sanı veya Suçluları Takip Eden Araçlar

Tepe Lambası Rengi: Mavi-Kırmızı veya Mavi

4. Olay veya Kaza Yerine Giden ve Trafik Güvenliğini Koruma veya Trafik Kazasına El Koyma Amacına Uygun Araçlar

Tepe Lambası Rengi: Mavi-Kırmızı veya Mavi

5. Kar ve Buz Mücadelesi ile Görevli Araçlar

Tepe Lambası Rengi: Mavi

6. Sivil Savunma Hizmetlerine Ait Fakat Sadece Alarm Sırasında Olan Araçlar

Tepe Lambası Rengi: Kırmızı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçların sahip olduğu geçiş üstünlüğü hakkı toplumsal düzeni koruma ve sağlık hizmetleri amacı ile bu araçlara verilmiş haklardır. Gündelik hayatımızda trafikte geçiş üstünlüğü kurallarına en hassasiyetli olmamız gereken yerler ise kara yollarında bulunan kavşaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Maddi ve manevi kayıplarla sonuçlanan trafik kazalarının büyük bir kısmındaki ana sebep kavşaklarda dikkatten kaçan, hassasiyet gösterilmeyen trafik kurallarının sonucu olarak gözlemlenmiştir. Trafikte geçiş üstünlüğü kavramı dahilinde kavşaklarda dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsedecek olursak; trafik kuralları dahilinde geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara, seyir halinde olan tramvaylara, bölünmüş yola geçiş yapacak olan sürücüler için bu yol üzerinde seyir halinde olan araçlara, tali yol üzerinde iken ana yola geçiş yapacak olan araçlar ana yol üzerinde seyir halinde olan araçlara, kavşağa geçiş yapacak araçlar için kavşakta bulunan araçlara, motorsuz araç sürücüleri için motorlu araçlara, traktör ve iş makinesi sürücüleri trafikte bulunan diğer araçlara, seyir halinde bulunan motorlu araçlardan solda bulunan araç sağdan gelen araca, kavşakta bulunan araçlar ise giriş ve çıkışlara uygun olmak koşulu ile geçiş halinde olan yayalara geçiş haklarını vermek zorundadırlar.

Trafik kuralları dahilinde geçiş iznine sahip olsalar bile trafik akımı esnasında kavşağa geçişini engelleyecek veya trafik geçişine engel olacak şekilde bir durum yaratacaklar ise sürücünün aracı kavşağa sokması yasaktır. Kavşaklarda gösterilecek herhangi bir eylemsizlik durumu ise örneğin: motorlu taşıtlar için aracın motorunu kapatmak, aracı terk etmek ve benzeri durumlar trafik akışı dahilinde yasaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ise kavşaklar veya trafik akışı fark etmeksizin geçiş üstünlüğü hakkının devredilmesi gereken araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafikte geçiş üstünlüğü konusu trafik kuralları içerisinde önemli bir yere sahipken aynı zamanda tüm sürücülerin maddi ve manevi bir sebebiyet vermemek, geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlara trafik içerisinde geçiş hakkının devri, kendimiz de dahil olmak üzere diğer insanların hayatları açısından oldukça önemli bir konudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.