ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Son Durum – 2017

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Son Durum – 2017
03.01.2017

Bir gün herkes çalışma hayatını bitirmek ve emekliliğin keyfini sürmek istiyor. Yıllar boyunca çeşitli alanlarda ve farklı işlerde çalışan insanları ortak paydada toplayan çatı emekliliktir. Herhangi bir ülkede yaşayan her bir birey hem toplum hem de devlet için belirli bir süre çalıştıktan ve hen kendine hem de topluma fayda sağladıktan sonra emekli olmaya hak kazanır. Bir kişinin emekli olabilmesi için o ülkede yer alan yasalar tarafından belirlenmiş olan çalışma süreleri, prim gün ödeme zamanları ve yasaya göre farklı detaylar yer almaktadır. Her ülkenin kendi yasasında yer alan emeklilik şartlarını o ülkenin bir vatandaşı olarak dolduran kişiler, emekli olmak için çalışılması gereken süreyi tamamladıktan ve emekli olmak için belirlenmiş olan yaşa geldikten sonra emekli olmaya hak kazanırlar. Buna rağmen ekonomik açıdan çıkmazda olan ülkelerde insanlar emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmektedir. Emekli olmaya hak kazanan kişilere ülkesinde yer alan yasalara göre ve bu yasalardan yola çıkılarak ödenen prim gün sayısına ve çalışılan gün sayısına göre her ay SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli bir miktarda ücret verilir. Bu ücretin alınabilmesi için kişinin emekli olmuş olması gerekmektedir.

Her ne kadar herkes tarafından emekli olma hayali kurulsa ve rutin bir çalışma hayatını geride bırakıp hiç çalışmadan geçirilen her günün tatil olduğu günler beklenilse de bu konuda herkes diğerleri kadar şanslı olamayabiliyor. Yasalarda yer alan ve 4/A, 4/B ve 4/C yeni adları ile bilinen ve eski adları SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı olan kurumlar tarafından kişiler emekli olabilmektedir. Fakat son yıllarda bu konu hakkında bazı kesimlerin kafasında soru işaretleri ve beklentiler görülmüştür. Bunun sebebi emeklilikte yaşa takılan kişilerin olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yazımızda emeklilikte yaşa takılanlarda son durumları size aktaracağız.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Son Durum Nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar esasında primini ödemiş olan ve prim gününü doldurmuş olmasına rağmen yaşı gelmediğinden dolayı emekli olma fırsatına henüz erişmemiş olan kişilerdir. Son günlerde bakanlıklar arasında herhangi bir uzlaşma olması dahilinde bu konu ile ilgili emeklilikte yaşa takılanlara bir müjdenin verilebileceği söz konusuydu. Bu konu Facebook, Twitter ve benzeri birçok sosyal medyada da ses duyurmayı başardı. Emeklilikte yaşa takılan kişi sayısının yaklaşık olarak 100.000 olduğunu hesaba kattığımız zaman bu konu hakkında müjdeli bir haber bekleyenlerin sayısının da ne kadar fazla olduğunu görmemiz daha kolay olacaktır.

2016 yılı boyunca emeklilikte yaşa takılan kişiler Bakanlıklar tarafından bir açıklama yapılmasını beklese de geçtiğimiz yıl içinde böyle bir açıklama yapılmadığı için on binlerce insan umutsuzluğa düştü. Emeklilikte yaşa takılanlar için 2016 yılı içerisinde bütçe görüşmeleri de dahil olmak üzere herhangi bir konuda olumlu bir adım olmamasından dolayı bu durum emeklilikte yaşa takılanlarda son durum beklentileri açısından bir umutsuzluğa yol açıyor.

Şu an emeklilik ile ilgili olan sistemler içerisinde primini doldurmuş olan bir emekli adayının emekli yaşını beklemesi gerekiyor. Bu sistem üzerinde ise 3 farklı kıstas yer alıyor. Bu kıstaslara göre SSK’lı olan ve 8 Eylül 1999 tarihine kadar emekli olunabilmesi için ise 2 şart yer alıyor. Bunlardan ilki sigorta süresinin erkekler için 25 yıl ve kadınlar için 20 yıl olması ve ikincisi de 5000 günlük prim sayısı. Fakat ardından bu konuda üçüncü bir şart daha gelmesi ile birlikte yeni değişimler oldu. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kadınların 40 ile 58 yaşları arasında bekleme süresi getirilirken erkeklerde bu yaş aralığı 44 ile 60 yaşları arasında oldu. Bağ-kurlular ve memurlar içinde benzer şartlar geldi.

Bu konu hakkında Çalışma ve Sosyal Bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu tarafından yapılan en son açıklamalara göre emeklilikte yaşa takılanlar için beklemekten başka bir çare olmadığını, Avrupa ülkelerinde emeklilik yaşı konusunda yapılan düzenlemelerde Avrupa ülkelerinin emekli olma yaşını yükseltme eğiliminde olduklarına dikkat çeken Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinden daha zengin bir ülke olmadığını da ifade ederek bu nedenle de aktüeryal dengenin bozulmayacağını müjde içinde yeni bir haber bekleyen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlara iletti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü adı ile ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı adı ile bilinen ve kısaltması OECD üyesi olan ülkelerin emekli olma yaşının ortalama olarak 70 olduğunu söyledi. Bununla birlikte Türkiye’de emekli olma yaşının 52 olması sebebi ile aradaki 18 yıllık ortalama farka değinen Mehmet Müezzinoğlu bu istatistikler ile birlikte Türkiye’nin bu ülkelerden daha fazla zengin bir ülke olmadığı sözlerini destekledi. Bununla birlikte OECD ülkelerinin emekli olan vatandaşlarına ortalama olarak 16,5 ile 17 yıl arasında bir ödemede bulunduğu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de bu sayının ortalama 27 olduğunu da dile getirdi. OECD ülkelerinin hiçbirinde emekli olma yaşının 65’in altında olmadığını belirten Müezzinoğlu, Türkiye’de emekli olmayı bekleyen kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını beklemeleri gerektiğini söyledi. Gelişmiş bir dünya ekonomisine sahip olan ülkelerin gayri safi milli hasılasının yirmi bin doların ya da Euronun üstünde olması Türkiye’nin gayri safi milli hasıla değerinin de üç katı olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle de 2048 yılına kadar Türkiye’de emekli olma yaşının 65’e çekileceğini söyledi. Diğer ülkelere göre ekonomik açıdan oldukça geride olduğumuzu dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanların beklemeleri gerektiğini dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından bir başka açıklamaya göre Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu Kararları ile birlikte 2017 yılının kamuda tasarruf iradesinin sürdürüleceği yıl olduğu dile getirildi. Bu nedenle de emeklilikten yaşa takılanlar için 2017 yılında herhangi bir düzenlemenin yapılması beklenmiyor. Emeklilikte yaşa takılan kişiler ise bu konu hakkında mağdur olduklarını düşünüyor ve huzursuzluk içinde yeni bir gelişme olmasını bekliyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu tarafından yapılan bu açıklamalara göre 2017 yılında da emeklilikte yaşa takılan kişiler için herhangi bir gelişme olmayacağı gözler önüne serildi.

Yorumlar

  1. Sibel özet dedi ki:

    Öncelikle saygı ve selamlarımı iletiyorum. Ben Sibel Özet 01.01.1996 yılında işe başladım ve bu yılın ağustos ayında çalışma hayatımı sonlandırdım. 7000 iş günü çalışmışlığım bulunmakta olup emekli maaşı bağlanabilmesi için yaşı doldurmam gerektiği söylenmektedir. Sabah haber programından öğrendiğim kadarıyla primi dolmuş olan vatandaşların yaşı beklemeden emekli olabileceğini duydum. Beni aydınlatır mısınız lütfen. Çok teşekkür ederim vaktinizi ayırdığınız için.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bu söylentiler zaman zaman gündeme geliyor. Ancak hükümetin şu anda emekli te yaşı bekleyenler için bir çalışması yok. Önceki dönemlerde yapılan erken emekliliklerin yansıması olarak yaş hadleri yükseltilmişti.

  2. ayşe dedi ki:

    ssk girişim1988 4743 günüm var 1970 doğumluyum üç çocuğuma doğm borçlanması yaptım hiç bir banka kredi vermiyor kırmızı kalemliyim diye ssk nında hiç bir bankayla anlaşması yok sedef hastasıyım çalışamıyorum ne yapmalıyım

  3. sibel kadıoğullari dedi ki:

    merhaba
    1974 dogumluyum
    1993 11 ay sgk girişliyim toplam 6000 iş günü doldurdum
    sgk lı olarak calışmaya devam etsem emekli olduğumda maasımdan kesilirmi

  4. tahir dedi ki:

    25.06.1969 doğumluyum ssk girişim 01.07.1987 prim günüm 9000 ne zaman emeklili olurum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Tahir Bey merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.

      2019 yılında emekli olabilirsiniz.

  5. Sahin dedi ki:

    Ben aralik 2016 itibari ile almanya da konsolosluk islemleri sonrasi türkiye ye gidip emeli islemlerini baslatmis bulunuyorum.sizlerden ricam su an itibari ile 500€ civari sigortali calisiyorum.bu calismam emeli islemlerini olumsuz etkilermi veya 400,600 € arasi sigortasiz aushilfe olarak calisma imkani yada öyle bir kanun varmi.sigortali isten ayrilmam gerekirmi.tesekkür ederim

  6. sengul keles dedi ki:

    Ben 23.11.1993 yilinda ilk sigortali calismaya basladim 22.12.2013 te nirakyim 4400 prim odemem var bu esnada 2005 yilinda dogum yaptim sorum su artik kimse is vermiyor bu sene 47 yasinda olucam 1970 dogumluyum acaba dogum borclanmasi olan tek cocuk 720 gunumu yatirirsam ki 5100 civari prim odemem oluyor bu primlr emekliligi hak edermiyim edersem erken emeklilik ciktiginda yarsrlanabilirmiyim normalde emeklilik yasim 50 daha erken emekli olabilirmiyim birde dogum parasini yatirabilirmiyim boyle bir hakkim varmi emekli olursam ne kadar ortalama maas alirim beni aydinlayirsaniz sevinir calismak istesemde is vrren yok sihorta ptimim 5675 olmasi lazim biliyorum ama bunu yatirmamk artik mimkun degil tesekkrler