ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması

5520 Sayılı Kanun kapsamında sigortalı vatandaşlara belirli bir süre kadar borçlu kalma hakkı verilir ve verilen süreler içerisinde borçlanıldığı takdirde vatandaşlara erken emeklilik fırsatı doğmaktadır. Sigortalı olan erkekler için esas önemli olan ise askerlik borçlanmasıdır. Bazı durumlarda bazı sigortalılar için askerlik borçlanması, sigortalı bireyler için sigortalarının başlama tarihlerini geriye çekmektedir, bazı durumlarda ise sigortalılık sayısı belirlenirken önemli olmaktadır. Yani çalışmaya devam eden sigortalı birey işini bir süreliğine bırakıp askere giderse, sigortalılık süresi, bireyin askerliği boyunca kesilir. Bu durumun emeklilik yaşı ile bağlantısı yoktur fakat primli gün sayısı ile doğrudan ilgilidir. Gün sayısı sağlandığı takdirde kişi daha sonradan emekli olabilme hakkını kazanır.Biz de bu yazımızda Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması konusunu işleyeceğiz. Konuya ek olarak askerlik borçlanması ile ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelere göre Emekli Sandığı askerlik borçlanması ile ilgili başvuranlar, başvurmuş oldukları tarih sırasındaki öğrenim durumlarıyla birlikte kanunlarda belirtilen yönetmeliklere göre alacakları görevleri ve giriş dereceleri, ek detaylar ve kademeleri belirtilen aylığın hesap özellikleriyle değerlendirilir.

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya gerekli belgeler ile başvuru yapılmalıdır. İstenen bilgiler eksiksiz olarak tamamlanmalıdır, belgenin adına Askerlik Borçlanma Belgesi de denilmektedir. Yazımızın sonunda paylaşacağımız linkten bu belgeyi indirebilirsiniz. Teslim etmek üzere dolduracağınız belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ile Emekli Sandığı Merkez Müdürlüğünden bulabilirsiniz. Almış olduğunuz belgeyi doldurup askerlik şubesine gitmeniz gerekmektedir. Askerlik şubesininde onayının ardından dosyanızı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne verip, Emekli Sandığı askerlik borçlanmasını gerçekleştirmiş olursunuz.

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması İçin Müracaat Ettikten Sonra Nasıl Bir Süreç Başlar?

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması işlemleri gerekli belgelerin idari kuruluşlara teslim edilmesinin ardından, kurumun talep etmiş olduğu ücretin belirtilen bankaya yatırılmalıdır. Ücret miktarı gerekirse peşin veya taksitli şeklinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmektedir. Ayrıca mevzuat üzerinde değişiklikler olabileceğini unutmamak gerekir. Hizmet yerine askerlik borçlanmasını en kısa zamanda geçirmek mantıklı olabilir öte yandan tamamen kalkabilecek olan bu yönetmelik ya da istenen ücret tutarının ödenemeyecek kadar fazla olabilmesi, vatandaşları mağdur edebilir.

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması Yapılırken Çeşitli Düzenlemeler Yapılıyor Mu?

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması yönetmeliğinde bazen değişiklikler yapılabilmektedir demiştik. Oldukça uygun miktarlar ile değişikliğin yapılmasına fırsat veren yönetmelikler ile uygulamaya katılmamış olan emekli sandığı üyeleri de Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması işlemini gerçekleştirebilirler. Çünkü diğer kurumlar içerisinde askerliğin de bir hizmet olarak görülmesi oldukça pahalı olmaktadır. Bu durum da vatandaşların işlemleri için beklemelerine sebep olmaktadır. Emekli Sandığı çalışanları ile ve diğer çalışanların askerlik borçlanması işlemlerini yapmadan önce yönetmelik üzerinde yeni düzenlemeler yapılmasını beklemektedirler. Yapılan düzenlemeler ile ücretin oldukça uygun miktarlara düşürülmesi mümkün olduğu zaman askerlik borçlanmasını da hizmet olarak göstermek isteyen vatandaşlar oldukça artmaktadır. Bu durum da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nda yığılmalara neden olur. Böyle bir durum olmasına rağmen yeni olanaklar sağlanmaya devam etmektedir.

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması için bazen devlet Türkiye büyük millet meclisi eliyle bazı kanunlar çıkararak düzenlemeler yapabilmektedir. Çok cüzi fiyatlarla askerlik borçlanması yapılmasına olanak sağlayabilen bu düzenlemeler bazen yürürlüğe girebilmekte ve hemen hemen bütün emekli sandığı mensupları eğer daha önce Emekli Sandığı Askerlik Borçlanması yapmamışlarsa bu işlemi hemen yapmaya başlamaktadırlar. Çünkü emekli sandığı ve diğer sosyal güvenlik kurumlarında askerliğin hizmete sayılması işlemi epey bir tutar tutmaktadır. Bu da askerliğini hizmete saydırmak isteyenlerin bu işlemi askıya almalarına neden olmaktadır.

Askerlik Borçlanma Talebi İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Sigortalı vatandaşların Askerlik Borçlanma başvurusu yapabilmeleri için Sosyal Güvenlik Merkezi ile ya da internetten ulaşabilecekleri “Sosyal Güvenlik Kurumu Borçlanma Talep Dilekçesi” ile bağlı oldukları Askerlik Şubesine gitmeleri gereklidir. Dilekçenin üzerinde arkasında bulunan askerliğin başlangıç tarihi ile bitiş tarihlerini doğru bir şekilde doldurmaları ve onaylatmaları gereklidir. Bu işlemleri tamamlandıktan sonra bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne borçlanma isteğinde bulunmuş olurlar, ek bir form talep edilmemektedir.

Askerlik Borçlanması Talebinde Kimler Bulunabilir?

5510 Sayılı Kanun kapsamında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gereğince isteyen vatandaşlar ve yönetmeliğe göre prim ödemekte olan sigortalı çalışan erkekler askerlik borçlanması talebinde bulunabilirler.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Emekli Sandığı Askerlik Borçlanmasının hesaplanmasına gelelim şimdi. Askerlik borçlanması, işlemler için başvuru yapmış ve başvurusu kabul edilmiş vatandaşların primlerine esas olarak kazandıkları alt ve üst sınırları belirlenmiş ve kendileri tarafından da belirlenmiş günlük gelirin %32’si ile hesaplanır. Yani hesaplamada borçlanmanın olacağı döneme ilişkin prim ile alt ve üst sınırlar önemlidir. Ayrıca daha önceden askerliğinin tamamını yapmamış, bir kısmını borçlandırmış vatandaşlar için kalan askerlik süresinin de borçlandırılması mümkün kılınmıştır. Bu durumun gerçekleştirilmesi amacıyla tekrar başvuru işlemlerinin başlatılması gereklidir.

Borçlanma Talep Dilekçesini (5510 sayılı Kanunun 41 inci Maddesine Göre) İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

  1. Fatin dedi ki:

    97 de ise girdim milli eğitim de öğretmen olarak 92-93 ‘te 15 ay askerlik görevimi bitirdikten sonra 97 de ödeve başladım bu süreyi çalışma süresine nasil dahil ederim hizmete saydırmak icin

  2. NAFİZ PEHLİVAN dedi ki:

    Merhaba sayın yönetici 1989 yılında askerlikten terhis oldum 15.09. 1997 yılında memuriyete başladım 2002 yılında askerlik borçlanması için müracaatta bulundum 32650 katsayıya göre borçlanmam kabul edilerek 1 yıl 6 ay borçlanmamın karşılığında 17.631,00 TL kurum maaşımdan keserek düzenli olarak sgk na yatırdı ancak sgk dan gelen bir msj la yatırılan ücretlerin görülmediği banka dekontlarını istemektedir. çalıştığım kurum kapandığından evrakla yok edildiğinden dekontları bulma şansım yoktur.NE YAPMALIYIM bu hakkımı saymasalar yeniden askerlik borçlanması yapabilir miyim bu konuda izlemem gereken yolu gösterirseniz memnun olurum başarılar diledim

  3. hakan eser dedi ki:

    askerlik borçlanmasını yaptıktan sonra 6 içinde emeklilik istenmiyor diye bir hüküm var mı?

  4. İsmail UZUN dedi ki:

    selamlar.ben 1995 te askerlik görevimi 18 ay olarak tamamladım.halen emekli sandığına prim ödeyen memurum.
    Askerlik borçlanmam kç tl oluraylık taksitler halinde ödeyebilir mi

  5. Ahmet Aydın dedi ki:

    Merhaba, 03.08.1979 doğumluyum. Ben 03.07.2006 tarihinde polis memuru olarak göreve başladım. Halen görev yapmaya devam etmekteyim. Mesleğe başladıktan sonra hiç bir şekilde işime ara vermedim. Meslekten önce yedek subay olarak askerlik yapmadan dolayı 18.12.2002 tarihinde emekli sandığı başlanğıcım bulunmaktadır.Askerlikten sonra 03.12.2003 tarihinde ssk lı olarak toplam 508 gün çalıştım. Ve yine 1997 – 2001 yılları arasında 4 yıllık üniversite bitirdim. Sgk Ek 24 tek yer alan forma göre memurluktan önce bitirmiş olduğum üniversite süremi, borçlandığım taktirde emeklilik süremi ne kadar öne çeker mi? emeklilik tarihim 1999 yılından önceki sisteme göre değerlendirilir mi, bana ne gibi avantajları olur, Bilgi verirseniz memnun olurum, Teşekkür ederim

  6. izzettin işlek dedi ki:

    2003 yılında askerlik borçlanması yaptım.Ödemelerimi de tamamladım emekli sandığı sitesinde ödeme bilgilerimi görüyordum fakat şimdi asker borçlanma bilgilerime ulaşamıyorum

  7. SIRRI DURMUŞOĞLU dedi ki:

    1984 YILINDA KISA DÖNEM (4 AY)ASKERLİĞİMİ YAPTIM. ÖĞRETMENİM 4 C ‘LİYİM. 1977 YILINDA GÖREVE BAŞLADIM . 4 YILLIK FAKÜLTE MEZUNUYUM. ASKERLİK SÜREMİN 85 GÜNÜNÜ BORÇLANMAK İSTİYORUM .HANGİ BORÇLANMA TALEP FORMUNU KULLANACAĞIM. TOPLAM KAÇ TL ÖDEME YAPARIM?

  8. Yücel dedi ki:

    Slm ben 1989 memur olarak 27 yıl çalıştım 5 mayıs 1967 doğumluyum 2016. 05 mayısta istifa ederek ayrıldım yaş beklemekteyim askerden önce sigortam yoktu şimdi askerliğimi 18 ay yaptım istifaettim ten sonra saydırabilirmiyim böyle bir yasa varmı tşk

  9. yücel dedi ki:

    Memur olarak 27 yıl çalıştım yaşımı beklemek için dilekçe vererek ayrıldım Benim sorum şöyle istifa eden yada emeklisisini hak etmiş yaş bekliyen memur askerlik saydırabilirmi

  10. İbrahim AKÇAY dedi ki:

    1988 de er olarak askerliğimi yaptım.1996 da öğretmen olarak göreve başladım .Askerlik borçlanması yapabilirmiyim.