Emekli Sandığı

Emekli Sandığı Borç Yapılandırma

Ülkemizde Emekli Sandığı’na bağlı(4C’ye bağlı) 10 milyonu aşmış emekli vatandaşımız bulunmaktadır. Herkesin devletin sağlamış olduğu imkanlardan ve sağlık hizmetlerinden, Sosyal Güvenlik hizmetlerinden sorun yaşamadan eşit şartlarda yararlanabilmesi için Emekli Sandığı’nın bağlanmış olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) büyük sorumluluklar düşmektedir. 19.08.2016 tarihinde yayınlanan 6736 Sayılı yasa ile vergi borçları ve Sosyal Güvenlik Kurumu borçları yapılandırma sürecine girmiştir. Bizde bu yazımızda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlandırılmış vatandaşların 6736 Sayılı yasa gereğince nasıl yapılandırmaları gerektiğini, Emekli Sandığı Borç Yapılandırma işlemini nasıl gerçekleştirebileceklerini anlatacağız.

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamındadır?

Emeklilik keseneği, sigorta, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primlerine ek olarak genel sağlık sigortası primlerinin asılları ayrıca SGK’nın takibini gerçekleştirdiği damga vergisi, özel işlemler vergisi ve eğitim ödeneği borçları Emekli Sandığı Borç Yapılandırma kapsamı içindedir.

Geçmiş Borçlar Da Silinecek mi?

Yönetmelik doğrultusunda 2016 Haziran ayı ve öncesinde bulunan SGK borçları yapılandırılabilecek. Yaşlılık/Emeklilik/Malullük aylığı bağlanmış kişiler, aylık bağlandıktan sonra kendilerine gelir getirecek başka bir işte çalışması halinde; sosyal güvenlik destek primi borcunu yatırması zorunlu kişilerden, 2016 yılı Şubat ayı ile daha önceki aylara yönelik ödenmemiş borçların gerçekleri ile, ödemenin yapılacağı şahıslara gereken hesaplamaların yapılmasının ardından gecikme cezasını ödemesi zorunludur. Üstelik gecikme zammı borcun üstüne eklenmiş olacaktır.

İdari Para Cezalarının Hepsi Silinecek Mi?

Yönetmeliğe göre, gecikme zammı eklenmiş gecikme cezalarının yanında, gerçek borçların(borç asılları) yarısı silinir. Örnek verecek olursak;

İdari para cezası: 100 TL

Gecikme cezası: 40 TL

Borçlu kişi, bu ücretleri öderken borç aslını 50 TL olarak ödeyecektir. 40 TL olarak ödeyeceği gecikme cezasını ise borç aslı üzerine eklenecek enflasyon değerleri ile güncellenmesinin ardından ödeme işlemini gerçekleştirebilir.

Yapılandırma Kaç Taksitle Ödenebilir?

Borçlu vatandaşlar SGK’ya olan borçlarını peşin ödedikleri takdirde, borç asıllarına eklenecek olan enflasyondan muaf olurlar. Peşin ödemenin yanında iki ayrı dönem olarak da ödemelerini gerçekleştirebilirler.6-9-12-18-36 Ay vadeyle ödeme imkanı da sunulmuştur. Taksitli veya peşin olarak borçlarını ödemek isteyen vatandaşlar 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuru işlemlerini gerçekleştirmelidir. Gelir testi için ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar müracaat edebilirler.

Yapılandırma Başvuruları Nereye Yapılacak?

SGM’ye başvurulması gereken durumlar işveren borçları, Bağ-Kur prim borçları şeklindedir. Genel Sağlık Sigortası borçları için Sosyal Güvenlik Merkezi başvurusu gereklidir. Bunun dışında kalan diğer borçlar da ilgili kurumlara ve ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden yapılabilir.

Emekli Sandığı(4C) Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Sorgulama işlemi, Emekli Sandığı(4C) üzerinden borçlarınızın takibi gibi pek çok hizmet kolay ve hızlı bir şekilde, E-Devlet sistemi ile gerçekleştirilebilir. Saymış olduğumuz işlemeleri ve daha fazlasını E-Devlet ile gerçekleştirebilmeniz için E-Devlet şifrenizin olması gerekir. Emekli Sandığı(4C) borç sorgulama işleminin nasıl gerçekleştiğini anlatmadan önce, E-Devlet şifresinin nasıl alınabileceği konusuna kısaca değinelim. E-Devlet şifrenizi kimliğiniz ile birlikte PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında alabilirsiniz.

Sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için E-Devlet şifrenize sahip olduysanız, kimlik doğrulama işlemlerine başlayabiliriz. Bu hizmetlerden yararlanmak için kimliğinizi kullanıcı adı ve parola, e-posta ve parola ile doğrulamanız gereklidir. Kimlik doğrulamak için kimlik numarası ve şifre  kullanılmaktadır. Ayrıca sistem üzerinden gerçekleştireceğiniz her resmi işlem kurumsal nitelik taşımaktadır yani işlemlerinizin sonrasında belgenizin çıktısını alarak, gerekli resmi kurumlara verebilirsiniz. Belgenizin üstünde yer alan barkod sayesinde kurumlar, gerekli tespitleri yapıp kontrol eder, evraklarınızın takibini gerçekleştirir. Yazımızın sonunda paylaşacağımız linkler ile borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi sorgulama işlemini gerçekleştirmek için yapmanız gereken aşamaları sırası ile size anlatacağız.

Sorgulama işlemlerine başlamak için sisteme giriş yapmanız gereklidir. Sayfayı açmanızın ardından karşınıza Kimlik Doğrulama Sistemi gelir. Sırası ile bilgilerinizi giriniz ve “Sisteme Giriş Yap” butonuna basınız. Sisteme giriş yapma işlemi başarıyla tamamlanır.

  • Sisteme giriş yapmanızın ardından açılan sayfa üzerinden Sorgu Türü yazan bölümde “Diğer Ödemeler” seçeneğini seçiniz.
  • Sorgu Tipi sekmesinde “Uygun Olan” seçeneğini seçiniz.
  • Sicil No yazan bölüme numaranızı eksiksiz bir şekilde girmenizin ardından “Borç Sorgula” butonuna tıklayınız.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan kişiler 6736 Sayılı yasa gereğince borçlarını sorgulama işlemini anlattığımız şekilde gerçekleştirebilirler.

Emekli Sandığı sicil numarası nasıl öğrenilir?

Emekli Sandığı sicil numaranızı E-Devlet üzerinden şifrenizle öğrenebileceğiniz gibi, Emekli Sandığı Sicil No Öğrenme Aracı üzerinden şifresiz de öğrenebilirsiniz. Sicil numaranız sizin kurumlar karşısındaki kimliğinizdir. Bu kimlik numarası sayesinde E-Bordro Öğrenme, hizmet dökümünüzü görme ve diğer sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu kimlik numarası, SSK Sorgulaması olarak karşınıza sürekli çıkacak bir numara olduğu için ayrıca önem teşkil etmektedir. Eğer numaranızı bilmiyorsanız en kısa sürede öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Sisteme Giriş Yapmak ve İşlemlerinizi Gerçekleştirmek İçin TIKLAYINIZ!

Web Tahsilat İle Sorgulama Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Shares:

2 Yorumlar

  • Mert
    23.02.2017

    Merhaba. Eşim doğum parası almak için şartları yerine getirdi. Fakat benim sorum eş bu doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 haftalık raporlu olduğu süreçte doğum parası hariç maaş almaya devam edecek mi?

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      25.02.2017

      Raporlu olduğunuz dönemlerde işveren tarafından maaş ödenmeyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir