Bağkur

Bağ-Kur Çiftçi Kesintisi

bağkur

Bağ-Kur çiftçi kesintisi, Bağ-Kur tarafından verilen sosyal güvence hizmetinden yararlanmakta olan tarım işçilerini ilgilendiren bir konudur. Bilindiği gibi, Bağ-Kur ülkemizde sosyal güvence hizmeti veren üç kurumdan birisidir. Bütün devletler vatandaşlarına sosyal güvence, sağlık güvencesi ve emekli olabilme gibi çeşitli hizmetler verirler. Bu hizmetlerin verilmesi için de Bağ-Kur gibi çeşitli sosyal güvence kurumları görevlendirilmektedir. Ülkemizde görevlendirilen sosyal güvence kurumları, vatandaşlara bu hizmetleri sağlarken bazı ayrımları gözetmektedir. Bu ayrımlara göre halkın çeşitli kesimlerine ayrı ayrı olacak şekilde hizmet verilmektedir. Bahsedilen ayrım da kişinin çalışıp çalışmama, çalışıyor ise nerede çalıştığına göre değişmektedir. Kişi devlet kadrolarında ya da özel sektörde çalışıyor ise buna göre değişen bir sosyal güvence hizmeti alacaktır. Ayrıca hiç çalışmıyor ise yine buna göre değişen bir hizmet alacaktır. Bağ-Kur ismi verilen kurum da çalışmayan ya da serbest meslek ile uğraşan kişilere hizmet veren kurumdur. Tarım çalışanları, yani çiftçiler de kendi mesleklerini icra ettikleri için, Bağ-Kur üzerinden sosyal güvence hizmeti alırlar. Çiftçilerinin yararlandığı bu hizmete tarım Bağ-Kur’u adı verilmektedir. Bağ-Kur çiftçi kesintisi de bu kapsamdadır.

Bağ-Kur ya da diğer kurumlar tarafından verilen sosyal güvence hizmetleri prim ödemeleri üzerinden yürütülmektedir. Kullanıcılar için, hangi kurumdan hizmet alıyor olurlarsa olsunlar prim ödemeleri yapılması şarttır. Bu prim ödemeleri yapıldığı takdirde, kullanıcılar sosyal güvence, sağlık güvencesi gibi hizmetleri almaya devam etmektedirler. Fakat her kurum için bu hizmetlerin verilme şekli farklıdır. Devlet kademesinde çalışan memurlar için Emekli Sandığı kurumu prim ödemelerini yapmaktadır. Özel sektör çalışanları için ise işverenler Sosyal Sigortalar Kurumu’na prim ödemesi yapmaktadır. Bağ-Kur’da ise durum biraz daha farklıdır. Bağ-Kur kullanıcılarının da hizmetlerden yararlanabilmeleri için prim ödemesi gerekmektedir. Fakat diğer kurumlardan farklı olarak, Bağ-Kur kullanıcıları kendi primlerini kendileri ödemektedir. Kullanıcıların bir işte çalışıyor olma şartları yoktur. Prim ödemeleri yapıldığı sürece Bağ-Kur güvencesinden yararlanılabilmektedir. Fakat her sigorta işlemlerinde olduğu gibi, Bağ-Kur işlemlerinde de kullanıcılardan bazı kesintiler yapılmaktadır. Bağ-Kur çiftçi kesintisi de, tarım Bağ-Kurlusu olan kişilerden yapılan kesintilerdir. Bu kesintiler ilgili kanunda belirtilen durumlara göre yapılmaktadır ve belirli şartları bulunmaktadır. Bu nedenle tarım Bağ-Kurlusu kişilerin Bağ-Kur çiftçi kesintisinin neye göre yapıldığını bilmesinde fayda vardır.

Tarımsal Kesinti Nedir ve Kimleri Kapsar?

Tarımsal kesinti, yani tarım Bağ-Kurlusu kişilere yapılan Bağ-Kur çiftçi kesintisi, sigorta işlemleri nedeni ile hemen her kullanıcıya uygulanmaktadır. Buna göre tarım çalışanı kişilerin satın almış oldukları ürünlerin fiyatları üzerinden yapılacak kesintilerin nasıl olacağı ilgili kanunda aşağıdaki listede görebileceğiniz gibi belirtilmiştir:

  • Kamu kuruluşu ve kurumları ya da kamuya ait olan ticari işletmeler, Bağ-Kur çiftçi kesintisi yapabilir.
  • Bağ-Kur çiftçi kesintisi kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından da gerçekleştirilebilir.
  • Kooperatifler gibi sair kurumlar da Bağ-Kur çiftçi kesintisi yapabilir.
  • Ticari şirketler de Bağ-Kur çiftçi kesintisi uygulayabilmektedir.
  • Dernekler, vakıflar ve bunlara ait iktisadi işletmeler de Bağ-Kur çiftçi kesintisi yapabilmektedir.
  • Ayrıca gerçek gelirlerini beyan etme zorunluluğu olan serbest meslek erbabı kişiler de Bağ-Kur çiftçi kesintisi yapabilmektedir.

Tarım ile uğraşan kişiler, Bağ-Kur’a ödemeleri gereken primleri taksitler halinde verebilmektedir. Prim borcunu taksitli olarak ödeyeceğine dair taahhütte bulunan kişiler, taksitleri düzenli olarak ödediği takdirde, kesinti muafiyetinden faydalanabilecektir. Kesinti muafiyeti, SGK’ya başvurarak yapılan ve Bağ-Kur çiftçi kesintisinden muaf olabilmek için yapılan işlemdir. Bu işlem yapılmadığı takdirde, kişi sattığı her bir ürünün bedeli üzerinden belirli bir oranda Bağ-Kur kesintisi ile karşılaşır. Bu durumdan kurtulabilmek için ise kullanıcıların muafiyet başvurusu yapması gerekmektedir. İlgili kanunda belirtilen şartlara uyan her Bağ-Kur kullanıcısı Bağ-Kur çiftçi kesintisinden muaf olabilmek için kesinti muafiyet başvurusu yapabilecektir.

Shares:

1 Yorum

  • ARZU KELEŞ
    11.06.2019

    HAL FATURALARINDAKİ BAĞKUR ÇİFTÇİ KESİNTİSİ NE ZAMAN NEREYE YATIRILIR

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir