ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Cezaevinden İsteğe Bağlı Prim Ödeyerek Emekli Olunabilir Mi?

Cezaevinden İsteğe Bağlı Prim Ödeyerek Emekli Olunabilir Mi?
12.09.2020

Emekli olmak pek çok kişinin isteği olduğu için farklı şartlarda ve sosyal durumlarda bulunan kimseler için de emeklilik şartları merak edilmektedir. Cezaevinde bulunan mahkumlar için de emekli olabilmeleri mümkün olup bunun için ilgili şartları sağlamaları gerekmektedir.

Cezaevinde Emeklilik İmkânı

Cezaevinde hükümlü olarak bulunan kimseler prim borçlanması yapabilmektedir. Başka bir deyişle, cezaevinde geçirilen günler için daha sonra beraat kararının ardından borçlanma talep edilebilir. Bu bakımdan emekli olabilmek için mahkumlara da imkân tanınmaktadır. Diğer yandan cezaevinde bulunan kişilerin sigortalılıkları iptal edilecektir çünkü SGK fiili çalışmanın cezaevinde olmayacağını göz önünde tutarak sigorta durumlarını iptal etmekte ve iptal edilecek sigortalı durumundan da prim iadesi alınmayacaktır.

İsteğe bağlı emeklilik kapsamında cezaevinde hükümlü bulunanlar bu bakımdan emekli olma hakkı elde etmektedirler. Kişilerin kendi istekleri ile aylık primlerini yatırmaları halinde cezaevinde emeklilik mümkün olmaktadır. En düşük 527 TL olan isteğe bağlı emeklilik priminin en yüksek yatırılacağı tutar ise 3 bin 425 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, cezaevinde bulunan kişinin, emeklilik hakkı eğer kişi daha önceden 4A ya da 4C kapsamında bulunuyorsa, cezaevinde geçirdiği süre göz önünde tutularak iptal hakkına uğrayabilecektir. Çünkü belirtildiği gibi fiili olarak herhangi bir çalışma söz konusu olmadığından, SGK bu durumda kişinin sigortalılığını iptal edecek ve isteğe bağlı sigorta primi ödemek ile birlikte kişinin emeklilik şartlarının oluşmasında 4B şartları geçerli olacaktır.

Tutuklu Memur Emekli Olabilir mi?

Cezaevinden emekli olabilmek için ilgili şartlar gereğince prim borçlanması kısa süreli hükümler için geçerli olup ömrünün çoğunu artık borçlanma yapamayacak kadar uzun bire cezaevinde geçirmiş kimseler için zaten emeklilik isteğe bağlı kapsamında gerçekleşeceği için, şayet kişinin memuriyet halinde de durum farklılık taşımaktadır. Tutuklu memurun emeklilik koşulları 5434 sayılı kanunda açıklanmıştır. Buna göre tutuklu memur hizmet ve yaş şartlarını yerine getirerek, gerekli başvuruyu yaparak emeklilik talebinde bulunabilmektedir. Ancak başvurudaki koşullar farklılık taşıyacaktır. Tutukluluk halinde kişinin ya da emeklilik talebinde bulunabilecek vekil tayin edilmesi halinde vekilin başvuru yapabilmesi, eğer mahkumiyet kararı alınmış ise vasi tayin edilerek kişinin emeklilik başvurusu yapması gerekmektedir.

Memurlar için emekli olabilme koşulu kadın 20, erkek için 25 hizmet yılını mutlaka tamamlaması ve yaş grubunu da doldurması gerekmektedir. Bu bakımdan 20 ya da 25 hizmet yılını doldurmayanlar memur emeklisi olamamaktadır. Hizmet yılının cezaevinde sağlanamaması ise memurların emekli olmasını engellemektedir. Yine 5434 sayılı kanun çerçevesinde, madde 31 ve madde 15’te açıklanan duruma göre, memur kurum tarafından görevden uzaklaştırıldığında ya da herhangi bir suçtan tutuklandığında memura görev aylıkları üçte iki olacak şekilde ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanmaktadır. Fakat mahkumiyet kararı alındığında kurum ile kadro ilişkisi kesilmektedir. Dolayısıyla tutukluluk halinin bitmesi ve mahkumiyet kararının bitmesi halinde kişi 4C kadrosundan çıkacağı ve hizmet süresini de tamamlayamayacağı için emeklilik hakkını kaybetmektedir.

Tutuklu ya da Mahkum Olanlara Emekli İkramiyesi

5434 sayılı kanunun 89’uncu maddesi kapsamında, işçi – esnaf, memurluk hizmetlerinde bütünleşik halde aylık bağlanması işleminin gerçekleşmesinde 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Başka bir deyişle iş kanununda göreve son verilmesi durumunda kıdem tazminatı ödenmediği gibi kurumlar tarafından da memurun kadro ile ilişiğinin kesilmesi halinde emekli ikramiyesi ödemesi yapılmamaktadır. Bu durumda memur ister memurluk öncesinde ister memurluk sonrasında sigortalı ya da Bağkur’lu olsun yine emekli ikramiyesi alamayacaktır. Ama kadrodan çıkarılmış memurların mahkum olmaları halinde hizmet süreleri temel alınarak emekli ikramiyesi alabilirler.

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır?

İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Yaş Haddinden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.