Bağkur

Bağ-Kurdan SSK’ya Geçiş Şartları Nelerdir?

Sigorta artık günümüzde insanların sahip olmak istedikleri en önemli durumlardan birisi olarak bilinmektedir. Ülkemizde birçok sigorta kolu bulunmaktadır ve devlet bu kollar arasında geçiş hakkı sunmaktadır. Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş şartlarının neler olduğunu da bu yazımızda inceleyeceğiz.

Bağ-Kur ve SSK arasında geçiş yapmak son yapılan düzenlemelerle birlikte mümkün olmaktadır. Bunun sayesinde isteyen kişiler daha sonradan SSK kapsamına geçerek emekli olabilmektedir. Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş şartları belirlenmiştir. Bu şartların sağlanması halinde kişiler diğer sigortalılık kapsamına geçiş yapabileceklerdir.

İlk olarak bu sigortalılık kapsamlarını teker teker inceleyelim. Bağ-Kur, kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulmuş olan sosyal güvenlik kuruluşlarının kapsamının dışında kalan ya da bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmayan kendi adına çalışan kişilerin sahip olduğu sigortalılıktır. Bağ-Kurlu olabilen bu kişileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Esnaf ve sanatkarlar Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Kollektif şirketlerin ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Limited  şirket ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Donatma iştirakleri ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.
  • Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur kapsamındadır.

SSK ise SSK’ya prim ödeyenler yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. SSK kapsamına Bağ-Kurdan geçiş olabilmektedir.

Önceki dönemlerde Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş şartları daha ağırdı fakat yapılan düzenlemelerle kolaylıklar getirildi. Eski kanuna göre, Bağ-Kurlu bir vatandaşın SSK sigortalı olabilmesi için ortağı bulunduğu şirkete olan ortaklığını sonlandırması ve vergi mükellefiyetini durdurması gerekmekteydi. Bu da kişilerin zor duruma düşmelerine sebep olmaktaydı.

Son zamanlardaki kanun tasarısı değişikleri ile Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş şartları iyileştirilmiştir. Buna göre, Bağ-Kurlunun şirkete ortaklığı bulunuyorsa ve vergi mükellefiyeti varsa da Bağ-Kurdan SSK’ya geçişi mümkündür.

Bağ-Kurdan SSK’ya Geçiş Avantajları

Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte en büyük etken emeklilik şartlarının farklılık göstermesidir. SSK sigorta koluna tabi olanların emeklilikte daha çok şansları vardır. Ayrıca Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte emeklilikten faydalanabilmek için son 7 yılda en az 3,5 yıl fiilen SSK ödenmesinin bulunması gerekmektedir. Bu kısımda özellikle devlet fiilen çalışma olarak belirlenmiştir. Yani borçlanma kapsamındaki hizmetleri emekliliği kazanmak için kullanamayız.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş şartlarını sağlıyorsa vatandaş bunun için başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvuruyu bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal İl Müdürlüğüne yapabilirler. Başvuru için dilekçeyi bu kurumlara teslim etmeniz gerekmektedir.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte diğer bir önemli konu da bu bildirimin yapılmasıdır. Bildirim yapılmadığı takdirde kişinin Bağ-Kuru durdurulmuş sayılmaz. Bu yüzden de hem SSK kapsamında hem de Bağ-Kur kapsamında vergi ödemek zorunda kalır.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş yapmış olan kişiler emeklilik için de avantajlı sayılmaktadırlar. Bu açıdan geçişler vatandaşlara çok cazip gelmektedir. SSK kapsamına geçiş yaptıktan sonra emeklilik aylıkları daha yüksek olabilmektedir. Bu da emekli olduktan sonra maaşının yüksek olmasını isteyen kişiler için bir avantaj olmaktadır. Ayrıca Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş yapmış olan kişiler, iki sigorta kolundan da prim ödemesi yapabilirler. Bu durumda maaşları daha yüksek olacaktır. Bu durumu kuruma bildirmeleri gerekmektedir.

SSK sigortalılık durumlarında erken emeklilik kısmı daha avantajlıdır. Şartları sağlayan kişiler Bağ-Kurlulara göre daha erken emekli olabilmektedir. Bu erken emeklilik süresi 10 yıla kadar gelebilmektedir.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçişlerin artış göstermesinin diğer sebeplerinden birisi de SSK kapsamında emekli olmak için daha az prim ödeme durumudur. Bağ-Kurluların 9000 güne kadar prim ödemesi olması gerekirken bu SSK kapsamındakiler de 5000’e kadar gerileyebilmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir