emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kurdan SSK’ya Geçerek Emekli Olma

Bağ-Kurdan SSK’ya Geçerek Emekli Olma
26.12.2016

Ülkemizde birçok sigorta koluna mensup sigortalı vatandaşlar bulunmaktadır. SSK ve Bağ-Kur bu sigortalılık kapsamlarından sadece ikisidir. Vatandaşlar emeklilik hakkı kazanmak ve devlet tarafından indirimli sağlanan sağlık gibi hizmetlerden faydalanmak için prim ödemesi yaparlar. SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki çalışanlar da prim öderler. Sigortalılıklar arasında geçişler emeklilik açısından önemlidir. Bağ-Kurdan SSK’ya geçerek emekli olma da son zamanlarda önem kazanan konulardan bir tanesidir.

Devlet tarafından yayınlanan yasaya göre artık Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş yapmak mümkün olmaktadır. Böylece birçok Bağ-Kurlunun yüzü gülmüştür. Önceki yasalara göre, Bağ-Kurlu birisinin SSK kapsamında olabilmesi için vergi mükellefiyetini ve şirkette ortaklığı varsa ortaklığını sonlandırması gerekmekteydi. Fakat 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yapılan düzenleme ile bu şartlar değiştirildi. Buna göre Bağ-Kura bağlı olan bir şirkete ortaklığı bulunan ve vergi mükellefi olan Bağ-Kurlunun, Bağ-Kurdan çıkıp SSK’ya geçmesi ve SSK haklarından yararlanması mümkündür. Fakat SSK emeklilik hakkından faydalanabilmek için son 7 yılda en az 3,5 yıl fiilen SSK kapsamında çalışmış olması gerekmektedir.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçerek emekli olmada birçok avantaj bulunmaktadır. Bu yüzden Bağ-Kurlu vatandaşlar bu geçişi bir şans olarak görmektedirler. Açıklanana göre, 2000 yılından önce Bağ-Kur girişi başlamış olan vatandaşlar, SSK’ya geçtiklerinde emekli aylıklarında %10 – %15 civarında bir artış görülür. Bu artış emekli olacak Bağ-Kurlu vatandaşlar için cazip gelmektedir.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçen vatandaşlar, bu süreçte 10 yıla varan bir erken emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler. Ayrıca Bağ-Kurda emeklilik için 9000 günlük bir prim ödemesi ve yaş şartı gerekirken, SSK’da bu prim ödeme gün sayısı 5000 – 7200 gün arasında değişmektedir. Bu açıdan da Bağ-Kurdan SSK’ya geçerek emekli olmak daha avantajlıdır.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçmek isteyen vatandaşların bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.  Geçişleri hakkında kurumları bildirmezlerse kişinin Bağ-Kuru durdurulmaz ve bu durumda hem Bağ-Kura hem de SSK’ya vergi ödemek zorunda kalabilir.

Bağ-Kurdan SSK’ya geçen kişiler ayrıca hem Bağ-Kur hem SSK prim ödemelerini devam ettirebilir. Bu onların emekli maaşlarının daha fazla olmasını sağlayacaktır. Bu durumun olması için de bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne dilekçe vermeleri gerekmektedir.

Genel olarak Bağ-Kurdan SSK’ya geçme ve böylece SSK kapsamında emeklilik hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle maddeleyebiliriz:

  • Bağ-Kurdan SSK’ya geçiş, emekliliğe en az 3,5 yıl kala yapılmış olmalıdır.
  • Önceden Bağ-Kur ödemesi yapan kişiler SSK’ya geçtikten sonra hizmet birleştirme işlemi yapmaları gerekmektedir.
  • SGK hizmet birleştirme işleminden sonra Bağ-Kurdan SSK’ya geçişteki emeklilik şartları SGK tarafından belirlenmektedir.
  • Bağ-Kurdan SSK’ya geçme durumlarında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken prim süresi 30 gündür.
  • Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte askerlik süreçleri ve doğum borçlanması 3,5 yıl hesabına katılmamaktadır. Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte bu sürenin emekliliğe etki edebilmesi için, 3,5 yıllık sürenin fiilen çalışılarak geçirilmesi gerekmektedir.
  • Bağ-Kurdan SSK’ya geçişte gerekli kurumlara dilekçe ve belirli evrakların verilmesi gerekmektedir.
  • Bağ-Kura borcu olduğundan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlar SSK’ya geçtikten 30 gün sonra sağlık hizmetinden yararlanmaya devam ederler.
Yorumlar

  1. ALPER ÇELİKLER dedi ki:

    01.01.1988 ssk girişim var ve 2.427 gün çalışmışlığım var daha sonra işyeri açtım 01.10.1994 tarihinde bağkurlu oldum ve oradada 5.850 gün çalışmışlığım enson ssk ya tekrar giriş yaptım ve son 6 yılım ssk da geçti şu anda hiçbir prim ödemiyorum boştayım 05.02.1970 doğum tarihim bu şartlarda hangi kurumdan ve nezaman emekli olabilirim.

  2. Nigar ERGÜN dedi ki:

    1982 YILINDA 93 GÜN 4/A KApsamında ssk pirimi ödendikten sonra 14,10,1985 ile 13.07.1993 tarihleri arasında BAGKUR primleri ödenerek terk yapıldı .2016 yılı 9 eylül itişbarı ile 4/a tarım sigortası ile sigorta girişi yapıldı dogum borçlanması yapılabilirmi ne kadar sürede emekli olabilirim 1959 dögumluyum…

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Doğumdan önce prim başlangıcınız varsa (çalışıyornız) doğum borçlanması yapabilirsiniz,