Bağ-Kur İhya Canlandırma Nasıl Yapılır?

Bağ-Kur ihya canlandırma 7256 sayılı kanun kapsamında yapılır. Bağkur ihya canlandırma başvurusu için tarihler yıl içerisinde belirlenmektedir. SGK’ya dilekçe ile beraber başvuru yaparak dondurulan sigortalılık süresi için prim borçlanması yapılabilir.
7256 sayılı kanun kapsamında yapılan borçlanmalarda, prim borcunun olduğu dönemdeki güncel rakamlar üzerinden hesaplama yapılır. Bağkur prim borcu yapılandırılmadan önce e-devlet sistemi üzerinden mevcut Bağkur prim borcunun sorgulanabilmesi mümkündür. İhya canlandırma işlemi için içinde bulunulan dönemdeki yasalar ve belirlenen başvuru tarih aralıkları dikkate alınmalıdır.
Bağkur İhya Canlandırma Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?
Bağkur ihya canlandırma müracaatı yapabilecekler şöyledir:
- Prim borcu silinenler başvuruda bulunabilir.
- Günleri dondurulmuş olan sigortalıların vefat eden hak sahipleri ölüm aylığı alabilmek için ihya canlandırma başvurusu yapabilir.
- Mahalle muhtarları, kendi tarım arazisini işletenler, bağımsız olarak kendi işletmesinde çalışanlar, kısaca Bağkur birimine bağlı olanlar ihya canlandırma başvurusunda bulunabilirler.
Bağkur İhya Canlandırma Neden Yapılır?
Bağkur ihya canlandırmanın amacı, durdurulan sigortalılık sürelerinin prim borçlarını ödeyerek ödenen prim gün sayısını artırmak ve prim gün sayısı ile kazanılan haklardan yararlanmaktır. Emeklilik hakkını kaybetmemek için ihya canlandırma yapılır. Bağkurluların prim borçlarını ödemeleri için kendilerine verilen sürede borçlarını ödememeleri halinde, primlerinin karşıladığı ayın sonu ile beraber sigortalılıkları durdurulur.
Aynı zamanda prim ödemesi olmayan Bağkurluların da tescil tarihleri ile beraber sigortalılıkları durdurulur. Bağkurluların durdurulan sigortalılık sürelerinin prim ödemesini yaparak bu süreyi ödenen prim gün sayısına saydırabilmeleri mümkündür. Bunun için prim borç tutarları hesaplanır ve bu süre ihya edilir. 7256 sayılı borç yapılandırma yasası ile ihya canlandırma imkanı Bağkurlulara sağlanmıştır.
Bağkur İhya Canlandırması Yapılma Süreci Nasıldır?
Bağkur ihya canlandırma hizmetinden yararlanıldığında; daha öncesinde silinmiş olan Bağkur prim günleri iade edilir. Toplam prim borç tutarları güncel prim tutarları üzerinden hesaplanır ve dolayısı ile her Bağkurlu için ödenecek olan tutar değişiklik gösterir. Hesaplanan tutar için eşit ödemelerden oluşan bir plan hazırlanır.
Ödenmemiş prim borçlarına uygulanan faizler silindiği ve mevcut borç yapılandırıldığı için ihya canlandırma sonrasında düzenli ödeme ile Bağkurlu daha düşük tutar ödemiş olur.
Bağkur İhya Canlandırma Süreçleri Farklılık Gösterir Mi?
Bağkur borç yapılandırma süreçleri, dönem dönem çıkan yasaların kapsamına göre farklılık gösterir. Bağkurluların emeklilik hakkı elde etmek için prim borçlarını kapatmalarına destek olmak adına borç yapılandırma şartlarının düzenlendiği yasalar belirli dönemlerde çıkarılır. Bu yasalardan bazıları; Bağkur prim borçlarının silinmesi, kalan Bağkur borcunun yapılandırılması, borç dönemlerinin canlandırması gibi içeriklere sahip olan yasalardır.
Güncel enflasyon zamları doğrultusunda ihya edilecek borçlara yönelik hesaplama yapılır. Bağkur ihya canlandırma ile ilgili yasa çıktıktan sonra başvuru tarihleri içerisinde borçların yapılandırılması için başvuruda bulunulması gereklidir. Borç yapılandırması ile ilgili son çıkan yasa ise, 7256 sayılı kanundur.
Bağkur İhya Canlandırma Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bağkur ihya canlandırma başvuru koşulları aşağıda verilmiştir:
- 2008 senesinde çıkartılmış olan kanun kapsamında belirlenmiş olan süre içerisinde ihya canlandırma başvurusu yapılması gereklidir.
- Başvurular esnasında yazılı olarak ihya canlandırma dilekçesinin SGK’ya sunulması gereklidir.
- 60 aydan daha uzun süreli Bağkur prim borcu olanların ihya canlandırma başvurusu yapabilmeleri mümkündür.
Başvuru için gerekli şartları sağlamayanların ihya canlandırma başvuruları geçersiz sayılacağı için prim borç hesaplaması yapılmaz.
Bağkur İhya Canlandırma Başvurusu İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Bağkur ihya canlandırma başvuru belgeleri aşağıda sıralanmıştır:
- İhya canlandırma başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır.
- Bağkur belgesi talep edilir.
- Müracaatta bulunacak olan kişinin kimlik belgesinin hem aslı hem de fotokopisi istenir.
- Ticari sicil kaydı ve vergi kayıtları gereklidir.
- Bağkurlunun kayıtlı olduğu meslek odalarına ait kayıt evrakları istenir.
Bağkur İhya Canlandırma Dilekçesinde Neler Bulunmalıdır?
Bağkur ihya canlandırma dilekçesini doldurmak için öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dilekçe indirilmelidir. Başvuru sahibinin dilekçeyi kendisinin doldurması gereklidir.
Dilekçeyi doldururken ihtiyaç duyulan bilgiler ise aşağıda belirtilmiştir:
- İhya canlandırma yapacak olan sigortalının adı ve soyadı gereklidir.
- Müracaat eden kişinin T.C. kimlik numarası gereklidir.
- Bağkur numarası talep edilir.
- Tebligat adresi belirtilmelidir.
- Prime esas günlük kazanç beyanında bulunulmalıdır.
- Dilekçenin alt kısmına iletişim bilgilerinin eklenmesi gereklidir.
Bağkur İhya Canlandırma Başvuru Yöntemleri Nelerdir?
Bağkur ihya canlandırma başvuru yolları şu şekildedir:
- SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek Bağkur ihya canlandırma başvurusu yapılabilir.
- Posta yolu ile SGK’ya ihya canlandırma müracaatı yapılabilir.
- E-devlet sisteminden Bağkur ihya canlandırma müracaatında bulunulabilir.
Bağkur İhya Canlandırma İçin Nasıl Müracaatta Bulunulur?
Bağkur ihya canlandırma yapmak için öncelikle belirlenen şartların yerine getiriliyor olması gereklidir. Ardından Bağkur canlandırma dilekçesi doldurulmalıdır. SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gerekli belgeler ile beraber başvuruda bulunulmalıdır. İhya canlandırma yapılabilmesi için gerekli hesaplamalar müracaat eden kişiye göre yapılır. Yapılan prim borcu hesaplamaları borcun ait olduğu seneye göre değil de güncel rakamlara göre yapılır.
Bağkur İhya Canlandırma Başvurusu Posta Yolu İle Nasıl Yapılır?
Posta ile Bağkur ihya canlandırma müracaatı için gerekli belgeler adi ya da taahhütlü posta yolu ile SGK’ya gönderilebilir. Evrakların postaya verildiği tarih SGK’ya teslim edildiği tarih olarak kabul edilerek Bağkur ihya canlandırma müracaatı için işlem yapılır.
E-Devlet Üzerinden Bağkur İhya Canlandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devletten Bağkur ihya canlandırma müracaatı için yapılması gerekenler şunlardır:
- E-devlet sistemine giriş yaparak kimlik doğrulaması yapılmalıdır.
- E-devlet üzerinden hizmet veren kurumlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- 4/B Kapsamında 01.06.2018 Öncesi Durdurulan Hizmetlerin İhyası başlığına tıklanmalıdır.
- Ekranın sağ üst köşesindeki Yeni Başvuru butonuna tıklanmalıdır.
- Yapılandırma başvuru süresi bittiğinde ekranda yapılandırma başvuru süresinin sona erdiğine dair bilgilendirme yazısı görülür. Ancak başvuru süresi içerisinde bu sayfa açıldığında, başvuru ekranı görüntülenir ve ekranda istenen bilgilerin doldurulması gereklidir.
Bağkur İhya Canlandırmaya Konu Olan Prim Borçları Nasıl Sorgulanır?
Bağkur prim borcu sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden yapılır. Borç sorgulama adımları aşağıdaki gibidir:
- https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-devlet sistemine girilmelidir.
- Ana sayfadaki Giriş Yap butonuna tıklayarak kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Kimlik doğrulaması için e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri sunulur. E-devlet şifresi PTT şubelerinden verilir. Yurt dışında bulunanlar ise konsolosluklardan alabilirler.
- E-hizmetler bölümüne giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- SGK ile yapılabilecek işlemler içerisinden 4B Borç Durumu başlığı seçilmelidir.
- Açılan sayfada 4B prim borcu ile ilgili detaylı bilgi yer alır. İhya canlandırma sonrasında ödenecek olan prim borcu da sorgulama sonucuna göre hesaplanır. Aylık Bağkur primi ile hizmet süresinin çarpılması sonucu ödenecek olan borç tutarı bulunur. Hangi yasa kapsamında borçlandırma yapılacak ise, buna göre prim borçlarının olduğu yıllar kapsamında prim tutarları da farklılık gösterir.
Bağkur İhya Canlandırma Yapacak Olanların Vergi Dairelerine Gitmeleri Gerekiyor Mu?
Bağkur prim borcunu yapılandıracak olanların vergi dairelerine gitmeleri gerekmez. Covid-19 salgını sebebi ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında, hesaplanan prim borçları için yapılandırma işlemi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden 7/24 yapılabilir. Peşin ya da taksitli olarak yapılandırma planı hazırlanabilir. 7256 sayılı kanun kapsamında yapılacak olan ihya başvurularının ise peşin olarak ödenmesi gereklidir.
Bağkur İhya Canlandırma İçin Kısmi Ödeme Yapılabilir Mi?
Bağkur ihya ödemesi için kısmi ödeme yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Müracaatta bulunacak olan kişiler sadece kendilerine lazım olan prim gün sayısına göre ihya canlandırma işlemi yapamazlar. Dondurulan sürenin tamamını ödeyebilecek durumda olanların Bağkur ihya canlandırma başvurusu yapmaları gereklidir.
7256 Bağkur İhya Canlandırması ve Eski Bağkur Prim Borcu Yapılandırmasından Farkı Nedir?
7256 Bağkur ihya canlandırması; 17 Kasım 2020 tarihi ile beraber Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı kanundur. Bu kanun kapsamında Bağkur prim borcu olan sigortalılara prim borçlarını yapılandırma imkanı sağlanmıştır.
Eski Bağkur prim borcu yapılandırmasında prim borcu hesaplanırken borcun ait olduğu dönem değil de yapılandırma yapılan dönemdeki güncel borçlanma tutarları dikkate alınır. Ancak 7256 sayılı kanun kapsamında borçlandırma yapacak olanlar için borcun ait olduğu dönemdeki rakamlar üzerinden borçlanma gerçekleştirilir.
Bağkur İhya Canlandırma Başvurusu Ne Zaman Yapılabilir?
Bağkur ihya canlandırma müracaat tarihi 1 Aralık ile 1 Şubat tarihleri arasındadır. Bu tarih aralığında hayatta olanların kendileri ve vefat edenlerin de hak sahipleri başvuru yapabilir.
Bağkur İhya Canlandırma Sonrasında Borç Ödemeleri Nasıl Yapılmalıdır?
Bağkur ihya canlandırma ödemeleri için bir ödeme planı oluşturulur ve toplam prim borcunun geri ödemesini eşit taksitler ile Bağkurlu sigortalı yapar. İhya canlandırma başvurusu yapıldıktan ve bu başvuru onaylandıktan sonraki 3 ay içerisinde ödemelere başlanması gereklidir.
Eğer ilk taksit için verilen son ödeme tarihi geçirilir ve herhangi bir borç ödemesi yapılmazsa, prim borçları için yapılan yapılandırma otomatik olarak iptal edilir. Ödemeler anlaşmalı bankalardan da PTT şubelerinden de kabul edilir.
Bağkur İhya Canlandırma Ödemelerinin İlk Taksiti Ne Zaman Ödenmelidir?
Bağkur ihya canlandırmanın ilk taksit ödemesi için son tarih, yapılandırma yaptığınız ayın son ödeme günüdür.
Anlaşmalı Bankalardan 7256 Bağkur İhya Canlandırma Ödemeleri Nasıl Gerçekleştirilir?
Bankadan 7256 Bağkur ihya yapılandırma ödemesi internet ya da mobil bankacılık yöntemleri aracılığı ile yapılabilir. Bankadan bankaya göre işlem menüleri değişiklik gösterse de izlenmesi gereken adımlar aşağıdadır:
- Bankanın dijital kanalları üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Ödemeleri menüsüne girilmelidir.
- Bağkur Geçmiş Dönem Ödemesi seçeneğine tıklanmalıdır.
- 7256 Bağkur İhya Ödemesi başlığına tıklandığında Bağkur ihya canlandırma kapsamında ödeme gerçekleştirilebilir.
14 ay silinmiş ihya edilmiş Bağ-Kur borcum var canlandırma yapabilirmiyim
2008 ile 2010 arası bakurluydum borcum yok kapattım eyt li emeklilik hakkım varmı şuanda SSK liyim 2590 günüm var ne yapmalıyım SSK ya girişim 1990 dir
01.07.1999 – 31.12.1999 tarihleri arasında Tarım bağkur ve 17.09.2005 – 25.03.2015 tarihleri arasında Esnaf bağkur kaldım var her ikiside terk edilmiş durumda ve bunların bağkur sicil numaraları farklı. Sadece 180 günlük Tarım bağkur borcumu ihya edebilir miyim? Tamamını ödemeye gücüm yok. Teşekkürler
2021 yılında 30 11 2021 yılında ödemem gereken ihya ödemesini 30 12 2021 tarihin de peşin olarak ödedim şu an yapılandırmam görünmüyor nasıl bir yol izlemem gerekiyor yapılandırma tarih ödemesinin son gününü kaçırdım mı.
Merhaba,
Primleriniz de yansımadıysa Bağlı bulunduğunuz SGM ile görüşmenizde fayda var.
1994 yılı 1 mayıs itibarı çay cüzdanım var 2004-2010 yılları arası çiftçi bağkurumu nasıl canlandırabilirim bu işlemi yapmak için memlekete gitmeden halledebilirmiyim
Merhaba,
O döneme ait ödemelerinizi bulabilirseniz o günleri işletebilirsiniz.
selam 2022 yılına kadar prim borcu olmayan biri bu kanundan faydalanamıyor iken 2022 de geriye dönük işlemden dolayı borç çıkınca bu kanunun belirttiği durdurmaları yansıtmaları kanunimi dir
1964 doğumluyum 2677 günüm var ihya ile 3830 gün aldım 2022 4 emekli maaşımı alabilirmiyim
Merhaba,
5400 günü doldurarak kısmi emeklilik hakkını elde etmişsiniz. Emekli olabilirsiniz.
SON CIKARILAN YASA İLE BAGKUR İHYA İŞLEMLERİNDE DE 18 AY TAKSİT GECERLİ Mİ YOKSA İHYA İŞLEMİNDEN SONRA TEBLİĞİ EDİLEN TUTAR TOPTAN OLARAK MI YATIRMAK ZORUNDAYIZ. TESEKKURLER.
Merhaba,
Son çıkan yasa ile borçlarınızı taksitlendirebilmeniz mümkün.
Merhaba bagkur ihya da 7256 sayılı yasaya gore taksit imkani varmi?
Daha önceki ihyalarda teblig tarinden sonra 1 ay icinde ödeniyordu.
Merhaba,
Evet ihya ile taksitlendirme hakkınız var.
BAĞKUR İHYASININ HESAPLAMASI NASIL OLUYOR. BAĞKURA FARKLI DÖNEMLERDE 59 AY BORCUM VAR. 2001 2006 2016 YILLARINDA BUNUN TAKSITLENDIRLMESİ OLUYORMU TESEKKUR EDERİM IYI CALIŞMALAR.
Merhaba,
Bağkur ihyası mevcut primler üzerinden yapılıyor. Yeni çıkan af ile ihya ile borçlanıp taksitlendirmeniz mümkün. ikametgehızın bağlı bulunduğu sgm şere müracaat edebilirsiniz.
Eşimin bağ kur kaydıvar kendim ssk lıyım bağkurrunu ödiyemiyoruz kendimin. ssk dan nasıl yararlanır ..tesekkürler
1997 yılında esnaf bagkurumu kapatarak çıkış yaptimm
Şimdi o tarihten gün borçlanabilirmiyim
Bagkur Borcumu sildirmek için dilekçe vermedim buna rağmen borcum silindi şuanda ihya talibi yaptigimda 25 bin olan borcum 100 bin oluyor en az 4 katı fark var 25 i ödeyemeyen 100 nasil ödesin prim günüm yetersiz olduğu için emekli olamıyorum ne yapabilirim yaşım 55 3600 güne ihtiyacım var
2001 yılında bağkura girişim yapıldı fakat bir gün bile prim ödenmemiş. Bu nedenle de borç görünmüyor. Daha sonra 2007 yılında ssk girişim yapıldı. Ben bağkura giriş yaptığım tarihin sigorta giriş tarihi olarak olmasını ve bağkurda geçen zamandaki eksik günleri de bırçlanarak ödemek istiyorum. Bu mümkün mü?
Evet