Genel

Süresi Uzatılan Kısa Çalışma Ödeneği Kimler İçin Geçerli?

Son alınan karar ile birlikte kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve aynı zamanda çalışanı işten çıkarma yasağı uzatıldı. Ancak bu sürenin uzatılması beraberinde soruları da getirdi. Çoğunluk tarafından kısa çalışma ödeneğine yeni başvuru olarak algılanmasına karşı sürenin uzatılmasından halihazırda yararlananlar faydalanacaklar.

Kısa Çalışma Süresi Uzatıldı, Kimler Yararlanacak?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs önlemleri kapsamında Mart ayının sonlarında işverenleri ve çalışanları desteklemek için çalışanlara kısa çalışma ödeneği verilmeye başlamıştı. Kısa çalışma ödeneğinin süresi daha önceden yapılan uzatmalar ile birlikte 31 Ekim tarihine kadar uzatılmıştır. Fakat salgının şiddetini sürdürmesi üzerine birkaç gün önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile süreye yeniden uzatma geldi ve böylece süre 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmış oldu. Buna göre çalışanlar, yıl sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanacaklar.

Ancak kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken konular bulunuyor. Haziran ayında normalleşme kararının alınmasından sonra bu kapsamda verilen destekler de farklılık taşıyor. Bu bakımdan 30 Haziran’a kadar kısa çalışma başvurusunda bulunanlar kısa çalışma ödeneğinden yıl sonuna kadar yararlanmaya devam edecekler. İşyerleri, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için ise yeni başvuru yapamayacaklar, uygun testine tabi tutulmayacaklar. Daha önceden kısa çalışma ödeneği almış olan işyerleri, aynı çalışanlar için yine aynı şartlarda geçerli olacak şekilde Aralık ayının sonuna kadar kısa çalışma ödeneği almaya devam edecekler ve buna göre kısa çalışma ödeneğine, daha önceden başvuru yapmamış işletmeler başvuru yapamayacaklar.

Uzatılan Süre Kapsamındaki Detaylar

Haziran ayında alınan normalleşme kararlarının ardından normalleşme desteği de işletmeler için sağlanıyor. Özel sektöre ait olan işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanmakta olanlar ile bu süreç kapsamında işverenler tarafından ücretsiz izne çıkarılarak nakdi ücret desteği alanlar, çalışmakta oldukları işyerlerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönüş yapmaları durumunda prime esas teşkil edecek kazançların alt sınırları üzerinden hesaplanacak olan sigortalı ve işveren paylarının tamamı da 3 ay boyunca işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar için sigortalının kısa çalışma ödeneği almış olduğu aylık ortalama gün sayısı kadar da primi devlet sağlıyor. Nakdi ücret desteğinden yararlananlar için ise prim destekleri, nakdi ücret desteği almış oldukları aylık ortalama gün sayılarını geçemiyor. Bu bakımdan asgari ücret ile çalışan bir işçi için yararlanacak en yüksek destek tutarı da 956 TL oluyor. Bu destek de 2020 yılının sonuna kadar devam ediyor.

Ücretsiz İzin 17 Ocak’a Uzatıldı

Fakat mecliste görüşülmeye devam eden yeni istihdam paketi kapsamında ise işletmelere verilen normalleşme desteği 2021 yılının Haziran ayına kadar uzatılabilecek. Başka bir deyişle, kısa çalışmadan çıkan ve normal çalışmaya dönen işyerleri gelecek yılın Haziran ayına kadar destek kapsamında tutulacaklar. Ayrıca görüşmeleri süren istihdam desteklerini kapsayan kanun tasarını kısa çalışma ödeneğini de 30 Haziran 2021’e kadar uzatmak için cumhurbaşkanına yetki veriyor.

Nakdi ücret desteğinde ise süre uzatımı daha uzun tutuldu. Bu durumda Nisan ayından günümüze ücretsiz izne çıkartılan, işveren tarafından işten çıkarılıp işsizlik ödeneği alamayan kimselere yönelik işsiz kaldıkları süre içinde günlük 39 TL aylık ise 1177 TL ödeme yapılıyor. En son Eylül ayında alınan karar ile işten çıkarma yasağı uzatılmış ve bu kapsamda ise verilmekte olan nakdi ücret desteği de 17 Kasım’a kadar uzatılmıştı. Ancak alınan yeni karar ile nakdi ücret desteği 17 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı ve hem işten çıkarma yasağının süresi hem de günlük nakdi ücret süresi de 3 ay daha uzamış oldu.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir