Genel

2020 Yılı Bankaların Çek Sorumluluk Miktarları Arttırıldı

2020 Yılı Çek İçin Banka’nın Sorumluluk Miktarı Arttı! 2020 yılının gelmesi ile pek çok işlem üzerinde arttırılmaya yönelik uygulamalar devam ediyor. Bunlardan sadece bir tanesi de Çek üzerinde muhatap bankanın hamiline olarak ödemekle sorumlu olduğu rakam oranında artış yaşandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Çek Defterlerinin Baskı Şekline ve Bankaların Hamiline Ödemekle Yükümlü olduğu miktarın arttırılması ile ilgili olarak düzenlenen Tebliğ bu gün itibarı ile Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası çekte muhatap olan bankanın hamiline olarak ödemekle sorumlu olduğu miktar arttırılarak 2.225TL tutarına yükseltilmiş bulunmaktadır.

2020 Yılı Çek İçin Banka’nın sorumlu olduğu meblağın artırılarak 2.225TL tutarına çıkartılması ile ilgili karar 17.01.2020 yani bu günkü Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır.

2020 Yılı İçin Yapılan Değişiklik Resmi Gazete’de Şu Şekilde Yer Aldı!

2020 Yılı İçin Yapılan Değişiklik Resmi Gazete’de Şu Şekilde Yer Aldı! Söz konusu olan madde, tebliğ işleminde aşağıdaki gibi yer almış bulunmaktadır. “Muhatap olan bankanın, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamiline süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedelinin 2.225TL ya da daha fazlası olması durumunda 2.225TL’lik kısmını, çek üzerindeki tutarın 2.225TL’nin altında olması halinde de çek bedelinin tamamını ödemekle yükümlü olmaktadır.

Çek karşılığının kısmen de olsa bulunması halinde çek bedeli 2.225TL, ya da altında ise çek bedelinin aşmamak koşulu ile kısmı karşılığını 2.225TL’ye tamamlayacak bir miktarı ödemekle sorumlu olmaktadır. Yine belirtilen çek bedeli 2.225TL’nin üzerinde olması halinde çek bedelini aşmamak koşulu ile kısmı karşılığa ilave olarak 2.225TL’yi ödemekle yükümlü olmaktadır.

Diğer taraftan yapılan değişiklik ile muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 1.345TL’ye kadar ödemekle yükümlüdür. Kısmen de olsa çekin karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı çekin her yaprağı için 1.345TL’ye tamamlayacak şekilde ödeme yapmakla sorumlu olmaktadır. Belirtilen Tebliğ 30 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir