Banka Kredileri

Bankaların Vadeli Hesaplarına Para Yatırmak Mantıklı Mı?

Paraların bir bölümünün vadeli hesaplarda durması mantıklı bir davranıştır. Vadeli hesapta tutulacak paranın miktarı ise kişilere göre değişmektedir. Bu tutarın miktarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Kişilerin yaşı, risk alma potansiyeli, medeni durumu gibi sebepler bu durum için sayılabilir.

Vadeli mevduat, kişilerin elinde tuttuğu para miktarını bankaya yatırması ve aradan zaman geçtikçe bankaya yatırdığı parayı anaparaya ilaveten faiz olarak geri alması durumudur. Bunun manası tam olarak paranın bankaya yatırılması ve bu paranın bir zaman sonra kişilere sabit gelir olarak geri dönmesi gibi açıklanabilir.

Vadeli Mevduat Nasıl İşler?

Vadeli mevduatların işleyişinin açıklanması için bu durum bankanın müşterilerinden borç alıp bu borcu faiziyle geri ödemesi şeklinde bir sistem düşünülebilir. Bankaların ihtiyaçlar doğrultusunda verdiği kredilerin temelleri de kişilerin bankaya yatırdığı paralardan sağlanmaktadır. Bu durumda bankacılık sektörünün ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde etkili ve aktif bir rol oynadığı söylenebilir.

Mevduat faizi ise kişilerin sahip olduğu para miktarının ölçütüne, bahsi geçen bu paranın bankada ne kadar duracağına ve paranın yatırıldığı dönemin ekonomik / piyasa koşullarının ne durumda olduğuna göre belirlenmektedir. Ayrıca bu faiz oranları da bankalara göre değişiklikler göstermektedir.

Vade Nasıl Ayarlanmalıdır?

Belirlenen ortalama vade sayısı 1 ay ile 1 yıl arasındadır. Faizin artması da vadenin sayısına göre değişiklikler göstermektedir. Vade ne kadar uzun tutulursa faiz da doğal olarak artacaktır. Bunun temel prensibi borç sistemi üzerinden açıklanacak olursa; kişilerin bankalara borç verdiği zaman dilimi ne kadar uzun olursa bankanın ödeyeceği faiz tutarı da doğal olarak birtakım değişikliklere uğrayacaktır.

Faiz oranlarında bir artış gözleneceği düşüncesine kapılan kişilerin paralarını uzun dönemde değil, aylık olarak alması daha mantıklı olandır. Vadenin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar kişilerin beklediği faiz miktarı ve yine kişilerin hangi dönemler arasında para ihtiyacı güdeceği gibi hususlardır.

Mevduat Seçimi Nasıl Olmalı?

Mevduat tercihi, kişilerin mevduat hesaplarına para yatırmadan önce belirlemesi gereken en mühim konulardan biridir. Zira bankaların pek çok mevduat türü bulunmaktadır. Buna örnek olarak standart bir mevduat hesabına yatırılan paranın vadesi dolmadan önce ihtiyaç duyulan durumlarda çekilmesi durumunda vade bozulmaktadır.

Fakat bazı mevduat çeşitlerinde ise vadesi dolmadan para çekilmesi durumunda vadenin bozulmadığı görülmektedir. Kişilerin önündeki süreçler içerisinde paraya ihtiyacı olması durumunu iyice analiz etmeli ve paraya ihtiyaç duyacağını gözlemlediği durumlarda parasını vadesi bozulmayan mevduat hesaplarına yatırması gerekmektedir. Bu sebeple müşteriler bankalarıyla görüşerek para yatıracağı mevduat hesabının türünü doğru olarak belirlemelidir.

Sabit Getiri Nedir?

Sabit getiri; kişilerin mevduat hesabındaki parasının ve belirlenen faiz oranların, vadenin dolmasıyla birlikte içerisine girilen dönemin ekonomik ve finans hareketlerinden etkilenmeden sabit bir biçimde getiri sağlaması durumudur. Bu bazen iyi, bazen de kötü bir durum olarak görülebilir.

Zira bunun manası, bu süreç içerisinde dünyada gerçekleşen hiçbir hareketin sizin bankayla olan anlaşmanızı ve bu anlaşma akabinde belirlenen anapara ve faiz oranını değiştiremeyeceğidir. Dünyada büyük bir kriz yaşanması durumunda da, faiz oranlarının yükselmesi ya da azalması durumunda da kişiler vade dolduğunda bankayla anlaştıkları anapara ve faizi alır.

Mevduat Hesabından Vadeden Önce Para Çekersem Ne Olur?

Mevduat hesabında vadesi dolmadan para çekmek kişileri seçtiği mevduat türüne göre etkilemektedir. Örneğin kişiler vadesi bozulmayan bir mevduat hesabı türüne para yatırmışsa vadesi dolmadan çekilen para, vadeyi bozmamaktadır. Fakat kişiler standart bir mevduat hesabına yatırdığı parayı vadesi dolmadan çekmişse yatırdığı bütün parayı çekebilir fakat anlaşılan diğer getirilerden yararlanması söz konusu değildir.

Bu sebeple kişilerin mevduat hesabına para yatırırken ele alması gereken pek çok konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi kişilerin ilerleyen süreçlerde para ihtiyacının olup olmayacağıyken, diğer bir mesele ise kişilerin hangi mevduat türüne para yatırdığıdır. Ayrıca mevduat hesabına yatırılan para miktarının da doğru hesaplanması önemli bir husustur.

Vadeli Mevduatta Stopaj Kesintisi Nasıl Olur?

Mevduat hesabında vadesi dolmadan para çekmek vadeli hesaptan kazanılan miktarın maksimum %15’i kadarını kapsamaktadır. Bunun bir çeşit vergi olduğunu söylemek mümkündür. Stopaj kesintisi doğrudan devlete aktarılmaktadır. Kesilen stopaj miktarı ise belirlenen vadelere ve bankalara göre değişiklikler göstermektedir. Bu hususta vadenin uzamasıyla birlikte stopaj oranında düşü gözlendiği söylenebilmektedir.

Tüm Bankalarda Süreç Aynı Mıdır?

Bütün bankalar için vadeli mevduat işleyişinin aynı olduğunu söylemek doğru değildir. Bankaların vadeli mevduat çeşitleri bulunmaktadır. Bu mevduat çeşitlerine göre müşterilerin yararlandığı olanaklar da değişiklik göstermektedir. Bankalar arasında gözlenen en büyük farklardan biri de vade sayılarıdır.

Dolayısıyla vadeli mevduat hesabı açmak isteyen kişilerin öncelikle bütün bankaları incelemesi ve bankaların sunduğu olanakları kıyaslaması, sunulan fırsatları analiz etmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda kişiler kendi durumlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Ancak bu işlemlerin ardından kişilerin kendileri için daha avantajlı olacak bankayı ve vadeli mevduat hesabı türünü seçmesi olanaklıdır

Vadeli Hesap için En Avantajlı Bankalar Hangileridir?

Vadeli hesap açmak isteyen kişiler için bankaların sunduğu fırsatlar kendileri içinde vade farkları ve mevduat türleri gibi değişikliklerle incelenmektedir. Mevduat türlerine bir örnek olarak hesaba yatırdığının paranın günlük faizle değerlendiği bir mevduat türü bulunmaktadır.

Ama bu mevduat türüne bütün bankalarda rastlandığını söylemek pek de doğru sayılmaz. Vadeli mevduat hesabının günlük faiz oranlarıyla işlemesini sağlayan hesap türünü müşterilerine sunan bazı bankalar ve hesap türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • ING Bank – Turuncu Hesap,
  • Akbank Direkt – Serbest Hesap
  • Garanti BBVA – Kolay Birikim Hesabı,
  • Türkiye İş Bankası – Maksimum Vadeli Hesap.
  • com – Birikim Hesabı,
  • Yapı Kredi Bankası – Çalışan Vadeli Hesap,
  • Odeabank – Oksijen Hesap,
  • QNB Finansbank – Kazandıran Günlük Hesap

Günlük Faiz İçin Nasıl Karar Verilir?

Günlük faiz durumunda dikkate alınması gereken mesele bankaların 32 günlük en yüksek faizi verenler ile günlük en yüksek faiz veren şeklinde incelenmesidir. Bu şekilde kârlı olanın ya da sizin için uygun olanın hangisi olduğunu belirlemek daha kolay bir biçim kazanır. Kişilerin istediği zaman parasını çekebilmesi durumu birikim hesapları için en çok önem verilen husustur.

Fakat pek çok banka için sözü edilen faiz oranının aylık vadeli hesaplarla kıyaslandığında çok daha düşük olduğu gözlenmektedir. Bu durumda tercih yapılırken kişilerin kendi hedeflerini belirlemiş olması gerekmektedir. Doğru hesabın ve doğru bankanın seçilmesinde en önemli mesele işte bu karardır.

Zira kişiler vade sonunda ne kadar para kazanacağını hesapladığı gibi, bu vadenin dolmasına kadar geçen süre içerisinde para ihtiyacı olup olmayacağını belirlemelerinin ardından kendi ihtiyaçlarını ve beklentilerini kesinleştirmiş olacak ve hangi seçeneğin daha kârlı olacağına daha emin bir şekilde karar verebilecektir.

Kredi Kartı Asgari Tutarı Ödenmez veya Geç Ödenirse Ne Olur?

Ücretsiz Nasıl Findeks Raporu Alınır ve Rapor Ne İşe Yarar?

İhtiyaç Kredisi Çekebilmek İçin Kaç Aylık Çalışan Olmak Gerekiyor?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir