ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kredi Kartı Asgari Borç Ödenmezse veya Geç Ödenirse Ne Olur?

Kredi Kartı Asgari Borç Ödenmezse veya Geç Ödenirse Ne Olur?

Kredi kartı borcundan dolayı yasal işlemin ne zaman başlatılacağı kullanıcılar için merak konusudur. Günlük hayatı kolaylaştırırken ihtiyaçların ertelenmeden karşılanmasına aracı olan kredi kartları, en sık tercih edilen ödeme araçları arasında gösterilebilir. Kredi kartı asgari borcunun ödenememesi veya geç ödenmesi halinde ödeme aracı olan kartlar, birer borçlanma aracına dönüşür.

Kontrolsüz harcamalarda izlenecek süreç “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu” kapsamında belirlenir. Kredi kartı ödeme süresi 3 dönem yani 90 gün ertelenebilir. Dönem harcamasının tamamını veya asgari tutarı ödemeyen kart sahipleri için bu sürenin sonunda yasal takip başlatılır. Kredi kartı için belirlenen son ödeme tarihine kadar borcun tamamının veya asgari tutarının ödenmemesi halinde kart gecikmeye girmiş sayılır.

Kredi Kartı Borç Ödeme Süreci Nasıl İşler?

Son ödeme tarihi geçmesine rağmen ödemesi yapılmayan kredi kartları, gecikmeye girer. Bu sürecin başladığına dair kart sahibine SMS gönderilir. Kredi kartı borç ödeme sürecinin ilk adımı olarak ödeme yapılmamış kart nakit çekime kapatılır. Kart bilgileri kredi kayıt bürosuna bildirilir ve gecikmenin 30 günlük süreci başlamış olur.

Kart sahibine yeni bir uyarı mesajı gönderilir ve ikinci etapta kart alışverişe kapatılır. 60 günlük zaman diliminde borcun tamamının veya asgari tutarının ödenmemesi halinde tüketici kredi notu olumsuz etkilenmeye başlar. Gecikme faizi ilk günden itibaren işletilir.

Bu aşamada ödeme yapılsa dahi KKB notu ciddi anlamda etkilenir. Müşteriler çağrı merkezi çalışanları tarafından aranarak uyarılır ve 90 günün sonunda yasal takip başlatılır. Bankalar bu sürece girmiş müşterilerinden borçlarının tamamını ödemelerini ister.

Geciken ödeme için tanınan ilave süre 15 gündür. Kredi notu çok düşen müşterilerin kısa süre içinde başka banka da olsa kredi kartı alması imkânsız hale gelir.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Ödenmezse Ne Olur?

Yeni nesil ödeme araçları arasında adından söz ettiren kredi kartları bir borç kanalı olarak düşünülmemelidir. Aylık harcamaların ödenememesi gelecek finansal ihtiyaçlarda sıkıntı yaşanmasına neden olur.

  1. Aynı takvim yılı içerisinde asgari ödemesi 3 kez geciktirilen kredi kartları nakit çekime kapatılır.
  2. Üst üste 3 kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartları kullanıma kapatılır.
  3. Kapatılan kredi kartının yeninden kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi istenir.

1 Ekim 2021 tarihinden itibaren, kredi kartının asgari borcunun ödenmemesi halinde;

  • Aylık %2,28 gecikme faizi
  • Dönem borcunun asgari tutar dışında kalan kısmı içinse aylık %1,98 alışveriş faizi uygulanır.

Bu oranlar uygulanabilecek maksimum faiz oranlarıdır. Bankalar arasından uygulama farklılıkları yaşanabilir.

Kredi Kartı Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Hesap kesim tarihinin ardından gelen 10.gün kredi kartının son ödeme günüdür. Bu güne kadar maddi imkânlar dâhilinde dönem borcu ya da asgari ödeme tutarı bankaya yatırılmalıdır. Asgari ödeme tutarının ödenmediği her gün için akdi faiz uygulanır.

1 günlük gecikme sebebiyle müşteri hakkında yasal veya idari takip başlatılmaz.

  • Kredi kartları kanunu ve tüketici kredisi sözleşmesi yönetmeliğine göre aynı takvim yılında 3 kere asgari borcun ödenmemesi halinde kredi kartı bir sonraki döneme kadar nakit çekme kullanımına kapatılır.

Ancak gecikme 1 gün dahi olsa süreç kredi siciline ve kredi notuna olumsuz yansır.

Kredi Kartı Borcu 1 Dönem Gecikirse Ne Olur?

Asgari ödeme miktarının bir sonraki ekstreye kadar ödenmemesi veya daha az ödenmesi halinde 1 dönem gecikme yaşanmış olur. 1 dönem 30 gündür. Bu süreçte toplam gecikme için aylık faiz uygulanır. Kredi sicili ve kredi notu olumsuz etkilenirken müşteri hakkında herhangi bir yasal veya idari takip başlatılmaz.

Kredi Kartı Borcu 2 Dönem Gecikirse Ne Olur?

1 dönem gecikmeyle 2 dönem gecikme arasındaki tek fark uygulanacak faizin 2 ay için hesaplanacağıdır. Müşteri varsa kalan limitinden nakit para çekemez, alışveriş yapamaz. Banka temsilcileri düzenli olarak SMS yardımıyla borcun hatırlatmasını yapar. Çağrı merkezi çalışanları arama yaparak müşterilerini ödemeye yönlendirir. Artık tüm inisiyatif bankanın eline geçmiştir ve bankalar arasında uygulama farklılıkları yaşanabilir.

Kredi Kartı Borcu 3 Dönem Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcunun 3 dönem üst üste ödenmemesi halinde son ödeme tarihinin üzerine 7 gün daha ilave süre eklenir. Bu sürenin sonunda müşteriye tanınan haklar sona ermiş sayılır. Banka, gelirinize veya mal varlığınıza el koymak için yasal süreci başlatır.

Yasal takibe uğramak demek “kara liste” olarak adlandırılan banka siciline girmek anlamına gelir. Borcunu sonradan ödeyen müşteriler dahi bu listeden 5 yıl boyunca çıkamazlar. Bankalardan sadece kredi kartı için değil kredi almak için yapılacak başvuruların olumsuz yanıtlanma ihtimali artar.

Kara Listeye Girmek ve Kredi Notunun Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Kredi notunun düşmesi gelecekte atılacak her finansal adımı olumsuz yönde etkiler. Kredi kartı ödemesinin 1 gün gecikmesi dahi kredi notuna olumsuz yansır. Merkez Bankasının kara listesine girmek demek 5 yıl boyunca bankalardan kredi çekememek anlamına gelir. Bulunduğunuz kredi notu dilimleri bankalardaki işlemlerde sizi temsil edecek en önemli ayrıntıdır.

Kredi Kartı Asgari Ödemesinin veya Dönem Borcunun Kapatılmaması Halinde Nasıl Bir İşlem Başlatılır?

Kredi kartı asgari ödemesinin veya dönem borcunun kapatılmaması halinde başlatılacak işlemler her iki tarafın haklarını korumaya yöneliktir. İlk olarak kart sahibine ihtar gönderilir ve ödeme yapması için ilave süre verilir. Bankalar müşterilerinin borçlarını ödeyebilmeleri için uygun faizli yeni ödeme seçenekleri de sunar. Kredi kartı ödemelerinin düzenli yapılması müşterinin banka gözündeki değerini artırmakla kalmaz gelecek finansal işlemlerde de kolaylık sağlar.

Yeni Kredi Kartı Kullananlar İçin Önemli Hatırlatmalar

Özellikle salgın döneminde azalan gelirler ve harcama alışkanlıklarında yaşanan değişiklik pek çok müşterinin kredi kartı almak için bankalara başvuru yapmasına neden olmuştur. Yeni kullanıcıların cevabını en çok merak ettikleri soruların başında gelenler şu şekilde listelenebilir.

  • Kredi kartının asgari ödemesini geciktirirsem ne olur?
  • Kredi kartının ödemezsem kara listeye girer miyim?
  • Kredi notunun düşmesi ne anlama gelir?
  • Kredi kartı borcuna ne zaman faiz işlemeye başlar?

Yanında nakit yokken bile alışveriş imkânı sunan kredi kartları, temassız özellikleriyle de pandemi döneminde yaşamı kolaylaştırmıştır. Yeni kredi kartı kullananlar için yapılan en önemli hatırlatma harcama limitlerinin kazanca göre ayarlanması gerektiğidir.

Kredi Kartı Sahiplerine Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Kredi kartı kullanmak bir nevi ehliyet gerektirir. Harcama işlemlerinin kolay bir şekilde tamamlandığı kartlar kısa sürede büyük bir borç altına girmenize neden olabilir.

Kazanç dâhilinde harcamaların kartla yapılmasında herhangi bir sorun yoktur. Ancak kredi kartı bir ödeme aracı yerine bir borçlanma aracı olarak görülüyorsa zor günler yaklaşıyor demektir. Mevcut limit yüksek fiyatlı ihtiyaçların taksitle ödenmesi için kullanılmalıdır.

İşte, kredi kartı sahiplerine hayat kurtaran tavsiyeler!

  • Kredi kartı limitinizin biteceğini aklınızdan çıkartmayın.
  • Ödeyebileceğiniz aylık tutarı belirleyin ve bu rakam üstünde alışveriş yapmayın.
  • Kredi kartının sağlamış olduğu avantajlardan en üst seviyede faydalanın.
  • Toplam limitin sizin paranız olmadığını unutmayın.
  • Çok fazla sayıda ve farklı bankadan kredi kartına sahip olmayın.
  • Çok acil olmadıkça nakit avans desteğini kullanmayın.

Siz de harcamalarınıza dikkat ederek ve ödeme sürelerine özen göstererek ihtiyaçlarınızı geciktirmeden karşılamak için kredi kartlarının sunduğu imkânlardan faydalanabilirsiniz.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır? En Hızlı Yöntemler

Gelir Belgesiz, Bordrosuz Kefilsiz Kredi Veren Bankalar

Halk Bank Kefalet Kredisi Nasıl Alınır, Evraklar Nelerdir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.