SGK

SGK ve Vergi Borçlarını Yapılandıranlar Bu Hataları Yapmayın

Vergi ve prim borçları yapılandırması pek çok borçlunun yapılandırma kapsamında borçlarını daha kolay şekilde ödemesine imkân verecek. Ancak yapılandırma yaptıktan sonra belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Yapılandırma ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Başta vergi ve prim borçları olmak üzere bazı alacakların ödenmesi hakkında çıkarılan kanun kapsamında pek çok borçlu olan kişinin borçlarını ödemesi yapılandırma kapsamına alındı. Özellikle SGK borçlarına yönelik kanunlar gereğince SGK tarafından takip edilmekte olan alacaklar yapılandırma kapsamında tutuldu. Fakat sadece borcun yapılandırması yeterli olmuyor. Yapılandırma yaptıktan sonra da belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Aksi halde bu durumlara dikkat edilmezse yapılandırma ile ilgili olan hakkın kaybı söz konusu olabilecektir.

Bu noktada SGK borçlarına yönelik olarak peşin ödemeyi tercih etmiş olan borçlular, ilgili kanun çerçevesinde ödemeleri gereken tutarları en geç 1 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu tarihe kadar peşin ödeme taleplerini de taksitle ödemeye dönüştürmüş olanlar da ilk taksit ödemelerini yine en geç 1 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri gerekiyor. Bu tarihe kadar ilk taksit ödemesi ya da peşin ödemenin yapılmaması durumunda ise yapılandırma hakkındaki hükümlerden yararlanma hakkı kaybedilecektir. Fakat peşin olarak hesaplanmış olan borç tutarının 1 Mart 2021 tarihine kadar ödenmemesi ya da eksik şekilde ödenmesi durumunda, ödenmemiş ya da eksik ödenmiş tutara belirlenmiş oranlarda gecikme zammı oranı eklenecek ve geç ödeme zammı ile birlikte bu sgk prim yapılandırma borcu 31 Mart 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde peşin ödeme hükümleri geçerli olacak.

Taksitle Yapılandırma Yapanların Dikkat Edeceği Noktalar

SGK borçlarını taksitle ödeme yolunu seçmiş kişilerin de dikkat etmeleri gereken temel noktalar bulunuyor. Buna göre ilk taksit tutarını 1 Mart 2021 tarihine kadar, ikinci taksit tutarını ise 30 Nisan 2021 tarihine kadar tam olarak ödenmemesi, ilk iki taksit süresi dahilinde ve tam olarak ödenmemekle beraber bir takvim yılında 2’den fazla şekilde ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı ortadan kalkacaktır. İlk iki taksit süresi dahilinde tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılı içinde en fazla 2 taksit ödemesi yapmayan ya da yapılandırma tutarından daha düşük, eksik yapılandırma ödeyen ve ilgili ay sonuna kadar eksik ödemesini tamamlamayan kimseler için de gecikme zammı oluşacak ve gecikme zammı ile birlikte yine ödeme yapılmaması halinde taksitle yapılandırma hakkı ortadan kalkacaktır.

Ödenmemiş, eksik ödenmiş ya da yasal süresi geçmiş olan her taksit için taksit ihlali söz konusu olduğundan taksitle ödeme yolunu seçmiş olan borçlular mutlaka taksitlerini ilgili süreler dahilinde eksiksiz bir şekilde ödemeleri gerekiyor. Diğer yandan yıl sonuna denk gelecek taksitlerin de ilgili yıla ait olan son ödeme tarihlerinde yine ödenmesi gerekmekte, bu kapsamda da yapılacak gecikmeler ihlal olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Mahsup İşlemlerinde Önemli Noktalar

Yapılandırılmış borçların ödenmesi için mahsup işlemlerinde peşin ödeme başvurusu yapmış borçluların Torba Kanun çerçevesinde geri ödemeleri gerekmekte olan tutarları için kısmi ödeme yaparlarsa, kanun çerçevesindeki hükümlerden ödedikleri tutarlar kadar yararlanabilecekler. Kanun’un yürürlüğe girme tarihinden sonra yapılmış olan ödemelerde peşin ödemenin seçilmiş olması durumunda peşin ödeme tutarına, taksitle ödeme yapılma tercih edilmesi halinde ise yapılmış olan ödemeler ilk taksit tutarına mahsup edilmektedir. Başka bir açıdan ödeme vadesi geçmiş olan taksit borcuna sahip olan borçluların yaptıkları ödemeler de ödemenin yapılmış olduğu dönemde vadesi sona ermemiş taksite yönelik ise en eski taksite yönelik olarak mahsup işlemi yapılacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir