Trafik

Plaka Tahsis

ÅŸifreli plaka sorgulama

Türkiye’de her geçen gün artan sürücü ve araba nedeniyle sosyal devlet tarafından çıkarılan yeni yasalarla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücülere yeni hizmetler sunmaktadır. Sosyal devlet tarafından trafikle ilgili belirlenen yasalara göre sıfır araba almak istediÄŸinizde yapmanız gereken birkaç aÅŸamadan oluÅŸan birtakım eylemler vardır. Sıfır bir araba almak isteyen bireylerin uygulaması gereken prosedürler, ikinci el araba almak isteyen bireylerin yapması gereken eylemlerden biraz daha farklıdır. EÄŸer sıfır bir araba almak istiyorsanız, araba ile ilgili uygulanacak prosedürleri ve ilgili belgeleri arabanızı satın aldığınız galerinin kendisi trafik müşaviri olan bireylere yaptırmaktadır. Yapılacak olan bu iÅŸlemler noter imzalı olması gerekmektedir, bu aÅŸamada araba satış bayisi noter ile arabanın belge iÅŸlemlerini yürütmektedir. Araba satış bayisinin noterle birlikte yürüttüğü iÅŸlemlerden biri de plaka tahsis iÅŸlemidir. Araba satış iÅŸlemlerini yürütebilmeleri için alıcının araba satış bayisine vekalet vermesi gerekmektedir. Alıcının satış iÅŸlemlerinin tamamlanması için verdiÄŸi vekaletname ve alıcının kimlik fotokopisi ile trafik müşavirleri satılan aracın tescil iÅŸlemlerini kendileri yürütmektedirler. Araba almak isteyen bireyler için trafik müşavirleri plaka tahsis iÅŸlemini de kendileri tamamlamaktadırlar. Satın alınan arabanın kayıt iÅŸlemleri için birtakım belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Bu belgeler, alıcının nüfus cüzdanı, araba aldığına dair düzenlenen araba satış faturası, arabanın satış faturasını düzenleyen galeri ya da bayinin olması gereken yetki belgesi, galerinin ya da araba satışı yapan bayinin zorunlu mali mesuliyet belgesi, sosyal devlet tarafından belirlenen yasalara göre Özel Tüketim Vergisi’nin ödendiÄŸine dair olması gereken ödeme belgesi, sosyal devletin belirlendiÄŸi yasalar kapsamında alıcının olması gereken plaka tahsis, tescil ve trafik belgesi, son olarak ise ÅŸoförler odasından alınması gereken, araba almak isteyen bireyler için yeni kayıt dosyası gibi belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelerin tam olması durumunda araba satışı gerçekleÅŸmektedir ama bir belgenin bile eksik olması durumunda araba satışı ve plaka tahsis iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirilememektedir. Araba almak isteyen birey deÄŸil de kurumsal bir ÅŸirket ise bu belgelere ilave olarak Ticaret Odası’ndan alınması gereken sicil kayıt sureti ve imza sirküleri de iÅŸlemlerin tamamlanması için gerekli belgeler arasında yer almaktadır.

Eğer gümrük trafik şahadetnameli sıfır bir araba almak isterseniz ise yapmanız gereken ya da olması gereken belgeler şöyledir; gümrük trafik şahadetnamesi, uygunluk belgesi, sosyal devlet tarafından belirlenen yasalara göre yapılması şart olan zorunlu mali mesuliyet sigortası, plaka tahsis, tescil ve arabayı alacak olan kişinin trafik belgesi, şoförler odasından alınması gereken yeni kayıt dosyası, Özel Tüketim Vergisinin ödeme belgesi, TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı. Bu belgelere sahip olan sıfır araba almak isteyen birey, arabayı gümrük trafik şahadetnameli bir şekilde almak isterse bu belgelerin hepsine sahip olmak zorundadırlar. Belgelerin birinin bile eksik olması durumunda işleminiz gerçekleştirilmeyecektir. Bu işlemi yaptırarak araba almak isteyen bireyler yapmaları gereken şahadetname işleminin yapıldığı tarihin ardından ilk üç ay gibi bir süreç içerisinde tescil işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir.

Plaka Tahsis Nedir?

Araba almak isteyen bir bireyin plaka tahsis işlemini yapmaları gerekmektedir. Plaka tahsis işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılandırılan, sürücü olan bireylerin hizmetine sunulan ve onların istedikleri plakayı ayırt etmesini sağlamak amacıyla yapılandırılan bir trafik hizmet uygulamasıdır. Plaka tahsis işleminizi hafta içi her gün 08.30 mesai saatinin başlangıcından itibaren sisteme eklenen yeni plakalarla beraber yapabilirsiniz. Eğer internet üzerinden bir plaka seçerseniz bu plakayı 24 saat boyunca kendiniz için ayırabiliyorsunuz ama 24 saat sonunda ayırma işleminize devam etmemişseniz, ayırmış olduğunuz plaka geçerliliğini kaybetmektedir ve artık sistemde yer almamaktadır.

Plaka Tahsis İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeni bir araba almak isteyen bireylerin yapması gereken birtakım işler vardır. Bunlar araba almak isteyen birey ilk olarak trafik tescil işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Trafik tescil işlemlerinin yapılabilmesi için trafik tescil bürosuna gidilmesi gerekmektedir. Trafik tescil bürosuna gitmeden önce hazırlanması gereken birtakım belgeler vardır. Bu belgeler; araba aldığınız satış bayisinin araba için düzenlemiş olduğu satış faturası ve araba satış bayisinin satış yetkisini gösteren bir belge, olması gereken uygunluk belgesi, sosyal devlet tarafından belirlenen kanunlara göre olması gereken zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, Özel Tüketim Vergisi ödeme belgesi, araba alacak olan kişinin nüfus cüzdanı, şoförler odası tarafından verilen araç tescil dosyasıdır. Sıfır bir araba almak isterseniz ve noter satışı sırasında plaka değiştirmek isterseniz, size plaka tahsis işlemi kapsamında yaşamış olduğunuz şehrin plaka kodunun yer aldığı yeni bir plaka verilir. İşlem sırasında hangi seriye ait numara ya da harf varsa o sıradan plaka tahsis işlemine devam edilmektedir.

Plaka tahsis iÅŸlemini internet üzerinden yapabilmeniz için EGM sitesine giriÅŸ yapmanız gerekmektedir. Her ÅŸehre ait Emniyet Müdürlüğü’ne ait internet sitesi üzerinden iÅŸleminizi gerçekleÅŸtirebilirsiniz. Açılan sayfada aÅŸağıdaki görsel yer almaktadır. Bu formu doldurduÄŸunuzda plaka tahsis iÅŸlemi sistemine giriÅŸ yapmış olacaksınız.

ankara-plaka-tahsis

Plaka Tahsis İçin TIKLAYINIZ!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir