ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

0 Araba Trafik İşlemleri

0 Araba Trafik İşlemleri
14.04.2017

Günümüzün en temel ihtiyaçlarından biri de ulaşımı sağladığımız araçlardır. Araçlar sayesinde bizler ulaşımlarımızı çok daha rahat şekillerde gerçekleştirebiliriz. Ancak araç sahibi olmak hiçte sanıldığı gibi kolay değildir. Belirli birikimlerin sonucunda yıllarca çalışmanızın ardından araç sahibi olabilirsiniz. Bir yerden bir yere ulaşım sağlarken kullanılan toplu taşıma araçları oldukça rahatsız edicidir. Bu nedenle aracınız ile konforlu bir şekilde ulaşım sağlamak çok daha kolaydır. Dolayısıyla insanlar uzun yıllar araç sahibi olabilmek için çalışırlar. Yaptıkları bu çalışmalar sonucunda bir araç sahibi olurlar. Ne kadar birikim yaparlarsa o kadar iyi model araç alırlar. Araçlar üzerinde nitelendirilen birtakım sıfatlar vardır. Örneğin yeni model hiç kullanılmamış olan araçlara sıfır model adı verilmektedir. Sıfır model üretim çıkışlı olan araçları alırsanız  bunun ilk kullanıcısı sizler olduğunuz için bu araç üzerinde bazı işlemler yapmanız gerekir. 0 Araba Trafik İşlemleri hakkında bilgi almak isterseniz aşağıda bulunan yazımızı dikkatle okuyunuz.

O Araba İçin Hangi Trafik İşlemleri Yapılır?

Daha önce hiç kullanılmamış ilk sahibi sizin olacağınız araçların bazı kayıt işlemleri vardır. 0 araba trafik işlemleri başlığı altında bu işlemlerin neler olduğunu hemen inceleyelim. Her sıfır aracın satın verilmesi sırasında uygulanması gereken birtakım prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürlerin hemen hemen tamamı ikinci el araç alımında uygulanan işlemlerden çok farklıdır. Sıfır araç alan vatandaşların tescil işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir. Trafik müşaviri tarafından bu işlem gerçekleştirilmektedir. Noterden alınacak olan yardım sonucunda bayiler bizzat bu işlemi kendileri gerçekleştirebilir. Bu işlem için öncelikle aracı satın alacak kişinin mutlaka vekâlet vermesi gerekir. Hazırlanan vekaletin ve de nüfus cüzdanın fotokopisi ile beraber aracın tescil işlemlerini halletmiş olurlar.

Bunlara ek olarak zorunlu mali mesuliyet belgesi, nüfus cüzdanı, tescil ve trafik belgesi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesi, şoförler odasından alınan yeni kayıt dosyası gibi belgelerde istenir. Aracı satın olan kişi aldığı bayiden sonra fatura kesim tarihinin 3 ay içerisinde olduğunu gösteren bilgiyi tescilletirmelidir. Bu durumun yapılmaması sonucunda ise oluşabilecek hukuki ve ceza işlemleri aracı satın alan kişinin sorumluğunda olur.

Sıfır Araç Ruhsatı

Kendi üzerimize almış olduğumuz her malın sigortasını kanuni gerekçelerden dolayı yaptırmamız gerekir. Zorunlu sigorta sizlerin olası bir kaza ile karşılaşma durumunuzu göze alarak hazırlanmıştır. Karşı tarafa verilen hasarın teminatı ve güvencesi için bu araç sigortası mutlaka yapılmalıdır. Sıfır araçlarında trafikte yer alabilmesi için aracın ruhsatının oluşturulması gerekmektedir. Araç ruhsatı için aracın model yılı, aracın motor numarası, aracın şahsi numarası gerekir.

İşte tüm bu yukarıda sayılan işlemler sıfır araç almak için yapılması gereken işlemleri belirtir. Kağıda döküldüğünde çok uzun gibi gözüken bu işlemler elbette çok kısa zamanda da halledilebilir. Bu nedenle yapılacak olan işlemleri çok fazla büyütmenize de gerek yoktur. Araç satıcısı olan bayi tüm bu işlemleri bir hafta içerisinde de tamamlayabilir. Ancak eğer araç yurt dışından gelecekse bu zaman bir aya kadar da uzayabilmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde sizlere verilen test sürüşü araçları (sözleşmede yazıyorsa) kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.