Genel

Memurlar Ek Olarak Hangi İşleri Yapabilir?

Devlet memurları için memurlar hangi işlerde çalışabilir sorusu önem taşımaktadır. İlgili kanun kapsamında memurlar tacir ya da esnaf olacakları bir faaliyette bulunamazlar. Aynı şekilde ticaret ya da sanayi kollarında da görev alamazlar. Fakat yapabilecekleri çeşitli ek işler bulunmaktadır.

Memur Farklı İşlerde Çalışabilir mi?

Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlar tacir, esnaf ya da benzeri iş kollarında faaliyette bulunamamaktadır. Aynı şekilde ticaret, sanayi alanlarında görev alamaz, ticari mümessil ya da ticari vekil de olamamaktadırlar. Bunun yanında memurlar ofis, büro ya da benzeri yerler de açamazlar. Genel kural her ne kadar bu olsa da bazı görevler yasakların dışında tutuluyor. Özel kanunlara yapılan atıflar yüzünden memurlar hangi işleri yapabileceklerini de merak ediyorlar.

Buna göre memurların yapmak istedikleri işlerin başında şirket ortaklığı geliyor. Devlet memurunun anonim ya da limited şirket ortağı olup olamayacağı konusunda herhangi bir yasal kısıtlama bulunmuyor. Anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde ya da limited şirketlerin sözleşmelerinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmayacak ve bu şirketlerin yönetimleri ile denetimlerde de görev almamak şartıyla memurlar ortaklık yapabilirler. Bunun yanında memurların borsa hisse senedi alım satımları da tereddütlere yol açabilmektedir. Devlet memurları genel yapı itibariyle anonim şirketlerde ya da halka açık anonim şirketlerde hisse senedi olabilmektedir. Devlet memurları herhangi bir şekilde görev almayacakları şekilde anonim şirketler ve halka açık anonim şirketlerde pay sahibi olabilirler.

KHK ile İhraç Edilenler Sosyal Güvenlik Hakkına Sahip mi

Ücretli Ders Verebilirler mi?

Özellikle kadrolu öğretmen olanlar için mesai saatlerinin dışında, doğrudan öğrenciden ücret alacak şekilde ders verip veremeyecekleri de merak edilmektedir. Bu noktada Özel Eğitim Kurumları Kanunu temel alınmalıdır. Buna göre ihtiyaç halinde resmi okullarda memur olarak çalışan öğretmenler, çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda aylık karşılığında okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saatinin yarısı kadar ücretli ders verebilmektedirler. Bunun yanında ise uzman öğretici, usta öğretici, öğretmenlik yapan memurlar ilgili birimlerinin izni dahilinde haftada on saati geçmeyecek şekilde, mesai saatlerinin dışında özel eğitim kurumlarında ücretli ders verebilmektedirler. Eğer öğrenci ile yüz yüze ev gibi ortamda çalışma söz konusu ise bu durumda yine izin kapsamındadır.

Diğer Yapılacak ve Yapamayacakları İşler

Memurların yapacakları ek işler arasında diğer iş kolları da bulunuyor. Şirket ortaklığı belirtildiği gibi memurlar için mümkün iken burada dikkat edilmesi gereken nokta, şirket işlerine vekalet etmemesidir. Devlet memurlarının şirketlere vekalet etmesi kabul edilmemektedir, kabul edilmeme gerekçesi de kazanç getirici faaliyet olarak görülmesidir.

Yine kazanç elde etmek için kozmetik ürünlerinin satılması da kâr getiren bir faaliyet olduğu için memurlar için izin verilmeyen işler arasında yer alıyor. Kozmetik ya da benzeri ürünlerin pazarlanmasının yasak olduğunun vurgulandığı ilgili mevzuatta, memurun bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının da bu türden ürünleri satması halinde memura aile yardım ödeneğinin de verilmeyeceği belirtilmiştir.

Devlet memurları için bir diğer merak edilen de taksi plakası kiralamaktır. Memurun üzerine kayıtlı ticari taksi plakasının başkasına devredilmesi yerine başka bir şahsa vererek ticari işletme kurmadan kira geliri alıp alınmayacağı merak edilmektedir. Ticari taksi işletmeciliği için basit usulde vergilendirme söz konusu olduğu için, memurlar açısından bu durum kazanç getirici faaliyet kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yüzden ticari araç plakası kiralamasını memurlar yapamamaktadır.

Tüm bunların yanında memurlar ücretsiz izin aldıklarında da kazanç getirici işleri yapamıyorlar. Çünkü ücretsiz izin süresinde de memurluk statüleri geçerli olduğu için izin süreleri de memuriyet olarak kabul ediliyor.

Vergi ve SGK Borçları İçin Yeni Yapılandırma Gelecek mi

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir