Memur Haberleri

Memur Cenaze İzni

mesleki yeterlilik belgesi

Ülkemizde kamuda çalışan birçok devlet memuru bulunmakta ve bu kişiler memur olabilmek için bazı sınavlara girmek zorundadır. Kamu Personeli Seçme Sınavının sonucunda tercih sistemi açılır ve memur adayları tercih yaparlar. Sonrasında ise atamalar sonucunda devlet memuru olma serüvenleri başlar. Devlet, memurlara belirli izinler sunmaktadır. Cenaze izni de bunlardan birisidir. Biz de bu yazımızda memur cenaze izni konusunu ele alacağız.

Devlet memurları ile ilgili bilinmesi gerekenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda geniş olarak yer almaktadır. Devlet memurlar bu yasaya bakarak izinler ve diğer konular hakkında bilgi alabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur cenaze izni memurların birinci derece yakınları olduğunda verilmektedir. Belirtilene göre memurların birinci derece yakınlarının listesi şu şekildedir:

  • Memurun eşi.
  • Memurun babası.
  • Memurun annesi.
  • Memurun çocuğu.
  • Memurun kardeşi.

Birinci derece yakın kapsamına bu kişiler girmektedir. Bu kişilerden birisi vefat ettiği takdirde, memur cenaze izni 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu 7 günlük mazeret izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu kanunda kapsamında devlet memurlarına daha birçok hak tanınmıştır. Bu haklar sayesinde devlet memurları bir olay sonucunda işine daha iyi konsantre olabilir ve ihtiyacı olduğunda izinleri de kullanabilir.

Memur cenaze izni kapsamı bu şekildedir. Doğal afet gibi durumlarda da memurlara mazeret izinleri verilmektedir ve bu sayede memurların işe daha kolay konsantre olabildikleri gözlemlenmiştir.

Öğretmenlerin Cenaze İzni

Bilindiği gibi öğretmenler de devlet memuru sayılmakta ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı olarak çalışmaktadır. Bu kanuna ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzni Yönergesi de yayınlamıştır. Öğretmenlerin izinleri hakkında bilinmesi gerekenler bu yönergede yer almaktadır. Memur cenaze izni kapsamında öğretmenlerin de birinci derece yakınları vefat ettiğinde cenaze izinleri 7 gün olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin birinci dereceden yakınları devlet memurları ile aynıdır. Yani öğretmenin eşi, çocuğu, annesi, babası ya da kardeşi vefat ettiği takdirde 7 günlük memur cenaze izninden faydalanabilir.

Memur cenaze izni bu şekildedir. Fakat bu kapsama sözleşmeli olarak çalışan kişileri de alabiliriz. Devlet memurluğundaki bazı kadrolar sözleşmeli olarak çalıştırılmaktadır ve bu kapsamda çalışan kişilerle sözleşme imzalanır. Sözleşmeli çalışan kişilerin de izin hakları bulunmaktadır fakat bu kadrolu devlet memurlarına göre daha az olabilir. Belirlenene göre, sözleşmeli çalışan memurların cenaze izni 3 gündür. Birinci derece yakınları vefat ettiğinde ölüm iznini 3 gün olarak kullanırlar.

Devlet tarafından verilmiş olan izin hakları dağılımlı olarak kullanılabilir. Eğer devlet memurunun tüm yıllık izinleri bitmişse ve yeniden açılmasını bekliyorsa; yine de ölüm ya da doğum izinlerini kullanabilir. Yıllık izninin bitmesi bu izinlerin kullanımını etkilemez. Bu da Devlet Memurları Kanunu sayesinde memurlara verilen haklardan bir tanesidir.

Doğum İzni ve Babalık İzni

Devlet memurlarına cenaze izninin yanında daha birçok izin hakkı verilmektedir. Bunlardan birisi de babalık iznidir. Doğum iznini de bu kapsamda verebiliriz. Eğer erkek memurun çocuğu dünyaya gelmişse bu memur babalık izni kullanabilir. Kadın memur çocuk dünyaya getirmişse bu memur da doğum izni kullanır. Devlet bu konularda birçok kolaylık sağlamaktadır.

Babalık ve doğum izni ile ilgili bilgiler yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer almaktadır. Babalık izni 657 sayılı Kanunun 140. maddesinde yer almaktadır. Buna göre çocuğu olan erkek memurlar isterlerse 10 günlük babalık izni kullanabilirler. Doğum izni ise bundan daha çoktur. Doğum yapan memur anneye, doğumdan önce 8 haftalık ve doğumdan sonra da 8 haftalık olmak üzere 16 haftalık bir doğum izni verilmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir