SGK

Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Olur, Geçiş İşlemleri Neler?

Yeni alınan karar kapsamında her ay muhtasar ve prim hizmet beyannameleri vermeye gerek bırakmayan uygulama Ağustos ayı itibariyle uygulamaya alındı. Ancak pek çok kişi kolay işverenlik uygulaması geçiş işlemlerini bilmediği için bu imkândan yararlanmakta güçlük çekiyor. Halbuki bu yönteme geçmek son derece pratik ve kolaydır.

İşyeri Dosyasının Açılması Gerekiyor

Öncelikli olarak kolay işverenlik uygulamasına geçmek için Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’da işyeri dosyasının açılması ve daha sonra da e-bildirge şifresinin alınması gerekmektedir. Önceden konut kapıcılığı işinden ötürü SGK’da tescil edilmiş yerler ve kişiler için işyeri dosyası açılmış ve e-bildirge şifresi alınmışsa, bu durumda herhangi bir farklı işlem yapmaya gerek bulunmuyor. Fakat SGK’da önceki apartmanla ilgili olarak daha önce tescil edilmiş olan herhangi bir işyeri dosyası bulunmuyorsa, bu durumda öncelikle SGK’ya işyeri bildirgesi verilmeli ve işyeri dosyasının açtırılması ve devamında e-bildirge şifresinin alınması gerekiyor. İşyeri bildirgesi de taahhütlü posta yoluyla gönderilebilmektedir ya da işlemlerin daha hızlı uygulanması için apartmanın bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne elden verilebilmektedir. E-Bildirge başvuru ve şifre işlemleri için ise e- devlet SGK sayfasında yer alan kimlik doğrulama hizmetleri – işveren uygulamaları – e-bildirge başvuru yetkili onay kısmına girilmesi gerekmektedir.

İşten Ayrıldıktan Sonra SGK Ne Kadar Kaç Ay Geçerli Oluyor?

Kolay İşverenliğe Geçiş ve Onay Alınması

Kolay işverenlik onayı alınması için ise SGK İşveren Sistemi’ne giriş yapılması gerekiyor. İlgili sayfaya girildikten sonra işveren sistemi kullanıcı girişine ulaşılacaktır. Burada, SGK tarafından daha önce verilen e-bildirge için kullanıcı adının ve şifresinin girilmesinden sonra alt kısımda çıkan 6 haneli güvenlik anahtarının da doğru olarak girilerek sisteme giriş sağlanır. Kullanıcı adının ve şifresinin işyeri dosyasının açılmasından sonra işyerinin bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğü tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Gerekli işlemler yapılırken, kurum tarafından kullanıcı adı ve şifresi verilmektedir ancak ihmal edilecek durumlarda şifre ve kullanıcı adının anımsatılması gerekmektedir.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra ise İşveren sekmesi altında bulunan Kolay İşverenlik Başvurusu yazısına girilmesi gerekmektedir. Açılan sayfada gerekli olan formların ve alanların doldurulmasından sonra yine sekme altında bulunan Beyan Giriş Teşvik Tanımlama İşlemlerine girilerek sigortalı olan kişinin aylık çalışma gün sayısı, SGK’ya bildirilen prime esas teşkil eden kazancının teşvik tanımlamalarının yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin de yapılmasından sonra her aya ait olacak primler, her ayın 14’ünde sistem tarafından otomatik olarak tanımlanacak ve ayın 15’inden itibaren de primlerin SGK’ya ödenmesi gerekecektir. Prim ödemelerin mutlaka ilgili ayın sonuna kadar yapılması gerekmektedir.

Sigorta Olmadan Çalışan Çalışanın Hakları Nelerdir?

Kolay İşverenlik Uygulamasında Dikkat Edilecekler

Kolay işverenliğe dikkat edilecek noktalar sayesinde sistemi doğru olarak kullanmak mümkündür. Kolay işverenlik uygulamasına geçiş esnasında, işlem onaylaması yapılmadan sistem tarafından aktif sigortalı listesi gösterilecektir Burada listede yer alan kayıtlı sigortalıların tanımlaması ve onaylanması istenecektir. Listede yer alan ancak işyerinde aktif olarak çalışmayan ya da daha önce işten çıktığı halde hâlâ aktif çalışma listesinde görülen sigortalıların bulunması durumunda ise kolay işverenliğe geçiş işlemenin onaylanmasından önce mutlaka söz konusu olan sigortalı görünenlerin işten ayrılışlarının sisteme işlenmesi ve aktif sigortalı listesi içinden çıkarılması gerekmektedir. Bunun için de işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik il müdürlüğüne başvuru yapmak yetecektir. Eğer bu noktaya dikkat edilmezse, kolay işverenliğe geçiş sonrasında listede bulunan tüm sigortalılar için tahakkuk oluşturulacağı için işverenin daha fazla prim ödemesi ve söz konusu kişilerin sigortalarını yatırması gerekecektir. İlgili işlemler yapıldıktan sonra sisteme tekrar giriş yapılmalı ve işlemlere devam edilmelidir.

Yüksek Maaşla Çalışanların Kıdemleri Arttı

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir