Normalleşme Sonrası Tekrar Kısa Çalışmaya Dönülür mü?
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, özellikle ekonomiyi ve çalışanları etkilemeye devam ederken, bu kapsamda kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış olanlar için normalleşme adımları atılıyor. Ancak kısa çalışma ödeneğinden yararlanıp normalleşme yaşamış ve tekrar kısa çalışma ödeneğine dönmek isteyenler için bu nokta merak ediliyor.
Kısa Çalışma Ödeneğinden Ne Kadar Yararlanılır?
Kısa çalışma ödeneği kapsamı içine alınmış çalışanlar, daha sonra normalleşme sürecine geçiş yaptılarsa, tekrar kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamaktadırlar. Salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneği süresi normal koşullarda 3 ay ile sınırlı tutulmuştu. Ancak alınmış olan karar neticesinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi 31 Ekim 2020 tarihine kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanının bu süreyi yıl sonuna kadar uzatma yetkisi bulunuyor ve büyük ihtimalle salgının seyrinde herhangi bir azalma olmadığında tarih yıl sonuna kadar uzatılacak.
Yarı Zamanlı Çalışanlar Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Uzatma dönemlerinden ise yani kısa çalışma ödeneğinden yararlanmada, 30 Haziran 2020 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmış olan işverenler yararlanabilmektedir. Kaç çalışan için bu tarihe kadar başvuru yapılmışsa, haliyle o işçiler için de ödenekten yararlanma yani süresini uzatma hakkı bulunmaktadır. Çalışanlar bu kapsamda bir kısmı normalleşme adımları ile birlikte normal çalışmaya geçirilebilir ve bir kısmı da kısa çalışmaya devam ettirilebilir. Normal çalışmaya geçildikten sonra ise ihtiyaç duyulması halinde aynı işçiler tekrar yeniden kısa çalışma hakkı elde edilebilmektedir.
İlgili Mevzuat Kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği
Çalışanların normalleşme dönemi sonrasında tekrar kısa çalışma ödeneğine dahil edilip edilmeyeceğine dair ilgili yasal dayanağa bakmak gerekmektedir. Konuyla ilgili yasal dayanak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun normalleşme dönemi için almış olduğu 27 Ağustos 2020 tarihli 35 sayılı genelgesinde bulunmaktadır. Söz konusu genelgede prim desteğinden yararlanılması için, kısa çalışma ödeneğinden normal çalışmaya dönen işverenlere sağlanan prim desteği açıklanmaktadır. Genelge kapsamında verilen örnek şu şekildedir;
İşçi Koronavirüse Yakalanırsa İşveren Sorumlu Olur mu?
Kısa çalışmaya başlama tarihi 20 Nisan 2020 ve bitiş tarihi 20 Temmuz 2020 ve aylık ortalama çalışma gün sayısı da 22 gün olan bir sigortalı için 2020 yılının Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında – dönemlerinde üç aylık süre kapsamında sunulan destekten yararlanmak mümkündür. Söz konusu sigortalı için 2020 yılı Ağustos ve Eylül dönemleri kapsamında verilen destekten yararlanılmasından sonra ise 1 Ekim 2020 tarihi başlangıç olacak şekilde kısa çalışma ödeneğine hak sahipliğinin belirlenmiş olması, başka bir deyişle yeniden kısa çalışmaya dönülmüşse, 2020 yılı Ekim ayı – dönemi için hak kazanılan destek askıya alınmaktadır. Kısa çalışma ödeneği şayet 30 Ekim 2020 tarihinde sona eren ve işveren tarafından da 2020 yılı Kasım ayı için tekrar ilgili adına destekten yararlanmak talep edilmişse, bu durumda kalan bir aylık süre için söz konusu destekten yararlanmak mümkündür. Bu kapsamda ilgili süreler boyunca kısa çalışma ödeneğinden yararlanılmış ve daha sonra normalleşme kapsamına ancak ilgili süreler boyunca ödeneğe alınmak mümkün olup daha sonra ödenekten yararlanma hakkı tanınmamaktadır.
Ücretsiz İzin Uygulaması Farklı
Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulaması birbirinden farklı olduğu için çalışanların bu konuda ayrım yapabilmesi gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği – desteği halihazırda en fazla 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılabilecekken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması da 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecektir. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği devam ettiği müddetçe çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir ve bu desteğin sonra ereceği tarihten itibaren çalışanlarını ücretsiz izne çıkararak nakdi ücret desteğinden yararlanmaları söz konusu olacaktır.