ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kimler İtibari Hizmet Süresi Kapsamındadır?

Kimler İtibari Hizmet Süresi Kapsamındadır?
29.12.2016

Ülkemizde devlet birçok konuda sigortalı kişilere prim ödemelerinde kolaylıklar sağlamaktadır. İtibari hizmet süresi de aslında bu kolaylıklardan birisi olarak görülmektedir. İtibari hizmet süresi kapsamına kimlerin girdiği önemlidir. İtibari hizmet süresi bazı kişilerde toptan ödemelerde ve aylık ödemelerde önemli yer tutmaktadır.

5510 sayılı kanuna göre itibari hizmet süresi şöyle tanımlanmıştır: İtibari hizmet süresi, Kanuna göre bağlanacak aylıkların ve yapılacak toptan ödemelerin hesabında dikkate alınan, ancak hiçbir şekilde Kanunla tanınan hakları kazanma bakımından gerekli prim ödeme gün sayısı, yaş ve emeklilik ikramiyesinin hesabında nazara alınmayacak süredir.

Kanunda yapılan bu açıklamaya bakılırsa, itibari hizmet süresi, sigortalılık süresi ve prim gün sayısının hesabında dikkate alınmamaktadır. İtibari hizmet süresi aylık ve toptan ödemelerde büyük önem taşımaktadır.

İtibari hizmet süresi kapsamından subaylar, yedek subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaşlar ve erler yararlanabilmektedir. Bu kişilere bazı durumlarda itibari hizmet süreleri eklenmektedir. Bu süreleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Harbi olmasına sebep olan genel ve kısmi seferberliğe katılan kişilerin, harbin ilanından seferberliğin bitim tarihine kadar geçen süreler itibari hizmet süresi kapsamındadır.
  • Seferberliği gerektiren iç tedip hareketlerine fiilen katılan birliklerde görevli olan kişilerin, çarpışmaların başlangıcından seferberliğin sona erdiği tarihe kadar geçen süreler itibari hizmet süresi kapsamındadır.
  • Harp veya seferberlik ilan edilmeden önce, Anayasaya göre ya da Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre, yabancı ülkelere gönderilen Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanların çarpışma olması halinde, çarpışma süresince ya da çarpışma bitmeden dönenler için Türkiye’ye dönüş tarihine kadar geçen süreler itibari hizmet süresi kapsamındadır.

Sivillerde İtibari Hizmet Süresi

Askerlerde ya da Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindekilerde yapılan bu itibari hizmet süreleri bazı şartlar olduğu zaman sivillerde de uygulanmaktadır. 5510 sayılı kanuna göre, sigortalı olan kişilerden itibari hizmet süresine hak kazanma şartlarından herhangi birine sivil görevli, er ya da erbaş olarak katılmış olan kişilere de itibari hizmet süresi uygulanabilmektedir.  Bu kişilere, fiili hizmet sürelerinin, bu tarihten sonra devam etmekte olan tutsaklık sürelerinin her yılı için altı aylık bir itibari hizmet süresi eklenmektedir. Bu durumda eklenmekte olan itibari hizmet süresinin toplamı 3 yıldan fazla olmamaktadır.

Harpta Tutsak Düşenlerde İtibari Hizmet Süresi Durumu

Harpta tutsak düşen kişilere de itibari hizmet süresi eklenme durumu olmaktadır. Bu kişilerin aylıkları ödenmek şartıyla, sözleşmeli personel dışındakilerin kurumlarıyla ilgisi kesilmemişse, bu durumda sahip oldukları fiili hizmet sürelerinin her yılı için altı aylık bir itibari hizmet süresi eklenmektedir. Bu itibari hizmet süresi de normal süreler gibi 3 yıldan fazla olmamaktadır.

Bu kişilere ek olarak bazı çalışanlar da itibari hizmet süresi kapsamına girmektedir. Bu kişileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kamu idarelerinde pilot olan ve olmayan uçucu, denizaltıcılar.
  • Dalgıçlar.
  • Kurbağa adamlar.
  • Paraşütçüler itibari hizmet süresi kapsamına girebilmektedirler.

İtibari Hizmet Sürelerinin Bildirimi

İtibari hizmet sürelerinin bildirimi herkesin kurumu tarafından yapılmaktadır. Emekli Sandığı kapsamında çalışanların ve bu kapsamda ilk defa sigortalı olanların itibari hizmet sürelerinin bildirimleri Yıllık İtibari Hizmet Süresi Prim Belgesi aracılığıyla kurumlar tarafından yapılmaktadır.

SSK’ya tabi olarak sigortalı olanların itibari hizmet sürelerinin bildirimleri de kendi kurumları tarafından yapılmaktadır. İtibari hizmet sürelerinin hesaplamaları da aynı kurumlar tarafından kişilerin hizmet sürelerine göre yapılmaktadır.

Yorumlar

  1. ahmet han osmanlı dedi ki:

    merhaba benbir özle firmada radyasyon ile tahribatsız muayene test oparatörüyüm NDT teknisiyeniyim 11 .10 . 2000 tarihinden beri çalışmaktayım
    3117.23 meslek kodu ile çalışmaktayım bu kodla 2 yıldır uygulanıyor geriye dönük güncelleme yapmak için ne yapmam gerek
    erken emekllilik hakkın dan faydalanmak istiyorum şi
    mdiden teşekkür ederim

  2. semih dedi ki:

    merhabalar itibari hizmet kapsaminda cok tehlikeli sinifinda tersanede calismaktayim kaynakciyim bu kapsama girmektedir bunu ogrenmek istiyirdum saygilar

  3. Adnan helvacı dedi ki:

    Merhaba. 1nci sorum: 1974 doğumluyum. 1998 de sınıf okuluna girerek astsubay oldum. Emekliligim 2021 gözüküyor. .1995 yılında 21 günlük ssk ya girişim var bu 1995 yılında ki girişim emeklilik tarihimi geri cekermi

    2.sorum:1999-2001 yıllarında 2 yıl kıbrıs da görev yaptım.emekli olurken 2 yila 2 yil almam için bu e devlette gözükmüyor. Yani benim sgk bunu nasıl bilecek de bana 2 yila 2 yil verecek

  4. ONAT dedi ki:

    Merhaba Ben Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli subayım.30 Ağustos 2018 itibariyle Sözleşmem sona erdi ve kendi isteğimle ayrıldım.Mesleğe girişim Ağustos 2011. Yani 7 Yıl hizmet verdim.Ancak kurumdan aldığım SGK raporunda İTİBARİ HİZMET SÜRESİ 2012-2014 yılları arasında 2 yıl olarak görünüyor.Bu durumun toplam hizmet sürem ile bir ilgisi var mı? ve Kurumdan alacağım tazminat ödemesinde bir etkisi var mı?

  5. KORAY dedi ki:

    Merhaba,
    İtibari hizmetli olan bir çalışan kısmi argeli çalışabilir mi? Çalışırsa bordrosu yine arge bilindik yöntemi mi uygulanır? İstisna bir durum var mıdır?
    Teşekkür ettim.