ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?
28.12.2016

Ülkemizde gayrimenkul sahipleri yılın belirli zamanlarında emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemekle yükümlü olan kişiler kanunlarda belirtilmiştir, ayrıca buna ek olarak emlak vergisi ödemeyen kişiler de bulunmaktadır. Kimlerin emlak vergisi ödemediğini bu yazımızda inceleyeceğiz.

Emlak vergisi, taşınmazlardan yıllık olarak alınan vergi olarak bilinmektedir.

Emlak vergisi ödemekle yükümlü olanlar gibi emlak vergisi ödemeyecek olan kişiler de bulunmaktadır. Emlak Vergisi Kanununda bu kısımlar açıklanmıştır.  Emlak vergisinden muafiyet olma durumları 200 metrekarelik mülklere göre belirlenmiştir. Hisseli olan meskenlerde ise hisse oranı değil, meskenin tüm brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması gerekmektedir.

Emlak vergisi ödemeyecek olan kişileri şöyle sıralayabiliriz:

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan kişilerden;

  • Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve iÅŸsizler emlak vergisi ödemekle yükümlü deÄŸildir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, BaÄŸ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin) aldıkları emekli aylığından baÅŸka geliri olmayan emekliler, bunların dul ve yetimleri emlak vergisi ödemekle yükümlü deÄŸildir.
  • Engelliler emlak vergisi ödemekle yükümlü deÄŸildir.
  • Gaziler emlak vergisi ödemekle yükümlü deÄŸildir.
  • Åžehitlerin dul eÅŸleri ve yetimleri emlak vergisi ödemekle yükümlü deÄŸildir.

Mesken sahibi olan kişiler, indirimlerden faydalanmak için bağlı bulundukları Belediyeye dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.  Dilekçe vermeyen ve belirlenen muafiyet şartlarını taşımayan kişiler, emlak vergisi muafiyetinden ve indiriminden yararlanamamaktadırlar. Bu yüzden kişiler mesken sahibi iseler, zaman geçmeden belediye başvurup durumlarını işletmek zorundadırlar.

Emlak Vergisini Ödeme

Emlak vergisini kimlerin ödediği gibi nereye ödendiği ve nasıl ödendiği de önemlidir. Emlak vergisinin ödemeleri, kişinin gayrimenkulünün bağlı bulunduğu Belediye Başkanlığı hesabına yapılmaktadır. Emlak vergisi ödemeleri, elden yapıldığı gibi internet üzerinden de yapılabilmektedir. İnternet üzerinden ödeme alan Belediye Başkanlıklarında, belediyenin web sitesinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. Bunlara ek olarak, PTT ve İnternet Bankacılığı sistemleri üzerinden havale ile de emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.

Emlak Vergisi Ödenmemesi Durumu

Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda kişilere gecikme cezası adı altında para cezası kesilmektedir. Ödenmeyen emlak vergilerine, ödenmeyen her ay için %1,4 oranında bir gecikme zammı eklenmektedir. Emlak vergisinin ödemesi gecikme zammı ile birlikte yapılmaktadır.

Emlak Vergisi Oranları

Emlak vergisinin oranları devlet tarafından belirlenmiştir. Emlak vergisi oranları meskenlerde binde bir, diğer gayrimenkullerde ise binde iki olarak belirlenmiştir. Emlak vergisi oranları şehirlerin büyüklüğüne göre de değişmektedir. Bu oranlar, büyük şehirlerde ve bazı alanlarda %100 artırımlı olarak uygulanmaktadır. Yani büyük şehirlerde emlak vergisi oranları meskenlerde binde iki; iş yeri ve diğer gayrimenkullerde ise binde dört olarak hesaplanmaktadır.

Bunlara ek olarak tasarrufu kısıtlanan gayrimenkullerde de emlak vergisinin oranı değişiklik göstermektedir. Tasarrufu kısıtlanan gayrimenkullerde emlak vergisi oranı normal emlak vergisi oranının onda biri oranında uygulanmaktadır.

Fazla Ödenen Vergilerin İade Alınması Durumu

Emlak vergisi ödemeyen yani emlak vergisinde muaf olan kişilerde, önceden ödenmiş olan emlak vergilerinin iadesi söz konusu olmaktadır. Emlak vergisinden muaf olma şartlarını taşıyan kişiler, önceden ödedikleri emlak vergilerini iade olarak alabilmektedirler.

Böyle durumda olan vatandaşlar, kayıtlı oldukları belediyelere gidip yazılı dilekçe vermeleri gerekmektedir. Böylece geçmiş dönemde ödemiş oldukları emlak vergilerin iadelerini alabilirler.

Emlak Vergisi İndiriminde Faydalanmak İçin Başvuru

Emlak vergisi indiriminden faydalanmak isteyen emlak sahibi kimseler kendi kurumuna gidip başvuru yapmalıdırlar. Her kurumun kendi formu bulunmaktadır. Bu formların yanında aşağıdaki evrakların da ilgili kuruma teslime dilmesi gerekmektedir:

  • Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen vatandaÅŸların tek meskenlerine ait form.
  • Hiçbir geliri olmayan vatandaÅŸların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi.
  • Tek meskeni olan ve intifa hakkına sahip olan emeklilere, dul ve yetimlere ait form.
  • EÄŸer kiÅŸi engelliyse, Tek Meskeni Olan Engellilere Ait Ä°ndirimli Bina Vergisi Formu.
  • KiÅŸiye ait SaÄŸlık Kurulu Raporu.
  • Tek meskeni olan ve intifa hakkına sahip olan ÅŸehitlerin dul eÅŸlerine ve yetimlerine, gazilere ait form.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.