ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İşveren Tarafından İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?

İşveren Tarafından İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?
SGK
27.02.2020

İşveren Tarafından İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir? Çalışan bir işçinin iş vereni tarafından işine tek taraflı olarak son verilmesinin ardından, işçinin doğan yasal hakları neler olmaktadır? Çalışan bir işçinin sözleşmesinin tek taraflı olarak işveren tarafından son verilmesinin ardından işçinin yapması gereken işlemler neler olabilmektedir? Yasaya göre işten çıkarılan bir işçinin yasal hakları nelerdir? İşveren işten çıkarttığı işçiye vermesi gereken yasal haklar neler olmaktadır? İşten kovulan yani işveren tarafından işine son verilen bir işçinin yasal hakları nelerdir? Hepsi ve daha fazla bilgi için yazımızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Herhangi bir işveren tarafından çalıştırılan işçinin, işveren tarafından sözleşmesini tek taraflı olarak fesih edilmesi durumunda işçinin bu durumdan doğan yasal hakları neler olabilmektedir? İşten çıkarılan bir çalışan böyle bir durumda nasıl hareket etmelidir? 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işten kovulan bir çalışan, işvereninden tazminat, mesai, ekstra maaş alacaklarını işvereninden nasıl temin edebilir?

İkale Sözleşmesi Nedir?

İkale Sözleşmesi Nedir? Çalışan işçinin işvereni tarafından iş sözleşmesinin tek taraflı olarak fesih edilmesinden, 4857 sayılı İş Yasası’na bağlı olarak işçi yeni haklar elde ederek alacaklı konuma geçmiş bulunmaktadır. Bu sebeptendir ki işveren işten çıkaracağı kişi ile anlaşma yoluna gitmeyi seçer. Gidilen bu anlaşma yoluna İkale Sözleşmesi denilmektedir. Yapılacak olan ikale anlaşmasına göre işçi ve işveren ortak bir nokta bularak yollarını ayırmayı deneyebilirler.

İkale Sözleşmesi, kelime anlamı olarak baktığımızda anlaşmayı bozmak anlamına gelmektedir. İşçi ve işveren karşılıklı olarak anlaşma sağladıkları takdirde iş sözleşmesini tekrar anlaşarak, sona erdirmek amacı ile ikale sözleşmesi yapmaktadırlar.

İş akdi feshedilen bir işçinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en başta bir işçinin iş akdini fesih eden bir işveren, çalışanına yazılı olarak bildirimde bulunması gerekmektedir. İşverenin yaptığı yazılı bildirimde, yapılan karşılıklı sözleşmenin neden fesih edildiği ile ilgili olarak kesin bir dille anlatılması gerekmektedir. İşveren çalışanının yeterliliği hakkında bir gerekçe bulunuyor ise bu durum için çalışanın savunmasının alınması gerekmektedir.

İşten Çıkarılan İşçinin İşverenden Alacağı Haklar Nelerdir?

İşten Çıkarılan İşçinin İşverenden Alacağı Haklar Nelerdir? Çalışan bir bireyin, işvereni tarafından tek taraflı fesih ile işten çıkarılmasından doğan hakları aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Kıdem Tazminatı,
  • İhbar Tazminatı,
  • Biriken Ücretli izinlerin ücretleri,
  • İşten çıkarıldığı güne kadarki olan maaşı,
  • Fazla Mesai ücretleri,
  • İşten çıkarılan bir işçi gerekli şartları sağladığı takdirde, işten çıkarılmasının ardından İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı alabilmektedir.
  • İşten kovulan işçi, işverenine işe iade davası açabilir,

İkale Sözleşmesi yapılmış ise,

  • İşverenden, işsizlik ödeneği için alması gerekli olan paranın tamamını alır.

İşten anlaşma ile ayrıldığı için, işveren bu süreyi baz alarak 2 ya da 3 maaş ikramiye ödemesi yapabilir.

SGK, SSK, Emeklilik Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır

SGK Borç Yapılandırma ve Ödeme Nasıl Yapılır 

SGK, Bağ-Kur Hizmet Dökümü Sorgulama ve Nasıl Alınır ?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.