ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Emeklilik Şartları Nelerdir ?

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Emeklilik Şartları Nelerdir ?
13.01.2020

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Yasası Çıktı mı? Türkiye sınırları içinde yaşayan ve herhangi bir gelir güvencesi bulunmayan evli ve çalışmayan tüm kadınlarımıza sevindirici haber Meclis gündemine sunulmuş bulunmaktadır. 25 yıllık evli ve çalışmayan, daha önceden çalışmış fakat daha sonra işten ayrılmak zorunda kalan yaş ortalaması 50 ve üzeri ev hanımlarına sevindirici haber.

Türkiye’nin gündemine ara ara gelip giden, ev hanımlarına yönelik çalışmayan ve ev işleri ile uğraşan ve eşi ile evliliği en az 25 yıl ve üzeri kadınlarımıza yönelik emeklilik yasa tasarısı artık meclise sunulmuş bulunmaktadır.

En az 25 yıl ve üzeri yıldır evli olan, yaşı da en az 50 ve üzeri olan çalışmayan kadınlarımızın emekli olabilmeleri için hazırlanan teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonunun gündemine 30.12.2019 tarihi itibarı ile sunulmuştur. Sunulan teklif uzun zamandan beri gündeme gelip gitmektedir.

Yine son olarak 2019 yılının son günlerinde gündemi oldukça meşgul etmiş ve son olarak hazırlanan kanun teklifi ile Meclis gündemine taşınarak ele alınmış bulunmaktadır. Meclis gündemine sunulan teklif yasalaşması halinde beraberinde de bir takım şartların sağlanmasını gerektirmektedir. Yasalaşması halinde sağlanması gereken şartlar ve emekli olabilecek ev hanımlarımıza ilişkin tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çalışmayan kadınlarımız ile ilgili olarak emekli olabilmeleri için hazırlanan kanun teklifi Meclis’e sunulmuş bulunmaktadır. Buna göre Meclis’e sunulan kanun teklifinin içeriği aşağıdaki gibi olmaktadır.

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Kanun Teklifi Detayları

İmza Sahipleri Kanun Teklifinin Metni
Dönemi ve Yasama Yılı 27 / 3
Esas Numarası 2 / 2492
Başkanlığa Geliş Tarihi 30.12.2019
Teklifin Başlığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklifin Özeti Teflik İle evliliklerinde en az 25 yılı tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış, sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır.
Teklifin Son Durumu Komisyonda

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Hakkı Sunulacak mı?

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Hakkı Sunulacak mı? Meclise sunulan Kanun Teklifine göre, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” başlığı kapsamında içeriği ise 25 yıl evli kalan ve çalışamayan ve daha önce çalışmış fakat işten ayrılmak zorunda kalan kadınlarımız için emeklilik tasarısı içeren Kanun Teklifi, 30.12.2019 tarihi itibarı ile konu Meclis gündemine taşınmış bulunmaktadır.

2019 yılı TÜİK verilerine göre Ülke genelinde belirtilen toplam 11 milyon ev hanımının bulunduğu gözlemlenmektedir. Belirtilen Kanun teklifinin gerekçesinde ev hanımlarına yönelik olarak hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Toplumsal düzenin en ağır şartlarında çalışanların ev hanımları olduğu varsayılarak, ev hanımlarına yönelik hiçbir düzenleme olmadığından, ev kadınlarının güçlendirilmesi amacı güderek, ev kadını olarak hayatını idam ettiren kadınlarımız için emekli aylığı alabilmeleri adına herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sistemi üzerinde kaydı olmama şartı ile emekli aylığı almaları talep edilmiştir.

25 Yıl Evli Kalanların Sigortalılık Süresi

Sigortalılık süresi çalışan kişinin sigortalı olduğu ve prim ödediği süreci kapsamaktadır. Yani sigortalı olan kişinin, yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalılığına bağlı olarak, sigortalı olmaya başladığı tarihten emekli olduğu tarihe kadar ve ölmüş olan sigortalı kişilerin de öldüğü tarihe kadar olan süreye denmektedir. Bireyler, sigortalılık süre içerisinde belirlenmiş oranlarda prim öderler ve bu prim sayesinde de devletin hizmeti olan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

25 Yıl Evli Kalarak Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

25 Yıl Evli Kalarak Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Kadınlarımızın en az 25 yıl evli kalarak emekli olabilmek için hazırlanan Kanun Teklifi 30.12.2019 tarihinde Meclis gündemine taşınmış bulunmaktadır. Meclis gündemine taşınarak sunulan Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde hiçbir şekilde sigortalı olarak çalışamayan ev hanımlarının emekli olmalarının yolu açılmış olacaktır.

En az 25 yıl aralıksız evli kalan ve çalışamayan ev kadınlarımızın emeklilik hayali gerçek olacaktır. Fakat her koşulda olduğu gibi bu kanunun kabul edilmesi halinde yine kadınlarımız tarafından sağlanması gereken belirli şartlar bulunmaktadır. Kanun Teklifinin kabul görmesi halinde kadınlarımızdan sağlaması istenilecek şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile hiçbir bağının bulunmaması,
  • İstenen evlilik süresinin en az 25 yıl ve üzeri olması,
  • Bir dönem sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı olarak çalıştığı halde, şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bulunmaması.

Yukarıda saydığımız şartları taşıyan ev kadınlarımızın, yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartı ile ayrıca kanun tasarısında belirtilen kazanç sınırları çerçevesinde hesaplanacak tutarlar peşin ödeme ya da borçlanma yaparak yaşlılık aylı almaya hak kazanacaklardır. Her koşulda emekli olmak isteyen ev hanımlarımızın az da olsa ödeme yapmaları gerekmektedir.

Emeklilikte 25 Yıl Şartı Ne Anlama Gelir?

Kıdem tazminatını alma şartları zorlu olsa da 25 yıl ve 4500 gün ile kıdem tazminatının alınması daha kolaydır. Bunun için gerekli olan şartlar ise şu şekildedir:

  • Bunun için sigortalı olan kişinin iş yerindeki kıdemi en az 1 sene olmalıdır.
  • Sigortalı olan kişinin ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve sonrasında olmalıdır.
  • Sigortalı olan kişinin sigorta prim süresi en düşük 4500 gün olmalıdır.

Bu şartları sağlayan sigortalı bazı yapması gerekenler bulunmaktadır. Bu sigortalı olan kişi çalıştığı iş yerinden ayrılmadan önce 25 yıl ve 4500 gün prim ödeme şartını sağladığını gösteren bir yazıyı iş yeri sahibine teslim etmelidir ve böylece kıdem tazminatını talep edebilir. İşveren, eğer sigortalı işçi emeklilikte 25 yıl şartını tamamladıysa ve 4500 günlük prim ödemesi de şartlara uyuyorsa bu kişinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

SSK’lı olan bireylerin de 25 yıl şartı kapsamında emekli olabildikleri durumlar vardır. Şimdi de bu konuyu inceleyelim.

Ev Kadınlarının Emekli Olabilmeleri İçin Meclise Sunulan Kanun Teklifinin Metni!

Ev Kadınlarının Emekli Olabilmeleri İçin Meclise Sunulan Kanun Teklifinin Metni! 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

Buna göre;

Madde 1, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiş bulunmaktadır.

“ Ek Madde 20, Bu kanun kapsamında sigortalı olmayan kadınların evlilik tarihleri dikkate alınmak kaydı ile evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan, 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, bu Kanunun 41. Maddesinde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda en az 7200 gün borçlanarak emekli olmaya hak kazanırlar.

Yukarıdaki fıkra kapsamındaki sigortalıların daha önce aynı Kanunun 4.Maddesi kapsamında ödenmiş prim gün sayısı bulunanların bu süreleri, birinci fıkrada belirtilen prim ödeme gün sayısından düşülür. Birinci fıkra kapsamındaki sigortalıların bu kanun kapsamındaki sigortalı olarak prim ödediği süreler 2829 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda birleştirilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Yeni yıldan itibaren asgari ücrete gelen zam ile birlikte borçlanma tutarları da değişmiş bulunmaktadır. Buna göre 2020 yılı itibarı ile günlük borçlanma tutarları aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Yurt Dışı Borçlanma Günlük Tutar, 44,14TL
  • Diğer Borçlanma Günlük Tutar, 31,39TL

SSK’lıların 25 yıl ve 4500 Günden Emekliliği

Emeklilikte 25 yıl şartı SSK kapsamında sigortalı olanlarda da geçerlidir. 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişleri başlayan yani ilk defa işe girmiş olan kişilerin kısmi emeklilik kapsamında emekli olabilmeleri için 60 yaşını doldurmuş, 25 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4500 günlük prim ödemesini tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda kısmi emeklilik ile emekli olabilirler. Normal emeklilikte sigortalılık süresi adında bir şart yoktur fakat kısmi emekliliğe 25 yıl şartı getirilmiştir. Emeklilik 25 yıl şartı nedir sorusunun cevabı bu şekildedir.

Kısacası kısmi emekli olmak isteyen erkek sigortalılar, 60 yaş, 25 yıl sigortalılık ve 4500 günlük prim şartlarını sağlamalıdır. Şimdi de kadınların 25 yıldan emekliliğini inceleyelim.

SSK kapsamında sigortalı olan kadınlar kısmi emekli olmak istiyorlarsa; 58 yaşını tamamlamış, 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve en az 4500 günlük prim ödemesini yapmış olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağladıkları sürece SSK sigortalı olan kadınlar kısmi emekli olabilirler.

Yorumlar

  1. eyyüp dedi ki:

    iyi çalişmalar sgk işe giriş tarihim 20.10.1991 dogum tarihim 01.01.1975 prim gün sayisi 6150 gün giriş tarihinde 16 yaşindayim 25 yil hangi tarihide doluyor hesaplama nasil yapiyor tşk ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süre de emeklilik yaşı da 18 yaş a göre hesaplanmaktadır.

  2. Davut dedi ki:

    Meraba Babam 1955 dogumlu goçmeniz 2002 0107 ssk lı 4165 günüvar 63 yaşnda ne zaman emekli olur.

  3. Semih dedi ki:

    Merhaba kafam o kadar karışık ki yardımınızı rica ediyorum e devletten baktığımda ilk ise giriş tarihi 1.10.1997 yazıyor amabuyuk ihtimalle staj olabilir 4a detaylı hizmet dökümüne baktığımda 2001 yaziyor bu tarihtede universite telekom yazın staj gördüm ole hatırlıyorum … doğum tarihim ağustos 1981 e devletten baktığımda 4150 gün sayım var ne zaman emekli olabilirim acaba

  4. Ahmet dedi ki:

    Merabalar ben sigortali ise ilk girisim 07/10/1997 ..dir hizmet sürme askerlik sayiliyomu yani şu ana kadar toplam hiz met yilim kaç yil olmus …birde bende erken yasta emeklilik ten yararlanmak icin 25 yili tamamlamammi gerek şu an pirimim 5985 tir pirmi doldurdum yas 39 bu yasa çıkarsa sadece hizmet yilinimi doldurmam gerek cevaplarsaniz memnun olurum

  5. mehmet dedi ki:

    25 yıllık sigortalılık süresince prim ödeme diye bir şey yok değilmi. yani gerekli prim ödeme gün sayısı zaten belli…bu sadece ilk sigortalılık tarihinden itibaren geçmesi gereken süre gibidir değilmi
    ?

  6. Abdurrahman dedi ki:

    Merhaba amcam ivin soru soracaktım amcam 1954 dogumlu 2005 bagkur girişli ve 2 sene devam etti 2007 den sonra 10 .5yıl ssklı 20 ay askerlik yaptı amcamı emekli etmenın bır yolu var mı tesekkurler

  7. şükrü kesmez dedi ki:

    merhaba
    21.12.1999 yılında sigortam başladı.şu an itibariyle 4840 gün primim var.25 yıl sigortalılık süremin dolması için çalışmama gerek var mı?Çalışmadan da emekliliği hak edermiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yıllık süre boyunca çalışmanız gerekmiyor. primi doldurup çalışmadan da bu süreyi doldurabilirsiniz.

  8. serkan aral dedi ki:

    merhaba

    1992 sigorta başlangıcım var ve şuan 7200 gün ve 26 yıllık çalışmışlıgım var yaşım 42 buna göre ne zaman emekli olabilirim

  9. Seyhan karaca dedi ki:

    Merhaba 1973 dogumluyum bayanım .işe giriş tarıhim 8/9/2005 pirim gunum suan 4327 hala çalışıyorum 4500 pirim gununu doldurursam ne zaman emekli olurum tesekkurler,,

  10. Borga dedi ki:

    1973 dogumlu erkek, 1994 sigorta girisi 31 gun prim, 1995 24 gun prim, sonraki calismaya baslamam 1997. 2002 yilinda 284 gun askerligim var. 2004-2005 yilinda iki yil emekli sandigu olan bir bankada calistim. Ssk ya yansimamis. 2007 – 2008 yilllaribda iki yil yine emekli sandigi olan baska bir bankada calistim. Ssk ya yansimamis. Sun anda halen calisiyorum. Ssk da gorunen uzun vade gun sayisi 4806

    – 25 yili doldurmus muyum ? 25 yik ssk sistemine giristen sonra neye gore hesaplaniyor

    – prim gunun banka eksiklerini ekletince tamamlamiuoe sanirim. Prim odemek zorunda miyim? Prim odemeye devam etmek alinacak emekli maasini arttirir mi?

    – yukaridaki sartlarda 55 yasini beklemek zorunda miyim. Yoksa daha once emekli olabiliyor muyum ?

    Tsk.

  11. özgür dedi ki:

    ilk defa 02 06 1997 bağkur girişim var 19 02 1972 doğumluyum askerliği 1994 yılında yaptım 20 yıl 3 ay 18 gün 7308 gün bağkurdan çıktım ssk lı olarak 09 2017 denbelli eşimin yanında çalışıyorum ssk dan emekli olabilmek için kaç yıl daha yada gün pirim yatırmalıyım 5 günlük askerlik borçlanmam var yaşı 57 den 56 ya düşürdüm teşekkür ederim

  12. ramazan oktay dedi ki:

    İyi günler abim 28.11. 19973 doğumlu. ilk sigorta girişi 12 ekim 2016. 65 yasını doldurgunda 25 yıllık sigorta süresi dolmamıs olacak. emekliliğinde sıkıntı yasar mı. emekli olabilir mi. olursa 25 yıl süresini tamamlayanlardan ne fark olur. tesekürler

  13. Yener dedi ki:

    Merhaba 11.07.2003 sigortaliyim şuan 4450 günün var ara boşluklarda oldu acaba ne zaman emekli olabilirim kolay gelsin

  14. ersin dedi ki:

    Merhaba,

    E-devlette ilk işe giriş tarihim 01.11.1996 görünüyor.
    Fakat 01.03.1995 tarihinde başlayan 12 aylık yedek subaylık hizmetim var.
    Bildiğim kadarıyla subaylarda yıpranma payı oluyor. Buna göre emekli olma tarihim ne olur?
    An itibarıyla gün sayım 6978
    Bugün işten ayrılsam ve emekli olana kadar prim ödemesem maaşım düşer mi? Düşerse kabaca oran ne olur?
    Kıdem tazminatımı her koşulda alabilir miyim? İşten ayrılma şeklim rol oynar mı?

    Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yedek subaylık hizmetinin de ssk ya eklenecektir. Dolayısıyla başlangıcınız 1995 yılı olarak hesaplanır. Bu tarihe göre emeklilik tarihiniz;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.11.1995 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.

      1999 yılı öncesi işe başlangıcınızdan dolayı kurumdan yazı alarak kıdem tazminatı alabilirsiniz.

      Emekli olana kadar maaşınız düşmez.

  15. leman saçlı dedi ki:

    MERHABALAR,
    Annem 25.03.1958 doğumlu. sigorta başlangıcı 25.12.2001 tarihinde. prim günü 4537 kısmi emeklilikten faydalanması için ne yapmamız gerekiyor. bu şartlarda ne zaman emekli olabilir.

    teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kısmi emeklilik için 25 yılı doldurması gerekiyor dolayısıyla bu gün itibariyle 25/12/2026 tarihinde emekli olabilir.

    2. leman dedi ki:

      çok tşk ederim ilginiz için,

      peki prim ödemeye devam etmesi mi gerekiyor?

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hayır prim ödemesine gerek yok. Rica ederiz…

  16. Tülay YAPAR dedi ki:

    Tülay,

    Merhaba,

    doğum tarihim 01/01/1972
    4a sigorta başlama tarihim 26/04/2008
    prim ödeme gün sayım 1167
    4a dan ne şartlar altında emekli olabilirim?
    25 yıl hizmet süresinin dolması şart mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2008 yılı girişe göre 25 yıl hizmet süresi şart en az 4500 prim gününe ihtiyacınız var.

  17. Şaban Doğan dedi ki:

    Merhaba,
    1965 doğumluyum.1997 Şubat sigorta girişliyim. 4A uzun vade gün sayım 4942.1998 ve 2002 yılları arasında 1270 gün bağ-kur günüm var. Ne zaman emekli olabilirim.

  18. Ümit Özgür Ulaş dedi ki:

    Merhaba,
    1976 doğumluyum, 1991 staj girişim ve 1993 normal girişim ve 7500 prim günüm var, sistemlere baktığımda 23 yıl 8 ay hizmet süresi görünüyor bunun sebebi ne olabilir, staj sayılmasa bile 2018 yılındayız ve 25 yıl dolmuş olması gerekmiyormu,? yada şöylemi sormalımıyım;
    25 yıl boyunca sigorta primimi yatması gerekiyor hizmet yılının (Kalan hizmet süresi) dolması için.

  19. Derya dedi ki:

    Merhaba, doğum tarihim 11.10.1981
    Ilk sigorta tarihim 01.08.2001-25.11.2002 arası. 475 gün.
    25.11.2002’den bugüne kadar emekli sandığına bağliyim.
    Benim sorum; ben işi hangi tarihte bırakıp evimde emekliliği bekleyebilirim?

  20. İbrahim dedi ki:

    01.06.1973 doğumluyum 30.08.1993 den 01.09.2016 yılına kadar devlet memurluğu yaptım. 22 yıl 3 ay fiili hizmetim var. İstifa ettim. Ödeme yapıp 25 yılı tamamlamasam ne zaman emekli olurum.

  21. zeynep dedi ki:

    Merhaba,

    İlk işe başlama tarihim 01.10.2003.
    4500 günü doldurmama yaklaşık 1 yıl kadar kaldı. prim gün sayım 4132. 4500 günü doldurduktan sonra çalışmayı düşünmüyorym
    Kısmi emeklilikte 25 yıl şartını nasıl hesaplamalıyım ? ilk işe başlama tarihini baz alıp 25 yıl mı ilave etmeliyim. Yani 2028 midir?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2003 yılı başlangıç tarihine göre, kısmi emeklilik için 4500 günü doldurduktan sonra 2028 de 25 yıllık süre şartını doldurur yaş olarak ta 60 yaşını beklemelisiniz. Yani 2028 yılında emekli olamazsınız yaş şartını da sağlamanız gerekiyor.

  22. ayhan çar dedi ki:

    merhaba
    12/07/1993 yılında bir fabrikada sigortalı olarak çalışmaya başladım.bu tarihte yaşım 16 idi.

    07/02/1977 doğumluyum.

    25 yıl sigortalı oluyorum fakat 16 yaşında çalışmamı sgk saymıyor . 18 yaşımdan sonrasını sayıyor ve 23 yıllık sigortalısın diyor. saymayacaksa neden pirim alıyor veya neden çalıştırıyor.

    durum böyle değil mi? Bizim yıllarımızı çalmalarının mantıklı bir açıklaması varmı sizce.

  23. ilknur ars dedi ki:

    merhaba
    işe ilk giriş tarihim staj başlangıcı olan 02.05.1999olarak görünüyor. İlk uzun sigorta yatımı 2011 eylül 4 a. Şu an toplam prim gün sayım 3630. 11 yıldır aynı şirkette çalışıyorum.Ne zaman kıdem tazminatı için sgk dan yazı alarak iş yerinden çıkış isteyebilirim. 25 yıl şartını bana gerekli midir? Teşekkür ediyorum.

  24. sedat dedi ki:

    Sayın yetkili. Sigorta başlangıcım 09/05/1995 23 yıllık sigortalıyım 5750 prım gununu doldurdum 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamadan işyerimden kıdem tazmınatı almaya hak kazanıyormuyum ve kalan 2 yıllık süre icinde tekrar sigortalı bir işe girmem gerekiyormu. teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigorta başlangıcınız 1999 yılı öncesi olduğundan 3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık süresi sizin için yeterli. Kıdem tazminatı alabilirsiniz. 25 yıllık sürenin dolması için sigortalı olmanıza gerek yok. 2 yıl sigortasız da geçirseniz süre dolmuş olur.

  25. nur cerrahoğlu dedi ki:

    Merhaba,
    Doğum Tarihi, 01.01.1965
    Sigortalı ilk işe giriş tarihi, 01.03.1987 ve 60 gün sigortalı olup 1996 yılına kadar herhangi bir sigorta prim odemesi bulunmuyor.
    1996 yilinda tekrar sigortali işe başlama ve odenen prim 7860 gun
    ne zaman emekli olabilirim?
    tesekkur ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1986 ile 23.05.1987 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 43 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5150’dir.

      Emeklilik hakkı elde etmiş görünüyorsunuz. En yakın sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapabilirsiniz.

  26. yücel dedi ki:

    merhabalar ben 05.05.1973 doğumluyum sigorta başlangıcım 04.09.1995 pirim ödeme gün sayım 5989 bu ay sonu 6019 olucak ama 22 yıl lık sigortalıyım pirim ödeme gün sayım doldu sigortalılık süremin 25 yıl olması lazım mış kalan sigortalılık süremin 25 yıl olması için 3 yıl var bu 3 yılı pirim ödüyerek geçirmem gerekiyormu yoksa pirim ödemesemde oluyormu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      04/09/1995 yılı başlangıç tarihine göre; Emeklilik şartlarınız

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.11.1995 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.

      25 yıllık süreyi prim ödemeden de geçirebilirsiniz. Prim gününüz yeterli.

  27. kaan koçtaş dedi ki:

    sayin yetkili.1.11.1995 ssk ise giris yilim.05.02.1974 dogumluyum bugun itibari ile 5890 prim gun sayim var.isten kendi istegimle ayrilirsam kidem tazminati hakkim var mı .2.sorum isten ayrilip fazla prim odeyip emekli maasim dumemesi icin 2 sene sigortasiz kalsam dahi 25 yili doldurmus oluyormuyum saygilar…

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1999 yılı öncesi girişiniz olduğu için verdiğiniz bilgilere göre SGK dan yazı alarak kıdem tazminatınızı alma hakkınız var. Fazla prim ödediğinizde maaşınız düşmez. Ancak yine de çalışmak istemiyorsanız evet çalışmadan da bu süreyi dolduruyorsunuz.

  28. Serhat Dincer dedi ki:

    Doğum tarihi yazmayı unutmuşum .D.Tarihi 1968

  29. Serhat Dincer dedi ki:

    Ocak 1991 yılında öğretmenlik görevine başladım.1998-2000 yılları arasında yaklaşık 22 ay istifa ederek görevime ara verdim.2000 yılı Aralık ayında tekrar memuriyet görevime döndüm.Halen görev yapmaktayım.Toplam çalışma yılı olarak 25 yılı prim gün sayısı olarak ta 9000 günü doldurdum.Kaç yaşında emekli olabilirim?

  30. seda duygu dedi ki:

    Merhaba,
    Doğum Tarihi: 24/11/1983
    İşe Giriş Tarihi: 28.06.2007
    Uzun Vade Gün Sayısı : 1332
    4a sigorta kolu
    ne zaman ve nasıl emekli olabiliyorum

    ayrıca 24.06.2008de bankada başladığım işimde 24.01.2011de istifa ettim bununla ilgili bilmem gereken birşey var mı emekliliğe etki edecek sorun var mı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      7000 gün primle 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

  31. Özge dedi ki:

    merhaba , 13/09/1999 ilk işe giriş tarihim şu an ki mevcut gün sayım 4.402 . Benim merak ettiğim 4,500 günü doldurduğum takdirde birde 25 yıl sigortalılık süresi isteniyor. 25 yıl çalışıp prim ödemesi zaten 4.500 günü geçiyor. Ben bu 25 yıllık sigortalılık sürecini anlayamadım. Yani kısacası ben yaşı bekleyeceğimi biliyorum fakat ne zaman çalışmayı bırakabilirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      4500 günü doldurduğunuzda kısmi emeklilik için işi bırakabilirsiniz. Ancak sadece prim şartını sağlamış olursunuz. Amacınız kıdem tazminatını hak etmek ise 25 yıl şartını da sağlamalısınız. Yok sorunuz emeklilik için ise 4500 günü doldurup işten ayrılabilirsiniz. Yaşınıza kadar zaten 25 yıllık süreyi de geçirmiş olacaksınız.

    2. ayşe polat dedi ki:

      4500 gün primi doldurup işi bıraktık diyelim. peki 25 yıl süreyi dolduktan sonra tazminatı alabiliyor muyuz?

  32. isa doğan dedi ki:

    merhaba ben 01/05/1997 de 8 ay tarım sigortalı oldum.ve birsüre ara verdim.2012 de tekrar tarım sigortasına başladım. 791 gun toplam bakurum var .
    2013 te öğretmen oldum ne zaman emekli olurum
    ilginize teşekürler

  33. Volkan dedi ki:

    Merhaba sayın yetkili;

    Nisan 1979 doğumluyum cinsiyet erkek
    01.10.1995 satajla sigorta başlangıcim var fakat normal iş hayatına başlangıcım 01.01.1998 dir. Benim 1.sorum 6284 günüm var,25 yıllık hizmet süresini doldurmak zorundamıyım? 2. Sorum şuan işten çıksam eşimin sigortasından faydalana biliyorum fakat bu süre zarfınca gss borcu aksettirilirmi?

  34. selçuk elmas dedi ki:

    01,01,1969 doğumluyum 01,01,1988 bağkur giriş tarihim 14yıl 10ay bağkurum var 2002 yılında çıkışım var 2010 yılında 4 ay ve 2017 mayıs ayından beri sigortalıyım ne zaman emekli olurum hangi şartları tamamlamak gerekiyor şimdiden teşekkür ederim.

  35. Berna dedi ki:

    Merhaba
    Ben 16 nisan 77 dogumluyum . Ilk ise giris tarihim 04.11.1999
    Ne zaman emekli olabilirim 25 yili doldurma sarti benim icinde gecerlimi tesekkurler

  36. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba
    Polis ve askerlere Yüksek öğrenimde gecirmiş oldukları başarılı öğrenim yıllarını borclanma imkanı 2008 yılında yapılan bir düzenlemeyle verildiğini internette yapmış olduğumuz araştırmalarda öğrendim.
    SORUM. 1994-1998 yılları arasında yüksek öğrenimimi tamamladım, 2002-2003 yııları arasında yedek subay olarak askerliğimi yaptım.2004-2006 yılları arasında 890 gün sigortalı olarak calıştım, 2007 yılında polis memuru oldum, ben yüksek öğrenim yıllarımı borclandığım taktirde emeklilikle ilgili olarak nasıl bir avantajım olcaktır, emekliliğim öne cekilirmi…

  37. isimsiz dedi ki:

    6945 gün doldurdum sigortalılık yılım ne zaman dolacaktır.
    05.09.1995 tarihinden beri sigortalıyım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      05/09/1995 yılı ilk sigortalı tarihinize göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1995 ile 23.05.1996 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.

  38. sibel dedi ki:

    merhaba ben mayıs 1979 doğumluyum 01.10.2001 yılı sigorta başlangıç tarihim iki tane çocuğum var ve her ikisinde de 6 ay ücretsiz izin kullandım şu an 4621 gün prim günüm. acaba en kısa şekilde ne zaman emekli olabilirim.

  39. Yunus dedi ki:

    Merhaba
    1962 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 01.08.1999 prim günüm 6000 olacak 25 yıl şartına tabi oluyor muyum. Ne zaman emekli olurum. İlginiz için teşekkür ederim

  40. Doğan Bayram dedi ki:

    10.05.1996 tarihinden beri sigortalıyım.5825 e tabiyim ve tamamladım.emeklilik için 56 yaş ve 25 yıllık sigortalılık süresine tabiyim.3 .5 yıl var sigortalılık şartının dolmasına.benim sorum primim dolduğuna göre sigortalılık süremin dolmasına kadar fiilen çalışmaya mecburmuyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Primi doldurduğunuzda sigortalık süresi boyunca çalışmak zorunda değilsiniz. Sadece emeklilik için bu süreyi de beklemek zorundasınız.

  41. arzu dedi ki:

    Soruma cevap alamadım, kontrolünü rica ediyorum.
    Teşekkürler,

  42. Menduh Turan dedi ki:

    Mrb ben 07/04/1993 doğumluyum sigorta girişim 2011 en az kaç pirim olup emekli olabilirim veya kaç yaşında emekli olabilirim şuan 2000 pirim var

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      7200 günü tamamlayacağınız tarihe göre emeklilik şartlarınız mevcut buna göre;

      01.05.2008 Tarihinden Sonra İşe Girmiş Olan Erkeklerin SSK Emeklilik Şartları

      – 01.01.2036 ile 31.12.2037 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 61 yaştır.
      – 01.01.2038 ile 31.12.2039 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 62 yaştır.
      – 01.01.2040 ile 31.12.2041 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 63 yaştır.
      – 01.01.2042 ile 31.12.2043 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 64 yaştır.
      – 01.01.2044 ile 31.12.2045 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 65 yaştır.
      – 01.01.2046 ile 31.12.2047 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken yaş şartı 65 yaştır.

  43. Hüseyin Özay dedi ki:

    iyi günler:
    25/04/1979 doğumluyum, 1994-1998 yılları arasında yüksek öğrenimimi yaparak tamamladım, Ağustos 2002-Temmuz 2003 yılları arasında askerliğimi Yedek subay olarak yaptım, 2003-2006 yılları arasında SİGgortalı olarak özel sektörde calıştım, 2007 yılı temmuz ayından bu yana polis memuru olarak calışmaktayım. 1994-1998 yılları arasındaki yüksek öğrenim yıllarımı borclandığım taktirde emeklilik yıllarımda bir değişiklik olurmu? Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sadece yabancı ülkelerde geçen Öğrencilik süreleri borçlanılabilmektedir;

      1- Öğrencinin sigortalı olmaksızın yurtdışına gönderilmiş olması,
      2- Öğrencinin 1416 sayılı Kanuna tabi olarak yani mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilmiş olması,
      3- Öğrencinin, öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönmüş olması,
      4- Yurda dönen öğrencinin mecburi hizmet süresini tamamlamış olması.

    2. Hüseyin dedi ki:

      Merhaba
      Polis ve askerlere Yüksek öğrenimde gecirmiş oldukları başarılı öğrenim yıllarını borclanma imkanı 2008 yılında yapılan bir düzenlemeyle verildiğini internette yapmış olduğumuz araştırmalarda öğrendim.
      SORUM. 1994-1998 yılları arasında yüksek öğrenimimi tamamladım, 2002-2003 yııları arasında yedek subay olarak askerliğimi yaptım.2004-2006 yılları arasında 890 gün sigortalı olarak calıştım, 2007 yılında polis memuru oldum, ben yüksek öğrenim yıllarımı borclandığım taktirde emeklilikle ilgili olarak nasıl bir avantajım olcaktır, emekliliğim öne cekilirmi…

  44. mustafa coskun dedi ki:

    merhaba
    Annem 01.04.1965 doğumlu…22.09.1999 tarihinde sigorta başlangıcı var bugün itibari ile parça parça çalışarak 4862 gün olmuş..yorumları ve yazınızı okuyarak 58 yaşında ve 25 yıl sigortalılık süresini doldurması gerekiyor..bu kısıma kadar sıkıntı yok. Ancak ,yasaya göre.. 14 gün sonra sigorta girişi yapılmış.buna bir itiraz yada başvuru yaparak süreyi erkene alma gibi buna benzer başvurular varmı? 14 gün ile yıllarımız kayboluyor çözüm varmı

    1. mustafa coskun dedi ki:

      sorum görülmedi galiba

  45. mustafa dedi ki:

    merhaba ben 10.11.1958 doğumluyum ve sgk başlangıcım 15.09.2015 daha öncesinden başlangıcım yok şu anda 730 gün sgk günüm var ve hayla sgk lı olarak çalışıyorum 20 ayda askerlik yaptım en erken ne zaman emekli olurum bilgi verirseniz sevinirim

  46. Gülşah Özen dedi ki:

    SAYIN YETKİLİ
    04.02.1992 TARİHİNDE İŞE BAŞLADIM, 4C STATÜSÜNDEYİM. ŞU AN 44 YAŞINDAYIM, 26.06.1973 DOĞUMLUYUM, BU DURUMDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM, VE ACİL EMEKLİ OLMAM ŞART, SORUNSALLIKLARIM YÜZÜNDEN İMKANI OLAN BİR ŞEY Mİ EMEKLİ OLMAM ÖĞRENEBİLİRMİYİM
    SAYGILARIMLA

  47. duygu dedi ki:

    Merhaba annem 01/10/1999 yılında işe giriş yapmıs. 3.769 gün primi var. Annem 2009 yılında işten ayrıldı. hesabımıza göre 4500 günden emekli olabilmesi için 2 yıl prim borcu var. su anda 55 yasında. prim borcunu ödesek 58 yasına geldiğinde emeklilik maası bağlanır mı?
    yoksa 25yıllık hizmet süresi 62 yasına geldiğinde dolacak. 62 yasında mı emekli olabilir?
    teşekkürler

  48. Arzu dedi ki:

    MErhaba,
    Edevlet üzerinde ve sigorta sicil kartı üzerinde ilk işe giriş tarihim 10.6.1990 görünmekte fakat ilk işe giriş bildirgem olmadığı için sicilsiz tahakkuk yani ilk iş yerim sadece ad-soyadla beni 1990 da SGK ya bildirmiş ve 2. iş yerimde SGK numaram sicil kartımla birlikte bana verilmiş olduğunu düşünüyorum. Emekli olma süremi 5450 den 5600 e uzatan bu işlemi düzeltmek ve 1990 yılındaki sigorta hizmet dökümümü işletebilmek için ne yapmalıyım, eğer dilekçe yazmam gerekirse arşivler hangi SGK da bulunur? Hangi birime kargo/posta gönderilir ? İlk iş yerim aktif değil, bende Kadıköy SGK ya bağlıyım. Konu aydınlatılabilirse doğum borçlanması yapııp emekli olmak istiyorum, bu sebeple önemli..

    1. arzu dedi ki:

      Destek rica ediyorum

  49. mete dedi ki:

    kolay gelsin öncelikle bn 05.08.1971 dogumluyum belediyede kadrolu olarak çalısıyorum buna istinaden 08.06.1993 de sigortam başlamış olmuştur. acaba ben ne zaman emekli olurum ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      08/06/1993 işe başlangıç tarihi ile;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1992 ile 23.05.1994 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 54 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5675’dür.

  50. Ceren dedi ki:

    Merhaba ben 2004 den itibaren sigortalı çalışmaktayım 2023 yılında 7000 günüm doluyor kıdem tazmınatı mı alıp işten ayrıla bilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yıllık süre şartını da sağlamanız gerekiyor. Bu nedenle ancak 2029 yılında alabilirsiniz.

  51. Elif Sarıbay dedi ki:

    Merhaba,
    03/01/1976 doğumluyum ve işe giriş tarihim 22.09.1998. Prim ödeme gün sayım 6930. Emeklilik hakkım için prim gün ödemem dolsa bile 20 yıl çalışmam gerekiyor mu? yoksa sadece çalışmadan Yaşı beklemek yeterlimi dir? benimle ne zaman olabileceğimi de paylaşabilirmisiniz
    teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1999 yılı öncesi sigorta başlangıcınız sonucunda;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1998 ile 23.05.1999 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dir.

      sigortalık süresi olan 20 yılı 22/09/2018 de dolduruyorsunuz. Çalışmanıza gerek yok süreden kasıt başlangıçtan itibaren 20 yıl geçmesi. Şu anda prim günü de dolmuş. Şuan çalışmasanız dahi yaşı bekleyerek 55 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

  52. Muzaffer dedi ki:

    Merhaba ben 1967 dogumluyum ve 10.12.1986 girisliyim ve suan 4300 gun primim var ama emklilik icin 5300 gün istiyor ve bana 25 yillik sigortalilik gununu doldurdum emekli olabilirmiyim.

  53. Hüsniye dedi ki:

    merhaba,
    11.07.2001 sigorta başlangıcım mevcut, 5265 gün de prim ödemesi mevcut. hamileyim ve doğumdan sonra çalışmak istemiyorum. Bu durumda iş yerimden kıdem tazminatımı alabiliyor muyum?

  54. Emre dedi ki:

    Merhaba,

    05/05/1965 doğumluyum. İlk sigorta girişim 1993’de. Şuan toplamda 7609 gün primim var. Buna göre ne zaman emekli olabilirim?

  55. Barış Ethem dedi ki:

    Annem 1962 doğumlu ve Aralık 2006 ilk sigorta girişli. Şuanda 3812 gün primi vardır. Kısmi emeklilik için 4500 gün, 25 yıl ve 58 yaş şartını sağlayaması gerektiğini söylediler. Ve 2 yıl civarı bir prim ödemesiyle kısmi olarak 2031 hatta 2032’de emekli olabileceğini öğrendik. Peki normal emeklilik için 7000 prim gününü tamamlaması şartıyla emekli olması durumunda yine 25 yıl hizmet süresi şartını sağlamak zorunda mıdır ?

  56. Hakan Yeğit dedi ki:

    7071 günüm var,hizmet sürem 3 yıl 8 ay,sigorta girişi 1996.hizmet sürem boyunca sigortamı ödemeliyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hizmet süresi boyunca prim ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Prim ödemeden de hizmet süresini doldurabilirsiniz.

  57. ömer dönmez dedi ki:

    01.07.1986 sigorta girişim var o tarihten sonra belli bir süre boşluk oldu 1995 yılından 2004 yılına kadar tekrar sigortalı çalıştım
    2006 yılından bugüne kadar bağ-kur lu olarak primlerimi yatırıyorum
    ne zaman emekli olabilirim.Doğum tarihim 15.04.1968

  58. Oya dedi ki:

    MERHABA,
    21.09.1978 DOĞUMLUYUM VE İLK İSE GİRİS TARİHİM 20.12.1999 .SU ANDA TOPLAMDA 4560 GUNUM VAR VE EDEVLETTEN BAKTIĞIMDA KOSULLAR 58 YAS, 7000 PRIM ODEME GUN SAYISI VEYA 58 YAS, 4500 PRIM ODEME GUN SAYISI VE 25 YILLIK SIGORTALILIK SURESIDIR.BEN SİMDİ SUNU OGRENMEK İSTİYORUM,GUNU DOLDURMUS OLARAK GORUNUYORUM.YASİ VE 25 YİLİ Mİ BEKLEMEM GEREKİYOR?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Oya Hanım merhaba,

      Doğrudur. Emekli olabilmeniz için üç şartı da sağlamanız gerekmektedir.

  59. özlem karataş dedi ki:

    Merhabalar,

    02/2002 sigorta girişliyim ve Ağustos 1982 doğumluyum. 2018 Ağustos ayında 4500 prim günüm dolacak. Bu tarihten sonra istifa edip, hiç sigorta primi ödemeden, 58 yaşıma geldiğimde emekli olabilir miyim? Yoksa 25 yıl birfill çalışıp prim ödemesi yapmam mı gerekir?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Özlem hanım merhaba,

      4500 günü doldurduğunuzda kısmi emeklilik hakkını elde etmiş oluyorsunuz 25 yıl prim ödeme zorunluluğu yok. 58 yaşına kadar zaten bu süreyi de tamamlamış oluyorsunuz.

  60. Murat duman dedi ki:

    Ben 1985 dogumluyum 2001 den staj icin sigorta girisim var.ama 2006 dan ilk prim odenmeye baslandi.25 yil sartini hesaplarken 2001 denmi baz alcaz 2006 mi..eger 2006 dansa bu e devlette bile nie ilk ise giris 2001 yazio tsk ler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef hala staj başlangıç süreleri ne yaş nede hizmet süresi için başlangıç olarak sayılmıyor.

    2. Murat duman dedi ki:

      Tsk ler ilgilniz icin

  61. Esra Gençkan dedi ki:

    Merhaba 14 Mart 2001 sigorta girişim var ve 3600 gün ödenmiş primim var.1979 doğumluyum. Sistemden baktığımda 4500 gün ve 25 yıl emeklilik seçeneği gözüküyor.yaziniz ayrıntı veriyor ama ben şunu anlamadım.4500 gün ve 25 yıl sigortalilik süresini doldurdugumda emekli maaşı almaya hak kazanacakmiyim yoksa 58 yasimimi bekliyecegim..7000 günü tamamlamadigim için herhangi bir az maaş alma durumu olacak mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
    Esra Gençkan

  62. hakan dedi ki:

    Merhaba, ben 01.10.1996 tarihinde Meslek lisesi stajıı için devblet tarafından sigorta başlangıcı yapıldım ve 9 ay boyuncada sigortalı göründüm sistemde ilk işe giriş tarihim de 01.10.1996 görünmekte,
    ilk özel sektörde işe giriş tarihim ise 20.12.1997 görünmekte.
    halen aktif sigortalıyım ve 6272 gün prim günüm görünmektedir,
    sistem 5800 günle ve 56 yaşında emekli olabileceğimi söylemektedir. yalnız merek ettiğim 25 yıl sigortalılık süresi,
    ben bügün sigorta ödemesini sonlandırsam (pirim günüm dolduğundan) 19 yıl yaş beklemek durumundayım (1980 doğumluyum) 25 yıl sigortalılık süresi beni etkiliyor mu yani 25 yıl prim ödemem gerekiyor mu? teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Hakan Bey merhaba,

      25 yıl boyunca prim ödemeniz gerekmiyor. Sigorta başlangıcından itibaren 25 yıl süre geçmesi gerekiyor. Yani sizin için 1997 tarihine göre bu süre 2022 tarihi. Dolayısıyla sizin emeklilik yaşınız olan 56 yaşına kadar fazlasıyla dolmaktadır.

  63. Ceren dedi ki:

    Merhaba ben 2004 den itibaren sigortalı çalışmaktayım 2023 yılında 7000 günüm doluyor kıdem tazmınatı mı alıp işten ayrıla bilirmiyim yoksa 25 yıl sigorta süresini doldurmam mı gerekiyor?

  64. unalkm dedi ki:

    S.G.K Hizmet Dökümümde
    01.10.1996 tarihinde işe başlangıcı ile 1996-1997 arasında 4a ‘ya tabi 317 gün
    ve
    2000/07 – 2017/11 tarihleri arasında 4c’ye tabi toplam 6256 gün hizmetim görünüyor . (Doğum tarihim : 09.12.1975 )
    25 yıl dolmasına yaklaşık 4 yıl var , resmi kayıdı olmayan kendime ait iş yapmak istiyorum (tarım ve hayvancılık sektörü) , bu süre dolmadan çalıştığım kamu kurumundan ayrılsam maaşsız emekli olabilirmiyim .

  65. Erdem bey dedi ki:

    Eşim 2004 yılında sigortalı olarak işe başladı 1000 küsur gün primi mevcut 10 yildirdir çalışmıyor ve bu süre zarfında herhangi bir prim ödemesi yapılmadı sigortasına. Emekli olmak için gerekenler nedir acaba? Şimdiden teşekkür ederim

  66. Fatih dedi ki:

    Merhaba İyi Çalışmalar Dilerim 1987 Doğumluyum 10/2002 işe giriş tarihim 4200 gün ssk prim günüm var ne zaman emekli olabilirim ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Fatih Bey merhaba,

      08.03.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren yani ilk kez sigortalı olan erkeklerin SSK emeklilik şartlarında; tamamlamaları gereken yaş 60 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı da en az 7000 gündür. . 08.09.1999 gününden sonra işe giren erkeklerin SSK emeklilik şartlarında tamamlamaları gereken sigortalılık süresi yoktur. 08.09.1999 gününden sonra işe giren erkeklerin emekli olabilmeleri için 60 yaşını doldurup 61 yaşından gün almak ve 7000 günü doldurmak yeterli olacaktır.

      Erkekler de kadınlar gibi 4500 gün ile SSK kısmi emeklilik haklarından faydalanabilir. Erkekler kısmi emekli olabilmek için 60 yaşını doldurmalı, 25 yıldan beri sigortalı olmalı ve en az 4500 gün prim ödeme gün sayısını doldurmalıdır.

  67. sefer dedi ki:

    merhaba sgk hizmet dökümünde 01.05.1995 işe başlama (staj) gözüküyor. asıl işe başlama tarihim 13.05.1997 daha sonrasında 31.12.1997 tarihinden 14.04.2005 tarihine kadar gemiadamı olarak kamuda çalıştım 2003 te 15 ay askerlik yaptım halen aynı işyerinde karada çalışmaktayım 10.11.1979 doğumluyum gemi adamı olarak çalıştığım sürelerden yıpranma hakkım varmı ? varsa ne kadar ? ve emeklilik yaşımı geri çekermi ? ve 25 yıl sigortalılık süresini geri çekermi ? kaç yaşında emekli olurum? 25 yıl hesabında staj tarihi mi dikkate alınıyor. aynı işyerinde bu şartlarda 50 kişiyiz verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederiz…

  68. Hatice dedi ki:

    Haziran 2007 de sigorta baslangicim 2011 ve 2017de doğum yaptım istifa durumda tazminatı alabilir miyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1999 yılı öncesi girişi 15 yıllık emeklilik süresi ve 3600 gün primi olanlar. Emeklilik primini sağlayıp yaşı beklemeleri halinde kıdem tazminatı alabilmektedir. 1999-2008 yılı arası işe başlayanlar ise 25 yıllık sigortalık 4500 gün prim günü gerekiyor. Sizin şartlarınıza göre istifa etseniz de kıdem tazminatı alamazsınız.

  69. Halim Burucu dedi ki:

    Merhabalar;23/04/1968 doğumlu ve 01/09/1987 SSK girişliyim. 105 günlük sigortalılık süresinden sonra (4A hizmet dökümünde öyle yazıyor) 1988 yılında üniversiteye başladım. Tekrar üniversite sonrası özel sektörde sigortalılığım devam etti ve 8294 gün sürem gözüküyor ve bir yıldan (2016) beride çalışmıyorum. Ne zaman emekli olurum? Teşekkürler…. Not: aslında ben emeklilik 25 yıl şartını anlayamadım yani bu ilk sigortalılıktan son işten ayrılma tarihine kadar, bu süreler arasında çalışılmayan boşluklarda olsa 25 yıl geçmiş olması gerektiği mi kast ediliyor?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.

      Dolayısıyla 23/04/2018 yılında emekliliği hak ediyorsunuz. 25 yıllık süre sigorta başlangıcından sonra geçen süredir. Prim olması şart değil. Siz bu süreyi sağlıyorsunuz.

  70. Emrah Gezer dedi ki:

    Merhaba Babam 1961 doğumlu, 1978 girişli bugün itibari ile 4300 gün primi var arada çok boşlukları var giriş çıkışlar fazla.Bu durum emekliliğine engel midir yani 25 yılı sigortalı olarak doldurmamış olabilir.5000 günü mü beklemesi gerekiyor 4500 de emekli olabiliyor mu ?Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Emrah Bey,

      Babanızın normal emeklili için;

      9 Eylül 1976 – 23 Mayıs 1979 yılları arasında sigortası yatmaya başlayan vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 44, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5000 gündür.

      25 yıl süre zaten dolmuş ancak 5000 prim gününe ihtiyacı var. Kısmi emeklilik için ise 3600 günü doldurduğu tarihe göre yaş hesabı yapılmaktadır.

  71. Muzaffer ÇUBUKCUOĞLU dedi ki:

    29/02/1960 doğumluyum
    İle başlama tarihim 13/10/1997
    Prim ödeme gün sayım 7000 gün üzeri
    SSK lıyım ne zaman emekli olurum
    Muzaffer ÇUBUKÇUOĞLU

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1997 ile 23.11.1998 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 57 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dir.

      Yaş ve prim gün sayısını sağlıyorsunuz ancak sigortalık süreniz 20 yıl. 5 sene ister çalışarak isterseniz sürenizi bekledikten sonra emekli olabilirsiniz. Yada 3600 günle
      60 yaşın da emekli olabilirsiniz.

  72. Ahmet Ç dedi ki:

    Merhaba,

    Annem 2008’in başında çalışmaya başladı. İnternet sitelerine göre 1999 ile 1 mayıs 2008 tarihleri arasında işe girenlerin yaş haddinden emekli olabilmesi için 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olması ve 4500 gün prim ödemesi gerekiyor. Dolayısıyla annem en erken 2033 yılında emekli olabiliyor. Fakat aynı kaynaklara göre 1 mayıs 2008 tarihi ile 1 ocak 2009 tarihleri arasında işe girseydi sigortalılık süresi olmaksızın 4600 gün ile 61 yaşında rahat bir şekilde emekli olabilecekti. Bu durum saçma değil mi? Yani 2 ay önce işe girdi diye 10 yıl beklemesi mi gerekiyor gerçekten?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Ahmet Bey merhaba,

      Kanunda belirtilen 2008 mayıs ve 01 ocak 2009 tarihi arasındakiler yine 25 yıl sigortalık süresini doldurmak zorunda ek olarak 100 gün daha prim ekleniyor. Yani 4500 ile emeklilik şartlarını sağladıktan sonra 100 gün ekleniyor. Sizin bahsettiğiniz gibi değil.

    2. Ahmet Ç dedi ki:

      Peki 5400 günle kısmi emekli olabilmek için de 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor mu?

  73. Ümüt SARAÇ dedi ki:

    Burayı anladım teşekkürler. Peki aylık az olsun yılbaşında eşimin 4500 günü doluyor 2005 yılından itibaren prim ödüyor. Toplam 13 yıllık prim oluyor yaşı şu an 30 yaşında 58 yaşına kadar 28 yıl daha var bu yıllar prim ödemeden bekleye biliyor muyuz yoksa 25yıl prim ödeme şartı mı var.

  74. Murat TETİK dedi ki:

    28.04.1967 d.luyum 30.08.1989 dan 15.05.2005 yılına kadar devlet memurluğu yaptım yıpranma payım var 4 sene ayrıca 19 ay kadar da ssk lı olarak değişik işlerde calıştım nasıl ve nezaman emekli olabilirim

  75. Ümüt SARAÇ dedi ki:

    Eşim 1.1.1987 doğumlu ve 01.03.2005 tarihinde işe girdi e devlet ne zaman emekli olurum diye baktığımda 7000 gün prim veya 58 yaş,4500 gün prim ve 25 yıllık sigortalı olmak diyor. Anlamadım şimdi 4200 gün primim var ne zaman emekli olurum 4500 dolduğunda hak ediyorsa çıkış yaptırmak istiyorum veya 7000 gün dolduğunda hemen aylık alabiliyor mu? Bir de 4500 gün emeklilikle 7000 gün emekli olanın maaşı ne kadar fark eder.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli olabilmek için prim, süre ve yaş şartlarının hepsini birden sağlamanız gerekiyor. Emeklilik ile ilgili 7000 gün prim, 25 yıl süreyi doldurduktan sonra 58 yaşında emekli olabilir. 4500 prim günü 25 yıllık sigortalık süresi ile de 58 yaşında yaşlılık aylığı, 7000 günü doldurursa normal emeklilik hakkını elde eder. Yaşlılık aylığı, normal emeklilikten daha az bağlanır.

    2. Ümüt SARAÇ dedi ki:

      Burayı anladım teşekkürler. Peki aylık az olsun yılbaşında eşimin 4500 günü doluyor 2005 yılından itibaren prim ödüyor. Toplam 13 yıllık prim oluyor yaşı şu an 30 yaşında 58 yaşına kadar 28 yıl daha var bu yıllar prim ödemeden bekleye biliyor muyuz yoksa 25yıl prim ödeme şartı mı var.

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yıl sigortlılık süresi sigorta bşalngıcından itibaren en az 25 yıl süre geçmesi demek. dolayısıyla 58 yaşına kadar bu süre doluyor. Bu süre zarfında prim ödeme şartı yok. 4500 günü doldurmak yeterli. Prim ödemeden bekleyebilirsiniz.