ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Emeklilik Şartları Nelerdir ?

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Emeklilik Şartları Nelerdir ?
13.01.2020

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Yasası Çıktı mı? Türkiye sınırları içinde yaşayan ve herhangi bir gelir güvencesi bulunmayan evli ve çalışmayan tüm kadınlarımıza sevindirici haber Meclis gündemine sunulmuş bulunmaktadır. 25 yıllık evli ve çalışmayan, daha önceden çalışmış fakat daha sonra işten ayrılmak zorunda kalan yaş ortalaması 50 ve üzeri ev hanımlarına sevindirici haber.

Türkiye’nin gündemine ara ara gelip giden, ev hanımlarına yönelik çalışmayan ve ev işleri ile uğraşan ve eşi ile evliliği en az 25 yıl ve üzeri kadınlarımıza yönelik emeklilik yasa tasarısı artık meclise sunulmuş bulunmaktadır.

En az 25 yıl ve üzeri yıldır evli olan, yaşı da en az 50 ve üzeri olan çalışmayan kadınlarımızın emekli olabilmeleri için hazırlanan teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonunun gündemine 30.12.2019 tarihi itibarı ile sunulmuştur. Sunulan teklif uzun zamandan beri gündeme gelip gitmektedir.

Yine son olarak 2019 yılının son günlerinde gündemi oldukça meşgul etmiş ve son olarak hazırlanan kanun teklifi ile Meclis gündemine taşınarak ele alınmış bulunmaktadır. Meclis gündemine sunulan teklif yasalaşması halinde beraberinde de bir takım şartların sağlanmasını gerektirmektedir. Yasalaşması halinde sağlanması gereken şartlar ve emekli olabilecek ev hanımlarımıza ilişkin tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çalışmayan kadınlarımız ile ilgili olarak emekli olabilmeleri için hazırlanan kanun teklifi Meclis’e sunulmuş bulunmaktadır. Buna göre Meclis’e sunulan kanun teklifinin içeriği aşağıdaki gibi olmaktadır.

25 Yıl Evli Kalan Kadınların Kanun Teklifi Detayları

İmza Sahipleri Kanun Teklifinin Metni
Dönemi ve Yasama Yılı 27 / 3
Esas Numarası 2 / 2492
Başkanlığa Geliş Tarihi 30.12.2019
Teklifin Başlığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklifin Özeti Teflik İle evliliklerinde en az 25 yılı tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış, sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır.
Teklifin Son Durumu Komisyonda

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Hakkı Sunulacak mı?

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Hakkı Sunulacak mı? Meclise sunulan Kanun Teklifine göre, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” başlığı kapsamında içeriği ise 25 yıl evli kalan ve çalışamayan ve daha önce çalışmış fakat işten ayrılmak zorunda kalan kadınlarımız için emeklilik tasarısı içeren Kanun Teklifi, 30.12.2019 tarihi itibarı ile konu Meclis gündemine taşınmış bulunmaktadır.

2019 yılı TÜİK verilerine göre Ülke genelinde belirtilen toplam 11 milyon ev hanımının bulunduğu gözlemlenmektedir. Belirtilen Kanun teklifinin gerekçesinde ev hanımlarına yönelik olarak hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Toplumsal düzenin en ağır şartlarında çalışanların ev hanımları olduğu varsayılarak, ev hanımlarına yönelik hiçbir düzenleme olmadığından, ev kadınlarının güçlendirilmesi amacı güderek, ev kadını olarak hayatını idam ettiren kadınlarımız için emekli aylığı alabilmeleri adına herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sistemi üzerinde kaydı olmama şartı ile emekli aylığı almaları talep edilmiştir.

25 Yıl Evli Kalanların Sigortalılık Süresi

Sigortalılık süresi çalışan kişinin sigortalı olduğu ve prim ödediği süreci kapsamaktadır. Yani sigortalı olan kişinin, yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalılığına bağlı olarak, sigortalı olmaya başladığı tarihten emekli olduğu tarihe kadar ve ölmüş olan sigortalı kişilerin de öldüğü tarihe kadar olan süreye denmektedir. Bireyler, sigortalılık süre içerisinde belirlenmiş oranlarda prim öderler ve bu prim sayesinde de devletin hizmeti olan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

25 Yıl Evli Kalarak Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

25 Yıl Evli Kalarak Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Kadınlarımızın en az 25 yıl evli kalarak emekli olabilmek için hazırlanan Kanun Teklifi 30.12.2019 tarihinde Meclis gündemine taşınmış bulunmaktadır. Meclis gündemine taşınarak sunulan Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde hiçbir şekilde sigortalı olarak çalışamayan ev hanımlarının emekli olmalarının yolu açılmış olacaktır.

En az 25 yıl aralıksız evli kalan ve çalışamayan ev kadınlarımızın emeklilik hayali gerçek olacaktır. Fakat her koşulda olduğu gibi bu kanunun kabul edilmesi halinde yine kadınlarımız tarafından sağlanması gereken belirli şartlar bulunmaktadır. Kanun Teklifinin kabul görmesi halinde kadınlarımızdan sağlaması istenilecek şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile hiçbir bağının bulunmaması,
  • İstenen evlilik süresinin en az 25 yıl ve üzeri olması,
  • Bir dönem sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı olarak çalıştığı halde, şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bulunmaması.

Yukarıda saydığımız şartları taşıyan ev kadınlarımızın, yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartı ile ayrıca kanun tasarısında belirtilen kazanç sınırları çerçevesinde hesaplanacak tutarlar peşin ödeme ya da borçlanma yaparak yaşlılık aylı almaya hak kazanacaklardır. Her koşulda emekli olmak isteyen ev hanımlarımızın az da olsa ödeme yapmaları gerekmektedir.

Emeklilikte 25 Yıl Şartı Ne Anlama Gelir?

Kıdem tazminatını alma şartları zorlu olsa da 25 yıl ve 4500 gün ile kıdem tazminatının alınması daha kolaydır. Bunun için gerekli olan şartlar ise şu şekildedir:

  • Bunun için sigortalı olan kişinin iş yerindeki kıdemi en az 1 sene olmalıdır.
  • Sigortalı olan kişinin ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve sonrasında olmalıdır.
  • Sigortalı olan kişinin sigorta prim süresi en düşük 4500 gün olmalıdır.

Bu şartları sağlayan sigortalı bazı yapması gerekenler bulunmaktadır. Bu sigortalı olan kişi çalıştığı iş yerinden ayrılmadan önce 25 yıl ve 4500 gün prim ödeme şartını sağladığını gösteren bir yazıyı iş yeri sahibine teslim etmelidir ve böylece kıdem tazminatını talep edebilir. İşveren, eğer sigortalı işçi emeklilikte 25 yıl şartını tamamladıysa ve 4500 günlük prim ödemesi de şartlara uyuyorsa bu kişinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

SSK’lı olan bireylerin de 25 yıl şartı kapsamında emekli olabildikleri durumlar vardır. Şimdi de bu konuyu inceleyelim.

Ev Kadınlarının Emekli Olabilmeleri İçin Meclise Sunulan Kanun Teklifinin Metni!

Ev Kadınlarının Emekli Olabilmeleri İçin Meclise Sunulan Kanun Teklifinin Metni! 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

Buna göre;

Madde 1, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiş bulunmaktadır.

“ Ek Madde 20, Bu kanun kapsamında sigortalı olmayan kadınların evlilik tarihleri dikkate alınmak kaydı ile evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan, 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, bu Kanunun 41. Maddesinde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda en az 7200 gün borçlanarak emekli olmaya hak kazanırlar.

Yukarıdaki fıkra kapsamındaki sigortalıların daha önce aynı Kanunun 4.Maddesi kapsamında ödenmiş prim gün sayısı bulunanların bu süreleri, birinci fıkrada belirtilen prim ödeme gün sayısından düşülür. Birinci fıkra kapsamındaki sigortalıların bu kanun kapsamındaki sigortalı olarak prim ödediği süreler 2829 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda birleştirilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Yeni yıldan itibaren asgari ücrete gelen zam ile birlikte borçlanma tutarları da değişmiş bulunmaktadır. Buna göre 2020 yılı itibarı ile günlük borçlanma tutarları aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Yurt Dışı Borçlanma Günlük Tutar, 44,14TL
  • Diğer Borçlanma Günlük Tutar, 31,39TL

SSK’lıların 25 yıl ve 4500 Günden Emekliliği

Emeklilikte 25 yıl şartı SSK kapsamında sigortalı olanlarda da geçerlidir. 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişleri başlayan yani ilk defa işe girmiş olan kişilerin kısmi emeklilik kapsamında emekli olabilmeleri için 60 yaşını doldurmuş, 25 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4500 günlük prim ödemesini tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda kısmi emeklilik ile emekli olabilirler. Normal emeklilikte sigortalılık süresi adında bir şart yoktur fakat kısmi emekliliğe 25 yıl şartı getirilmiştir. Emeklilik 25 yıl şartı nedir sorusunun cevabı bu şekildedir.

Kısacası kısmi emekli olmak isteyen erkek sigortalılar, 60 yaş, 25 yıl sigortalılık ve 4500 günlük prim şartlarını sağlamalıdır. Şimdi de kadınların 25 yıldan emekliliğini inceleyelim.

SSK kapsamında sigortalı olan kadınlar kısmi emekli olmak istiyorlarsa; 58 yaşını tamamlamış, 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve en az 4500 günlük prim ödemesini yapmış olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağladıkları sürece SSK sigortalı olan kadınlar kısmi emekli olabilirler.

Yorumlar

  1. Tolga dedi ki:

    Merhaba,
    Özel bir bankada 2007 yılında çalışmaya başladım ve halen aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorum,ara vermeden 25 yıl bilfiil şu an çalıştığım yerde çalışıp istifa etmiş olsam ve 60 yaşıma kadar hiç bir yerde sigortalı olarak işe girmemis olsam şu anda çalıştığım kurumdan emekli olmaya hak kazanabilir miyim

  2. Murat Kemal dedi ki:

    Merhaba doğum tarihim 1971 işe başlama tarihim bağ-kur 14.02.1994 bu süre 5 yıl 6 ay. 1999 yılında askere gittim. bu tarihten 2003 yılına kadar boşluğum var. 2004 te ssk girişim oldu hala kesintisiz devam ediyor. Ne zaman emekli olurum. 3 yıllık kesinti 25 yıl zorunluluğunu etkiler mi ? Teşekkürler.

  3. Şahin dedi ki:

    Merhabalar ben 1968 doğumluyum sigorta başlangıç zamanı 1990 ama prim günüm 3100 gün askerlik borçlanmasıyla birlikte son zamanlarda esnaf olduğum için bağkur yatırıyorum benim en erken emekli olma yaşım kaçtır

  4. Ayhan dedi ki:

    1/2/1994sigorta girişliyim 25 yılımı doldurmak zorundayım 9824 iş günüm var ne zaman emekli olabilirim

  5. Fatih cilek dedi ki:

    merhaba
    27.05.1980 doğumluyum işe giriş tarihim 02.01.1995 7268 gün primim var 15.10.2016 tarihin de en son çalıştığım iş yerinden tazminatımı alıp ayrıldım, 04.12.2018 tarihin de aile işimiz için üzerime bir şirket kurdum bağkur dan mı emekli olurum ve eyt den yararlanabilirmiyim yoksa 55 yaşını mı beklemem gerekiyor ?

  6. Huseyin dedi ki:

    Merhaba 1976 doğumluyum su anda 5962 günüm var 1995 sigorta girişliyim prim ödemesem 55 yaşında emekli olabilir iyim yani 25 yıl sarttı beni etkilermi

  7. Huseyin dedi ki:

    Merhaba 1976 doğumluyum su an 5962 günüm var ve 1995 sigorta girişliyim prim ödemesem 55 yaşında emekli olabilir iyim. Yani. 25 yıl sarttı nedır bu durumda…

  8. Özgül koçoğlu dedi ki:

    merhaba
    19 02 1972 doğumluyum 02 06 1997 bağkur grişliyim ilk
    09 2017 ye kadar 7303 gün + 5 gün askerlik borçlanması yaptım
    20 09 2017 tarihinde ssklı oldum devam ediyor kaç yıl yada gün ssk primi yatırmalıyım tşk

  9. darhay dedi ki:

    merhaba

    01.07.1997 sigorta girişliyim 6184 gün prim ödemesi var.
    işten çıksam kıdem tazminatı alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SGK dan yazı alarak kıdem tazminatı alma hakkınız var.

  10. TAYFUN ÇAKAL 5304670401 dedi ki:

    MERHABALAR 1994 SSK GİRİŞLİYİM 25 YIL SSK MART AYINDA DOLUYOR. O TARIHTEN SONRA SSK SIZ ÇALIŞABİLİR MİYİM TEŞEKKUR EDERIM STAJ SSK BAŞLANGICI 01.10.1989 SONRAKI SSK BASLANGICI 14.03.1994

  11. Nazif dedi ki:

    01.01.2007 yılında sigortaya başladım.şu an 4500 gün sayısına yakınım. sorguda sgk 60 yaş emekli olursun diyor.buna göre 25 yıl şartı var buna göre 4500 gün daha geçmesi gerekiyor o halde benim 67 yaşından sonramı emekli olmam demek ..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Normal emeklilik için 7000 günü tamamlamanız yeterli. Ancak kısmi emeklilik için 25 yıllık hizmet süresi şartı var.

    2. Nazif dedi ki:

      yani 70 yaşına kadar beklemem mi gerekiyor.

  12. Erkan avcı dedi ki:

    1997 çıraklık başlangıçım var 2006 prim başlangıçım var 25 sene sigortalık başlngıçına hangi tarih sayılır

  13. zöhre dedi ki:

    merhabalar 1976 dogumluyum sigorta başlangıcım mayıs 1996 ara boşluklarım var ve son iş prim gün sayım 5400 hangi tarihte emeklilik hakkı kazanırım2006 dan beri aynı yerde çalışıyorum işten kendi isteğimle ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim teşekkürler

  14. Özgül koçoğlu dedi ki:

    Merhaba 19 02 1972 doğumluyum
    1994 1995 yıllarında askerlik yaptım 18ay
    İlk işe 02 06 1997 bağkur girişi oldu
    14 09 2017 ye kadar 7303 gün
    20 09 2017 sskgirişi devam ediyor
    Kaç gün daha prim yatırmalıyım
    5 gün askerlik boçlanmıştım ozaman bağkurluydum
    Şimdi ssklı oldum için askerlik borçlanmasına gerek varmı

  15. Özgül koçoğlu dedi ki:

    Slm 19 02 1972 doğumluyum ilk işe 02 06 1997 bağkur 14 09 2017 ye kadar 7303 gün eksik yok 5 gün askerlik bırçlandım 20 09 2017 den belli ssklıyım kaç gün yada yıl daha yatırmam gerekir en kısa yol nedir tşk ederim 1994 1995 yıllarında 18ay askerlik yaptım

  16. özge çolak dedi ki:

    Merhaba,

    28.07.1984 doğumluyum 14.06.2001 sgk girişim var prim gün sayım ise 4570 şuan işten ayrılsam 25 yıl şartını 7 yıl sonra tamamlıyorum 7 yıl sonra sgk ya başvuruda bulunsam kısmen emekliye ayrılabilir miyim

  17. MURAT ŞİŞMAN dedi ki:

    Merhabalar,

    Doğum tarihim 24.07.1976
    Sigorta başlangıcım 07.09.2001
    Şuan 6181 gün primim var
    Mevcut şartlarda 60 yaş kuralına tabiyim
    1999 Kasım ayında askere gittim ve 18 ay askerlik yaptım.
    Askerliğimi ödersem emeklilik yaşımı öne çekebilir miyim.

    Teşekkür ederim, iyi günler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre tüm askerliği borçlansanız da sigorta başlangıcını 08/09/1999 tarihine çekemiyorsunuz. Bu durumda da yaş şartınız maalesef değişmiyor.

  18. Orkan dedi ki:

    Merhaba,
    13.04.1968 doğumluyum,
    işe giriş tarihim, 06.03.1995. Gün sayım ise ;
    4A :4842
    4B: 2190
    2016 Aralıktan beri çalışmıyorum. 2011 – 2016 arası 4A dan prim ödendi. Bu durumda çalışmadan emeklilik yaşım olan 55 geldiğinde 4A dan emekli olabilir miyim ?

  19. Hasan E. dedi ki:

    1961 doğumluyum.
    İlk defa 24.01.1980 yılında Türk vatandaşı olarak Almanyada sigortalı çalışmaya başladım. 1999 yılının sonunda Alman vatandaşı oldum.
    Mavi kartlıyım.
    İki yıldırda Alaman makamarından %60-lık engelli beglem var.
    Toplam prim Prim ödediğim süre 5.131 gün.
    Eğitim sürelerim (okullar ve yüksek tahsil) 3.866 gün.
    Çocuk bakım süreleri 2.743 gün (alman kanunlarına göre).

    Sorularımm:
    Türkiyeden emekli olabilirmiyim? En erken.
    Hangi şartlar altında?
    Borçlanmdanda olabilirmiyim? Olmazsa ne kadar borçlanmam gerekir?

  20. Cengiz güllü dedi ki:

    07.08.1972 doğum
    15.04.1991 sigorta başlangıç
    6116 gün prim ödeme
    Ne zaman emekli olabilirim iyi akşamlar.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1989 ile 23.05.1991 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5525’dir.

  21. İlknur Kaya dedi ki:

    Merhaba,
    05.01.1977 doğumlu ve 12.01.2001 sgk girişliyim ve bugune kadar kesintisiz sgk primim tavandan yatmış durumda. Ocak2019 da işimden ayrılmayı planlıyorum. SGK prim gün sayımı doldurmuş muyum. Primgün sayımı doldurduysam 25 yıl hizmet şartına tabi olduğumdan geriye kalan 8 yıl da fiilen çalışma mecburiyetim var mı veya prim yatırma mecburiyetim var mı? (58 yaşa tabi oldugum Emeklilik aylılığımın düşmemesi için nasıl hareket etmem dogru olur)

  22. Ercan yıdız dedi ki:

    Ben 1 ocak 1965 doğumlu 15 03 1995 ssk girişli 30 04 2011 çıkışlı 4950 günüm var 05 05 2011 bagkur girişli 30 05 2014 çıkişlı 1107 günüm var şu an sigortalıgım yok çalışmıyorum.
    Bana erken emekli olmak için askerlik bprçlanması önerdiler Askerligimi 03 06 1985 _03 12 1986 yılları arası yaptım ve dün 435 gün adkerligimi son bağkurdan çıktığım için bağkurdandan yatırdım.
    Sizden sorum şu, bu şartlar halinde 01 01 2019 yılında ssk dan emekli olurmuyum
    Aydınlatırsanız çok sevinirim saygılar

  23. İLKNUR AYDIN dedi ki:

    Merhaba 1975 doğumluyum 1991 SGK girişliyim prim gün sayım 5483 SGK lı olarak aktif çalıştığım süre 15 yıl SGK’lı göründüğüm süre 24 yıl 2015 yılından beri çalışmıyorum. Bu durumda emekliliğe hak kazanmış oluyormuyum?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sizin sigorta başlangıcınız 18 yaşını doldurduğunuz 1993 yılı olarak sayılacak ve bu durum da da;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1990 ile 23.05.1991 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 47 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5450’dir.

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1991 ile 23.05.1992 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 48 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5525’dir.

      Yaşa kadar 25 yıllık süreyi doldurmuş oluyorsunuz.

    2. İLKNUR AYDIN dedi ki:

      Öncelikle cevabınız için çok teşekkrü ederim..
      Bu durumda ben emeklilik hakkı kazanmış olacağım değilmi?

  24. Muammer Keleşoğlu dedi ki:

    Merhaba
    Emeklilikte 25 yıl şartı bilfiil 25 yıl sigortalı olarak çalışma anlamına mı gelmektedir yoksa sigorta başlangıç tarihinden emekli olacağı tarih arasındaki süreyi mi kapsamaktadır. (Prim günü dolmuş, yaş şartı yerine gelmiş)

    Teşekkürler.

  25. Uğur dedi ki:

    Merhaba 01.07.1997 başlangıç 5550 gün yatan primim var. 1978 doğumluyum. Ne kadar daha prim ödemem gerekiyor. Askerlik süremin primini ödeyerek prim gün sayımı artırabilir miyim?

    Teşekkürler

  26. Durmuş şimşek dedi ki:

    Merhaba ben 1980
    Doğumluyum 1998 de Bağkur la başladım 14 yıl 6 ay Aralık sız yatrdım şuan SSK dan 900 iş günü yatrdım yani ikisinin toplamı şuan 6300 gün prim oldu. Şimdi bu yasa çıkarsa bana faydası ne olur. Bi sorum daha var sigorta ödemeye devam etmeliyim yoksa durdurup yaşı beklemelimiyim

  27. Hande dedi ki:

    Merhaba,
    Babamın doğum: 15/12/1963 İşe başlangıcı: 01/10/1986 (SSK)
    Yedek Subaylığı: 1988-89 Memurluğa başlaması: 15/12/1992
    Memurlukta toplam: 6330 gün SSK’lı toplam: 1469 gün
    Memurluktan 3 istifa.Sonuncusu 29/09/2011’de 2007-2011=1470 gün
    Son SSK’lı çalışması: 2013-2014=240 gün
    -Babam son 7 yıl kuralına göre 1020 günü(1260-240=1020) aşmamak şartıyla SSK’lı çalışıp 1201-1020= 181 gün,4 ay askerliğini borçlanıp 181-120=61 gün,bu kalan 61 gün de isteğe bağlı Bağkur’a prim ödese veya Bağkur’lu çalışsa 9000 günü tamamlayarak Emekli Sandığı’ndan emekli olup ikramiyesini de alabilir mi?
    -Memurluğa gerçekte 21/02/1990’da zorunlu hizmet bölgesinde başlamış.Ve 6 ay çalışıp adaylığı henüz kalkmadan memurluktan ilk istifasını vermiş.SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’nde çalışıp istifa ettiği bu 6 aylık süre hizmetten sayılmakla birlikte 4c’li ilk işe başlama tarihi olarak açıktan atamayla başka bir kurumda göreve başladığı 15/12/1992 görünüyor.Ki bu kurumda 1 sene aday memur olarak çalıştıktan sonra stajyerliği de 15/12/1993’de resmen kalkmış.Ayrıca bu kurumdan ayrıldıktan sonra zorunlu hizmet bölgesindeki başka bir kurumda da çalışmış.Bu durumda 3 değil 2 kez istifa etmiş sayılıp memuriyete tekrar dönebilir mi? İyi günler..

  28. Tuncay dedi ki:

    Merhaba ben 06 10 1975 doğumluyum sigorta girişim 1995 ve primim 5850 eğer yeni yasa çıkarsa emekli olabilirmiyim yada nezaman emekli olabilirim 25 yıl hizmet süresi şartmı bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tam emeklilik için 25 yıl süre şart. Yeni yasa teklifi meclisten geçmedi. Mevcut durumunuza göre ;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.11.1995 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1995 ile 23.05.1997 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 56 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.

  29. ilke dedi ki:

    Merhabalar, 1996 aralık işe giriş tarihi olan bayan öğretmenin Sigortalılık Süresi Şartı kaç yıldır? Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.

  30. rahmi dedi ki:

    Merhaba,

    1996 girişliyim ve 7900 gün prim ödemem var, şuana kadar ödenen primlerim hepsi tavanın üzerinde ödenmiş.Yaş ve 25 yıl sigortalık kuralından dolayı 6 yıl sonra emekli yaşıma geleceğim, şuanda işi bırakmam emekli maaşıma çok etkiler mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Mevcut durumda işi bırakmanız emeklilikte maaş bağlanma oranını 6 yıl sonrakine çok fazla etkilemeyecektir.

  31. Mesut dedi ki:

    1960 digumluyum.29 temmuz 1999 ilk sigirta baslangicim..prim gunum coktan doldu..ne zaman emekli olabilirim, bur de istifa etmem halinde kidem tazminati alabilir miyim..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      29/07/2018 tarihli başlangıca göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1998 ile 08.09.1999 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 58 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dür.

      1999 öncesi başlangıç olduğu için sgk dan yazı alarak istifa etseniz de kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  32. EMEL GÖKMEN dedi ki:

    Merhaba. 12.11.1978 doğumluyum. 23.10.2000’de işe başladım. 4c 5434’e tabiyim. 25 yılımı tamamladığımda, yaşı beklemeden, emekli olabilir miyim? bu şekilde emekli olduğumda ikramiye almak ve maaş bağlanması için yaşı beklemem mi gerekiyor?

  33. Aliriza kilic dedi ki:

    Merhaba.ben 1.kasim 1998 sigorta girisliyim.2007 de emekli sandigina giris yaptim ve 2015 haziranda ayrildim.ve 2000 yillarinda 130 gun bagkir girisim var.bankanin emekli sndigindan emekli olabilmem icin son kanuna gore son 7 yil nerden yattiysa priminiz ordan emekli olursunuz der.emekli sandigi derki bizden ayrildiktan sonra en fazla 1260 gun calisabilirsin disarda. yoksa bizden emekli olamazsin.benim simdi 2860 sgk 130 bagkur ve son olarak 2900 emekli sandigim var.yıllara ve prim gunlerine bakarak ne zaman emekli sandigindan faydalanabilirim.eger 1260 gun sarti varsa zaten sgkdan emekli oluyorum.cunku 5 sene daha calismam gerekiyor disarda sgkli olarak 25 yili doldurmam icin.dogrumu

  34. Hakan KAÇAR dedi ki:

    merhaba;

    29.06.1978 doğumlu erkek 06.08.1993 SKK giriş var. şuan 4086 pirim günüm var eyt kabul edilirse hemen emekli olabilirmiyim?

  35. Abdullah dedi ki:

    Merhaba ben 26.12.1981 doğumluyum 01.07.1999 ssk girişliyim 3550 günüm var yaşa takılanlar yasası çıkarsa kaç yaşında emekli olabilirim..tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      5000 günü tamamlayarak 2024 yılında emekliliğe hak kazanırsınız.

  36. Cemil dedi ki:

    Merhaba ben cemil 1993 sigorta girişim var 25 yıllık süre tamamlanmışmıdır yaşım 12 ci. ayda 41 olacak hala çalışıyorum 5675 pirim günüm doldu 7000i geçti

  37. onur alp dedi ki:

    16.09.1996 sigorta girişliyim .3711 gün primim var.yasa geçerse hangi şartlarda nasıl faydalanabilirim.emekli olabilirim.ödenmemiş 15 aylık askerlik borçlanmasıda yapabilirim.

  38. İlker dedi ki:

    1996 yılında Anonim Şirket Yönetim Kuru üyeliğim var ama bugüne kadar bildirim yapmadım.Nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler.

  39. Ayhan ugraskan dedi ki:

    Merhaba 1999 oncesinde 25 yil ve 9000 prim gun sayisi isteniyor meclise verilen tasari bu sekilde fakat 1999 oncesinden yasa takilanlar danim bende 1993 girisliyim primim 5675 gunum doldu suan 6670 primim var 25 yilimida doldurdum simdi benden 9000 gunmu istenecek yoksa eyt cikarsa emeklimiyim tesekkurler

  40. CÜNEYT dedi ki:

    MRH ,

    1976 doğumluyum. 07/07/1997 yılında sigorta girişim oldu.

    Emekli olmam için 5900 Prim gün +25 yıllık sigortalılık süresi +57 yaş görünüyor.
    5900 prim gün sayısını tamamladım. 21 yıllık sigortalı sürem var.
    EYT de bir şekilde yaş sınırı ortadan kalkar ise , sigortalılık süresini beklemem lazım. Bu süre zarfında prim ödemem gerekiyor mu

  41. Mustafa selim dedi ki:

    Sigorta girişim 1990 ilk pirim ödemem şubat 1999 eyt kabul edilirse faydalanabilecekmiyim

  42. Tuğba dedi ki:

    Merhaba,

    18.10.2004 sigorta girişliyim, 4.500 prim günümü doldurdum.
    İş yerinden ayrılmak istiyorum yalnız kısmi emeklilik hakkediyor muyum? Kıdem tazminatımı alabilmem için 4.500 gün+25 yılın dolmuş mu olması gerekiyor? Yoksa sadece 4.500 günün dolması yeterli mi?

    Teşekkürler.

  43. Ersel dedi ki:

    İlk işe girişim, 1994, şubat ayı 1995 yılında askere gittim.
    06 11 1975 doğumluyum, 6,200 primim var 2 ay sonra 25 yılım doluyor yeni yasa çıkarsa emekli olabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet yeni yasa çıkarsa emekli olabilirsiniz.

  44. Emre dedi ki:

    Merhabalar sayın hocam benim sorum şu babam 1964 doğumlu ilk sgk girişi 1984 de sgk dan toplam 1132 günü var memuriyete geçiş tarihi ise 18.08.1998 biz hizmet birleştirmesini de uzun zaman önce yaptık sorum şu bazı yerlerde emekli sandığı emeklilik şartlarında ilk sigorta girişi 09.1999 öncesi ise ve 25 yıllık hizmet süresini tamamlamaya 2 yıldan az kalmışsa taleb vermesi halinde emekli olabilir emekli aylığı bağlanır cümlesi var bunun doğruluğu nedir.şimdiden çok tşk ederim iyi çalışmalar.

  45. Kemal genç dedi ki:

    01.03.1965 doğumluyum.Askere 1993 Nisan ayında gittim.Askerden önce ssk değildim.8301 ssk lı olarak prim günüm var.Ne zaman emekli olurum.Saygılar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      İlk sigorta başlangıcını belirtmemişsiniz. Bilgi verirseniz hesaplama yapabiliriz.

    2. Kemal Genç dedi ki:

      merhaba
      01.03.1965 doğumluyum.ilk ssk giriş tarihim 20.10.1994 ve 8331 günüm var..Akerden önce ssk lı değildim.Askere 1993 nisan ayında gittim.Daha erken emekli olmak adına kısa dönem yaptığım (180 gün)Askerlik süresinin ne kadarını borçlanırsam hak kaybına uğramadan emekli olurum.Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.

    3. Kemal dedi ki:

      ssk girişim 20.10.1994 .Saygılar

  46. Ali dedi ki:

    Merhaba ben 1994 sigorta girişim var.Prim günüm doldu 25 yıl çalışmayı doldurmaya 6 ayım var.Olaki mecliste yasa onaylandı.Benim 25 yılı doldurmama 6 ay olduğu için yararlanma imkanım nedir.Ayrıca Askerlik borçlanması yaparak 6 ayı kapatmam mümkün mü?

  47. İlker dedi ki:

    Merhaba,26.02.1975 doğumluyum.1999 da yedek subay olarak askerliğimi yaptım.2009 Kasım ayında sözleşmeli başlayan kamu görevime 2011’den beri kadrolu olarak devam ediyorum.Asteğmen kurs süresini borçlanmadım.Prim günüm 6095.EYT tasarısı kabul edilirse hangi yılda emekliliğe hak kazanırım?
    Bir de vabadan veraset ile anonim şirket ortaklığım ve ticaret sicil kaydım var 1987-2003 arası,lakin bağkur kaydım yok.Bağkur borçlanması yapabilir miyim?EYT tasarısı kabul olursa etkisi olur mu?Teşekkürler.

  48. esra dedi ki:

    merhaba,

    ilk işe giriş tarihim 20.07.1999
    doğum tarihim 1980
    5600 gunum var ama 20 yıllık calısma surem seneye doluyor
    yasa çıkar ıse bende yasadan faydalanıp erken emeklı olabılırmıyım yoksa 20 yıllık sureyı bıtırmedıgım ıcın olamazmıyım

    tesekkurler

  49. ferhat dedi ki:

    Merhaba

    öncelikle 1965 doğumluyum ilk işe griş tarihim 11.05.1999 şu anda 6980 günüm var vede hala prim ödemeye devam ediyorum. prim ödemeye devam etmeyip 25 yılımı bekleyebilir miyim ödemeye devam mı etmeliyim vede askerliği borçlansam işe griş tarihim geri gelir mi yardımcı olursanız sevinirim.

  50. Turan dedi ki:

    Merhaba,

    Ben 28.09.1973 doğumluyum. 1991 ve 2007 arası 5580 gün yurtdışı borçlanması yapıp ödedim. Türkiyede 2016 da sgk lı olarak 80 gün çalıştım. Toplam 5660 günüm var. Almanya da ilk işe giriş tarihim ekim 1990. Kanun çıkarsa bende yararlanabilirmiyim.
    Çok teşekkür ederim.

  51. bora metin dedi ki:

    01.03.1996 sigorta girişliyim. 1972 doğumluyum. Bu kanun Ekim ayında çıkarsa 22 yıl 6 ay lık sürem oluyor. 25 yılı tamamlaya mıyorum. kanunda 3 ay içerisinde başvuru ve 1 defalık mahsus koşulu yazdığını okudum. Bu durumda benim gibi durumda olanlar için durum ne olacak.

  52. Yalçın dedi ki:

    İyi akşamlar 1979Doğumluyum 1995Nisan ayında Sigortalı bir işegirdim Askere gidinceye kadar işegiriş çıkışlarım oldu Askerlik sonra Hastanede Çalışmaktayım Şuan için pirimim 5935(25)yılımın dolmasına14 Ayımvar Acaba Eyt 1Ekimde Kabul Edilirse14yılım Dolmadan Kademeli Emekli olabilirmiyim Şimdiden Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik hesaplamasında 18 yaşına girdiğiniz 1997 yılı baz alınacak. Kanun teklifine göre 1999 yıl öncesi sigorta başlangıcı olanlar erkeklerde 25 kadınlarda 20 yıllık süre ve prim gününü dolduranlar emekli olunması yönünde. Ancak mevcut şartlarda bu teklifin kabul edilebileceğini pek ön görmüyoruz. Hükümet taraftar değil. ancak muhalefet de gerekli sayıya sahip. Eğer kabul edilirse prim gününüz yeterli 1997 yılı başlangıç tarihinize göre 2022 yılında emekli olabilirsiniz.

  53. Ayhan ugraskan dedi ki:

    Merhaba benim dogum tarihim 20.07.1970 ilk sigortalilik tarihim 1.11.1993. 1.11.2018 tarihinde 25 yilim dolmus oluyor bu sure icinde sigirta primimde 5675 doldurmam gerekiyor benim bugun itibari ile primim 6670 dir benim sizden istedigim bilgi 1 ekimde meckis aciliinda E.Y.T. li olankar icin cikmasini bekledigimiz yasâ cikarsa bende faydalana bilecekmiyim tesekkurler

  54. Turgut çukur dedi ki:

    Merhaba. 4 mart 1994’te işe giriş tarihi 1978 doğumluyum benden istenen primi şuan doldurmuş bulunmaktayım primlerim asgari ücret üzerinden ödenmiştir bundan sonraki ödenen primler ileride alacağım emekli maaşından düşmesine neden olabilir mi Emekli olmama 14 yıl var bu sürede asgari ücrette çalışmam alacağım emekli maaşından kesintilere neden olabilir mi Çok teşekkür ederim saygılarımı sunarım

  55. Abdullah SARI dedi ki:

    merhaba,
    15.03.1968 doğumluyum. sgk girişim 01.07.1993. Prim gün sayım 6190. Şu anda çalışmıyorum.Son sigortalı olduğum tarih 18.09.2014.
    EYT yasası çıkarsa, yaş, prim günü ve sigorta başlangıç ile şu anki tarih 25 yıl oluyor.
    Sormak istediğim hizmet süresi ya da zorunlu sigortalılık süresi kavramı;
    1-sigorta başlangıç tarihiyle emekli olunacak tarih aralığı mı (2018 – 1993 = 25) ?
    yoksa
    2-ilk sigorta primi ödememle son sigorta primi ödemem arasındaki süre mi (2014-1993=21) ?
    İkinci seçenek ise işe ne yapmam gerekir ?
    teşekkür ederim.

  56. tarık dedi ki:

    merhabalar benim prim günüm doldu ve yaş bekliyorum sigortasız serbest calışıyorum gss ödüyorum aylık olarak
    sorum şu eşime özel olarak sigorta primi ödemiş olursak tabi ev hanımı saglıktan bende yararlanabilirmiyim yoksa eşimin herhangi biryerde çalışıyor olmasımı gerekli aydınlatırsanız sevinirim .

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşiniz isteğe bağlı ödeyerek sizin da sğlıktan yararlanmanızı sağlar. Ancak Siz GSS ödüyorsanız kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız sağlıktan yararlanabilir.

    2. tarık dedi ki:

      cevap için teşekkürler .
      bi sorum daha olacak bastada dediğim gibi sigorta girişim olmadgından gss ödüyorum hem ceza olmaması hemde saglıktan yararlanmak için mecbur yani ggs mi iptal ettirirsem eşimden yararlanıyorum dediğiniz gibi cocuklar için de geçerli sayılıyormu şayet olursa ben yaş bekleyene kadar eşiminde prim gün sayısını ödemiş olur ve saglıktan da yararlanmış oluruz yanlış anlamadıysam .

  57. Mustafa dedi ki:

    Merhaba Babam 7.4.1967 doğumlu ve işe başlama yılı 14.4.1989 3620 gün sayısı var ne zaman emekli olur.

  58. Halil dedi ki:

    MERHABA
    01.06.1973 doğumluyum 30.09.1993 den 01.06.2016 yılına kadar devlet memurluğu yaptım. 22 yıl 10 ay fiili hizmetim var. İstifa ettim. Bir şey yapmadan ne zaman ve ne emeklisi olabilirim.

  59. Oktay Tunçbilek dedi ki:

    Mayıs 1974 doğumluyum. Sigorta girişim askerlikten önce 1992 beşinci ay. 18 yaşında sigortalı oldum. 6478 ödenmiş iş günüm var. Mecliste EYT kabul edilirse hak kazanabiliyor muyum? Bir de bu 25 yıl süresini çözemedim. Resmi kurumlardan baktığım zaman 5400 iş günü ve 25 yıl akdi isteniyor. 5400 iş gününü çoktan doldurdum ama 25 yıl sigorta süresini anlayamadım. Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin

  60. Oktay Tunçbilek dedi ki:

    1992 SSK girişliyim. 6478 uzun vadeli iş günüm var. Erken emeklilik çıkarsa 25 yılı doldurmam şart mı? Normalde eski yasaya göre 4550 iş gününden emekli olabiliyorum. EYT mecliste kabul edilirse emekli olabiliyor muyum? Bir de bu 25 yılı pek anlayamadım. 25 yıl bir fill SSK’lı olsam gün sayım çok yüksek, ama ben bu işi çözemedim. Yardımcı olur musunuz?
    Teşekkürler.

  61. Neslihan saraç dedi ki:

    Merhaba .15.06.2000 sigorta başlangıcım.7000 gün doldugunda isten ayrilip 58 yas icin beklemek istiyorum.tazminat alip ayrilabilirmiyim.25 seneyi doldurmak zorundamiyim.20.09.1976 doğumluyum.6400 prim gun sayim var.tesekkurler yardimci olursaniz sevinirim

  62. Ceylan dedi ki:

    Merhaba Ceylan ben 1977 doğumluyum işe giriş tarihim 26.06.1996 işten ayrıldığım tarih 29.09.2016 6344 prim ve 53 yaşında emeklilik olarak hesaplıyorum. Benim sormak istediğim 96 dan 2016 ya kadar olan 20 yıl içerisinde 2 yıl gibi çalışmadığım yıllar emekliliğini etkiler mi? Yoksa çalışmam gerekir mi?erken emeklilik yasası çıkarsa emekli olurmu yum çok çok tşk ederim.

  63. Ayşegül dedi ki:

    Merhaba. Annem 1979 doğumlu. 29.12.2006 tarihinde ilk kez sigortası başladı ve hala aynı kurumda çalışmakta prim gün sayısı şuan 4200 küsür. 4500 gün primini doldurduğunda işten kendi isteği ile çıktığı taktirde yaş dışındaki emeklilik şartlarını sağladığından kıdem tazminatını talep etme hakkı var mı?
    Teşekkürler.

  64. Nurdan dedi ki:

    Merhaba12/10/1999ssk girişim 3642prim günüm var 9/8/2009yılından beri aynı şirkette çalışıyorum 10/10/1963doğum tarihim 2021 ocak ayında 4500 primi dolduracağım tarihte tazminatımı alıp işten ayrılma şansım varmı 25yılı çalışmadan beklesem mümkünmü şimdiden çok teşekkür ederim

  65. Barış dedi ki:

    Merhaba, 29.06.1993 girişliyim ve buna göre 2018 in Haziran ayında 25 senem doldu. Biraz önce sgk nın sitesinden ne zaman emekli olurum hesabı yaptığımda hizmet süremi 23 yıl 9 ay olarak gösterdi. 25 yıl 2 ay olmalı. Sizce neden olabilir? Bilmediğim bir hesap hatası mı yapıyorum? Bugün eksi işe başlama tarihi değil midir hesap yöntemi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kurum emeklilik hesaplaması yaparken 18 yaşından önce sigorta başlangıcınız var ise 18 yaşını doldurduğunuz tarihi baz alır. Doğum tarihinizi yazmamışsınız ancak sanırım böyle bir durum sözkonusu

    2. Barış dedi ki:

      Tekrar merhaba,
      Doğum tarihim Kasım 76. Bu durumda dediğiniz doğru oluyor. O zaman şu anda Eyt değilim ben ve kanun çıkarsa faydalanamayacağım, değil mi?

  66. yıldız dedi ki:

    merhaba, ben 1994 yılında ssk lı olarak çalışmaya başladım (1800 gün pirimim var), 2010 yılında memur olarak kamu kurumuna başladım, hizmet birleştirmesi yaptım, 13 yıl 4 ay toplam 13 yıl 4 ay pirimim var kaç yaşında emekli olurum, ayrıca sigortalılık süresi hesaplanırken hangi tarih baz alınacak? 1994 yılında işe başlamış olmamın hiç önemi yok mu? 15/07/1976 doğumluyum, teşekkürler.

  67. Gökhan dedi ki:

    Merhaba,
    ilk defa 15 yaşında meslek lisesinde staj için 03.10.1993 tarihinde sigortalı oldum.sigorta primim ise ilk defa 01.01.1998 tarihinde yattı.buna göre benim sigortalılık sürem ne zaman başlıyor.ve şu an kaç yıllık sigortalılık sürem var.

  68. ilknur dedi ki:

    Merhaba,
    02/02/75 doğumluyum.ilk işe giriş tarihim 20/09/2000 ve 6071 prim günüm var.7000 prim günü için 25 yıl bir fiil çalışma zorunluluğum var mı

  69. ramazan çaki dedi ki:

    Merhaba

    02.08.1999 yılından beri sigortalıyım.5975 günlük olan prim gün sayısını doldurdum fakat 25 yıllık sigorta süresi dolmuyor.işi bırakıp emeklilik için 58 yaşını beklemek istiyorum.herhangi bir sıkıntı olurmu.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Prim ödemeden 25 yılın dolmasını bekleyebilirsiniz. Burada önemli olan 25 yıllık sürenin geçmesi.

  70. Hüseyin gümüş dedi ki:

    Doğum tarihim 05/01/1974 Hüseyin gümüş ilk SSK başlangıcı 01/06/1987 son işten ayrılma 31/12/2015
    Prim günüm 5777
    Hizmet süresi 25 yıl gözüküyor.1987 ile 2015 yılları arası prim ödenmeyen boşluklar var.
    Gün olarak bakarsak prim günüm yeterli gözüküyor.
    Benim hizmet sürem hangi yıl tamamlanıyor?
    Teşekkürler

  71. Alev dedi ki:

    Merhaba,ilk ssk giriş tarihim 06/11/1989 Ticaret lisesi staj kaydından dolayı.İlk işe giriş Senem 1995 Son çalıştığım yerden çıkış tarihim 2005 SSK prim günüm2614
    Sonra 2011 ve 2014 yılları arası bağkurum da var,şu anda aktif ssk yada bagkurlu değilim.ssk ve bağkur haklarını birleştirebiliyoruz diye biliyorum,ve SSK dan emekli olmak için son kaç sene önemlidir acaba?Doğum tarihim 26/07/1973 Kadın
    Hizmet yılım 1989 dan mı yoksa 1995 yılından mı sonra hesaplanıyor.
    Teşekkürler

  72. Zafer dedi ki:

    14/10/1974 doğumluyum 01/02/1993 ilk işe giriş tarihim 3 yıl çalışmamış ligim var 6300 primim var ne zaman emekli olabilirim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1992 ile 23.05.1994 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 54 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5675’dür.

    2. Ayhan ugraskan dedi ki:

      Merhaba ben 20.07.1970 dogumluyum 1.11.1993 sigorta girisim var prim odeme gun sayim normalde 5675 dir benim suan odenmis prim gun sayim 6670 sigorta giris tarihimden 1.11.2018 tarihine kadar 25 yilim dolmus oluyor egerki eyt den 1 ekimden itibaren eyt ler icin yeni bir yasa cikarsa emekli olurmuyum tesekkurler

  73. Murat Ünal dedi ki:

    Merhabalar,

    22.09.1997 ise girisliyim ve su ana kadar 6900 pirim günüm doldu. Emeklilik yasım 57 olarak görünüyor. 25 yıl sigortalılık süresi icin 4 yıl daha mı calısmam gerekiyor yoksa gerekli pirim günümü doldurdugum icin yastan mı emekliligi bekliyor olacagım? Yani bugun isten ayrılsam prim günüm yeterli olup yası mı bekliyor olacagım?

    Tesekkürler,

    Murat

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yaş sigortalık süresini tamamlamak için prim ödeme şartı yok. Prim gününüz dolmuş görünüyor. Prim yatırmadan da bekleyebilirsiniz.

  74. Cenk dedi ki:

    Öncelikle iyi görevler.
    03.02.1995 de işe giriş tarihim 7200 pirim gün sayım var.
    Şayet yaşa takılanlar üçin yasa çıkarsa, hizmet süremin dolup dolmadığını nasıl öğrenebilirim?
    Çünkü bazı dönemlerde askere gitmeden, askerde ve döndüğümde de kısa süre işsizdim.
    Sigorta hizmet süremde 2020 demi doşmuş oluyor?
    Şayet öyleyse yasa çıkarsa faydalanamazmıyım?

  75. Saniye dedi ki:

    Merhaba, ben saniye ilk işe giriş tarihim 1/7/1991
    Doğum tarihim30/05/1973
    Prim günü 3300
    Acaba ne zaman emekli olabilirim