ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2023 Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkarma Masrafı

2023 Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkarma Masrafı
13.02.2023

2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkarma masrafı; noter, muayene, trafik sigortası gibi farklı kalemleri kapsar. Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkması belirli prosedürlere bağlıdır. 2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkma masrafı da bu prosedürlerden biridir.

Çekme belgesi, kaza sonucunda ya da araç sahibinin talebi durumunda verilir. Aracını uzun süre kullanmak istemeyenler çekme belgesi alabilir. Bu sayede vergi ve muayene giderlerinden muaf olunabilir. Çekme belgeli araçlar, ikinci el olarak satılabilir.

Çekme belgeli araç satın alırken maliyet hesabının doğru yapılması önemlidir. Aracın trafiğe çıkma masrafının yanı sıra onarım masrafları da hesaplanmalıdır. Bu sayede aracın ederinin üzerinde ödeme yapmadan yeni bir araba alabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli araç, trafiğe çıkma şansı olmayan araçlara verilen isimdir. Araç sahipleri her ne kadar aracını kullanmasa da vergisini ödemeli, muayenesini yaptırmalıdır. Bunların her biri araç sahipleri için yüksek maliyet anlamına gelir.

Motorlu taşıtlar vergisi, TÜVTÜRK muayenesi için sizden belirli bir ücret alınır. Bu maliyetlere katlanmak istemeyenler, çekme belgesi alabilir. Çekme belgesi alındığı takdirde bu tür masraflardan muaf tutulursunuz. Ancak trafiğe çıkmamanız da gerekir.

Çekme belgeli taşıt almak isteyenlerin mevcut araç borçlarını kapatması gerekir. Borçlar ödendikten sonra araç plakası trafiğe teslim edilmelidir. İşlemler noterde yapılır ve çekme belgesi ruhsata da işlenir.

Çekme belgesi alınırken muayene yapılmasına gerek yoktur. Bu tür araçları hurda belgeli olanlardan ayırmak gerekir. Hurda belgeli bir aracın her ne kadar gerekli onarımları yapılsa da tekrar trafiğe çıkma şansı yoktur.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçların trafiğe çıkması mümkündür. Ancak gerekli koşullar sağlanmadan trafiğe çıkan çekme belgeli araçlara ceza uygulanır. Aracı kullanan her kim ise 10 ceza puanı verilir ve puan sürücü belgesine işlenir. Ayrıca 1002 TL ceza yazılır.

Çekme belgesinin ne amaçla alındığına çok dikkat etmek gerekir. Hasara bağlı olarak bu belge alındıysa hasara ilişkin rapor tutulmalıdır. Tutulacak raporda hasarın durumu net olarak belirtilmelidir. Bu sayede araç satılmak istendiğinde alıcıya kapsamlı şekilde bilgi vermek mümkün olur. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için belgenin iptalinin sağlanması gerekir. Bu işlemler yapılmadan aracın kullanıldığı tespit edilirse araç bağlanır. Çekme belgesini kaldırmak isteyen bir araç sahibi öncelikle trafik sigortasını kaldırmalıdır.

İlk etapta trafik sigortası geçici olarak yapılır. Tescil sürecinde ise zorunlu olan trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sonraki aşamada aracın muayeneleri yapılmalıdır. Muayene öncesi aracınızı yetkili servise kontrole götürerek eksikliklerini gidermelisiniz.

Donanımsal olarak araçlarda eksiklikler bulunuyorsa bunlar giderilmelidir. Yapılan değişikliklere ilişkin tüm belgeler de muayene sırasında araçta bulunmalıdır. Aracınızı muayeneye götürürken mecburen trafiğe çıkacağınız için EK 33A belgesi almanız gerekir. Bu belge Emniyet Müdürlüğündeki Trafik Tescil Şubesinden alınır.

Belgeyi aldıktan sonra bir hafta boyunca trafiğe çıkabilirsiniz. Muayene tamamlandıktan sonra notere gitmeniz gerekir. Notere tescil belgesini, kimlik fotokopinizi ve sigorta poliçenizi ibraz etmelisiniz. Noterde düzenlenen belge ile çekme belgesinin iptali sağlanır.

Yukarıda bahsi geçen işlemler tamamlandıktan sonra plakanın bastırılması gerekir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra motorlu taşıtlar vergisi de ödenmelidir.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme belgesi almak için belirli adımları takip etmeniz gerekir. 2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkma masrafı ödenmeli ve gerekli işlemler tamamlanmalıdır. Şu işlemleri yaparak belgenizi alabilirsiniz:

  • Aracınızın vergi borçlarını kontrol etmelisiniz.
  • Bağlı olduğunuz vergi dairesinden vergi borcu olmadığına dair belge almanız gerekir.
  • Vergi dairesine ruhsatı ve plakayı ibraz etmelisiniz.
  • Aracın trafik cezası varsa ödenmelidir.
  • Aracın üzerinde ipotek varsa kaldırılmalıdır.
  • Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na başvurulmalı ve trafik tescil formu alınmalıdır. Bu formdan iki adet almalısınız.
  • Form bilgisayarda doldurulmalıdır.
  • Formun yanı sıra belge talebine yönelik bir dilekçe hazırlanmalıdır.
  • Plaka ve evraklar ile Trafik Tescil şubeye başvurmalısınız.
  • Başvuru tamamlandıktan sonra çekme belgesini alabilirsiniz. Çekme işlemi ruhsata da işlenir.

Çekme belgesi başvurusu sırasında müracaat işlem formu, dilekçe gibi belgeler ibraz edilir. Vergi borcunun olmadığına dair belge, ruhsat ve kimlik de bu süreçte ibraz edilmelidir.

2023 Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için ilk önce trafik sigortası yatırılmalıdır. Ardından muayene aşaması tamamlanmalıdır. Araç uzun süredir kullanılmıyorsa illaki bazı hasarları ve donanımsal sorunları oluşur. Bunun yanı sıra değişmesi gereken parçalar da olabilir.

Aracın bakım ve onarımları yapıldıktan sonra muayenesi gerçekleştirilmelidir. Muayene ve diğer işlemler sırasında aracın kullanılabilmesi için EK 33A belgesi alınmalıdır.

Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkması İçin Gerekli Evraklar

Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için gerekli evraklar arasında yapılan onarım işlemleri ile alakalı olanlar vardır. Detaylı değişiklikler yapıldıktan sonra ekspertiz raporu alınması gerekir. Aynı zamanda aracın TÜVTÜRK muayenesi de yapılmalıdır.

Muayene, ekspertiz belgeleri alınarak notere başvurulmalıdır. Noterde plaka belgeleri teslim edilmelidir. Ardından Şoförler Odası’ndan plakalar çıkarılmalıdır.

Çekme Belgeli Araç Muayene Nasıl Gidebilir?

Çekme belgeli aracı muayeneye götürmek için EK 33A adı verilen bir belgenin alınması gerekir. Bu belge trafik tescil şubeden alınır. Bu belgeyi aldığınız takdirde aracınızı 7 gün boyunca kullanma hakkınız olur.

EK 33 A belgesi bir izin belgesi niteliği taşır. Bu belge trafik polislerinin yol denetimi yapan trafik polislerine gösterilmelidir. Belgede izin verilecek araca ait bilgiler yer alır. Belge; araç sahibi, sürücüsü ya da araç sahibinin vekili adına düzenlenebilir.

2023 Çekme Belgeli Aracın Muayene Ücreti

2023 çekme belgeli aracın muayene ücreti araç türüne göre değişiklik gösterir. Mevcut muayene ücretlerini araç türüne göre şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Traktör, 575, 84 TL
  • Motosiklet, 575, 84 TL
  • Motorlu bisiklet 575, 84 TL
  • Otomobil 1130 TL
  • Minibüs 1130 TL
  • Kamyonet 1130 TL
  • Özel taşıt 1130 TL
  • Arazi taşıtı 1130 TL
  • Römork 1130 TL
  • Yarı römork 1130 TL
  • Otobüs 1528,10
  • Kamyon 1528,10
  • Çekici 1528,10
  • Tanker 1528,10

2023 Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkma Masrafı

2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkma masrafı; noter, sigorta, muayene gibi farklı safhalar için söz konusudur. Tüm masrafları şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Muayene ücreti, araç türüne göre 557 TL’den başlar 1528 TL’ye kadar çıkabilir.
  • Trafik sigortası; sürücü bilgilerine göre değişiklik gösterir.
  • Plaka ve noter masrafları genellikle 500-600 TL arasında tutar.
  • Motorlu taşıtlar vergisi 219 TL ve 101.153 TL arasında değişir.
  • Bakım ve onarım masrafları aracın durumuna göre değişir.

Çekme Belgeli Aracın Noter Ücreti 2023

Çekme belgeli aracın noter ücreti genellikle 500-600 TL arasındadır. Bu tutarlar ödendikten ve işlemler yapıldıktan sonra çekme belgesi kaldırılır. Çekme belgesi kaldırıldıktan sonra araç sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkarılabilir. 2023 çekme belgeli aracın trafiğe çıkma masrafı ödendikten sonra aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Satılır mı?

Çekme belgeli araç satın alınabilir. Ancak bu araçla trafiğe çıkmak için çekme belgesi kaldırılmalıdır.

Çekme Belgeli Aracın Muayene Borcu Çıkar mı?

Çekme belgeli aracın geçmişe dönük muayene borcu olabilir. Bu borç ödenmeden araç trafiğe çıkarılmamalıdır.

Yorumlar

  1. Gökhan dedi ki:

    Merhaba, çekme belgeli bir aracı aldıktan sonra bütün işlemlerini yapıp trafiğe çıktıktan sonra bu aracın geçmişte çekme belgeli olduğu belli olur mu?

  2. Özkan dedi ki:

    2018 de aracımın muayenesi vardı 2022 de cekme Belgesine düşürdüm ortalama trafiğe sokmak için muayene borcu ne kadar çıkar