Trafik Görevlisinin Hangi Hareketi Durmayı Gerektirir?
Gündelik hayatta trafiğin düzenli ve sağlıklı bir şekilde akabilmesi adına pek çok yetkili kişi görev almaktadır. Trafiği yönetmek geniş bir alana yayılan bir iş olduğu için de konuşarak değil, yetkili kişinin yaptığı belirli el kol hareketleri ile trafik düzeni sağlanır. Bu hareketlerin her birinin ayrı anlamı bulunur ve sürücüler tarafından mutlaka öğrenilmek zorundadır. Sürücü belgesi almak için gerçekleştirilen ve adaylar tarafından girilen sınavlarda da bu hareketlerin anlamları sorulur ve her adayın bunları bilmesi beklenir.
Yetkili Kişilerin Trafiğin Akışını Düzenleme Hareketleri ve Anlamları
Yol Trafiğe Açık ya da Kapalı ise;
Trafiği düzenlemekle yetkili kişi kollarını veya tek kolunu omuz hizasında düz bir şekilde kaldırır ya da her iki kolunu da aşağıda vücuduna paralel olarak tutar. Sağ omuz hizasında yere paralel olarak tutarsa bunun anlamı sağ tarafın trafiğe açık olmasıdır. Sol kolu ile aynı işlemi yaparsa sol tarafın trafiğe açık olduğu anlaşılır. Her iki kolunu da omuz hizasında yere paralel olarak açarsa sağ ve sol taraflar trafiğe açık demektir. İki kolunu da vücuduna paralel olarak aşağıda tutarsa iki yön de trafiğe kapalı anlamı taşır.
Yolun Tüm Yönlere Kapalı Olması Halinde;
Trafiği düzenlemekle yetkili kişi kollarından bir tanesini havada tutarken diğerini vücuduna yapışık şekilde tutar. Bu hareket sürücülere, daha önce açık olan yolun kapanacağını ifade ederken diğer yandan kapalı olan yolların ise açılacağını bildirmiş olur.
Yol Kenarında Araç Durdurma Hareketi;
Trafiği düzenlemekle görevli kişiler bir aracın yolun kenarına yanaşıp durmasını istediklerinde, yolun sağ ya da sol hangi kısmında durduracaklarsa o taraftaki ellerini yukarı kaldırırlar. Bunun yanı sıra kaldırmadıkları diğer kollarını ise dirsekten kırarak aracın duracağı yere doğru işaret ederler. Bu hareket yapıldığında sürücüler yolun gösterilen kenarına yanaşarak durmak zorundadır.
Trafiği Hızlandırmak İçin Yapılacak Hareket;
Trafiği düzenlemekten sorumlu olan kişi, hangi taraftaki trafik akışının hızlanmasını istiyorsa o kolunu başının hizasında kaldırıp elini düz tutarak başına doğru yaklaştırıp uzaklaştırıyorsa bu hareket trafiğin hızlanması anlamına gelir.
Trafiği Yavaşlatmak ya da Durdurmak İçin Yapılacak Hareket;
Trafiği düzeltmekle yetkili kişi, hangi taraftaki trafiği yavaşlatmak istiyorsa o yöndeki kolunu omuz hizasında düz bir şekilde kaldırır ve aşağı yukarı şekilde hareket ettirir. Diğer yandan yetkili kişinin hareket yaptığı elinin dışındaki eli ile düdüğünü uzun ve kesintisiz bir şekilde çalması da “Dur” anlamına gelmektedir.
Trafiği Gece Durdurmak İçin Yapılacak Hareket;
Trafiği gece düzenlemekle sorumlu olan kişinin elinde renkli ve sürücülerin dikkatini çekecek bir çubuk bulunur. Gece trafik durdurulmak istendiğinde de bu çubuk yetkili kişi tarafından 45 derecelik bir açı ile sağa sola hareket ettirilir. Bu hareket yapılırken çubuk dik konumda tutulmalı ve ışıklı kısmı yukarı gelecek şekilde tutulmalıdır.