Bireysel Emeklilik Devlet Desteği
Günümüzde uygulanmakta olan Sosyal Güvenlik Sistemlerine ek olarak; emeklilik zamanı gelen bireylerin çalışırken ulaşmış oldukları rahatlığa, emekli oldukları zaman da ulaşabilmeleri için geliştirilen, gönüllülük esasına dayalı emeklilik sistemine Bireysel Emeklilik Sistemi denir. 1 Ocak 2013 tarihiyle birlikte pek çok yeniliğe adım atılmakla kalınmamış aynı zamanda sisteme dahil olan vatandaşlara katkı payından faydalanma hakkı getirilmiştir. Yazımızın detaylarına değinmeden önce dilerseniz Bireysel Emeklilik Sistemine kısaca değinelim. Sistemin amacı ufak birikimler ile gelecekte rahat edebilmeyi sağlamakken aynı zamanda bireylere tasarruf fırsatı verir. Bu fırsatı nasıl değerlendirileceği ise tamamen bireylere bağlı olarak gerçekleştirilir. Sistemden hangi bireylerin yararlanacağı konusu, meslek şartı ve SGK üyesi olup olmadığınız şartı aranmaksızın yalnızca tek husus ile sınırlanmıştır. 18 yaşından büyük herkes sistemden faydalanabilir ve kendi birikimlerinden emekli olduğu zaman ek gelir elde edebilir. Sistemin diğer bir özelliği ise devlet katkısının bulunmasıdır. %25 olarak belirlenen katkı oranı için ileride daha büyük tasarruflar yapmak söz konusudur.
Örnek verecek olursak 200 TL yatıran birey devlet katkısı sayesinde, yatırmış olduğu miktara ek olarak 50 TL de devlet tarafından alabilecektir. %25 oranı devlet tarafından, bireylerin yatırmış olduğu her 100 TL için 25 TL sinin eklenmesi olarak belirlemiştir. Bu durum da emeklilik zamanı gelen birey için karlı ve doğru bir karar olacaktır. Bizde bu yazımızda bireysel emeklilik devlet desteği konusunu işleyeceğiz.
Bireysel Emeklilik Devlet Desteği Nedir?
Bireysel Emeklilik Sisteminden yararlanmak isteyen vatandaşların, emekli oldukları zaman alabilecekleri gelire ek olarak uzun vadede yatırmış oldukları ücretin %25’inin devlet tarafından eklendiği katkı payına devlet katkısı denmektedir. Ek olarak, devlet katkısının o yıla ait brüt asgari ücret miktarı üzerinden hesaplanırsa %25 oranını geçmeyeceğini belirtmek gerekir. Bireysel Emeklilik sisteminden faydalanmak isteyip katkı payını ödeyen T. C. vatandaşı olan herkes, mavi kartlı olan vatandaşlar da dahil olmak üzere Türk Vatandaşlığı Kanunu hükmünce(28.madde) sınırlandırılmış miktarlar oranında devlet katkısı alabilirler.
E-Devlet ile Bireysel Emeklilik Sistemi- Devlet Katkısı Kullanımı ve Limit Bilgileri Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet’in sunmuş olduğu sayısız hizmetler arasında, Bireysel Emeklilik Sistemi kullanıcılarının sözleşme bilgileri, devlet katkısı limit bilgileri de görüntülenip sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Yazımızın sonunda paylaşacağımız linkler üzerinden siteye erişip sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Devlet katkısı limit bilgilerini görüntülemek ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek, kolay ve hızlı bir şekilde E-Devlet üzerinden sistem ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemleri ve daha fazlasını gerçekleştirebilmek için ise öncelikle bir E-Devlet şifresi alınmalıdır. E-Devlet ile Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet katkısı kullanımı ve limit bilgileri sorgulama işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini anlatmadan önce, E-Devlet şifresi alma konusundan kısaca bahsedelim. Şahsınıza ait kimlik ile birlikte PTT şubesi üzerinden 2 TL ödeyerek E-Devlet şifresi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıysanız eğer, sistem üzerinden kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir.
Bankalar başka bir teferruata gerek duyulmadan internet bankacılığı hizmeti vermektedir. Açılan sayfa üzerinden, kullanıcı hesabınızın bulunduğu bankayı seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi bilgilerinizi görüntüleyebilir, devlet katkısı kullanımı ve limit bilgileri sorgulama işlemlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ek olarak, Bireysel Emeklilik İşlemlerinizi de E-Devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için gerekli aşamalar(E-Devlet, Bireysel Emeklilik İşlemleri, Kimlik Doğrulama) sırası ile takip edilmelidir. Yazımızın sonunda paylaşacağımız link üzerinden sisteme erişebilirsiniz.
Katkı Payı İçin Hak Ediş Süresi Nedir?
Yazımızın başında belirttiğimiz, yatırmış olduğunuz miktara ek olarak gelecek devlet katkı payı için bazı süreler belirlenmiştir. Sisteme dahil olan bireyin katkı payından yararlanabilmesi için ilk şart, üç yıl boyunca sistemden herhangi bir şekilde ayrılmamaktır. Üçüncü yılın sonuna gelindiğinde %15 katkı payı, altıncı yılda %35, onuncu yılda %60 olarak belirlenmiştir. Birey emeklilik zamanına geldiğinde ise bütün miktarı alabilecektir.
Devlet Desteği Ödemeleri Nereden Alınır?
Bireysel Emeklilik sistemine dahil olduğunuz kuruluş ile müsteşarlık üzerinden ve EGM tarafından sözleşme yapılır. Kurumunuza sizin adınıza yatan devlet desteği, sözleşme gereğince ilgili bankadaki hesabınıza yatırılır. Ayrıca E-Devlet sistemi-İnternet Bankacılığı sayesinde kolaylıkla hesap takibi gerçekleştirilebilir.
Devlet Desteği Ödenirken, Hak Edilen Bölüm Üzerinden Kesinti Yapılır Mı?
Devlet desteğinin ödenmesi aşamasında, hak edilen bölümün getirisi bazı miktarlarda kesintiye uğrar. Bu kesintiye stopaj denmektedir. Bireyler Bireysel Emeklilik Sisteminden 10 yıldan daha az bir süre içerisinde ayrılırsa; hak edilen bölüm üzerinden alınacak stopaj miktarı %15, 10 yıl boyunca sistemde bulundukları takdirde emeklilik zamanı gelmeden ayrılanlar %10, gerçekleşecek olağanüstü bir durum sebebiyle(emekliliğin gelmesi, vefat durumu, maluliyet durumu) ayrılanlar üzerinden %5 stopaj kesintisi yapılmaktadır.