Emeklilik

Emekli Maaşından İlaç Kesintisi Neden Olur, Sorgulama Yap

Emekli maaşlarından yapılan kesintiler kapsamında özellikle ilaç kesintileri önemli bir yer tutmaktadır. Emekli aylığından yapılan kesintileri, özellikle ilaç kesintisinin ne kadar yapıldığını ise kolay yöntemler ile öğrenmeniz mümkündür.

Emekli Maaşından Neden Kesinti Yapılır?

Emekli maaşından kesinti yapılmasının farklı sebepleri olabilmektedir. Genelde emekli aylığından ilaç kesintisi yapılmakla birlikte şu nedenlerden ötürü de sıklıkla kesinti yapılabilmektedir;

  • Devlet dairelerine oluşan borçların ödenmemesi durumunda, borcun icra takibine düşmesi dahilinde aylıktan dörtte bir oranında kesinti uygulanmaktadır,
  • Nafaka borcunun bulunması halinde, ilgili nafaka tutarı dahilinde,
  • Emekli olduktan sonra çalışıyorsanız SGK destekleme prim kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesintilerin yanında ilaç ve tedavi kesintileri de emekli aylıklarının düşmesine neden olabilmektedir. Hangi nedenden ötürü emekli aylığınızdan kesinti olduğunu öğrenmek için ise e-devlet kanalını kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapın. Sisteme giriş yapmak için şifre gerektiğinden şifreniz bulunmuyorsa, en yakında PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz. Daha sonra sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına emekli aylığı durumu yazarak sorgulama yapın ve açılan sekmeye tıklayarak emekli aylığınızdan hangi kurum ya da gerekçeler ile kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Emekli Maaşından İlaç Kesintisi Ne Kadar?

Emeklilerin yaş durumları da göz önünde tutulduğunda en çok harcama yaptıkları kalem sağlık ve ilaç harcamaları olmaktadırlar. Devlet hastanelerinde muayene ya da yazılan ilaçların eczanelerden temin edilmesi bilindiği gibi genel sağlık sigortası kapsamındadır, genel sağlık sigortası primlerini ödemeyenler sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar, bu yüzden sağlık hizmetleri ücretlidir. Genel sağlık sigortası primleri çalışanların aylıkları üzerinden kesinti yapıldığından ödenmektedir. Ancak emekli olanlar artık çalışmadıklarından genel sağlık sigortası primlerinin tutarları emekli aylıkları üzerinden alınmaktadır. Bu kesintinin emekli aylığına oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Katılım payı her emekli için geçerli olup hastanelere gidip gitmemesine göre dahi değişmemektedir. Katılım payı sonrasında ise yazılmış olan reçeteler ve ilaçların temin edilmesinde de bu ücret talep edilmektedir.

Buna göre reçete bedeli, bir, iki ya da üç kutu olarak yazılan ilaçlar için 3 TL, 3 kutudan fazla ilaç yazılması halinde ise her ilaç başına 1 TL reçete bedeli, ilaç bedeli değil, ödenmektedir. Bu oluşan tutarlar sonraki maaşa devredilmektedir. Muayene olduktan sonra eczaneye ilaçların alınması için gidildiğinde katılım payı talep edilecektir. Bu ücret genel sağlık sigortasına tabi olan kimselerin ödemeleri gereken tutardır. SGK tarafından karşılanan ilaçlardan belirli oranlarda katkı payı alınmaktadır, bazı durumlarda da yani SGK’nın tamamen karşıladığı ilaçlarda da ücret talep edilmez. Ancak çoğu ilaçta katılım payı talep edilmektedir. Buna göre sigortalı olarak çalışanlar ve bu kimselerin bakmak ile sorumlu oldukları kimselerden katkı payı yüzde 20 oranında talep edilirken, emekli kimselerden ise katılım payı yüzde 10 oranında alınmaktadır. Bu katılım payı ilaç ücreti olarak da bilinmektedir. Eğer SGK’nın karşılamadığı bir ilacı alacaksanız bu durumda ücretini tamamen kendiniz ödemeniz gerekmektedir.

Emekli maaşından kesinti sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yaparak hızlıca sorgulama yapabilirsiniz.

Emeklilere Muayene Ücretleri Nedir?

Emekli muayene ücretleri üç kademe altında toplanmaktadır. İlk kademede yer alan dispanser, sağlık ocağı, resmi kurumlar, anne ve çocuk sağlığı merkezleri gibi alanlarda yapılan muayeneler ücretsiz olarak verilmektedir. Muayene sonucunda herhangi bir ücret talep edilmez. İkinci basamakta yer alan eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri ve şehir hastanelerinde tedavi yöntemine göre muayene ücreti ya da kesintisi talep edilebilmektedir. Üniversite hastaneleri ya da özel dal eğitim ve araştırma hastanelerinde ise muayene ücret kesintileri diğer hastanelere göre daha yüksek olarak talep edilmektedir.

Emekli Maaşı Banka Değişikliği Nasıl Yapılır, Süresi Ne Kadar
İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Ne Kadar, Hesaplama Oranları
Emekli Aylığını Kestirerek Çalışmak Avantajlı mı?
Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir