Genel

Bankaların Aldığı Komisyon ve Ücretlere İndirim Geldi!

Bankaların Aldığı Komisyon ve Ücretlere İndirim Geldi! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan açıklama geldi. Gelen açıklamada Bakan Albayrak vatandaş ve iş dünyasını yakından ilgilendirmekte olan banka komisyonu ve ücretlerine bir standart getirildiğini belirtti. “Bakan Albayrak Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ücret ve komisyonlarına standart ücret uygulaması getirdi. Buna göre ticari müşterilerden alınabilecek olan ücret, komisyon ve masraf sayısı 2.400 adetten 51 adete, finansal tüketicilerde ise 20 adetten 16 adete indirilerek önemli sınırlamalar getirilmiş bulunmaktadır” açıklaması yaptı.

Buna göre Merkez Bankası’nın ticari müşteriler ile ilgili olarak tebliğ ve BDDK’nın finansal tüketiciler ile yönetmelik değişikliği Resmi gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır. Resmi Gazete’de yayımlanan BDDK tebliği ve TCMB yönetmeliği gereğince, finansal tüketiciler ile ticari müşterilerden alınmakta olan komisyon ücretleri yeniden düzenlenmiş bulunmaktadır. Yapılan düzenlemeye göre de ticari müşterilerden alınan ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2.400 adetten 51 adete, finansal tüketicilerde de 20 adetten 16 adete indirilmiş bulunmaktadır. 2014 yılında BDDK finansal tüketicilerden alınabilecek olan ücret ve komisyonlara sınırlama getirerek 20 ile sınırlandırma getirmiş bulunmaktaydı. Bu uygulama öncesi herhangi bir sınırlama işlemi bulunmamaktadır.

Gelen Uygulama İle Son Durum Nasıl Oldu?

Gelen Uygulama İle Son Durum Nasıl Oldu? Bankalar üzerinde yapılan banka komisyonu ve ücretlerinde getirilen standart uygulaması ile birlikte, bankalar arasında yapılan ücret karşılaştırma işlemi daha şeffaf olmuş bulunmaktadır. Ticari müşterilerden alınmakta olan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırılmış olmaktadır. Ticari müşterilerin kredi kullanın, kredi tahsis, kredilerin erken kapatılması ve EFT gibi ücretlere getirilen düzenleme ile ücretlerde önemli bir oranda azalma yaşandı. Örnek verecek olursak, Ticari kredilerde kredi kullanım ücreti % 2 seviyesine kadar çıkabilirken, getirilen yeni uygulama ile en fazla % 1 olarak sınırlandırılmış olmaktadır. EFT ücretleri için hem ticari olarak hem de finansal olarak tüketiciler için üst sınır getirilmiş oldu.

Ticari ve Finansal Tüketicilerden Alınacak Yeni ücret Tutarları

Ticari ve Finansal Tüketicilerden Alınacak Yeni ücret Tutarları, Alınan yeni karar neticesinde banka aracılığı ile yapılacak olan ödemelerde tutarına göre alınan EFT ücretleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

EFT Ücretleri 1.000TL’ye Kadar 1.000 – 50.000TL Arasında 50.000TL ve Üzerinde
Mobil 1TL 2TL 25TL
İnternet 1TL 2TL 25TL
Düzenli Ödeme 1TL 2TL 25TL
ATM 2TL 5TL 50TL
Şube / Diğer 5TL 10TL 100TL

Bankalar aracılığı ile yapılmakta olan EFT işlemlerinin belirlenen yeni en düşük ve en yüksek ücret tutarları ayrıca eski EFT ücret tutarları da aşağıdaki gibi olmaktadır.

Yeni Yeni Eski Eski
EFT Ücretleri En Düşük En Yüksek En Düşük En Yüksek
Mobil 1TL 25TL 6TL 75TL
İnternet 1TL 25TL 6TL 75TL
ATM 2TL 50TL 17TL 46TL
Şube 5TL 100TL 67TL 850TL
Diğer 5TL 100TL 67TL 850TL

Yukarıda belirtilen değişiklerden sonra alınan diğer yeni kararlar doğrultusunda belirlenen işlem ücretleri ise havale ücretleri her iki müşteri grubu için yarıya indirilmiş olmaktadır. Ticari kredilerde hala % 2 – 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu, yeni belirlenen tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda % 1’e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda ise % 2’ye düşürülmüş bulunulmaktadır.

Ticari kredi kartlarında % 3 – 4 seviyesinde olan nakit avans komisyonu % 1 ile sınırlandırılmış olmaktadır. Bu oran finansal tüketicilerde en fazla % 1 olarak belirlenmiştir.

Ticari kredi kartlarına üyelik ücretleri için herhangi bir sınırlandırılma getirilmemiştir.

Finansal tüketicilerde de kayıp, çalıntı ve benzeri gibi durumlarda iki adede kadar kart yenileme ücreti kaldırılmış bulunmaktadır. Bir yıl içerisinde ikiden fazla kart yenileme işleminde ise sadece kart maliyeti tahsil edilecektir.

Kiralık kasa depozito bedeli finansal tüketicileri için kiraladıkları kasa adına en fazla bir yıllık kira bedeli olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir