Genel

2024 Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Şartları Neler?

Bekçilik, 2017’de çıkan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile birlikte tekrar kolluk kuvvetleri sınıfları arasına girdi. İlgili kanundaki tam adıyla “Çarşı ve Mahalle Bekçileri” görev ve sorumluluğundaki alanlarda asayişi sağlayan bir emniyet gücü olarak hizmet sunmaktadır.

Çarşı ve mahalle bekçileri, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında yardımcı hizmet sınıfı içerisinde yer almaktadır. Birçok gencin hayali olan meslekler arasında yer alan bekçilik için günümüzde de alımlar yapılıyor. Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? 2024 yılında bekçilik şartları nelerdir? Bekçilik hakkında merak ettiğiniz konulardaki detayları yazımızda hazırladık.

KİMLER BEKÇİ OLABİLİR?

Bekçi olabilmek için adayların;

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  2. En az lise mezunu olması,
  3. Fiziki kusurunun bulunmaması,
  4. Belirli bir yaş ve boy sınırlarına uyması gerekmektedir.
  5. Adayların askerlik hizmetini tamamlamış veya tecil ettirmiş olmaları,
  6. Sağlık yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımaları beklenir.

BEKÇİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bekçilik başvuruları, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden veya e-Devlet portalı aracılığıyla yapılabilmektedir. EGM, bekçilik başvurularını ais.pa.edu.tr adresinden almaktadır.

E-Devlet Üzerinden Bekçilik Başvurusu Yapılır Mı?

Evet, bekçilik başvurusu e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Adaylar, e-Devlet portalına giriş yaparak Polis Akademisi sayfasından başvurularını gerçekleştirebilirler. Sistem üzerinden bekçilik başvurusu yapmak için turkiye.gov.tr/pa-polis-akademisi-baskanligi-aday-islemleri-sistemi linkini kullanabilirsiniz.

UYARI: EGM tarafından resmi bir açıklama yapılmadan 2 sistemden de başvuru yapmanız mümkün değildir. Resmi açıklama sonrasında sistemler başvurulara açılmaktadır. Özellikle SMS yoluyla cep telefonlarına gelen ‘’başvurular başladı’’ gibi ibarelerle birlikte sahte linkler verilmektedir. Bu tarz mesajlara itibar etmeyiniz.

2024 BEKÇİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2024 yılı bekçilik başvurularının başlama tarihi henüz resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak, genellikle yılın ilk çeyreğinde başladığı gözlemlenmektedir. Bekçilik başvuruları başladığında ilgili detayları size sitemizden duyuracağız.

NOT: Bazen, ihtiyaç halinde il özelinde bekçi alımları yapılabilmektedir. Konuyla alakalı bir gelişme olursa yine sizlerle paylaşacağız.

BEKÇİLİK BAŞVURUSU İÇİN PARA NEREYE YATIRILIR?

Bekçilik sınav ücreti, Halkbank şubeleri ve ATM’lerinden yatırılabilmektedir. Adaylar, belirlenen ücreti ilgili hesaba yatırdıktan sonra başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

UYARI: Sınav ücretini yatırmadan bekçilik alımı başvurusu yapmanız mümkün değildir.

BEKÇİLİK BAŞVURUSU İÇİN YAŞ SINIRI NEDİR?

Bekçilik başvurusu için adayların 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

BEKÇİLİK BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN EĞİTİM DURUMU NEDİR?

Bekçilik başvurusu için adayların en az lise veya dengi okul mezunu olmaları şarttır.

Açık Lise Mezunu Bekçi Olabilir Mi?

Evet, açık lise mezunları bekçilik başvurusu yapabilir.

BEKÇİLİK BAŞVURUSU İÇİN ASKERLİĞİ YAPMIŞ OLMAK ŞART MI?

Evet, bekçilik başvurusu için adayların askerlik hizmetini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Askerliğini yapmamış olanlar bekçilik başvurusu yapamazlar.

NOT: Şu andaki yönetmeliğe göre askerlik hizmetini tamamlamış olmak zorunludur. Polislikteki gibi askerlik şartıyla alakalı bir değişiklik olursa sitemizden sizlere duyuracağız.

BEKÇİLİK BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULUR?

Bekçilik başvuru formu, e-Devlet sistemi üzerinden doldurulmalıdır. Adaylar, gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde formda belirtilen alanlara girmelidir. Formda kişisel bilgilere dair detaylar istenmektedir.

BEKÇİLİK SINAVI NASIL YAPILIR?

Bekçilik sınavı, yazılı ve fiziki testlerden oluşmaktadır. Adaylar, genel kültür ve hukuk bilgisi üzerine soruları içeren yazılı sınavda başarılı olmalıdır.

Bekçilik Sınav Aşamaları Nelerdir?

Bekçilik sınavı, yazılı sınavın yanı sıra fiziki yeterlilik testi ve mülakat aşamalarını içermektedir. Adayların tüm aşamalarda başarılı olmaları beklenir.

Bekçilik Mülakatı Nasıl Yapılıyor?

Bekçilik mülakatı, adayların;

  1. Kişilik özellikleri,
  2. Genel yetenekleri,
  3. Mesleğe uygunlukları değerlendirilerek yapılmaktadır.

Mülakat komisyonu tarafından çeşitli sorular adaya sorulur. Sorulara verilen cevaplara göre bir puanlama yapılır. Mülakat, bekçilik sınavındaki son aşamadır.

2024 BEKÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

2024 yılında bekçi maaşları, devlet tarafından belirlenen ekonomik koşullara ve kıdem yıllarına göre değişiklik gösterebilir. En düşük bekçi maaşı 38.669 TL’dir.

BEKÇİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Bekçiler; halkın can ve mal güvenliğini korumak, suçları önlemek ve asayişi sağlamakla görevlidirler. Ayrıca, bekçiler trafik düzenini sağlama ve ilk yardım gibi konularda da eğitimlidirler.

Bekçilik başvurusu 2024 güncel bilgilerini aktardık. Bekçilik şartları, sınav aşamaları ve merak edilen detayları anlattık. Bekçilik ile alakalı merak ettiklerinizi, görüş ve önerilerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir