emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2023 İş Kazası Rapor Ücreti Ne Kadar, Nasıl Alınır?

2023 İş Kazası Rapor Ücreti Ne Kadar, Nasıl Alınır?
SGK
02.05.2023

SGK iş kazası raporu, bir iş yerinde ya işin yürütümü sırasında farklı bir yerde geçirilen kazaya ilişkin düzenlenen rapordur. İşveren, raporunu tutanak halinde düzenler. Hastanede de ayrı bir rapor düzenlenir. Hastanede iş kazası raporunun yanı sıra işçiye iş göremezlik raporu da verilir. Böylece işçi, çalışamadığı günler için iş kazası rapor parası alır. İş kazalarının raporlanması hem işçinin hem de işverenin haklarını korur. Aynı zamanda uyuşmazlıkların yaşanmasını engeller.

İş Kazası Nedir?

İş kazası, iş ile alakalı kazalardır. İş Kazası Nedir? hakkında detaylı bilgi almak için https://www.ssk.biz.tr/is-kazasi-nedir/ yazımızı okuyabilirsiniz

İş Kazası Raporu Nedir?

İş kazası raporu işçiye kaza sonrasında hastane tarafından verilen ve iş göremezlik durumunu kanıtlayan rapordur. Bu raporda, işçinin ne kadar süre çalışamayacağına dair bilgiler yer alır. Devlet hastanesinde ve özel hastanede is kazası raporu düzenlenebilir.

İş yerinde gerçekleşen ya da işveren emri altında olunan sürelerde meydana gelen kazalar, iş kazası olarak adlandırılır. İş kazası ile iş arasında bir bağ olması gerekir. Yani işçi işini yapıyor olmasa bile iş için belli bir yerde bulunması da olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi açısından yeterlidir. Kaza sonrası hastanede is kazası raporu düzenlenir. İşveren tarafından düzenlenen rapor, iş kazası tutanağı olarak adlandırılır.

Construction worker has an accident while working on new house

İş Kazası Raporu Ne İşe Yarar?

İş kazası raporu, işçinin iş göremezlik süresini belirlemek için kullanılır. İş kazası raporu ne işe yarar noktasında bu rapor sayesinde işçinin çeşitli haklardan yararlanacağını bilmek gerekir. Olayın iş kazası olduğunun ispatlanması için SGK ya da iş mahkemesi tarafından iş kazası raporu örneği talep edilir. İş kazası raporu sorgulama ile kaza sonunda ortaya çıkan hasar durumu ve çalışanın ne seviyede bir desteğe ihtiyacı olduğu gibi durumlar tespit edilir.

İş kazası raporuyla normal rapor arasındaki fark düzenlenme nedenine göre söz konusudur. Normal raporda kaza nedeni farklı olarak belirtilir. Örneğin; yanık nedeniyle hastaneye müracaat eden birinin, bu durumun iş kazası sonucu olduğunu ispatlaması, yalnızca hastane ile gerekli bilgilerin paylaşılması ile mümkündür.

İş Kazası Raporu Nasıl Alınır?

İş kazası raporu almak için devlet hastanelerine ya da özel hastaneye başvurulmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden rapor alınabilir. Ancak eğer işçi çok ağır bir kaza geçirdiyse kazanın oluş şekli hakkında hastaneye iş arkadaşları, yakınları ya da işvereni tarafından bilgi verilmelidir.

İş kazasında rapor ücreti alınması için raporun gerekli şartlara uygun şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu noktada akıllara iş kazası heyet raporu nasıl alınır sorusu gelir. Uzuv kaybı, kalıcı iş gücü kaybı gibi durumlarda heyet raporu alınması gerekebilir. Heyet raporu ile iş gücü kayıp oranı tespiti yapılır.

İş Kazası Raporundan Kimler Faydalanabilir?

İş kazası raporundan iş kazası geçiren çalışanlar faydalanabilir. İş kazası rapor parası almak için bu raporun düzenlenmesi şarttır. İşçinin iş kazası geçirdiği hem işveren hem de hastane tarafından raporlanır. İş kazası parası alabilmek için olayın iş kazası olduğu ispatlanmalıdır. Eğer iş kazasını gizlemek için kazanın oluş biçimi hastaneye farklı aksettirilse verilen haklardan yararlanmak mümkün olmaz.

İş kazası raporunun düzenlenmesi işverenin ve diğer tarafların da faydasınadır. Olayın gizlenmemesi ve açık bir şekilde belirtilmesi sayesinde işveren üzerine düşenleri yaptığını kanıtlayabilir.

İş Kazası Rapor Parası

İş kazasında rapor parası asgari ücretle çalışan bir kişi için 223,5 TL olarak uygulanır. Eğer yatarak tedavi söz konusuysa iş kazası rapor parası günlük 167,68 TL’dir.

Rapor Parası Hesaplama

Rapor parası hesaplama işleminde işçinin brüt maaşının bilinmesi gerekir. İş kazası rapor ücreti hesaplama noktasında, ilk olarak bu ücret ve farklı nedenlerle alınan geçici iş göremezlik ücreti arasında farklılıklar olduğunu bilmek gerekir. İş kazası raporu parası almak için geriye dönük bir prim ödeme, sigortalılık süresi şartı yoktur. Aynı zamanda iş kazası durumunda rapor parası tam olarak ödenir.

İş kazası rapor parası ne kadar noktasında ilk olarak hesaplama unsurlarına bakmak gerekir. Hesaplama sırasında ilk üç aylık brüt gelir kendi içinde toplanır. Ardından son üç aylık brüt gelir toplanır. Bunun yanı sıra raporlu olunan gün sayısı belirlenmelidir.

İş kazası rapor parası nasıl hesaplanır noktasında ilk olarak üç aylık brüt maaş miktarı bulunarak 90’a bölünür. Bu sayede günlük brüt ücret hesaplanır. Günlük brüt ücretin yarısı yatarak tedavilerde ödenir. Üçte biri ise ayakta tedavilerde ödenir.

İş Kazası Rapor Parası Günlük Ne Kadar?

İş kazası rapor parası günlük miktarı, ayakta tedaviler için 223,5 TL şeklindedir. Yatarak tedavilerde ise 167,68 TL rapor parası alınır. İş kazası rapor parası günlük ne kadar noktasında önemli konulardan biri de yararlanma şartlarıdır. Günlük destek miktarından yararlanabilmek için 4a sigortalılarına ilişkin bir şart yoktur. Ancak 4b’lilerin iş göremezlik parası alması için SGK’ya borçları olmamalıdır.

İş Kazası Rapor Parası Nasıl Alınır?

İş kazası rapor parası nasıl alınır sorusuna PTT şubelerinden ve bankadan alınabileceği şeklinde yanıt verilebilir. Şahsi ödemeler için banka hesabı tanımlama işlemini, e-Devlet üzerinden yaptığınız takdirde rapor parası ödemeleriniz banka hesabınıza yatırılır. İş kazası geçiren kişinin durumunun ağır olması halinde yasal temsilcileri tarafından rapor parası alınabilir.

İş Kazası Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş kazası rapor parasının yatma zamanı genellikle bildirim tarihinden itibaren on beş gündür. Eğer banka hesabı tanımlama işlemini yapmadıysanız para PTT şubelerine yatırılır. Tanımlama işlemini yaptığınız takdirde banka hesabınızdan parayı alabilirsiniz. T.C. ile iş kazası raporu sorgulama işlemi yaparak paranın yatırılıp yatırılmadığını, e-Devlet üzerinden görebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” kısmına girdiğiniz takdirde ödemeler hakkında bilgi alabilirsiniz. İş kazası rapor parasını yatırıldıktan en geç iki ay sonra almanız gerekir. Aksi takdirde para, Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilir.

İş Kazası Raporu Aldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

İş kazası raporu aldıktan sonra bu raporu işverene teslim etmek gerekir. İşveren de bu raporu kendi sistemine işler. İş göremezlik raporunda belirtilen istirahat sürelerine uygun hareket edilmelidir. Aynı zamanda alınan rapor, mahkemeden tazminat talep etme sürecinde kullanılabilir.

İş Kazası Tazminatı

İş kazası tazminatı almak için işverene dava açılmalıdır. İş kazası sonrasında işverene maddi ve manevi tazminat davası açmak mümkündür. Aynı zamanda işçinin ölümü halinde destekten yoksun kalma tazminatı da istenebilir. Mahkeme; tarafların beyanlarını, ekonomik durumlarını inceleyerek ve tanıkları dinleyerek karar verir. Kaza sırasında tutulan raporlar, tutanaklar da bu noktada önemli bir delil oluşturur. İş Kazası Tazminatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

İş Göremezlik Raporu

İş göremezlik raporu iş kazası geçiren işçiye verilir. Raporda istirahat süresi yazar. Eğer işçinin yeniden çalışmasını engelleyecek bir durum söz konusu ise kapsamlı bir rapor düzenlenir. Bu raporda iş gücü kaybını derecesi belirtilir. Bu tür durumlarda heyet raporu alınması gerekir. Böylece işçi yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için SGK tarafından sunulan haklardan yararlanabilir. İş Göremezlik Raporu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

İş kazası rapor ücreti ne kadar?

İş kazası rapor ücreti ayakta tedavilerde günlük 167,68 TL’dir. Yatarak tedavilerde 223,5 TL’dir.

İş kazası raporu alınırsa ne olur?

İş kazası raporu ile iş kazasının varlığı kanıtlanır.

İş kazası raporu nasıl olmalı?

İş kazası raporunda olayın iş kazası olduğuna dair bilgiler yer almalıdır.

İş kazası rapor ücretini kim öder?

İş kazası rapor ücretini SGK öder.

İş kazası raporu nereden öğrenilir?

İş kazası raporu e-Devlet’ten öğrenilebilir.

İş kazası rapor parası nereden bakılır?

İş kazası rapor parasına e-Devlet’ten bakılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.