Genel

Özel Kreş, Çocuk Kulüpleri ve Gündüz Bakımevlerine Yeni Tedbirler Nelerdir?

Özel Kreş, Çocuk Kulüpleri ve Gündüz Bakımevlerine Yeni Tedbirler Nelerdir? Korona virüsü nedeni ile alınan tedbirler kapsamında kapatılan yerler, normalleşme planı kapsamında tek tek açılmaya ve faaliyet göstermeye başlamış bulunuyor. Belirtilen alanlardan biriside özel kreşler, çocuk kulüpleri ve gündüz bakım evleri olmaktadırlar. Yapılan normalleşeme çalışmaları kapsamında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca açılış izni verilmiş olan bu alanlarda 1 Haziran sonrası yeniden faaliyete geçmeleri doğrultusunda alınacak olan tedbirler ise şu şekilde belirtilmektedir.

Gelen açıklama doğrultusunda özel kreşler, çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevleri 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren tekrar faaliyete başlayacaklardır. Bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açılışlarına izin verilen bu alanlarda uyulması gereken kurallar ve alınacak tedbirlere yönelik olarak hazırlanan kılavuz, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilmiş bulunmaktadır. İllere gönderilen kılavuzlar içerisinde ise kuruluşlar, veliler, çocuklar ve servisler için alınacak önlemler detaylı olarak yer verilmiş bulunuyor. İller genelinde gönderilen kılavuzda yer alan detaylar aşağıda tek tek belirtilmiş bulunmaktadır.

Oluşturulan Gruplarda En Fazla 10 Çocuk Olacak!

Oluşturulan Gruplarda En Fazla 10 Çocuk Olacak! Buna göre özel kreş, çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevlerinde bulunan grup sayıları azaltılacak ve bir grup içerisinde en fazla 10 çocuk bulundurulacaktır. Ortak kullanım alanlarında en fazla 10 çocuk bulundurulacak. Çocuklar yemekhaneye kendi grupları ile gidecekler ve aynı masada oturmaları durumunda çocuklar arasından 1,5 metre mesafe olacak. Çocukların uyku saatlerinde yataklarının arasında en az 1,5 metre mesafe bırakılacaktır.

Tüm Alanlarda Aynı Alanda Bir Arada Olmaları Sağlanacak!

Tüm Alanlarda Aynı Alanda Bir Arada Olmaları Sağlanacak! Bakanlık tarafınca açılış izin verilen ve denetlenen özel kreşler, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinin içerisinde bulunan gruplarda aynı çocuklar ile aynı alanlarda bir arada olmaları sağlanacaktır. Gruplar arasında geçişlere izin verilmeyecek ve gruplardan sorumlu olan personelin diğer gruplarla teması engellenecektir. Kuruluşlarda bulunan tüm hizmet alanları ile personel ve çocuklar arasında sosyal mesafe kuralına riayet edilecektir.

Gün İçerisinde En Az İki Sefer Temizlik ve En Az 40 Dakikada Bir Havalandırma İşlemi Olacak!

Gün İçerisinde En Az İki Sefer Temizlik ve En Az 40 Dakikada Bir Havalandırma İşlemi Olacak! Yapılan çalışmalar sonucunda ortak alanlara çocukların ulaşamayacağı yükseklikte hijyen istasyonları kurulacak. Belirlenen noktalara el dezenfektanı konulacak ve sık olarak dokunulan yerler, ortak alanlar ve tuvaletler gibi alanlar en az günde iki kere temizlenecektir. Mutfakta kullanılan araç ve gereçler her kullanımdan sonra su ve deterjan ile yıkanacak. Dezenfektasyon işleminde kullanılan tüm malzemeler kayır altına alınacak. Kuruluşta yeni hijyen ve el yıkama algısı oluşturacak görsel materyaller kullanılacak. Gruplar dönüşümlü olarak bahçeye çıkarılacak ve bu esnada grup odaları temizlenerek havalandırılacak.

Oyuncak ve Kitap Değişimine İzin Verilmeyecek!

Oyuncak ve Kitap Değişimine İzin Verilmeyecek! Evlerden getirilen oyuncak ve kitap gibi ürünler kabul edilmeyecek. Oyuncak ve kitap gibi ürünlerinde değişim işlemi gibi etkinlikler yapılmayacak. Zorunlu haller olmadıkça kuruluşlara veliler ve ziyaretçiler kabul edilmeyecektir. Kayıt işlemleri çocukların bulunmadığı zamanlarda gerçekleştirilecektir. Veli toplantıları ve kuruluş içerisinde ya da dışarısında yabancı kişilerin katılımlarından oluşan organizasyonlara ara verilecektir. Velilerin çocuklarını getirip ve götürme esnasında sosyal mesafe korunması bakımından kuruluşun girişine olacak şekilde belirleyici işaretler konulacaktır. Şüpheli vakalara karşı izolasyon odaları oluşturulacaktır.

Çalışan Personele Kuruluş İçerisinde Ayrı, Kuruluş Dışarısında Ayrı Kıyafet Sistemi Uygulanacak!

Çalışan Personele Kuruluş İçerisinde Ayrı, Kuruluş Dışarısında Ayrı Kıyafet Sistemi Uygulanacak! Hastalık belirtisi olan ya da temas öyküsü olan personel işe başlatılmayacak. Kuruluş müdürü tarafından personele korona virüsü tedbirleri bilgilendirilmesi yapılacaktır. Yapılan bilgilendirme işlemi kayıt altına alınacaktır. Personelin kuruluşa girişlerinde uzaktan ateş ölçer ile ateşi ölçülmesi sağlanacak. Kuruluşta çalışan personelin tamamı maske kullanacak. Maskeler düzenli aralılarla değiştirilecek ve yemek ile temizlik elemanlarının eldiven kullanılması sağlanacaktır. Çalışan personelin kuruluş içerisinde ve dışarısında giydikleri kıyafetler farklı olacak. Çalışan personel mesai saatlerinde dışarı çıkmayacak.

Birbirilerinin Eşyalarını Kullanılmasına İzin Verilmeyecek!

Birbirilerinin Eşyalarını Kullanılmasına İzin Verilmeyecek! Grip ya da farklı bir hastalığı bulunan çocuklar kuruma kabul edilmeyecek. Kronik rahatsızlığı olan çocuklar belirlenerek, kuruluş içerisinde çocukla ilgili tedbirlerin alınması sağlanacak. Çocukların kuruluş içerisinde ve dışarısında giyecekleri kıyafet ve ayakkabılarının farklı olması sağlanacak, eller su ve sabunla temizlenecek. Kuruluşa girişte ve kuruluştan ayrılışta olarak saatte bir çocukların ateşleri ölçülecek.  Ölçülen ateşler kayıt altına alınarak, ateşi olan çocuklar içeri alınmayacak.

Çocukların birbirlerinin eşyalarını kullanılmasına izin verilmeyecek, eşyaların çocuğa özel olması sağlanacaktır. Çocuklara sosyal mesafe öğretilecek, yaşlarına uygun bir şekilde 20 saniye boyunca ellerini yıkama şekli öğretilecek. Düzenli el yıkama ve gerekli zamanlarda dirseğe hapşırma işlemi öğretilecek. Hastalıklar, bulaşma yolları ve dikkat edilmesi gereken hususlar çocuklara oyunlar ya da çocukların yaş gruplarına göre belirlenen şekilde öğretilecek.

Hastalık Belirtisi Gösteren Çocuklar Kuruluşa Getirilmeyecek!

Hastalık Belirtisi Gösteren Çocuklar Kuruluşa Getirilmeyecek! Aile içerisinde hasta ve ateşi olan çocuklar kuruluşa getirilmeyecek. Aile ve çevresinde korona virüsü tespitinde kuruluşa haber verilecek. Çocukların günlük ateş ölçümleri yapılarak kayıt altına alınacak. Aile, kuruluşta hatalık belirtisi gösteren çocuğunu sağlık kuruluşlarına götürecek, çocuğun sağlık durumu kuruluşa bildirilecek.

Servis Araçlarının Taşıma Kapasitesi ve Sosyal Mesafesi Planlanacak!

Servis Araçlarının Taşıma Kapasitesi ve Sosyal Mesafesi Planlanacak! Çocuklarını kuruluşa servis ile gönderecek olan veliler, servis aracı için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol edecek. Hastalık belirtileri gösteren ve öyküsü olan personel işe başlatılmayacak. Her servis öncesi ve sonrasında servis araçlarının ve sık temasta bulunan yerlerin temizlik ve hijyeni sağlanacaktır. Servis kullanacak olan çocukların, araç içerisinde teması mümkün olduğunca azaltılacaktır. Servis araçlarının taşıma kapasitesi sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurularak planlanacaktır. Araçların girişlerine el dezenfektanı konulacak. Seyahat süresinde şoför ve rehber personel maske kullanacak.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir