Genel

2020 Yılı İçin Cemre Ne Zaman Düşecek?

2020 Yılı İçin Cemre Ne Zaman Düşecek? Havaların sıcak gitmesi ve bahar aylarının yaklaşması ile birlikte 2020 yılı için cemre düşmeleri ne zaman olacak diye internet üzerinden tarih araştırmaları yoğunlaşmış durumda. Bir yıl içerisinde cemre 3 kez düşmektedir. Cemre havaya, suya ve en sonda toprağa düşmektedir. Yıl içerisinde cemrelerin birincisi havaya düştüğü gibi ikicisi de bir hafta ara ile suya, bir hafta sonra ve yıl içerisinde son olarak da toprağa düşmektedir.

Cemre düşmesi olayı halk takvimi ve inanışa göre, kasım günlerinden 100. günün ardından beş gün sonra cemrelerin düşmeye başladığına inanılmaktadır. Cemre düşmesi baharın habercisi olarak nitelendirilirken, cemre kelimesini anlamı Arapça da “Ateş Hali”, “Yanmış Halde” ve “Kor Ateş” anlamlarına gelmektedir. Cemre anlamı genel olarak ısınmayı ifade etmektedir. Cemre olayının ilkinin havaya düşmesi sonra ikincisinin de suya düşmesinin ardından hıdrellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Edinilen bilgiye göre Osmanlı dönemi divan edebiyatı içerisinde cemre zamanı önemli kişilere yazılan övgü içerikli şiirlere “cemreviye” denilirmiş. Cemre düşme işleminin de baharın müjdeleyicisi olarak kabul görmesinin ardından, cemreviyeler de bahariyelerin bir dalı olarak kabul görmektedirler.

Cemre Nedir?

Cemre Nedir? Cemre, ilkbahar başlangıcı esnasında yedişer gün ara ile önce havaya, sonra suya ve en son da toprağa düştüğü sıcaklık artışı olmaktadır. Arapça kökenli olan cemre sözcüğü, kor durumunda ateş anlamına gelmektedir. Mina Vadisi’nde Arafat’tan gelecek olan taşlarla oluşmakta olan taş yığınlarında da “cemre” adı verilmektedir.

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünerek, titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Daha sonra oradan da yere iner. Böylece ısınmış olan topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil etmektedir. Bulgarlarda Zemire olarak adlandırılmaktadır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu ada benzetme yolu ile değişikliğe uğramış hali olduğu belirtilmektedir.

2020 Yılı Cemre Ne Zaman Düşecek?

2020 Yılı Cemre Ne Zaman Düşecek? Yapılan hesaplamalara göre meteorolojik açıdan ilk cemre Şubat ayı içerisinde sıcaklık artışı olarak tanımlanmaktadır. Geçen kış mevsiminin ardından havaların ısınmasına ilk işaret olarak görünmekte olan ilk cemre 19 -20 Şubat tarihlerinde havaya, ikinci cemre 26 – 27 Şubat tarihlerinde suya ve üçüncü cemre de 5 – 6 Mart tarihleri arasında toprağa düşmesi beklenmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir