emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2022 Çeyiz Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

2022 Çeyiz Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?
SSK
15.08.2022

2022 senesinde çeyiz parası tutarı, alınan yetim maaşının 12 ya da 24 katı olarak hesaplanır. Çeyiz parası alabilmek için SGK’ya dilekçe ile başvuru yapılması gereklidir. Yetim maaşı alan kadınların evlendikten sonra başvuru yapabilecekleri bir ödenektir. 12 ya da 24 aylık yetim maaşları peşin olarak çeyiz parası adı altında ödenir.

Boşanmaları ya da eşlerinin ölmesi durumunda yeniden ölüm aylığı alabilmeleri mümkündür. Çiftlerin ev eşyaları ve düğün masrafları için ekonomik destek sağlamak amacı ile ödenir.

Çeyiz Parası Nedir?

Çeyiz parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yetim aylığı alan kız çocuklarına, evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak kaydı ile evlilik masraflarına destek olmak için yapılan bir ödemedir. 2008 yılından bu yana yararlanılabilen bu ödenek, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca hak sahiplerine verilmektedir.

Çeyiz Parası Alabilecek Olanlar Kimlerdir?

Evlenme ödeneği alabilecekler; annesini ya da babasını kaybetmiş, yani yetim aylığı almaya hak kazanmış olan kişilerdir. Yetim maaşı alanlara evlilik süreçlerinde maddi destek sağlamak amacı ile verilen bir ödenektir. Çeyiz hesabı ile ya da evlilik kredisi ile sıklıkla karıştırılsa da çeyiz parası alabilmek için düzenli ödeme yapılması gerekmez. Yetim maaşı alma hakkının bulunması yeterlidir.

2022 Çeyiz Parası Tutarı Ne Kadar?

2022 yılında çeyiz parası alacakların tutarını asgari ücret belirlemektedir. En düşük asgari ücret 3,500 TL olarak hesapladığımızda ve en düşük hisse (%25) = 875 TL. Bu kapsamda 24 aylık yetim aylığını peşin almak isteyen birisi toplamda 21,00 TL çeyiz parası almış olacaktır

Çeyiz Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

çeyiz parası başvuru koşulları aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru sahibinin annesinden ya da babasından doğru yetim aylığı alıyor olması istenir. Hangi sigorta kolundan yetim maaşı alındığı fark etmeksizin verilen bir yardımdır.
  • Yetim maaşı alan erkeklerin değil, kadınların yararlanabileceği bir ödenektir.
  • Çeyiz parasına konu olan evliliğin başvuru sahibinin ilk evliliği olması gereklidir.
  • 10.2008 tarihinden sonra yetim maaşı almaya hak kazanmış olanların başvuruları kabul edilir.
  • Çeyiz parası almak isteyen kişinin başvuruda bulunması ve bunun için dilekçe hazırlayarak SGK’ya vermesi istenir.
  • çeyiz parası başvurusu yapılmadan önce resmi olarak evliliğin gerçekleşmiş olması gereklidir.
  • Başvuru sahibinin eğer yetim aylığı alan bir kız kardeşi var ise, kendisi başvuru yapmadan önceki iki senelik süreçte kız kardeşinin çeyiz parası almamış olması gereklidir.
  • Bir kereye mahsus olarak verilen bir ödenektir.
  • Sigortalı olarak çalışan kadınların yetim aylığı alma hakları kaybolduğu için çeyiz ödeneği için de başvuru imkanları yoktur. Ancak sigortalı olarak çalışan ve yetim aylığı almaları önündeki tek engel sigortalı olarak çalışmaları olan kadınlar; işten çıktıktan sonra yetim aylığı almaya başlarlarsa, evlendiklerinde de çeyiz parası alabilirler.

Çeyiz Parası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlenme ödeneği başvuru evrakları aşağıda sıralanmıştır:

  • Başvuru sahibinin kimlik belgesi talep edilir.
  • Evlenme cüzdanı istenir.
  • Başvuru yapılacak olan kurumdan alınan dilekçe gereklidir.

Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?

Evlenme ödeneği başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine gidilmesi gereklidir. İkamet edilen il ya da ilçedeki SGK merkezleri üzerinden başvuru yapılmalıdır. Gerekli belgeler ile beraber kuruma gidildiğinde başvuru tamamlanır. Kurum tarafından belgelerin gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra internet sistemleri aracılığı ile de belgelerin doğruluğu kontrol edilir. Başvurunun çeyiz parası alacak olan kişi tarafından bizzat yapılması istenir.

Çeyiz parası başvuru merkezi ile ilgili istisna vardır. 1.10.2008 tarihinden önce kamu görevlisi olmuş bir ebeveyn üzerinden yetim maaşı alınıyor ise; SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı üzerinden başvuru yapılmalıdır. Kurum Ankara’da olduğu için posta yolu ile ya da kuruma giderek başvuru gerçekleştirilebilir. Ancak bu tarihten sonra kamu görevlisi olan ebeveyn üzerinden yetim aylığı alınıyor ise, başvurular yine SGK üzerinden yapılabilir.

Çeyiz Parası Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Evlenme ödeneği tutarı hesaplaması çoğunlukla yetim aylığı alan kadının 2 yıllık yetim maaşı olarak yapılır. Yetim maaşının tutarı üzerinden yetim aylığı alınan vefat eden kişinin son maaşına göre değiştiği için her kadının çeyiz parası tutarı da değişiklik gösterir.

Çeyiz parası hesaplaması sigorta kollarına göre aşağıda verilmiştir:

  • 4A ve 4B sigorta kolu üzerinden yetim maaşı alanlar, aylıklarının 24 katına kadar evlenme ödeneği alma hakkına sahiptirler.
  • 4C sigorta kolu aracılığı ile yetim aylığı alanların maaşlarının 12 katı üzerinden evlenme ödenekleri hesaplanır.

Çeyiz parası için hesaplama örneği vermek gerekir ise; 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alanlar, 12.000 TL alırlar. 4C sigorta kolundan 500 TL yetim aylığı alınması durumunda ise; çeyiz parası ödemesi 6.000 TL olur. Ayrıca hesaplama yapılırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutarı üzerinden hesaplanır.

Çeyiz Parası Ne Zaman Hesaba Aktarılır?

Evlenme ödeneğinin verilmesi süresi, başvuru merkezinin yani SGK müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Başvuru gerçekleştikten sonra çeyiz parasının ne kadar sürede başvuru sahibine aktarılacağı konusunda net bir süre verebilmek mümkün değildir. Ancak başvuru yapılan tarihi takip eden ödeme döneminden sonra çeyiz parasının hesaba yatırıldığı görülür.

Çeyiz Parası Hangi Hesaba Aktarılır?

Evlenme ödeneğinin yatırıldığı hesap, yetim maaşının yatırıldığı hesaptır. SGK’da kayıtlı olan hesaba evlenme ödeneği yatırılır. Tek seferlik yatırılan bir para olduğu için farklı bir hesaba yatırılması istenir ise, başvuru yapmadan önce e-devlet üzerinden SGK’da tanımlı olan hesap değiştirilebilir. Eğer SGK’da tanımlanmış bir banka hesabı yok ise, standart olarak Ziraat Bankası’na yatırılan bir ödenektir.

Çeyiz Parası Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Evlenme ödeneği sorgulama yolları aşağıda belirtilmiştir:

  • E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir.
  • Alo 170 hattı üzerinden sorgulanabilir.
  • Başvuru merkezlerinden evlenme ödeneği sorgulanabilir.

E-Devlet Üzerinden Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet sisteminden evlenme ödeneği sorgulamak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • E-hizmetler listesinden ya da kurumlar menüsü üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler arasından Şahıs Ödemeleri Sorgulama butonuna tıklanmalıdır.
  • E-devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, mobil imza, internet bankacılığı veya elektronik imza seçenekleri ile kimlik doğrulaması yapma imkanı tanınır. E-devlet şifresi ise PTT şubelerine giderek alınabilir.
  • Açılan sayfada başvurusu bulunmayanlar için ismine yapılmış bir şahıs ödemesinin olmadığı yazar. Başvurusu bulunanlar ise başvuru durumunu sorgulayabilirler.

Telefon Aracılığı İle Çeyiz Parası Nasıl Sorgulanır?

Telefon ile evlenme ödeneği sorgulaması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi numarası olan Alo 170 hattı aranmalıdır. Aradıktan sonra kimlik bilgileri verilerek çeyiz parası başvuru durumu sorgulanabilir. 7/24 arama yapılabilen bir hattır. Eğer çeyiz ödeneği sorgulamak için arandığında çağrıya hemen cevap verilememiş ise, 72 saat içerisinde arayan kişiye geri dönüş yapılır ve sorgulama talebine cevap verilir.

SGK Müdürlüklerinden Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

SGK’dan evlenme ödeneği sorgulanması için kimlik belgesi ile beraber SGK’ya gidilmelidir. SGK’daki görevliye başvuru sorgulaması yapmak istendiği söylendiğinde ve kimlik doğrulaması yapıldığında başvuru ile ilgili merak edilen soruların cevapları alınabilir.

Çeyiz Parası İçin Zamanaşımı Süresi Var Mıdır?

Evlenme ödeneği zamanaşımı süresi, 5 senedir. Yetim maaşı alan kadın, evlendikten sonra 5 sene içerisinde çeyiz parası için başvuru yapmalıdır. 5 yıldan sonra gerçekleştirilecek olan başvurular zamanaşımı sebebi ile reddedilir. 5510 sayılı kanunun 97’nci maddesi kapsamında zamanaşımı süresi açıklanır.

Çeyiz Parası Geri Ödemeli Bir Yardım Mıdır?

Evlenme ödeneğinin geri ödemesi yoktur. Devlet tarafından evlenecek olan çiftlere yapılan bir yardımdır. Geri ödemeli olan evlilik yardımları bankalardan alınan evlilik kredileridir.

Çeyiz Parası İçin Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

Evlenme ödeneği için yaş sınırlaması yoktur. Çeyiz hesabı için 24 yaş sınırlaması varken çeyiz parası için bu sınırlama yoktur. Yetim maaşı şartlarını sağlayan ve ilk evliliğini yapan her kadın hangi yaşta olursa olsun çeyiz parası alma hakkına sahiptir.

Yetim maaşı almak için sağlamaları gereken şartlar ise şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gereklidir.
  • Kendi sigortalılıklarından dolayı gelir elde ediyor olmamaları istenir.
  • Yurt dışında da sigortalı olarak çalışmıyor olmaları istenir.
  • Medeni durumlarının bekar olması gereklidir.

Yetim Maaşı Alan Kız Kardeşlerin Hepsi Çeyiz Parası Alabilir Mi?

Aynı yetim aylığını alan kız kardeşlerin çeyiz parası alması mümkündür. Ancak kız kardeşler içerisinde en son evlenen kişinin alacağı çeyiz parası ödeneği de daha fazla olur. Bunun nedeni ise; ilk evlenen kız kardeş evlendikten sonra onun yetim maaşı hakkının yetim aylığı alan diğer kardeşler arasında bölüşülmesidir.

Son evlenen kız kardeşin yeni hesaplama sonrasında payına düşen yetim maaşı daha fazla olacağı için yetim aylığı üzerinden hesaplanan çeyiz parası da daha fazla olur.

Çeyiz Parası Alındıktan Sonra Yetim Maaşı Kesilir Mi?

Evlenme ödeneği aldıktan sonra yetim aylığının kesilmesi durumu yaşanır. Yetim maaşının şartlarına bakıldığında; kadınlar bekar oldukları ve sigortalı olarak bir işte çalışmadıkları sürece ölene kadar yetim maaşı almaya devam edebilirler.

Evlendiklerinde çeyiz parası sadece evlilik sürecinde yaptıkları masraflara katkı sağlamak için verilen bir ödenektir. Dolayısı ile çeyiz parası alan kadının yetim maaşı evlendiği için kesilir. Ancak gerekli şartları tekrar sağlar hale geldiğinde yeniden yetim maaşı alma hakkı vardır.

Çeyiz Parası Alındığında Yetim Kadının Hayattaki Ebeveyninin Maaşı Kesilir Mi?

Evlenme ödeneği aldıktan sonra ebeveynin dul maaşında kesinti olması sadece yetim birey yetim maaşı almadığında yaşanan bir durumdur. Ölüm aylığı üzerinde vefat eden sigortalının eşinin ve çocuklarının hakkı vardır.

Yetim kadın eğer maaş almak için başvuru yapmaz ise, hakkı hayattaki ebeveynine yani dul eşe kalır. Dolayısı ile sigorta koluna göre 12 ya da 24 ay süresince dul eşin aldığı ölüm aylığından yetim kadının aylıktaki hakkı kadar kesinti yapılır.

Çeyiz Parası Aldıktan Sonra Evlenilen Eş Vefat Ederse Ne Olur?

Evlenme ödeneği alan kadının eşinin vefat etmesi durumunda; eşi üzerinden dul aylığı almaya devam edebilir. Çeyiz parası aldığı için ölüm aylığının bağlanması için beklenmez. Başvuru yapılması ile beraber ölüm aylığı hemen bağlanır.

Örnek vermek gerekir ise; 1 Ocak 2021 tarihinde evlenen ve 2 senelik evlenme ödeneğini peşin olarak alan kadının 1 Ocak 2022 tarihinde eşi vefat ederse, 1 Ocak 2022 itibari ile ölüm aylığı alma hakkına sahip olur.

Çeyiz parası alan kadının eşi vefat ettiğinde tekrar yetim aylığı almak istemesi durumunda; aylığının 24 katı çeyiz parası almışsa 2 sene, 12 katı almışsa 1 yıl beklemesi gereklidir. Çeyiz parası süresi bittikten sonra ancak annesinden ya da babasından yetim aylığı almaya başlayabilir. Örneğin; 1 Ocak 2020 tarihinde evlenen kişinin eşi vefat ettikten sonra tekrar yetim aylığı almaya başlayabilmesi için 1 Ocak 2022 tarihini beklemeleri gereklidir.

Evlenen Çiftlere Yapılan Yardım Ödemeleri Nelerdir?

Evlenenlere yapılan yardımlar şöyledir:

  • Çalışan kadınlar evlilik tazminatı alabilir.
  • Devlet tarafından evlilik yardımları yapılır.
  • Belediye ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından evlenen çiftlere yardım ödemeleri yapılır.
  • Yetim maaşı alan kadınlara çeyiz parası ödemesi yapılır.

Süt İzni Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır? (Özel, Kamu)

Doğum Yardımı Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Eşinden Boşanmış Kadın Dul Maaşı Nasıl Alır, Şartları Neler?

Yorumlar

  1. Eyüp dedi ki:

    Merhaba, 2 ablam var. Büyük olan ablam evlendi ve 24 aylık çeyiz parasını aldı. Bu 24 ay dolduktan sonra ablamın almış olduğu yetim maaşı annem ve küçük ablama bölüştürülmedi. Ne bir ses çıktı ne de bir şey. Sizce bunda bir sorun yok mu? (Ben erkek kardeş, sigortalı olduğumdan dolayı benimki diğerlerine bölüştürüldü zaten. Bunda bir problem yok ama büyük ablamınki evlendikten sonra bölüştürülmedi.)

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ablanızın maaşının 2/3 de anne ve ablanıza yansıtılmalıydı. İkametgahinizin bağlı bulunduğu sgm ye dilekçe ile bilgi isteyebilirsiniz.

  2. FİKRİYE EVREN dedi ki:

    Öncelikle iyi çalışmalar. Biz 3 kardeşiz Babamız 2009 da vefat etti ve yetim aylığı alıyoruz. Ablam ve ben aynı sene içinde evlenmek istiyoruz. İkimizde aynı sene içinde çeyiz parası alabilir miyiz hiç bir sayfada cevap bulamadım cevaplarsanız çok sevirim.

  3. Sevda kırlangıç dedi ki:

    19 şubat 2019 tarihinde evlendim . 22 şubat tarihinde sgk ya çeyiz parası için başvurdum. ancak bu tarihe kadar hiç bir ödeme yapılmadı. neden yapılmadığına dair tarafıma bilgi verilmedi. bunu nasıl öğrenebilirim. teşekkür ederim

    1. Gülşah dedi ki:

      Selamlar ben 4b Bağkur emeklisiyim babamdan dolayı ölüm aylığı alıyorum çeyiz ödeneğine başvuru yapabiliyormuyum acaba ?

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet 24 aylık maaş kadar çeyiz parası alabileceksiniz.

  4. Asena dedi ki:

    Mrb ben babamdan dolayı yetim maaşı alıyorum. Kafama takılan bırsey var evlenmeden 5 yıl öncemı işlem yapılması gerekir yoksa nikaha 2 ay once yapılsa sorun olurmu

  5. Aslıı dedi ki:

    Merhaba, çeyiz parası alındığında daha sonra devlete geri ödeniliyor mu ?

  6. Sevgi dedi ki:

    Merbaha annem 16 yıl önce vefat etti 5 kardeşlerimle yaşıyoruz babam yok herhangi bi sigortamizda yok yetim maaşı almiyoruz çeyiz parası almamiz için ne yapmamiz gerekiyor veya herhangi bi yardım için yardimci olurmusunuz acaba?

  7. Eda dedi ki:

    Emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü sigortalı dosya arşiv şube müdürlüğü: Gelen evrak iade edilmiş 08/03/2019
    En sonda su yazıyor
    Bartın sosyal güvenlik ıl müdürlüğü sosyal güvenlik denetmenleri servisi:Gelen evrak beklemede yazıyor tarih yok acaba Ankara dan neden gönderilmiş olabilir

  8. ferdi demirci dedi ki:

    merhabalar kolay gelsin öncelikle benim nişanlım şuanda yetim aylığı alıyor annesini ve babasını kaybetti. ekim ayında düğünümüz var şimdiden başvuru yapabiliyor muyuz acaba

  9. Sevgi dedi ki:

    Merhaba biz annemin maaşı bölünmesin diye imza attik ve sadece annem alıyor maaşı ozamanlarda kendim sigortalı çalışıyordum.suanda issizim ve annemin maaşını böldüğüm zaman evlenecegim zaman benimde çeyiz parası alma hakkım var mı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet evlenmeden önce yetim aylığı almaya başlarsanız çeyiz parası almayı hak edersiniz.

  10. nur dedi ki:

    Merhaba,
    2016 yılından beri babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum.Yakında ilk evliliğimi gerekleştireceğim. Benin aldığım %25lik kesimin annemin üzerene devri için dilekçe vereceğim.Müracaat ettikten sonra aldığım çeyiz parasının 24 ayı dolduktan sonra benim aldığım yetim parası annemin üzerine geçebiliyor mu? ya da nasıl bir uygulama var.Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Uygulama tam da anlattığınız gibi 24 ay sonra maaşınız annenize eklenecektir.

  11. Mugeaslan dedi ki:

    Merhaba, yetim maaşı aldığım tarih her aynı 22’siydi 3 aydır İşkur aracılığıyla işte çalışıyorum ve sürem 8 Temmuz 2019 da çalışma bitiyor nikah tarihim de 15 Eylül 2019 işten çıktıgımda babamın maasına başvuru yapsam 1 aylık yetim maaş almış olacam sonrası zaten eylül ayı gelecek nikahı yapmış olacam çeyiz parasına başvuru yapmam icin 1 aylık yetim maaşı almak yeterli olur mu ?

  12. Dilek dedi ki:

    çeyiz ödemeleri 3 hafta en fazla 4 haftada sonuçlanmalıdır yazıyor kendi genel kurallarında neden şuanda 75-90 gün dediniz merak ediyorm benim işlemlerim de bitmiş en son 9 nisanda gelen evrak dosyasına kaldırılmıştır yazıyor dys takip taşra giden evrak bölümü sisteminde

  13. Seda Öztürk dedi ki:

    Merhaba ben çeyiz parasına başvuruda bulunmak istiyorum. Yetim maaşımı anneme bağladık yani annem alıyor biz bölünmesin diye imza attık yinede alabilir miyim ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim maaşı almıyorsanız çeyiz parası da alamzsınız. Çeyiz parası alabilmeniz için fiilen yetim maaşı alıyor olmanız gerekmektedir.

  14. Donay dedi ki:

    Merhaba benim annem vefat etti ama babaminda herhangi bi geliri yok bnm 14 yasinda bi kiz kardesim var nereden yardim alabilir

  15. Özge dedi ki:

    Merabalar bende babamdam aylik alıyorum ikincin evliligim olcak fakat ilkte maas almiyodum simdi hakkim varmi bide yas sınırı varmi.. tesekurler simdiden

  16. fahriye dedi ki:

    tarim sigortasinda maas alan ceyiz yardimi alabiliyormu

  17. Zeynep dedi ki:

    Merhaba. Annem tarım ssk’lı olarak emekli olmuş. 02.03.2019 tarihinde evlendim. Yetim maaşım kesildi. Çeyiz yardımı almak için başvurdum sgk onaylamadı. Anneniz tarım ssk dan emekli olmuş diye bir neden sundular. Anlayamadım hani yetim maaşı alan kız çocuklarına evlenmeleri halinde çeyiz yardımı verilecekti. Bu durumu açıklar mısınız oradan gelecek para ile bir takım eşyalarımızı alırız diyordum. Biraz moralim bozuldu. Yardımcı olursanız minnettar kalırım.

  18. Remziye dedi ki:

    Merhabalar ben çeyiz parası başvurusu yapalı iki ay oldu fakat e devlette halen ödeme gözükmüyor ya da herhangi bir bilgilendirme gelmedi yardımcı olur musunuz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çeyiz parası işlemleri 75 – 90 gün arasında sonuçlanmaktadır. Başvuruda bulunduğunuz kurum ile iletişime geçebilirsiniz.

  19. Gül dedi ki:

    2. Evliliğimi yapıcam ilk evliliğimde babam hayattaydı. Babam vefat ettikten sonra boşandım. Şimdide 2evliliğimi yapıcam babam hayatta olduğu için ilk evliliğimde çeyiz parası almadım. Şimdi alabiliyor muyum. İnternette çeyiz parası almak için ilk evlilik şart diyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. Ceren gizem dedi ki:

      Merhabalar şu an bende aynı durumdayım alabildiniz mi çeyiz parasini

  20. Yağmur dedi ki:

    Merhaba ben ikinci evliliğimi yapacağım ilk evliligimde babam hayattaydı vefatından sonra maaş bağlandı çeyiz parası almaya hak kazanabiliyormuyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İlk evliliğinizde almadığınız için alabilirsiniz.

  21. Emel DALGIÇ KOÇ dedi ki:

    merhabalar 07.01 2017 yılında babam vefat etti sonra Emekli Sandığı üzerinden yetim aylığı almaya başladım en son adığım maaş 1.700 TL idi. 24.08.2018 tarihinde evlendim sonra evlenme ikramiyesi başvurusunda bulundum Kamu Görevlileri Ödemeler Dairesi Başkanlığının 22.02.2019 tarihinde bana yatırdığı toplam ödenen tutar 18.115,67 lira kesinti toplamı ise 1.719,01 lira yapılmış 24 katı ödenmesi gerekirken, 12 katı üzerinden bana ödeme yapılmış 24 katı üzerinden yapılması için ne yapmam gerekiyor, nereye başvuru yapmam gerekiyor. Öneriz için şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  22. Gamze dedi ki:

    Merhaba ben 30 01 2019 basvuru yaptim sgkya islemimi yapan kisiyle gorustum bana mart aynin 25 de yaticak dedi yatar mi acba o tarihte

  23. Filiz dedi ki:

    Merhaba çeyiz yardımı net olarak iki yıllık tutar olarak mı ödenir yoksa daha az olabilir mi?

  24. Züleyha dedi ki:

    Çeyiz yardımı almam için yetim maaşı almamız mı gerekir gayri başka şekilde yardım olunmuyor mu şimdiden teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet çeyiz yardımı yani evlenme ödeneği alabilmeniz için yetim maaşı alıyor olmanız gerekmektedir.

  25. Gül dedi ki:

    Bir evlilik yaptım boşandım. Babam vefat ettikten sonra boşandım. Şimdi başkasıyla evlenecem hiç çeyiz parası almadım ben de bu çeyiz parasından yararlanabiliyor muyum

  26. Kadriye dedi ki:

    Merhaba bende Rahat 8 yildir babam vefat ettigi icin yetim ayligi aliyorum 2019 yili icersinde dugunum olucak bende yararlanabiliyorum dimi bunu ogrenmek istedim birde 2 ay icersinde kesin donus oluyor mu simdi den tesekkurler

  27. Abdülkadir AYYILDIZ dedi ki:

    01.04.1987 sigorta girişim var askerlik borçlanmasını yatırdım 04.06.1992 tekrar sigorta girişim var devamında 09.12.1993 ‘ten itibaren emekli sandığına tabiyim halen devam ediyorum 14.02.1969 doğumluyum.. Ne zaman emekli olurum.. ilginiz için teşekkür ederim

    1. Cemile dedi ki:

      Mhb ben 07.02 2019 da ceyiz parasi icin basvurdum edevletden baktigimda 12.400 tl gorunuyo ve aylik odemedede gorunuyo odeme gunu 22 si yani aylik gunu yaziyo fakat hesaba yatmadi sahis odemesindede tc ziraat bankasi merkesi odemeden cekebilirsiniz yaziyo hesap tanimlamistim ama yatmadi nedendir tsklr

  28. Ayşegül Aksöl dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar dilerim ben annemden yetim aylığı alıyodum ama 2002 yılında evlilik yaptım ozaman bana toplu para geldi fakat 2013 yılında ayrıldık iki tane çocuğum var. .5 yıl sonra tekrar birleştim eski eşimle tekrar toplu para alabilirmiyim..

  29. Ayşegül Aksöl dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar dilerim. .Ben 2002 yılında evlilik yaptım annenden yetim aylığı alıyodum. .ozaman bana bi miktarda para yardımı yapıldı ..fakat eşimle anlaşamadık 12.yıl sonra ayrıldım. .tekrar sigortaya başvurdum bana yetim aylığı bağlandı. . İki tane çocuğum olduğu için tekrar birleşmek zorunda kaldım yani tekrar çocuklarımın babasınla yani ilk eşimle evlendim ben tekrar para yardımı alabilirmiyim

  30. Serap dedi ki:

    Merhaba. Babam herhangi bir yerden emekli değil Bağkur ssk veya emekli sandığın dan ama kız kardeşim SYDV den yetim maaşı alıyordu. Evlendi ve geriye yönelik Çeyiz yardımı alabilir mi ?

  31. ozhan ışık dedi ki:

    23/06/2018 tarihinde evlendik eşim 3 yıldır sgk çalışan annesi halen aylık almaktadır çeyiz parasından bizim yararlanma durumumuz varmıdır egerki var ise annenin aylığından kesinti oluyormu şimdiden tesekkurler

  32. İlknur dedi ki:

    İyi günler ben ve kız kardeşim babamızdan yetim aylığı alıyorduk.Kız kardeşim evlendi çeyiz parası hakkından yararlandı.Temmuzda ben de evleneğim çeyiz parası hakkından bende yararlanabiliyor muyum yoksa kardeşlerden sadece birisi mi yararlanabiliyor?İlginizden dolayı teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Her çocuk kendi maaşı üzerinden ayrı ayrı çeyiz parası alma hakkına sahiptir. evlendiğiniz takdirde siz de çeyiz parası alacaksınız.

  33. İlknur dedi ki:

    Merhaba ben ve kız kardeşim babamızdan yetim aylığı alıyorduk.Kız kardeşim evlendi çeyiz parası aldı.Temmuzda bende evleneceğim benimde çeyiz parası alma hakkım var mı yoksa kardeşlerden sadece birisi mi bu haktan yararlanabiliyor?İlginize teşekkür ediyorum.

    1. Amine dedi ki:

      Eylul 7 2019 da nikahlaniyorm sonrasinda
      basvuru yapicam
      ama eylul 15 de ise baslicam ginede cegis param yatarmi

  34. bayramıye koşar dedi ki:

    ben 17.02.2016 tarıhınde esımle evlendım ama ben boyle bır ceyız yardımı oldugunu bılıyordum ama boyle sartların oldugunu bılmıyordum ben ısten cıktım 2 gun sonra esımle evlendım oyuzde bıze bu yardım verılmedı ne yapmam gerekır

  35. Azize Arslan dedi ki:

    Ben 2010’da sigortalı işe başladığım için babamdan kalan maaş kesildi. Duyduğuma göre sigortalı işte çalısanlar da artık çeyiz parası alabiliyormuş. Doğruluk payı var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

  36. Cemre dedi ki:

    Annem 2008 den önce vefat etti ancak 18 yaşımı doldurmadığım için maaşı babam alıyordu. 2011 de maaşımı kendim almaya başladım. Bu durumda çeyiz parası 12 ay üzerinden mi yoksa 24 ay üzerinden mi hesaplanır ?

  37. özlem dedi ki:

    merhabalar 37 yaşındayım ilk evliliğim olucak 2015 te babam vefat etmiştir çalışıyorum sigortalı olarak çeyiz parasından yararlanabiliyormuyum ? teşekkürler..

  38. çiğdem altunay dedi ki:

    merhaba eşimden 1 yıl oldu ayrılalı. Babamın maaşına 18 aralık 2017 de almak için müracaat ettim.Ne zaman maaş bağlanır bilgi verirseniz sevinrim. Teşekkür ederim