SGK

Üniversite Öğrencilerinin SGK Hakları Nelerdir ?

Üniversite sınavlarının yapılması ve ardından tercih işlemlerinin de tamamlanmasının ardından yeni bir eğitim öğretim yılı daha başlıyor. Birçok öğrenci kayıtlarını yaptırıp artık üniversite öğrencisi statüsüne geçiş yaptılar. Bu bakımdan sosyal güvenlik alanında yeni haklar elde edecekler.

Üniversite Öğrencisinin Elde Edeceği Haklar

Üniversite eğitimine başlayacak olanlar için sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında birtakım haklar tanınmaktadır. Ancak diğer yandan ilgili mevzuat ve çalışma hayatı bakımından 18 yaşını doldurmuş olan çocuklar bazı haklarından lise ve dengi öğrenim ya da 3308 sayılı kanunda belirtilen aday çıraklık veya çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitimlerine devam etmeleri halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmeleri halinde de 25 yaşına kadar yararlanabilmektedirler. Çalışan veliler de bu durumdan bazı açılardan haklar elde edebilmektedirler. Bu bakımdan 18 yaşını doldurmuş olmasına karşılık herhangi bir okul kaydı bulunmayan ya da 20 yaşını doldurması halinde üniversite öğrencisi olmayan çocukların bazı hakları sona ermektedir.

Üniversite öğrencisi olanların ise çeşitli hakları devam etmektedir. Bu bakımdan önemli haklardan birisi sağlıktan yararlanma hakkı olmaktadır. 18 yaşını doldurmuş fakat lise ya da dengi okulda, 20 yaşını doldurmuş ya da yükseköğrenim kaydı olmayan çocuklar anne ve babaları üzerinden sağlık haklarını kaybetmektedirler. Bu durumda olan çocukların sigortalı olarak çalışmaları ya da genel sağlık sigortası primlerini kendilerini yatırması gerekmektedir. Ancak üniversite eğitimine başlamaları halinde 25 yaşına kadar tekrar sağlıktan anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almaya hak kazanmaktadırlar.

Yetim Aylığı Almaya Devam Edebilirler

Anne ve babaları üzerinden sağlık hakkında olduğu gibi yetim aylığı da üniversite öğrenimi ile birlikte devam etmektedir. Vefat etmiş anne ve babaları üzerinden yetim aylığı alıyor olan çocuklar, 18 yaşını doldurmaları ve lise öğrenimlerini tamamladıklarında, 20 yaşını doldurup herhangi bir yüksekokul kaydı olmayanların yetim aylıkları kesilmektedir. Ancak üniversiteye kayıt olmaları halinde yetim aylığı almaya hak kazanmaktadırlar. Erkekler yetim aylığı için 25 yaşına kadar, kız çocukları ise süresiz olarak yetim aylığı alabilirler.

Şayet erkek çocuk, 18 yaşında herhangi bir üniversiteye girememiş ise bu durumda yetim aylığı kesilir. Ancak 19 yaşında üniversiteyi kazanmışsa, yetim aylığı kendisine tekrar bağlanacaktır. Bunun yanında üniversite öğrencisi olduğu halde bir işte çalışan çocuklar için de yetim aylığı kesilmemektedir. Dolayısıyla üniversite öğrencisi olmak yetim aylığının ilgili süreler ya da şartlar kapsamında alınmasını sağlamaktadır.

KYK Öğrenim Kredisi İşsizlik Maaşını Kesmez

Diğer yandan üniversite öğrencisi olmak KYK öğrenim kredisi başvurusu yaparak işsizlik maaşı alınması da engellememektedir. İşsizlik maaşı almakta olan bir kişi üniversiteye giriş yaptıysa ve KYK öğrenim kredisi alıyorsa, bu durumda işsizlik maaşını da almaya devam edecektir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kapsamında işsizlik maaşı, sigortalı olarak çalışırken herhangi bir kasıt ya da kusur olmadan işinin kaybedilmesi ve sigortalının işsiz kalması halinde belirli bir süre ve ölçüde karşılayan nakdi destek olarak tanımlanmıştır.

Ayrıca ilgili kanunda 52’inci madde kapsamında yine kişinin işsizlik ödeneğinden yararlandığı süre boyunca gelir getirici bir işte çalışmaması, çalıştığı tespit edildiğinde işsizlik maaşının kesileceği ifade edilmiştir. Bu bakımdan işsizlik maaşının devam etmesi için en önemli nokta gelir getirici bir işte çalışmamaktadır. Bu yüzden KYK öğrenim kredisi ya da burs almak gelir getirici bir işte çalışmak anlamı taşımadığından, hiçbir şekilde kredi almak ile işsizlik maaşı kesintisi yapılmamaktadır. Aynı şekilde kişi çalışmaya başladığında da öğrenim kredisi ya da bursu kesilmeyecektir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir