Genel

2017 Ağustos Ayı Enflasyon Oranları

Tüketim malları dikkate alınarak açıklanan enflasyon rakamlarında, Ağustos ayına yönelik veriler de ilan edilmiş durumdadır. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) olarak açıklanan rakamlara baktığımız zaman Ağustos ayı enflasyon oranı  aşağıdaki rakamlar karşımıza çıkmaktadır.

  • Ağustos ayı TÜFE %10,68
  • Ağustos ayı yurt içi ÜFE %16,34

İlan edilen Ağustos ayı enflasyon oranı değerlerine baktığımız zaman, TÜFE’de bir önceki değerlere göre %0,52’lik bir artış olduğunu, yurtiçi ÜFE değerlerinin ise bir önceki ilan edilen resmi rakamlara göre %0,85 artış gösterdiğini görmekteyiz.

İlan edilen bu rakamlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafındn ilan edilmektedir. Kurumun internet sitesi üzerinden sürekli olarak güncellenen rakamlara baktığımız zaman, Ağustos ayı enflasyın oranı ile birlikte, son 12 aylık ortalamaları incelediğimiz zaman, tüketici fiyatlarında %9,66’lık, üretici fiyatlarında ise %12,05’lik bir artış olduğunu görmekteyiz. Böylelikle, 12 aylık veriler ışığında aylık bazdaki TÜFE oranlarının %0,52 yurtiçi ÜFE oranlarının ise %0,85’lik bir aylık artış gösterdiğini görmekteyiz.

TÜFE’nin geçtiğimiz yılın Aralık ayına göre kıyaslamasına baktığımızda %6,6 yine geçen ayın Aralık ayının rakamlarına göre de %10,68 net yükseliş gösterdiği görülmektedir. Yurtiçi ÜFE değerlerinde de aynı tarih aralığında %9,52’lik bir değer ve genel artışın %16,34 olduğunu görmekteyiz. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalarda, hem Ağustos hem de sonraki aylara yönelik enflasyon beklentileri açıklanmış olsa da, Aralık ayından itibaren beklenilen enflasyon rakamlarına da ne yazık ki ulaşılamadığını görmekteyiz.

2017 Enflasyon Beklentileri

Finansal alanda yapılan incelemler sonucunda, geçtiğimiz ay ekonomistler tarafından Ağustos ayı TÜFE beklentilerine yönelik bir anket çalışması yapılmıştı. Bu anket sonucunda, TÜFE’nin 2017 Ağustos ayı için %0,15’lik bir artış göstereceği öngörülmüş durumdaydı. Anket sonuçlarına yönelik ekonomistler tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda Ağustos ayı için ortaya çıkan beklentilerin bir önceki aya oranla %10,27 olarak meydana geleceği yorumlanmıştı.

Enflasyon Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon rakamlarına yönelik yapılan çalışmalarda, her zaman için baz alınan bir yıl olmaktadır. Yani, 2017 yılının Ağustos ayının enflasyon rakamları hesaplanırken,  bir önceki ayın enflasyon rakamları dikkate alınabileceği gibi, bir önceki yıla ait yıllık enflasyon rakamları da dikkate alınabilmektedir. Genellikle yıllık olarak hesaplanan enflasyon yani TÜFE, aşağıdaki gibi örnekle daha iyi açıklanacaktır.

  • Aynı marka ve özellikteki ürünler için harcanan maddi tutarın 1000 TL olduğunu varsayalım.
  • Bu fiyatlar baz alınacağından dolayı 1000 TL’lik harcama miktarı endeks değeri olarak 100 kabul edilecektir.
  • Eğer yapılacak yeni hesaplama sonrasında, aynı marka ve özellikteki ürünler için farklı bir tarihte 1100 TL ödeme yapılıyorsa, bu durumda 100 TL’lik fiyat artışı, %10 olarak hesaplanacaktır.
  • Böylelikle, baz alınan yıla ya da zaman aralığına göre, enflasyonun yani TÜFE değerlerinin %10 arttığını söyleyebiliriz.

Enflasyon hesaplamalarını en basit haliyle yukarıdaki gibi açıklayabiliriz. Ülkemizdeki enflasyon rakamları hesaplanırken, her yıl aynı ürünler göz önünde bulundurulmaktadır. Eğer yapılan hesaplamalar sonucunda, bir önceki enflasyon verileri baz alınarak yeni dönemin enflasyon rakamlarının arttığı görülürse, bu durumda artış ile birlikte gelirli olan kişilerin satın alma güçlerinin azaldığını söyleyebiliriz.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), doğrudan birbirine bağlı olarak belirlenmektedir. Çünkü, tüketicilerin satın alırken harcayacakları tutarlara göre TÜFE hesaplanırken, ürün fiyatları doğrudan ÜFE değerlerine göre belirlenmektedir. ÜFE ise, üreticilerin kullandıkları hammadde ve ürünlerin satışa hazırlanması sırasında ödedikleri bedellerin bir önceki döneme oranla ne kadar artış gösterdiğini bizlere göstermektedir. ÜFE artış gösterdiğinde dolayısıyla TÜFE değerleri de artış gösterecektir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir