emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2020 Araç Muayene Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

2020 Araç Muayene Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?
03.05.2020

Araç muayenesi işlemi trafikte kaydı bulunan araçların trafikte güvenle seyahat etmeleri için gerekli olan koşulları sağlayıp sağlamadığının kontrolünün yapıldığı işlemdir. Araç muayeneleri belirli aralıklarla trafikteki her araç için yapılmaktadır.

Araç muayeneleri, araç muayene istasyonlarındaki yetkili kişiler tarafından yapılır. Araçlar muayene edildikten sonra araç muayene ücreti ödenir.

Araç Muayene Ücreti Nedir?

Araç muayene ücretleri her yıl için devlet tarafından belirlenmektedir ve araç kategorisine göre farklılık göstermektedir. Tebliğ edilen ücretler KDV dahil ücretlerdir. Muayenesi tamamlanmış olan araçların sahiplerinin ödemesi gereken işçilik ücretinin adı araç muayene ücretidir. Kullanıcılar araçlarıyla birlikte TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına giderek araçlarının muayenelerini yaptırdıktan sonra araç muayene ücretini nakit olarak ödemelidirler.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayeneleri araçların sınıfları için ayrı ayrı yapılmaktadır. Örneğin ağır taşıtlar için muayene konuları ve çeşitleri farklıyken özel araçlar ve ticarî araçlar için farklıdır. Araç muayenesi yaptırmak için öncelikle TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından internet aracılığıyla, çağrı merkezi aracılığıyla veya muayene istasyonlarına giderek randevu alınmalıdır. Randevu alındıktan sonra randevu günü bireyler araçlarıyla birlikte araç muayene istasyonlarına giderek muayene yaptırabilirler. Ödemeler nakit olarak kabul edildiğinden bireyler araç muayenesine giderken yanlarında nakit bulundurmalıdır.

Kimler Araç Muayenesi Yaptırmalıdır?

Trafiğe çıkan veya çıkacak olan hususi araç, ticari araç ve resmi araçlarının muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Araç muayenesi yapılırken araç sahibinin muayene istasyonuna gitmesi zorunluluk değildir. Başka bir kişi de araç sahibi adına aracın ruhsatıyla birlikte muayene istasyonuna giderek muayene yaptırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus aracı istasyona getiren kişi kim ise muayene bitiminde aracın ona teslim edileceğidir. Dolayısıyla aracı muayeneye götüren kişi muayene sonucunda aracı teslim almalıdır.

Araç Muayene Cezası Nedir?

Araç muayene cezası, araçların son muayene geçerlilik tarihi geçtikten sonra trafiğe çıkmaya devam etmesi durumunda trafik polisleri tarafından tespit edilen araçların sahipleri veya kullanıcıları için işleme sokulan cezadır. Bireyin sürücü belgesine yansıyacak olan sürücü puanından 10 puan düşürülürken 288 TL’lik para cezası da uygulanmaktadır. Bununla birlikte son muayene geçerlilik tarihi geçtikten sonra araç muayene istasyonlarına gidildiğinde muayene ücretinin üzerine geç kalınmış her ay için %5 oranında araç muayene cezası eklenir. Bu bağlamda örneğin muayene standart ücreti 200 TL ise araç muayenesi bir ay gecikmişse, araç muayene cezası ile birlikte ödenecek yeni tutar 210 TL olmaktadır.

Son Muayene Geçerlilik Tarihi Nedir?

Son muayene geçerlilik tarihi, aracın muayenesi tamamlandıktan sonra trafikte sorunsuz şekilde faaliyet gösterebileceği sürenin belirlendiği tarihtir. Belirlenen tarihe kadar araçlar kusursuz şekilde çalışacaktır. Bu tarihin verilmesinin amacı güvenliktir. Muayenesi yapılmayan araçlar sağlıklı çalışamayacağı için trafik kazalarına sebep olmaktadır. Bu kazalardan kaçınmak için araçlar için son muayene geçerlilik tarihi belirlenmekte ve bu tarih geçtikten sonra muayene yaptırmayan araç sahiplerine para cezası verilmektedir. Bu şekilde caydırıcı işlemlerle trafik kazalarının yaşanmadan engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu anlamda son muayene geçerlilik tarihi geçmeden araç muayenesinin yerine getirilmesi hayati önem taşımaktadır.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu almak için bireylere birkaç yöntem sunulmuştur. TÜVTÜRK üzerinden alınacak olan randevular için https://reservation.tuvturk.com.tr/ internet adresi kullanılabilir veya muayene istasyonlarına bizzat gidilerek randevu alınabilir. Aynı zamanda TÜVTÜRK çağrı merkezi telefon numarası 0850 222 88 88 aranarak da randevu alınabilmektedir. Çağrı merkezi haftanın her günü (pazar günü hariç) 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Egzoz Muayenesi Ücreti Ne Kadar?

Egzoz muayenesi, egzoz gazı emisyon ölçümü işlemini kapsamaktadır. 2020 yılı itibari ile egzoz gazı emisyon ölçümü ücreti KDV dahil 80 TL olarak belirlenmiştir. Ücret belirlemesi 1 Ocak 2020 tarihinde yapılmıştır. Egzoz muayenesi araç muayene istasyonlarında yapılmakta olup ödemeler de yine istasyonlarda ve nakit ödeme şeklinde yapılmaktadır. Nakit ödeme dışında bir ödeme şekli bulunmamaktadır. Ödemeler kredi kartı veya banka kartları aracılığıyla yapılamaz. Muayeneler TÜVTÜRK bünyesinde yapılmaktadır.

Fren Muayenesi Ücreti Ne Kadar?

2020 yılı araç fren muayenesi ücretleri TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden açıklanmıştır. Açıklanan fiyatlar, muayenesi yapılacak olan aracın sınıfına göre değişmektedir. Buna göre fren muayeneleri için ücretlendirme şu şekildedir:

  • Otomobiller, Minibüsler, Kamyonetler, Özel Taşıtlar, Arazi Taşıtları, Römork ve Yarı Römorklar için 342,20 TL,
  • Otobüsler, Kamyonlar, Tanker ve Çekiciler için 462,56 TL,
  • Traktörler, Motorlu ya da Motorsuz Bisikletler içinse 174,64 TL olarak belirlenmiştir.

Bu ücretler her yıl için değişmekte olup belirtilen fiyatlar KDV dahil fiyatlardır.

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama işlemi yapmak için öncelikle e-devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılarak giriş yapılmalıdır. Daha sonra muayene durum sorgulama ekranına geçilmelidir. Bu sayfadan aracın plakası ve araç muayene rapor numarasıyla yapılacak olan sorgu sonucu aracın son muayenesinin geçerlilik tarihinin geçip geçmediği öğrenilebilir. Ülkemizde araç muayeneleri için yetkili olan tek kuruluş TÜVTÜRK kuruluşudur. Bu kuruluş dışındaki kuruluşlara muayene amacıyla başvurulmamalı ve herhangi bir araç muayene ücreti ödenmemelidir. Bu standartlar dışında yapılacak muayene işlemleri resmiyet taşımamaktadır.

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu TÜVTÜRK internet adresi üzerinden alınabilmektedir. Bu işlem için öncelikle internet sitesi ziyaret edilmeli ve şu adımlar takip edilmelidir:

  • Araç plaka bilgileri girilir.
  • Randevu almak istenilen şehir seçilir.
  • Araç türü seçilir.
  • Almak istenen hizmet türü seçilir.
  • Randevu tarihi belirlenir.
  • Son muayene geçerlilik tarihi girilir.
  • Hangi istasyondan muayene yapılacağı belirlenir.
  • Araç muayenesi saati seçimi yapılır.
  • Randevu öncesi ve sonrası için gerekli kimlik ve iletişim bilgileri girilir.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra bireylerin araç ruhsatlarıyla birlikte belirlenen tarih ve saatte araç muayene istasyonlarına gitmeleri ve araç muayene işlemini yaptırmaları gerekmektedir.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Neler?

TÜVTÜRK tarafından araç muayenesi yaptırmak için araç muayene istasyonlarına gidilirken götürülmesi gereken belgeler şu şekildedir:

  • Trafik tescil belgesi (Araç Ruhsatı)
  • Araç yeni satın alınmış veya devredilmiş ve ruhsat geçişi yapılmamışsa, noter tasdikli “Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge”
  • Trafik sigorta poliçesi
  • Araç, muayene istasyonuna aracı getiren kişiye ait değilse vekalet durumuna ilişkin belge
  • Üzerinde T.C. kimlik numarası kimlik belgesi, sürücü belgesi veya pasaport
  • Araç LPG/CNG sistemli ise Yakıt Sistemi Montaj Belgesi getirilmeli ve getirilen aracın LPG tüpünün üzerindeki bilgiler okunabilir olmalıdır.

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevusu Nasıl İptal Edilir?

TÜVTÜRK’ ten alınan araç muayene randevusunun iptal edilmesi için kuruluşun internet sitesini ziyaret edilerek, tıpkı başvurunun yapıldığı şekilde soyadı bilgisi girilerek randevu bilgileri güncelleme veya randevu iptal işlemi yapılabilmektedir. Bu ekranda randevu tarih ve saati yeniden düzenlenebildiği gibi, araç muayene randevusu iptal işlemi de gerçekleştirilebilir. Randevu bilgilerine randevu tarih ve saatine kadar erişilebilmekte ve bilgilerde değişiklik yapılabilmektedir. TÜVTÜRK araç muayene randevusunun iptal edilmesi halinde herhangi bir araç muayene ücreti veya randevu iptal ücreti ödenmesi gerekmez. Bilgi güncelleme ve iptal işlemleri ücretsiz olarak yapılabilir.

Trafik Cezası Nereye, Nasıl Ödenir? İnternetten Cezası Ödeme

E-Devlet Tüvtürk Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?

Plakadan Rehinli Araç Sorgulama

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.