ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Prim Eksiği Olan Nasıl Emekli Olur?

Prim Eksiği Olan Nasıl Emekli Olur?
13.05.2023

Prim eksiği olanların emekliliği ve eksik prim tamamlama için borçlanma, isteğe bağlı sigorta kullanılabilir. Prim eksiklikleri EYT Yasası’ndan yararlanmak ve normal koşullarda emekli olmak isteyenler için bir engeldir. Prim eksiği olanların emekliliği ve eksik prim tamamlama işlemi ile aylık almaya hak kazanılır.

Emekli olmak isteyenlerin yeterli primi olmaması prim eksiği olarak değerlendirilir. Eksikler tamamlandıktan sonra ancak emekli olmak mümkündür. Emekli olmak isteyen kişi 08.09.1999 öncesi sigortalıysa en az 5000 gün prim ödemesi gerekir. Bu sayede EYT’den yararlanmak mümkün olur.

08.09.1999 sonrasında sigortalı olanlar için 60 yaş ve 7000 gün şartı bulunuyor. 20.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar içinse kademeli yaş uygulaması öngörülüyor.

Prim Eksiği Nedir?

Prim eksiği, bir sigortalının emekli olmak için yeterli primi bulunmaması anlamına gelir. Prim eksiği olan sigortalılar, eksik prim günlerini tamamladıktan sonra emekli olur. Emekli olmak isteyenler, borçlanma, isteğe bağlı sigorta gibi yolları kullanır. Yapılandırma da emekli olmak isteyenlerin kullanabileceği bir yoldur.

Prim eksiği olması bazen işveren hatası da olabilir. Bu gibi durumlarda geriye dönük hizmet tespit davaları açılır. Bu sayede sigortalının o iş yerinde ne kadar süre çalıştığı anlaşılır. İşveren sigortalının primlerini tam olarak yatırmak zorundadır.

Prim eksiği olanlar iş mahkemelerine dava açabilir. Davanın işçi lehine sonuçlanması halinde geriye dönük prim ödemesi yapılır.

Prim Eksiği Nasıl Hesaplanır?

Prim eksiği hesaplama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet sistemine girdikten sonra “Çalışma Hayatım” yazan kısma tıklanır.

Çalışma Hayatım” kısmına tıkladıktan sonra gelen ekranda emeklilik bilgileri yer alır. Bu kısımda ne kadar gün daha prim ödenmesi gerektiği gösterilir.

Yukarıdaki ekranda sigortalının 3451 gün daha prim ödemesi gerektiği belirtiliyor. Burada 58 yaş 7200 güne; 61 yaş 5400 güne göre hesaplama yapılıyor. Sigortalının emekli olması için hem yaş hem de prim şartını sağlaması gerekiyor.

Üst kısımdan 4b ve 4c seçilerek de eksik prim günleri görülebilir. BAĞ-KUR emeklisi olanlar 4B, Emekli Sandığı’na bağlı olanlar, 4c kısmından sorgulama yapabilir.

Prim Eksiği Olan Nasıl Emekli Olur?

Prim eksiği olan emekli olmak için borçlanma hakkını kullanabilir. Kadınlar, doğum borçlanması yapabilir. Doğum borçlanması şartları şunlardır:

  • Çocuğun kadının ilk sigortalılık tarihinden sonra doğmuş olması gerekir.
  • Doğum sonrası iki yıl kadın adına sigorta primi ödenmemelidir.
  • Kadın sigortalı borçlanma için SGK’ya başvurmalıdır.

Doğum borçlanması için konumuzu inceleyebilirsiniz : https://www.ssk.biz.tr/dogum-borclanmasi-hesaplamasi-nasil-yapilir/

Gerekli şartları sağlayan kadınlar üç çocuğa kadar ikişer yıl borçlanabilir. Toplam borçlanma 6 yıl olabilir. Doğum borçlanmasının yanı sıra farklı borçlanma çeşitleri de vardır:

  • Askerlik borçlanması
  • Aylıksız izinde geçen sürelerin borçlanması
  • Doktora eğitiminde geçen sürelerin borçlanması
  • Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerinin borçlanması
  • Tıpta uzmanlık eğitiminde geçen sürelerin borçlanması

Borçlanma başvurusu e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet sistemine girdikten sonra arama alanına borçlanma yazarak sorgulama yapılır. Yukarıdaki ekranda gösterilen seçenekler arasından uygun seçenek tercih edilir.

Yukarıda gösterilen ekrandan aylıksız izinde geçen süreler için borçlanma başvurusu yapılır.

Yukarıda gösterilen ekrandan doktora öğreniminde geçen süreler için borçlanma başvurusu yapılır.

Yukarıda gösterilen ekrandan fahri asistanlıkta, tıpta uzmanlıkta geçen süreler için borçlanma başvurusu yapılır.

Prim eksiğinin tamamlanması için güncel yapılandırma düzenlemelerine de başvurulabilir. Güncel yasa 7440 Sayılı Kanun’dur. Bu kanun kapsamında BAĞ-KUR borçları kapatılabilir. Böylece eksik kalan günler tamamlanır. Bunun için e-Devlet’te “7440 Sayılı Kanun Kapsamında Borçların Yapılandırılması” seçeneğine tıklamak gerekir.

Ardından “Yeni Yapılandırma Talebi” kısmından başvuru yapılır.

Yapılandırma kapsamında borçlar peşin olarak kapatılabilir. Bunun yerine 48 aya kadar olan vade seçeneklerinden de yararlanmak mümkündür.

Eksik Prim Tamamlama Nasıl Yapılır?

Eksik prim tamamlama işlemi isteğe bağlı sigortalılık ile yapılabilir. Prim eksiği olanların emekliliği ve eksik prim tamamlama işlemi için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girdikten sonra “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır.

Arama alanına “İsteğe Bağlı” yazarak ilgili kısımlara ulaşmak mümkündür. 4A-4B ve 4C için isteğe bağlı sigorta ödemesi yapılabilir. İsteğe bağlı sigortadan part-time çalışanlar da yararlanabilir. Bu sayede 30 günden az olan kısımlar, 30 güne tamamlanır.

4b isteğe bağlı ilk tescil kaydı kısmı hiç çalışmayanlar tarafından kullanılabilir. Bunun yanı sıra daha önce 4b kapsamında çalışanlar ve sonra iş bırakanlar da bu kısmı kullanır.

4a kapsamında part time çalışanlar bu kısımdan başvuru yapabilir. Bunun yanı sıra 4a kapsamında bir süre çalışıp iş bırakanlar da buradan başvurabilir.

İsteğe bağlı sigortalılık, yukarıdaki ekrandan sona erdirilebilir.

Geriye Dönük Eksik Prim Ödeme

Geriye dönük eksik prim ödeme, isteğe bağlı sigorta ile yapılabilir. Bunun için e-Devlet üzerinden başvuru yapılır. Kişi, eksik prim günlerini tamamladıktan sonra emeklilik başvurusu yapar. Ancak yaş ve sigortalılık süresi şartı da sağlanmalıdır.

EYT ile emekli olacaklar için yaş şartı yoktur. Gerekli şartları sağlayanlar yaş şartı olmadan emekli olur.

Eksik Yatırılan Sigorta Primleri Zamanaşımı Var mı?

Eksik yatırılan sigorta primlerinin zamanaşımı, beş yıl olarak uygulanır. Primlerinin eksik yatırıldığını düşünen 4a’lılar, işverenlerine prim ödemediği gerekçesiyle hizmet tespit davası açabilir.

Bu davanın zaman aşımı, prim ödemesi yapılmayan dönemin sonunda başlar. Örneğin 2022 yılı için hizmet tespit davası açılacaksa 2027 yılından sonra açılamaz. Çünkü bu tarihten sonra zaman aşımı olur.

BAĞ-KUR borçluları ya da çalışmadığı için prim ödeyemeyenler, istedikleri zaman prim ödeyerek emekli olabilir. Ancak BAĞ-KUR borçlarına faiz işler ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olmaz.

Eksik Prim Borçlanması

Eksik prim, borçlanma yoluyla ödenebilir. Doğum, askerlik gibi süreler borçlanılarak prim eksiği tamamlanır. Doğum borçlanması en fazla üç çocuk için yapılır. Her çocuk için iki yıl borçlanma yapılır.

Borçlanma için çocuğun ilk sigortalılık tarihinden sonra doğması gerekir. Doğum sonrası kadın adına prim ödenmemesi de gerekli şartlar arasındadır. Erkekler askerlik döneminin tamamını borçlanabilir. Bunun yanı sıra doktora, tıpta uzmanlık, fahri asistanlık için de borçlanma hakkı vardır.

SGK Eksik Prim Toplu Ödeme

SGK eksik prim toplu ödeme hakkı, yurt dışında çalışanlar için vardır. Yurt dışında yaşayanlar, eksik primlerini toplu olarak ödeyebilir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlara özel olan düzenleme ile EYT’den de yararlanmak mümkün olur. Yurt dışında 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, toplu prim ödeyerek EYT hakkından yararlanabilir.

1999 sonrası çalışmaya başlayanlar da normal emeklilik şartlarını sağlamaları halinde toplu ödeme yapabilir.

SGK Eksik Prim Şikâyet

SGK eksik prim şikâyet işlemi 170’den yapılır. SGK çağrı merkezi olan 170’i arayarak ihbar yapmak mümkündür. İhbar sonucu SGK denetmenleri iş yerinde inceleme yapar. Sigortasız çalışan tespit edilirse geriye dönük hakları verilir.

Eksik Prim Hizmet Tespit Davası Nereye Açılır?

Eksik prim hizmet tespit davası açmak için iş mahkemelerine başvurulur. İş mahkemesinin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri, bu davalara bakar. Mahkemenin ne zaman sonuçlanacağı, dava yoğunluğuna başlı olarak değişir. Prim eksiği olanların emekliliği ve eksik prim tamamlama için dava yoluna da gidilebilir.

Yorumlar

  1. Temel dedi ki:

    Merhabalar benim şuan 8999 günüm var Ağustos ayından 1 gün bana yetiyor sorum şu ben Ağustos ayı pirimin tamamı yatırmak zorundayım .

  2. suat dedi ki:

    merhaba ben kasım 1976 doğumluyum 4c den 6460 4a dan 1009 gün pırımım var. 4a dan emekli başvurusu için sgk ya gidip sordum 1009un 1260 a tamamlanması gerekli dedi, bu farkı borçlanarak ödeyebilir miyim, en pratik nasıl emekli olabilirim

  3. suatbenli@gmail.com dedi ki:

    merhaba ben kasım 1976 doğumluyum 4c den 6460 4a dan 1009 gün pırımım var. 4a dan emekli başvurusu için sgk ya gidip sordum 1009un 1260 a tamamlanması gerekli dedi, bu farkı borçlanarak ödeyebilir miyim, en pratik nasıl emekli olabilirim

  4. ahmet dedi ki:

    selamlar benim 2005 şubat ayı, sadece 1 haftalık sigorta başlangıcım var ancak 2009 yılında memur olarak atandım, halen memurum 2005-2009 yılları arasındaki boşluğu tamamlamak için isteğe bağlı sigorta yaptırabilirmiyim amacım 25 yıla tamamlamak

  5. meltem dedi ki:

    babam bağkurdan emekli olacak 1992 i girişli askerlik borçlanmasını ödedi geriye 262 gün prim borcu kaldı bunu tamamlamak için neyi ödemeli

  6. Sezin camcı dedi ki:

    Merhabalar,
    Ben Sezin Camcı 08.03.1977 doğumluyum. Ssk olarak işe giriş tarihim 10.12.1997 dir.Toplam gün sayım 5036 gündür.
    Tamamlamam gereken gün sayım 5975 dir eksik 939 günüm var.Ssk dan emekli olabilmem için geri kalan eksik prim gün sayımı nasıl tamamlayabilirim.
    İyi çalışmalar

  7. Sibel dedi ki:

    Merhaba, Abim yurtdısinda calisiyor 49 yasinda 1990 yılında esnaf bagkur kaydi bulunmakta Eyt den nasil yarlanip emekli olabilir.

  8. Arzu canyılmaz dedi ki:

    Merhabalar.15.04.1970 doğumluyum.sigorta giriş tarihi 17.12.1991 daha sonra bağkur girişim oldu.toplam prim 1277
    2 çocuğumu borçlanınca yinede çok eksiğim var .eksik günleri çalışmadan yatırma şansım var mı.
    Ev hanımıyım

  9. ali dimli dedi ki:

    merhaba eşimin 9 eylül 1999 öncesinden sigorta başlangıcı var ve 1800 gün prim yatmış durumda. Doğum tarihi 1981 bayan 2010 yılında evlilikten sonra sigorta pirimi yatmadı. 2011 yılında ilk çocuk 2015 yılında ikinci çocuk var. halende çalışmadı ve prim yatırmadı. emeklilikte hangi şartlara tabi eksik kalan primleri dışardan yatırabilir miyiz böylelikle ile EYT çıkarsa faydalanabilir miyiz. Doğum borçlanması yapabilir mi.

  10. Mustafa uysal dedi ki:

    Iyi günler. 4A 01.01.1994 girişim var. 4B ye ise 01.06.2006 tarihinde girişim var. İkisinden toplam 3735 günüm var . 58 yaşındayım. İhya yasasından yararlanarak 5400 pirim gününe tamamlayıp emekli olabilir miyim

  11. Malik dedi ki:

    merhaba,

    02.1997 sgk girişim var, toplamda bugun itibariyle 7432 gün primim ve 25 yıldan fazla hizmetim mevcut..
    eger 9000 gün şartı ile EYT çıkar ise, 8 ay askerlik borçlanması ve geri kalan eksik günleri (1100 gün civarı) geriye dönük borçlanma ile ödeme şansım olur mu?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Askerlik haricinde borçlanma hakkınız bulunmuyor. kalan günleri fiilen doldurmanız gerekecek.

  12. Ilgın dedi ki:

    Merhaba 1981 doğumluyum 1996 da 16 yaşımda sigortam başladı ve devam etti prim 50550 sigortalik sürem 20 yıl doldu ancak 18 yaş baz alınıyor Muş şayet böyleyse çalışma yılım 2 sene eksiye düşüyor böyle birşey olursa ben 2seneyi nasıl telafi edebilir 2 çocuğum var doğum borçlanması yıl süresine fayda sağlar mı beni bilgilendirirseniz çok sevinirim saygılarımla

  13. Memet Canpolat dedi ki:

    1971 doğumluyum 1990 da ssk girisim var toplam 2160 pire günüm var normalde şartlarda ne zaman emekli olurum

  14. Ünal arslan dedi ki:

    Merhaba 2008 sigortaliyim yaklaşık bin gün prim yatmişlığım var %54 gözlerimden engelliyim 48 yaşındayım emekli olabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      % 54 rapor oranına göre 20 yıl hizmet 4240 gün prim gerekiyor. Mevcut Şartlarda emekli olamazsınız.

  15. Cemal Seyhan dedi ki:

    Merhaba. Eşim emekli olabilmek için gerekli yaş şartını 2023 Mayıs ayında tamamlıyor. Ancak 900 gün kadar prim eksiği bulunuyor. 2 çocuk için doğum borçlanması yapabilme şansı var. Mevcut primleri hep yüksekten ödenmişti. Doğum borçlanmasını tavan / taban rakamlarını baz alırsak nereden yapmalıyız ki emekli maaşında düşme olmasın? Mevcut durumda bağlanabilecek maaş yaklaşık 9.300 TL/ay görünüyor

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğumlar sigorta başlangıcından sonra ve doğum sonrasında sigortalı olunmayan yeterli süre var ise 2+2 toplam 4 yıl borçlanma hakkınız var. Tavan olması şart değil. 900 gün çok bişey düşürmez maaşta.

  16. Adem dedi ki:

    Mrb.09.08.1968 doğumluyum ilk sigorta girişi 4.A. 23.04.1992. toplam 5 gün pirimim var 23.03 1998 de bakurlu oldum toplam bakur pirimi 9 yıl 6ay bakur yatırdım ara verdim 2012 4.A. olarak 30 gün 2013 de 54 gün 2021..180 gun… bakur ssk toplam 3775 günüm var askerden gelince sigortali oldum askerlin bana bi faydası olurmu yaşım şu an 54 girecem 3775 günde emekli olma şansım varmı.teskurler.

  17. aysu akol dedi ki:

    merhaba, yüzde 45 engelim var. bağkurdan 8000 günüm sskdan ise 2162 günüm var. son 7 yılımı sskdan tamamladım. sskdan emekli olmak için bağkurdan ihtiyacım kadar gün satın alabilir miyim yoksa hepsini mi almam gerek

  18. Hüseyin Dal dedi ki:

    1996 sigorta girişim var 1996-2000 aradı 121 gün primim var askerliğimi 1897 de yaptım 18 ay askerlik borçlanması yapsam emekli maaşım yükselirmi şuan çok düşük

  19. Cahit Öztürk dedi ki:

    2000 sonrası ilk defa sigortalı olan kişi yaş haddinden emekli olmak için sigorta süresi dolmadan emekli olabilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yaş haddinden emekli olabilmesi için yine de 2008 öncesi ise en az 4500 gün primi olmalı. Yada malulen veya engelli emekli olabilir.

  20. Ufuk dedi ki:

    Selam, kolay gelsin, 01.12.1992 işe giriş, 27.07.1973 doğumlu, 4674 prim günü olan bir bireyim dışarıdan ödeme yaparak sanırım 54 yaşımda emekli oluyorum doğrumudur, aylık asgari ne kadar yaptırmam gerekiyor ve şu anda emekli olunduğun da benim şartlarım da ne kadar maaş alınır, ilginiz, için teşekkurler

  21. YÜKSEL özarı dedi ki:

    1300 günüm var rahatsızım %48 koah raporum çalışamıyorum 1989 giriş halen rahatsızım nasıl emekli olurum saygılar

  22. Alaaddin dedi ki:

    Merhaba,
    Ben 1963 yılı doğumluyum, 1982 – 1984 arası 4A’lı olarak yaklaşık 1 yıllık sigortalılık sürecim var, daha sonra 1986 – 1987 arası yedek subaylık yaptım. Yurtdışında yaşıyorum ve 1999 beri Alman vatandaşıyım, 2013 yılında emeklilik müracatında bulundum, fakat sadece Türk vatandaşı olduğum süreci 4c’li olarak kamudan yaklaşık 4 yıl 9 ay borçlandırıldım ve borcumuda yatırdım. Fakat bana sonra toplam 7 yıl 1 ay 8 gün prim günüm olduğunu ve bu emekli olmam için yeterli olmadığı bildirildi.
    Bu konuda;
    1- Ben bu eksik prim günü ile yaştan emekli olabilirmiyim?, olursam yaklaşık ne kadar maaş alabilirim?
    2- 3600 güne tamamlamak için 4A’lı olarak bir yerde çalışarak prim ödersem, 4A’lı yada 4C’li mi olarak emekli olabilirim?
    3- yada bana başka bir yolu mu önerirsiniz?

    Saygılar selamlar

  23. cafer kırmız dedi ki:

    yaımız doldu pirimimiz eksik borcumuz yok ssk lıyız askerliği de ödediğimiz halde 1000 gün prim eksik bağkur a tanınan hak bize tanınamazmı yaş ileri olduğu için iş ve prim ödeme hayal seçim yaklaşınca vaat sonuç sıfır ama bu böyle devam etmeyecek bir daha kendi payıma oy verip verdirirsem ellerim kırılsın belki yeni iktidar bizi görür oyalanmaktan vaatlerden bıktık yemezler

  24. Emine dedi ki:

    Mayıs 1967 doğumluyum 2005 de sgk lı olarak işe girdim ve 2013 işden çıktım 3300 günüm var nasıl ve ne zaman emekli olurum
    Saygılar

  25. Kazım dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Askerlik borçlanması haricinde , emeklilik için isteğe bağlı sigorta kanunu varmıdır ?

    İyi çalışmalar..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet kalan primlerinizi isteğe bağlı sigorta ile doldurabilirsiniz.

  26. Kazım dedi ki:

    15.03.1965 doğumluyum. SSK Başlangıç tarihim 01.06.1984. 1987’de Kısa Dönem (8 aylık) vatani görevimi tamamladım.
    01.06.1988 yılında yabancı dil eğitimi ve part time iş amacı ile İngiltere’ye gittim 16 ay sonra TR ye dönüş yaptım. 2009 ve 2019 yılları arasında Irak’ta yaklaşık 72 ay resmi çalışma izniyle özel şirketlerde çalıştım. 02.04.2019 günü Hiper tansiyon ve Kronik Şeker hastalığı nedeniyle sağ tarafım felç oldu. Eşimin emekliliği üzerinden SGK tarafından ilaç ve fiziki tedavi haklarımı kullandım. Ancak halen rahatsızım. Felç olduğum gün ile şimdiki durumum arasında %30 düzelme ancak var. SGK 4a Hizmet gün toplamım 3,464 gündür. İşsizim. Masa başı iş haricinde , ayakta ve hareketli çalışacak gücüm yoktur. Pasaportuma göre yurtdışı borçlanma yapmak istedim , ancak Irak ile T.C arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması yokmuş ve faydalanamayacağım söylendi. Nasıl emekli olabilirim ve ne yapmalıyım ? Saygılar.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Öncelikle engelli raporu için başvuru yapmalısınız. İngiltere’ de çalışma durumunuz var ise borçlanma yapabilirsiniz. Bunun haricinde çıkacak engel oranına göre Kalan günleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz. Askerliği de borçlanabilirsiniz.

  27. Sinan dedi ki:

    Merhaba,
    4/1-C’liyim (4965 gün calisma süresi) ve 2015’te calistigim kamu kurumundan ayrildim. O tarihten bu yana emeklilik sistemine herhangi bir ödemem bulunmamaktadir. Sistemden cikarak birikimlerimi alabilmek icin nereye basvurmaliyim?
    Not: Su an yurtdisinda ikamet ediyorum.
    Saygilar,

  28. Sinan dedi ki:

    Merhaba,
    4/1-C’liyim (4965 gün calisma süresi) ve 2015’te calistigim kamu kurumundan ayrildim. O tarihten bu yana emeklilik sistemine herhangi bir ödemem bulunmamaktadir. Sistemden cikarak birikimlerimi alabilmek icin nereye basvurmaliyim?
    Saygilar,

    1. Sinan dedi ki:

      Not: Su an yurtdisinda ikamet ediyorum.

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Prim iadesi talebinizi Ankara emekli sandığı emeklilik daire başkanlığına yapmanız gerekmektedir.

    3. Sinan dedi ki:

      Tesekkürler!

  29. KADER KYS dedi ki:

    merhaba ,
    Eşim 63 yaşında .1982 İŞE GİRİŞ TARİHİ .toplam 1325 gün primi var. Yaştan emeklilik hakkı için 1800 tamamlaması gerekiyor mu ? gerekiyorsa emekliliğe müracaat etmeden önce askerliğini ödeyerek 1800 güne tamamlayabilir miyiz. Böyle bir hakkı var mı ?bu arada askerliği 24 ay .
    AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      1800 güne tamamladıktan sonra % 60 engel raporu da alması gerekmektedir.

  30. M Figen ozbey dedi ki:

    Dogum borclanmasi yaptım. Fakat sadece 324 güne ihtiyacım vardı. 720 gün olarak borclandirildim e devlet üzerinden. Bu hatayı nasıl düzeltebilirim. Ne yapmam gerek.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İkametgahınızın bağlı bulunduğu sgm ye giderek düzelttirebilirsiniz.

  31. Zakir dedi ki:

    1300 günüm var paramı geri alabilirim

  32. Tuna dedi ki:

    Merhaba, babam 51 yaşında yaşı doldu ama prim eksik eksikliğin nedeni ise bağkur’dan ssk ya geçerken 4 yılının yenmesi kabul edilmemiş o yıllar şuan emekli olması gerekiyor yaşı geçti, 3884 primi var ama prim eksik nasıl bir yol izleyebiliriz yardımcı olursanız seviniriz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük askerlik borçlanması yapabilir. Kalan günlerini de isteğe bağlı olarak ödemek zorunda. Başka türlü eksik günlerini tamamlama hakkı bulunmamaktadır.

  33. lyla dedi ki:

    Merhaba, iyi günler dilerim.
    Annem 01.01.1956 doğumlu. 1982 yılında sigorta başlangıcı var ve toplam 1200 gün. 1 kız 2 oğlan 3 çocuğa sahip. Annem Emekli olabilir mi? Olursa nasıl bir yol izlemeliyiz. Teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğumlar sigorta başlangıcından sonra oldu ise 3 çocuk için 6 yıl toplam gün olarak 2160 gün borçlanabilir. kalan günlerini isteğe bağlı ödeyip 3600 günle emekli olabilir.

  34. Gokhan Senel dedi ki:

    Merhaba,

    ilk sigorta (SSK) girisim 01 Mart 1987, prim gunum 3900, yasim 50.
    ( 1967 dogum)
    Eksik olan prim gunlerini borclanarak nasil emekli olabilirim.
    Tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük sadece askerlik süreniz kadar borçlanabilirsiniz. Kalan günlerinizi isteğe bağlı sigorta ödeyerek doldurabilirsiniz.

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dir.

    2. Gokhan Senel dedi ki:

      Merhabalar,

      Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Buna gore 5375-3900= 1475 gunum kalmis yani istege bagli olarak 4 sene daha prim odersem prim gunumu tamamlamis olarak emekli olmaya hak kazanabilirim dogrumu acaba?
      Bu arada askerlik borclanmam yok zira saglik sorunlarindan askerlik yapamadim.
      Simdiden tesekkurler.

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik şartlarınıza göre hesaplamanız doğrudur. Fakat isteğe bağlı sigorta 4b statüsündedir (Bağ-Kur) Son 3,5 senede yani 1260 günde ödediğiniz statü neyse ordan emekli olursunuz. Bağkur emeklilik şartları farklıdır. Mümkünse Çalışarak gününüzü doldurun.

    4. dilek dedi ki:

      tarım sigortalısı olarak 4/a dan ödeyemez mi?

    5. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tarım sigortası 4 b kapsamındadır.

  35. Kadir dedi ki:

    1800 gün primim var 1974 sigorta girişim 1961 doğumluyum prim borcumu ödeyip emekli olabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1-)Mervcut prim gününüze göre çalışma işgücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiğinize dair rpaorla emekli olabilirsiniz.

      2-) Askerlik süresince borçlanıp kalanı İsteğe bağlı sigorta ödeyerek 3600 prim gününü tamalayarak emekli olabilirsiniz.

      Emeklilik yaşınızı ve sürenizi doldurmuşsunuz. Tek eksiğiniz prim gün sayısı

  36. muzaffer dedi ki:

    işe giriş tarihim 1990 4a gün sayım 3600 emekli olabilirmiyim

  37. şengül dedi ki:

    merhaba ben 1971 doğumluyum.1992 işe girişim var.3205 günüm var. çocuk borçlanması yaparak 3600 kısmı emeklilik yapabilir miyim. emeklilik yaşım 49 görünüyor ama primlerim bitmemiş olacak . ne zaman emekli olabilirim?

  38. Vasfi Aşçılı dedi ki:

    27/06/1962 doğumluyum
    • SSK İlk İşe Giriş Tarihi 01.09.1979
    • SSK 20.10.1992 kadar 2140 günüm var.
    • 01.07.1993 isteğe bağlı sigortalı oldum 1999 yılına kadar da ödenen prim gün sayım 1560 gün
    • Toplam 3700 gün sayım var.
    • Normal emekli olabilme şartlarımı biliyorum .(5000 gün /yaş/yıl)
    • 1988 mayısında 18 ay askerliğimi yaptım .
    • (askerlik borçlanması yapmadım)
    • İsteğe bağlı Sigortalılığım kabul edildikten sonra ise o günkü yasalardan yararlanarak 1994 yılından 2011 nisan 13 üne kadar esnaflık yaptım. Toplam 17 yıl (hiç bağ-kurlu olmadım iş yeri de benim üzerime idi.)
    1- 1998 yılı itibari ile 3640 gün yapıyor . *Erken emeklilik için 3600 günüm dolmuş oluyor . *Yıl olarak da 19 yıl dolmuş oluyor. *Yaş olarak da 36 oluyor. Erken emeklilik için yaş 55 olduğuna yılı beklemem gerekmiyor mu?

    2- İsteğe bağlı sigortada geriye dönük 2002 de bir af var idi ve de bu dönemde ssk matbu dilekçesi ile bir yapılandırma müracaatım vardı. Bununla ilgili olarak resmi bir dönüş olmadı için dolayısı ile geriye dönük ödeme yapılamadı ve tarihsel olarak da geçmiş oldu.

    3- Farklı dönemlerde resmi iadeli taahhütlü olarak bu isteğimi dönemler içerisinde talep etmeme rağmen gelen yanıtlar olumsuz ya da çok komik yanıtlar oldu.

    4- Yapılandırma ile ilgili mektup gönderdiklerini söylediklerinde ise tanıdığım posta dağıtımdaki arkadaşları bu konuda seferber ettim ve yıllar sonra zayi olarak buldum ki gönderilen bu kıymetli evrakı bir şekilde bulduk .Bulduğumuzda ise adi posta olarak gönderilmiş olduğunu tespit ettik.
    5- SSK ;Aslında geriye dönük talebin olduğu gün bizlere imza karşılığı vermeleri gerekirken vermeleri bir kusur; ikinci bir hata gönderdikleri yapılandırma dilekçeme ve yapılandırmayı adi mektup olarak göndermesi ikinci bir kusur değil midir ki ve de sonuçta elime geç ulaşması 2002 deki bu geriye dönük boşluklarımı dolduramadım. Burada bir mağduriyet yok mudur? Bununla ilgili ne yapılabilir. (o dönemdeki talep dilekçelerim ve de gelen yanıtları mevcut; Kurumda yapmış olduğum Yapılandırma isteğime gelen araştırmalarım sonucunda geç ulaştığım kurumun gönderdiği yapılandırma mektubu da elimde)

    Sizden ricam şuan için normal emeklilik için eksik görünen 1300 günü geriye dönük gerekirse askerliği 550 gün borçlandıktan sonra geriye kalan 750 günü geriye dönük tamamlayabilirim. Daha özeti hemen emekli olabilmek için sizce nasıl bir yol haritası izlemeliyim ve siz nasıl yardımcı olabilirsiniz. 22/03/2017
    Vasfi Aşçılı

  39. fethi dalcı dedi ki:

    saygılar 16/08/1961 dogum tarihi ssk giriş 01/02/1980 ödenmiş 900 gün bagkur giriş 30/03/2007 çıkış 24/02/2016 yaşdan bağkurdan nasıl emekli olabilirim yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

  40. fatma dedi ki:

    1960(yas 57) dogumlu 2005 yılı sıgorta baslangıcı olan bır bayan hangı sartlarda emeklı olabılır?Yastan emeklı olabılır mı?Yada borclanma yaparak nasıl emeklı olabılır?

  41. Tuncay dedi ki:

    1960 dogumluyum 1978. Ssk girisi var yas bi hayli dolu 450 gun eksik var emekli olabilirmiyim

  42. sedat dedi ki:

    Merhaba belki yanlış anlamış olabilirim o yüzden emin olmak için şu şekilde tekrar sormak istiyorum. Diyelimki Bağkurda 65 yaşını doldurmuş fakat 12 yıl pirim ödemesi bulunan bir kişi, yüzde32 oranında borçlanma beyanında bulunma hakkına sahipmidir? Yani, 12yıl X 0.32=3,84yıllık prim tutarını borçlanıp tek seferde ödereyerek, toplam bağkur primini 15 yıla tamamlayıp bağkurdan erken emekli olma hakkı varmıdır? yazıdaki so cumleden bumu kastediliyor acaba?

  43. sedat dedi ki:

    merhaba, “”Emeklilikte prim eksiği olanlar için borçlanma miktarı ise yüzde 32 olarak belirlenmiştir.”” demişsiniz. Bunun kaynağı varmıdır acaba? nereden ayrıntısını görebiliriz?

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Tabi daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz eğer lütfen alo 170 SGK danışma hattını arayabilirsiniz

    2. sedat dedi ki:

      cevabınız için teşekkür ederim. belki yanlış anlamış olabilirim o yüzden emin olmak için şu şekilde tekrar sormak istiyorum. Diyelimki Bağkurda 65 yaşını doldurmuş fakat 12 yıl pirim ödemesi bulunan bir kişi, yüzde32 oranında borçlanma beyanında bulunma hakkına sahipmidir? Yani, 12yıl X 0.32=3,84yıllık prim tutarını borçlanıp tek seferde ödereyerek, toplam bağkur primini 15 yıla tamamlayıp bağkurdan erken emekli olma hakkı varmıdır?

    3. ayşe dedi ki:

      Danışma hattınız böyle birşey olmadığını söylüyor. Bu konuda sizler yardımcı olabilirmisiniz.

  44. asya dedi ki:

    2100 günüm var isteğe bağlı ödedim yıllardır ödeyemiyorum 54 yaşındayım geriye dönük ödeme yapılabirmi teşekkürler

  45. ayhan dedi ki:

    1969 nisan doğumluyum,1982 nisan sigorta başlangıcım var,şu an 4200 gün ödenmiş primim var.ekim ayında SGK ya gittim,bağkurlulara geriye dönük prim borç ödeme varmış ama SGK lılara yok dediler,Kasım ayında olma ihtimali nedir.halk arasında kasımda yaşı dolup prim eksiği olanların geriye dönük borç ödemesi olacağı söylentisi var doğrumudur.

  46. cumali dilmen dedi ki:

    ben 30 09 1962 doğumluyum 30 12 1979 da ilk sigorta başlangıcım toplam primim 2050 gün 20 ay askerliğim var yurt dışında KATAR DA 11 yıl çalıştım sponsor 2 yıl oturum yaptı sonra başka sponsora geçtim 9 yıl oturum yapmadı 9 yıl türkiyeye gelemedim ÇALIŞTIM ben bu oturumum olmayan 9 yılı nasıl alabilirim nasıl emekli olabilirim lütfen bana yardım edin

  47. Faruk dedi ki:

    Merhaba annem 05.01.1961 doğumlu. 1991 yılında Bağkur primi yatırmaya başladı. Toplamda 3600 gün Bağkur 12 aydır da isteğe bağlı tarım sigortası yatırıyor ve devam ediyor. Ne zaman emekli olabilir.

    1. Abdullah dedi ki:

      1969 doğumluyum 1987 sigorta girişim var 1625gün primim var nasıl emekli olurum beni tesekürler

  48. Aydin dedi ki:

    1984 ssk var 4050 günüm var 1966 doğumluyum 1991 1992 1997 1998 tarihleri arası esnaflık yaptım maliye kaydim var fakat bağ-kur kaydim yok geriye dönük borçlanma yapmıyorum nasıl emekli olurum nezaman emekli olurum

    1. Aydin dedi ki:

      1984 ssk girisliyim 4050 günüm var 1966 doğumluyum 5250;doldurmak gerekiyormus ama geçmişte esnaflık yaptım maliye kaydim var bakır kaydim olmadığı için geriye dönük borçlanma nasıl yaparım bana yardımcı olurmusunuz

  49. MEHMET SAKIZ dedi ki:

    Babamı 1860 günü var 1987 başlangıç 65 yaşında nasıl emekli olabilir. Teşekkürler

  50. duran ertekin dedi ki:

    1977 başlangıcım var 61 yaşındayım 1000-1200 gün arası sigortam var bu en son çıkan yasadan yararlanabilir miyim, ne kadar prim ödemem gerekir teşekkür ederim

  51. bilal dedi ki:

    ben 05.01.1962 doğumluyum sigorta girişim 01.08.1978 . toplam 4500 sigortada günüm var askerliği borçlansam hemen emekli olurmuyum.

  52. Ercan Su dedi ki:

    1968 doğumluyum, 1981 yılında ssk lı oldum, 3 yıl ssk primim ödendi. Devamında ise 16 yıl bağkurlu oldum. son olarakta 2010-2014 yılları arasında toplam 1 yıl yine ssk primim ödendi. 2015 yılında sgk’ya giderek bağkur ve ssk ‘mı birleitirdim. Ancak bağkurda 53 yaş sınırına girdiğim için maaş bağlanamıyor. SSK’da ise 46 yaş, yani yaş şartım tutuyor ancak son 1261 günün ssk dan ödenmiş olması gerekiyormuş benimse 375 günüm ödendi. Sormak istediğim şu ki; Ağustos 2016 torba yasa ile gelen prim affı uyarunca ödenmesi gereken son 1261 günlük primi ödeek suretiyle emekli olabilecek miyim…Teşekkür ederim.

  53. Ceren dedi ki:

    Ahmet Açıkgöz bugün erken emeklilik çalışmasının olmadığını prim gününü doldurmuş olanların yaşını beklemek mecburiyetinde olup ancak öyle emekli olabileceklerini Avrupa standartlarıyla eş değer şekilde yaşayan” Ülkemizi”Avrupa standartlarıyla kıyaslayarak kendilerince bahanelerini söyleyip son noktayı koymuş!!! Peki yaşımızı ve yılımızı doldurduk ama prim günümüz eksik bizim için geriye dönük ödeme imkanı sağlamamak için kimle neyle nasıl kıyaslayacak bahane üretecekler acaba!!!

  54. FÜSUN dedi ki:

    merhaba Yusuf bey
    Benim sigotalı yılım ve yaşım dolu 1985 girişliyim. 1.4.1968 doğumluyum. Ama pirim gün eksiğim var. 2 çocuğum var ama yetmiyor. Bu son torba yasadan yararlanabilirmiyim. 2 yıl normal gün var 2 de çocuk doğum borçlanması yapıcam. şu andada bu yüzden çalışıyorum.heycanla cevabınız bekliyorum.

    SAYGILARIMA

  55. ORKUN dedi ki:

    YAŞIM DOLDU FAKAT PRİM EKSİĞİM VAR.PRİM EKSİKLİĞİ OLANLAR İÇİN TASARI VARDI KESİNLESTİ Mİ EMEKLİ OLUNABİLİYOR MU YOKSA PRİM YATIRMAYA DEVAM Mİ ETMEM GEREKİYOR ?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  56. cahit dedi ki:

    Sayın Yetkililer 3.Haziran 2016 Tarihinde basındaçıkan sigorta eksiği olanlara borçlanma hakkı bu yılın sonuna kadar çıkma ihtimali varmı.bilgi rica ederim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Bu konuda kesin bir bilgi vermek çok zor.

  57. Efil baş dedi ki:

    03.02.1998 yılında sigorta girişim var 1961 doğumluyum yaşım doldu ancak 5200 gün ödenmiş primim var ne zaman emekli olabilirim

  58. Meryem ALAN dedi ki:

    01/17/1973 doğumluyum işe giriştarihi 03-04-1987 3336 günüm var 1440 çocuk borçlanması arada çok boşluk var nasıl emekli olurum.3 çocuğum var

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Doğum borçlanması yaparak prim günlerinizi arttırabilirsiniz. 5150 prim gününe ulaştığınızda emekli olabilirsiniz. Yaş şartını sağlamış oluyorsunuz.

  59. Erol Avkaya dedi ki:

    4 yıllık yıpranma payı 1 yıl yapıyor eğer geçerli ise hemen başvurabilirmiyim?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  60. Emrullah Subaşı dedi ki:

    Doğum tarihim 1956 sigorta girişim 1982 şimdi toplam da 1800 günüm var geriye dönük borçlanma yapabilir miyim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Henüz böyle bir uygulama yapılamıyor, Emrullah Bey.

  61. Aysun dedi ki:

    1990 yılının mart-haziran dönemi memuritetten girisim var,dahasonra evlenip işi bıraktım.2002 yılında ssk giriş yaptırdım.2679 gün ssk 2010 ğün istege baglı bagkurumvar.47 yasındayım 1969 dogumluyum ama emeklı olamıyorum 2 cocugum var ,1993 ve 2004 dodumlu prım gunum eksik oldugunu soyluyorlar ancak 2017 kasım ayında emeklı sartlarım doluyormus dogum borclanması işime yaramıyormus nasıl emeklı olabilirim tsk.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Hizmet birleştirmesi yaparsanız 2 çocuk için doğum borçlanma yapabilirsiniz. SSK’dan 1 çocuk için borçlanma yapabilirsiniz. En erken 3600 prim gününden emekli olabilirsiniz, Aysun Hanım.

  62. ayşe dedi ki:

    06 02 1966 dogumluyum sigorta girişim 1989 iki dogum var 2964 gün prim günüm var dogum borçlamasından yararlana bilirmiyim nasıl emekli olurum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Doğumlarınız sigorta girişinizden sonra ise doğum borçlanması yapabilirsiniz, Ayşe Hanım.

  63. burhan dedi ki:

    Suan yaşım doldu fakat prim eksikligi oldugu icin emekli olamadim her ay ssk yatiriyorum yeni cikan bir yasa var mi emekli olabilmek icin.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Henüz kesin bir karar bulunmuyor, Burhan Bey.

    2. kadir dedi ki:

      SGK da geriye dönük ödeme çıktımı ???

    3. Yusuf Karataş dedi ki:

      Henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor, Kadir Bey.

  64. ercana celik dedi ki:

    sayın yetkili , doğum borçlanma yapmak istiyorum : iş girişim tarihi 13.101997 ; doğum yaptığım tarihi 11.07.1996 , nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Doğumdan sonra SSK girişiniz olduysa doğum borçlanması yapamıyorsunuz.

  65. Nimet dedi ki:

    20 04 71 dogum tarihi 08 10 88 ise giriş yaziyor fakat staj var iki sene. 1440 gün 2 cocuk icin dogum borclanmasi ödedim 2011 de. ?. 10 90 tarih ise baslama. 5526 gun var. Sorum: dogum borçlanmasi tarihi one çeker mi? Teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Doğum borçlanması tarihi öne çekmemektedir, Nimet Hanım.

  66. menderes dedi ki:

    ben 15 06 1968 dogumluyum 17 07 1984 ise giris tarihim 4800 gun turkiyede 730 gun de yurtdisinda o ulkenin bir firmasinda o ulkenin sigorta primim var bunu turkiyedeki gunume eklenebilirmi ve ne zaman emekli olabilirim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine giderek yurt dışı borçlanması yapıp günlerinizi saydırabilirsiniz, Menderes Bey.

  67. Nuri dedi ki:

    Ben 1983 ssk girisim var 1100 gunum ssk 600 gunum bagkuda var geriye donuk borclanma yapabilirmiyim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Geriye dönük borçlanma durumu hakkında detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Nuri Bey.

  68. Melis dedi ki:

    Beim sigorta başlangıç tarihim 1982 1400günüm birde doğumum var şu an çalışmıyorum amekl olma şansım varmı toplu ödeme yaparak

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Toplu ödeme yaparak emekli olamıyorsunuz. Doğum borçlanması yaparak pprim günlerinizi arttırabilirsiniz, Melis Hanım.

  69. elmas dedi ki:

    yasını doldurmus olanlara gerıye donuk odeme varmı

    1. Selahattin Demir dedi ki:

      yok