ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

Engelli Ehliyeti

Engelli Ehliyeti

Ülkemizde araç kullanan birçok sürücü bulunmaktadır. Araç kullanan her bireyin de ehliyet alma zorunluluğu vardır. Ehliyet almadan önce vatandaşlar teorik ve pratik sınava tabii tutulmaktadır ve eğer geçerli not alırlarsa ehliyet almaya hak kazanırlar. Yapılan düzenlemelerle artık engelli vatandaşlarımıza da ehliyet alma hakkı tanınmıştır. Biz de bu yazımızda engelli ehliyeti hakkında bilgilendirme yapacağız. İlk olarak ehliyet çeşitlerine göz atalım.

  • A1, A2 Sınıfı Ehliyet: Motorbisiklet
  • B Sınıfı Ehliyet: Otomobil, minibüs
  • H Sınıfı Ehliyet: Engelli sürücüler
  • C Sınıfı Ehliyet: Kamyon, kamyonet, otomobil
  • D Sınıfı Ehliyet: Tır, kamyon, kamyonet, otomobil
  • E Sınıfı Ehliyet: Otobüs, kamyon, kamyonet, otomobil

Engelli Ehliyeti Nedir?

Bu ehliyet, engelli vatandaşlara verilen bir ehliyet türüdür. Bu ehliyete sahip olmak için belirlenmiş olan bazı şartlara uyum sağlamak gerekmektedir. Bilindiği gibi ehliyet alma yaşı 18’tir ve engelli ehliyetinde de bu yaş şartı değişmemektedir. Aslında H sınıfı ehliyet tek başına bir ehliyet sınıfı değildir, engelli sürücülerin diğer ehliyetlerinin yanında almaları gereken bir engelli ehliyetidir. Engelli bir vatandaş B sınıfı bir ehliyet alacaksa bunun yanında H sınıfı ehliyet de alır ve araç kullanımına öyle başlar.

Bu ehliyeti almak için girilen sınavda engelli vatandaşlar özel bir araba ile sınava girerler. Bilindiği üzere H sınıfı engelli ehliyetine sahip olan vatandaşlar ticari araç kullanamazlar.

Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?

Şimdi gelelim bu ehliyetinin nasıl alındığına. İlk defa H ehliyeti alacak olan vatandaşlar ilk olarak engellilik durumlarını belirten bir sağlık raporu almalıdırlar. Bu sağlık raporunun sonucunda engelli ehliyetini almamasına sebep olacak bir durum bulunmamalıdır. Engelli ehliyeti alma öncesinde de vatandaşlara teorik bir sınav uygulanmaktadır. Sonrasında ise engelli vatandaşlar özel araçlar ile pratik eğitimi de görürler ve uygulama sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavların süreleri ve pratik sınavının süresi de normal sürücülerle aynıdır.
Engelli ehliyeti alımlarında bazı istisnai durumlar da bulunmaktadır. Önceden sürücü belgesine sahip olup da sonrasında kaza geçirerek ya da bir hastalık sonucunda engeli olan vatandaşlar yazılı sınava girmezler. Sadece özel bir araç ile direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
Bu ehliyeti almak için belirttiğimiz yaş şartı yukarıda ki gibidir, mezuniyet olarak ise en az ilkokulun bitirilmiş olması gerekmektedir.

Engelli Ehliyeti Sınavı ve Direksiyon Sınavı

Bu ehliyeti alacak kişilerin sınavda çözdükleri soruların konuları trafik, ilk yardım ve motordur. Normal sınavdaki gibi sorulan 50 sorunun hepsini engelli ehliyeti almak isteyen vatandaşlar da cevaplamaktadır.

Bu ehliyeti almak isteyen vatandaşların direksiyon sınavları da önemlidir. Örneğin işitme engelli olan bir vatandaş sınava gireceği zaman yanında eğitimli bir uzman bulunmaktadır. Bu uzmanlar, vatandaşın bilmesi gerekenleri özel metotları ile anlatırlar.

Engelli Ehliyeti Almak İçin Engel Yüzdesi

Engelli ehliyeti alma sırasında engel yüzdesine bakılmamaktadır. Bunun yerine sağlık raporunuzda H sınıfı ehliyet alabilir ibaresinin bulunması yeterli olmaktadır. Bu ehliyeti almak isteyen vatandaşların hangi araçları kullanabilecekleri de sağlık raporlarına bağlıdır. Örneğin sağlık raporunda özel araç kullanabilir ibaresi varsa, o engelli vatandaş sadece özel araçlar için engelli ehliyeti alabilmektedir. Bu konuya dikkat edilmelidir.

Engelli Ehliyeti Olanların Vergisiz Otomobil Alması

Engelli ehliyeti aldıktan sonra diğer bir önemli konu da ödenecek olan vergidir. Engellilik derecesi % 90 ve üzerinde olan engelli vatandaşlar otomobil alımında ÖTV ödememektedir. Engel derecesi % 90’ın altında olan vatandaşlar ise, araca özel hareket ettirici parçalar yaptırma koşulu ile ÖTV ödemeden araç alabilmektedirler. Araçta özel bir parça varsa, bu aracı ailedekilerin kullanması yasaktır. Engelli ehliyeti ve ruhsatı o araç kapsamında olan kişi kullanabilmektedir. Eğer araçta özel aksam yoksa aracı başka kişiler de kullanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.