ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emeklilik 65 Yaş Kanunu

Emeklilik 65 Yaş Kanunu
27.03.2017

Ülkemizde emekli olmak isteyen ve emeklilik hayalini kuran birçok sigortalı çalışan bulunmaktadır. Emekli olabilmek için kanunlar tarafından belirlenen bazı şartlar sigortalı kişi tarafından sağlanmalıdır. Emeklilik kapsamında son zamanlarda önemli olan bir diğer konu da Emeklilik 65 Yaş Kanunu’dur. Biz de yazımızda bu konuyu ele alacağız.

Emeklilik 65 Yaş Kanunu konusunu incelemeden önce emeklilik ile ilgili bazı bilgilere değinmekte fayda var.

Emeklilik Nedir, Şartları Nelerdir?

Bildiğiniz gibi, emeklilik çalışılan dönemde ödenen primler sonucunda kazanılan bir haktır. Ödenen bu primler sayesinde hem sağlık hizmetinden faydalanılır hem de emekli olunduğu zaman alınacak olan emekli maaşınız oluşmaya başlar.

Emekli olabilme koşulları kişinin hangi kapsamda sigortalı olduğuna göre değişkenlik gösterebilir. Ülkemizde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç çeşit sigortalı olabilme şekli vardır. SSK, bir işveren tarafından çalışan kişilere uygulanan sigortadır. Bağ-Kur ise kendi hesabına çalışanların, sanatkarların ve esnafların bağlı bulunduğu sigorta koludur. Emekli Sandığı da memurların prim ödeyerek emekli olabilecekleri sigortadır.

Emekli olunabildiği gibi bazı durumlarda emekliliğin iptali de istenebilir. Örneğin emekli olacağı zaman maaşının 1/3 oranına ineceğini öğrenen bir memur istediği takdirde işleme konmadan emeklilik talebini iptal ettirebilir. Bu da emekli olacak kişilere yapılan kolaylıklardan birisidir.

65 Yaş Aylığı

Bilindiği gibi mevcut olan sistemde 65 yaş aylığı alabilmenin bazı şartları bulunmaktadır. Bu aylığı alabilmek için ilk gerekli olan şart 65 yaşını doldurmuş olmaktır. Bunun için gerekli olan diğer bir şart da aylık alacak kişinin hiçbir sosyal güvencesi olmamasıdır. Bu kişi hiçbir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul ya da yetim aylığı almamalı ve bir işte çalışmıyor olmalıdır. Son şart da 65 yaşını bitirmiş olan kişinin hanesindeki gelirin belirlenmiş olan sınırın altında kalıyor olmasıdır. Bu sınır da asgari ücretin 1/3’ü olarak belirlenmiştir. Bu sınırın hesaplanması sırasında ilk olarak hanedeki herkesin geliri toplanır, sonra da hanedeki kişi sayısına bölünür ve söz konusu olan sınır hesaplanır.

Emeklilik 65 Yaş Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bu koşullardan sonuncusu değişiklik göstermektedir. Son şart olan 65 yaşını bitirmiş olan kişinin hanesindeki gelirin belirlenmiş olan sınırın altında kalıyor olması şartı bazı durumlarda zorluk çıkarmaktadır. Örneğin bir hanede torunlar ve çocuklar da yaşıyorsa, bu durumda hanedeki toplam gelire bu kişilerin de gelirleri eklenmekteydi. Bu gelirlerde artış olduğunda 65 yaş aylığının kesilmesi söz konusuydu.

Mecliste görüşülmüş olan kanun tasarısı ve yapılan yeni düzenleme ile bu durum sona ermektedir. Buna göre, emeklilik 65 Yaş Kanunu kapsamında alınan 65 yaş aylığının hesaplanmasında kişinin kendi ve eşinin geliri hesaba alınacaktır. Böylece torunlarda ya da çocuklarda gelir artışı olsa bile bu 65 yaşındaki kişinin maaşını etkilemeyecektir.

Emeklilik 65 Yaş Kanunu çalışamayacak derece yoksul ve yaşlı olan kişilere büyük yardımı dokunacak olan bir düzenlemedir. 65 yaş emekliliği olarak adlandırılan bu sistem belirttiğimiz gibi belirli kişileri kapsamaktadır.

Emeklilik 65 Yaş Kanunu Başvurusu

Emeklilik 65 Yaş Kanunu kapsamında 65 yaş aylığı alabilmek için bu kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sırasında ise bazı evraklar gerekmektedir. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 2022 sayılı Yasaya göre Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu
  • Aylık İstek Dilekçesi. Bu dilekçe aylığı talep eden kişi tarafından doldurulduktan sonra imzalanmalıdır.
  • Aylık İstek Dilekçesinde yer alan Muhtaçlık Belgesi yaşanılan yerdeki idare kurullarınca doldurulur.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Aylık alma talebi vasi tarafından yapılıyorsa mahkeme tarafından imzalanmış olan vasilik kararı.

Emeklilik 65 Yaş Kanununun kapsamında alınacak olan 65 yaş aylığına müracaat için gerekli olan belgeler bu şekildedir. 65 yaş aylığına müracaatın nasıl yapıldığı da önemlidir. İlk olarak kişinin yaşadığı yer ilçe ise Mal Müdürlükleri’nden, il ise Defterdarlıklar veya Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nden alınacak olan başvuru formu doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Doldurulduktan sonra Mal Müdürlüğüne ya da Defterdarlığa teslim edilir. İncelemelerin sonucunda başvuru sahibinin ihtiyaç sahibi olup olmadığına karar verilir. Olumlu bir karar verilirse başvuru belgesi SGK Genel Müdürlüğü’ne gönderilir ve işleme konulur.

Belgeler işleme konulduktan kısa bir süre sonra da kişinin Emeklilik 65 Yaş Kanunu kapsamında ödenen 65 yaş maaşı bağlanır.

Yorumlar

  1. Hakkı KURNAZ dedi ki:

    1.12.2019 65 yaşımı dolduruyorum.Öğretmen olarak çalışıyorum. Bu tarih itibariyle zorunlu emekli mi olmam gerekecek yoksa eğitim öğretim yılını tamamlayabilirmiyim. Teşekkürler.

  2. Özgür dedi ki:

    Merhaba
    Bu 65 yaş kadın ve erkeklerde aynı mıdır?
    Kadınlarda 60 diye biliyorum da.

  3. Mehmet GÖÇMEN dedi ki:

    Devlet memurları 65 yaşı dolduktan sonra kullanılmamış yıllık izinlerini kullanabilirlermi?

  4. mustafa demirkaya dedi ki:

    merhaba kaynanam 78 yaşında hiçbir sgk güvecesi yok oğlunla beraber yaşıyor oğlununda sgk güvencesi yok kaynanama aylık bağlatabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kendine ait bir geliri yok ise 65 yaş aylığına müracaat edebilirsiniz.

  5. ayşe dedi ki:

    65 Yaş maaşı alan biri evli ve ayrı oturan çocuğu üzerinden sgk dan faydalanabilirmi. faydalanmaya başlayınca maaş kesilirmi

  6. VASİLİ KANGELİDİS dedi ki:

    İyi günler
    yurt dışında yaşıyan ve 65 yaş üstü ayılık alabilirmi ?
    Saygılar
    Vasili Kangelidis

  7. yilmaz dedi ki:

    merhaba,
    babam 70 yaşında hıcbır sgk guvencesı yok 65 yaş aylıgına baglanmak ıstedı fakat annen emeklı dıye bağlammamışlar, geçim durumumuzu zor saglıyoruz. acaba babama 65 yaş aylığı bağlanmaz mı yada ne yapmak gerekir.
    bilgi vermenizi arz ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Yılmaz Bey merhaba,

      65 yaş aylığı alabilmesi için haneye giren gelirin Asgari ücretin 1/3 ünden az olması gerekmektedir. Bu nedenle maaş başvurusu kabul edilmemiştir.