SSK

Kendi İşyerinde SSK’lı Olanlar Bağkur’a Dahil Ediliyor!

Kendi işyerlerinde çalışan olarak gözüküp SGK kapsamında sigortaya dahil olanlar Bağkur’a yönlendiriliyor. Bu durum neticesinde pek çok işyeri sahibinin emeklilik maaşlarında 2 bin liranın üzerinde azalma görülecek.

İşyeri Sahiplerine Üzücü Haber

Emekli olmak için başvuruda bulunan pek çok işyeri sahibi SGK sürprizi ile karşılaştılar. Kendi işyerlerinde kendilerini çalışan olarak göstererek SGK kapsamında çalışanlar zorunlu olarak Bağkur’a yönlendiriliyor. Bu durumda ise pek çok işyeri sahibinin emeklilik maaşlarında 2 bin liranın üzerinde azalmanın olması görülüyor.

Ekim 2008 öncesinde çalıştığı şirkete ortak olanlar ya da anonim şirketinde kurucu ortak ya da yönetim kurulu üyesi ile genel müdür olarak görev yapanlarla limited şirkette ortak olanlar, Bağkur dönemlerinde ara vermeden prim yatırmış kaydıyla SGK’dan emekli olabiliyorlardı. Ancak SGK 62858 sayılı genelge ile bu duruma son verdi.

Kıdem tazminatlarının fona dönüştürülmesi hazırlıkları şimdilik bekletiliyor olsa da bu sefer işçiler yerine işyeri sahiplerini ilgilendiren kararlar alındı. Halihazırda kendi nam ve hesaplarına iş yapmakta olan kimseler ile bir şirket ortağı olarak çalışmaya devam eden kimseler Bağkur’a tabii bulunuyorlar. Ancak çalışma hayatının gereklilikleri yüzünden kendi şirketlerinde çalışan olarak görülen kimselerin hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi oldukları net olarak belirlenemiyordu.

SGK ise bu konuda yaşanan tereddütleri ortadan kaldırmak için 2008 yılı Ekim ayını temel alarak, bu tarihten sonra SSK’lı olarak çalışanların şirkete ortak olmaları halinde SSK’lı olarak çalışmaya devam etmelerinin önü açıldı. Böylesi bir durumda ise prim ödemelerine ara verilmemesi şartı koyulmuştu. Şartları taşıyan kimseler normalde Bağkur’lu olması gerekirken SSK’lı olarak çalışmaya devam edebiliyorlardı. Fakat Bağkur’lu olduğu dönem içinde SSK’ya ara verilmesi halinde SGK zorunlu olarak Bağkur’a dönüş yapıyor.

Geriye Dönük Emeklilik Hakkı Kaldırıldı

SGK’nın yayınladığı genelde kapsamında da daha önceden SGK’dan emekli olma hakkı tanınan kimselerin artık SGK’dan emekli olamayacakları da vurgulandı. Bu genelde ile birlikte geçmiş dönemlerde kazanılan haklar geçersiz kabul edilmiştir. Bu durum ise başta pek çok işyeri sahibi ilgilendirdiği için emeklilik başvurusu sırasında kötü sürprizler ile karşılaşmalarına yol açabilecek.

Yürürlükteki mevzuat gereğince SSK’dan emekli olmaları gereken kimselerin SSK’ya ara vermeleri nedeniyle Bağkur kapsamına alınması halinde emekli aylıklarında ortalama 2 bin lira düşüş görülüyor. 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun kapsamında “kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden SSK’lı (4/a) olarak bildirilememe” olarak ifade edilen durum SGK tarafından yeterince kişiye ulaştırılmaması ve duyurulmaması ile böyle bir sonucun ortaya çıktığını belirten uzmanlar, hali hazırda zaten kanunen işyeri sahiplerinin SSK’lı olarak sisteme giriş yapamayacaklarını ifade ediyorlar.

Ancak sisteme giriş yapıldıktan ve prim süreleri de ödendikten sonra Bağkur’a yönlendirilmelerinde ödenmiş olan prim tutarlarının eridiğini ve kaybolduğuna da ayrıca dikkat çekiyorlar. Bu aşamada SSK’dan çıkarılma halinde aradaki prim tutarlarının iade edilmesi ya da Bağkur prim günlerine tam denk gelecek şekilde sayılması oluşan mağduriyeti giderebilecektir. Fakat halihazırdaki sisteme göre SSK olarak emeklilik sistemine giriş yapmış olmasına karşılık Bağkur’a dahil edilmiş kimselerin aradaki prim tutarları kayboluyor. Tavan tutar üzerinden kabul edilmeyen SSK primleri bu nedenle hem emeklilik süresinde hem de kişilerin emekli olduklarında aldıkları aylıkta mağduriyet yaratabiliyor.

Bu durumun giderilmesi için ise önerilen 2008 tarihi öncesinde kendi şirketlerinde SSK sigortalısı olarak sigortaya başlayanların emeklilik haklarının korunması. Aynı zamanda ortağı olunan şirketin de bir başka şirket üzerinde tüzel kişi olarak ortaklığının kurulması halinde yine SSK haklarının kabul edilmesi gerekiyor.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Devlet Para Yardımı Ne Kadar ?

SSK, SGK Gösterge Tablosu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

3600 Günden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir