T.C No ile Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet
2022 Engelli maaşı sorgulama işlemini online olarak T.C. no ile sorgulayabilirsiniz. Bu yıldan itibaren verilecek olan engelli maaşları önceki yıllardan farklı olacağı gibi farklı kanallar aracılığıyla da engelli maaşı sorgulama işlemi yapılabilecektir. Engelli maaşı sorgulama işlemleri telefonla veya e-devlet platformu üzerinden sorgulanabilmektedir.
Engelli Maaşı Nedir?
Engelli maaşı, devlet bütçesinden her ay engeli bulunan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bireylere bağlanmış olan maaşın adıdır. Engelli maaş tutarları bireyin engel seviye ve yüzdesine göre değişmekte olup tüm engelli vatandaşlar için standart bir maaş biçimi bulunmaz.
Engelli maaşları ve bu maaşlara yapılan zamlar da yine engel seviyesine göre farklılık göstermektedir. Bu bağlamda engelli maaşları bireylerin bulunduğu il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yatırılmakta ve başvurular da yine bu vakıflar aracılığıyla alınmaktadır.
Buna ek olarak engelli maaşlarını yatıran ve düzenleyen bakanlık T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Engelli maaşlarında yapılacak değişiklikler bu bakanlık tarafından belirlenmektedir.
Engelli Maaşları Ne Zaman Yatacak?
Engelli maaşları yatırılma tarihleri bireylerin doğum tarihlerine göre belirlenmektedir. Engelli maaşları yine geçen yıllarda olduğu gibi 3 aylık periyotlar halinde ödenecek olup bireylerin maaş alımları için PTT şubelerini kullanmaları gerekecektir.
Engelli maaş ödeme tarihleri bireylerin doğum günlerine göre şu şekilde belirlenmektedir:
- Engelli bireylerin doğum tarihlerinin son rakamları 0-5 olanlar, her üç aylık dönemin 5. günüde,
- Doğum tarihi son rakamları 1-6 olan bireyler, üç aylık dönemin 6. gününde,
- Doğum tarihi son rakamları 2-7 olan bireyler, üç aylık dönemin 7. gününde,
- Doğum tarihi son rakamları, 3-8 olan bireyler, her üç aylık dönemin 8. gününde,
- Doğum tarihi son rakamı 4-9 olan bireyler ise her üç aylık dönemin 9. gününde maaşlarını almaktadırlar.
Engelli Maaşları Nereye Yatırılır?
Engelli maaşı hesabı engelli maaş başvurusu kabul edildikten sonra açılan hesaplar aracılığıyla PTT bünyesinde yatırılmakta ve buradan vatandaşa dağıtılmaktadır. Bu yüzden bireyler her üç aylık süreden kendi doğum günlerine göre belirtilmiş olan sıra ve düzende PTT şubelerine giderek engelli maaşlarını alabilirler.
Engelli Maaşı Başvuruları Nereye Yapılır?
Engelli maaş başvurusu kişilerin adreslerine bağlı olan ve ikametlerinin bulunduğu il ve ilçelerdeki vakfa yapılmaktadır. Başvurular buradaki vakıflar tarafından alınarak değerlendirilmek üzere ilgili bakanlık ve çalışma alanlarına gönderilmektedir. Başvurular direkt olarak bireyler tarafından ve yazılı olarak yapılmak zorundadır.
Kendi başvurusunu gerçekleştiremeyecek olan bireylerin başvuruları kanunî temsilciler veya vekiller tarafından yapılmaktadır. Başvuruyu yapacak olan kişi kanunî temsilci ise mahkemeden alınmış ilgili kararın örneği başvuru sırasında götürülmelidir.
Başvurunun vekil tarafından yapılması halinde ise vekalet belgesi başvuru formuna eklenmelidir. Aksi takdirde başvurular geçersiz sayılacaktır.
Engelli Maaşı Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Engelli maaş başvuru belgeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir.
Belirlenen koşullar kapsamında başvuru yapacak bireyin teslim etmesi gereken belgeler şu şekildedir:
- Aylık başvuru formu
- Mahkeme tarafından verilmiş karar örneği
- Vekaletname belgesinin örneği
- Özürlü raporu vermeye yetkili hastaneden alınan Sağlık Kurulu Raporu
Başvuru sırasında bu belgelerin teslim edilmesi zorunluluktur. Dolayısıyla başvuruda bulunacak bireylerin bu belgelerden ilgili olanları yanında bulundurması, başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi açısından son derece önemlidir.
Engelli Maaşı Sorgulama
Engelli maaşı sorgulama işlemi e-devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir. Yapılacak sorgulama için bireyler öncelikle bulundukları il veya ilçelerdeki PTT şubeleri aracılığıyla e-devlet şifresi almalıdır. Bireyler şifrelerini aldıktan sonra e-devlet platformu internet adresi olan https://www.turkiye.gov.tr/ adresi ziyaret edilmelidir.
İnternet sitesi üzerinden sunulan hizmetlerden engelli evde bakım ödemesi sorgulama hizmeti seçilerek açılan sayfaya gerekli bilgiler girilmelidir. Bu işlemler sonucunda bireyin bu ödemeden faydalanıp faydalanamayacağı, alabileceği maaş tutarı gibi bilgiler sorgulanabilmektedir.
Bu anlamda en güvenilir ve resmî engelli maaşı sorgulama işlemi e-devlet sistemi üzerinden yapılacak olan sorgulama işlemidir.
Telefonla Engelli Maaşı Sorgulama
Telefonla engelli maaşı sorgulama birkaç adımda tamamlanabilecek çok basit bir sorgulama işlemidir. Bireyler bu işlem için kurulan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Alo 144 yardım hattını arayarak engelli maaşı veya evde engelli bakımı ödemelerini öğrenebilir.
Bu bağlamda bireylerin yapması gereken tek şey telefonlarından 144 numarasını tuşlayarak arama gerçekleştirmektir. Yapılacak olan arama tamamen ücretsizdir. Bireyler 144 numarasını haftanın herhangi bir günü herhangi bir saatte arayarak sorgulama işlemi yapabilir ve gerekli hizmetleri alabilirler.
E-Devlet Engelli Maaşı Nasıl Sorgulanır?
Kimlik numarası ile engelli maaşı sorgulama işlemi için kullanılabilecek en hızlı ve güvenilir hizmet kanalı e-devlettir. Bireyler yalnızca T.C. kimlik numaraları ve e-devlet platformu için kullandıkları şifre ile sisteme giriş yapabilmektedir.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna hizmet alınacak kurum adı veya almak istenen hizmet yazılarak ulaşılabileceği gibi ekranın yan tarafında bulunan bakanlık ve hizmet adları arasından ilgili olanı seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirler.
İşitme Engelli Bireyler Nasıl Maaş Sorgular?
İşitme engelli maaş sorgulama işlemi bilindiği üzere e-devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir. Ancak sunulan yan hizmet sayesinde bireyler 0549 441 21 44 numaralı telefon üzerinden yapacakları arama sayesinde de görüntülü konuşma hizmeti alarak engelli maaş sorgulama işlemi yapabilmektedirler.
Bu numara üzerinden alınacak hizmet hafta içi her gün saat 08:00 ile 21:00 arasında sağlanabilmektedir.
Engelli Maaşları Hangi Şartlarda Kesilir?
Engelli maaşı kesilmesi belirlenen bazı durumların gerçekleşmesi sonucu oluşan bir adımdır. Bu anlamda şu durumların gerçekleşmesi halinde engelli maaşı kesilmektedir
- Bilgi vermeden adres değiştirmek
- Vefat
- Feragat
- Özür oranının %40 altına düşmesi
- Muhtaçlığın son bulması
- SGK kaydının girilmesi ve tespiti
- 18 yaş altı özürlü yakını için bireyin 18 yaşını doldurmuş olması
- Bakıcı ile bakılanın aynı evde kalmadığının tespiti
- Aylığın 1 yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması
- Türk vatandaşlığından çıkarılması
- Fiili bakımın gerçekleşmediğinin tespit edilmesi
- Alınan maaşın bireyin ihtiyaçları için kullanılmadığının tespit edilmesi
Bana ikramiye yokmu
Bu ayki engelli maaşını alamadık oğlum yatalak ve geçen ay 18 yaşını doldurdu ve raporu %89 biz engelli maaşını alamadık ….144 nolu tlfdanda bilgi alamadık….bilgilendirirseniz seviniriz şimdiden tşkler. ..
Merhaba annem 2 sene önce kendine engelli maaşı bağlattı hesapta gözüküyo ama haladaha parayı çekemiyo hiç birşeyi eksik diyil acaba zamanımı var bı bilgi alabilir miyim
Merhaba annem %97 engelli hiç geliri yok üzerine köyde para nile etmeyecek babadan kalma tarla var. vakıftan 1 sene kadar engelli maaşı alıyordu. İkametgahında tek başına kalıyor. Fakat abimin maaşı yüksek diye annesine bakmak zorunda diye annemin engelli maaşını kestiler. Şartlarda böyle bir madde göremiyorum. Medeni kanunun da çocuklar anne babaya bakmakla yükümlüler diye maaşı kestiler. Sizce bu doğrumu? Ne yapılabilir? Başvurumuzu dahi kabul etmiyorlar.
Merhaba,
Anneniz ile kardeşinizin ikametgahı aynı ise gelir durumundan bağlamamış olabilirler. İkametgahı ayrı ise böyle bir kanun yok.
Slm. Yeğenim için yazıyorum.. %95 engelli, diyaliz hastası, erkek 25 yaşında bir delikanlı.. Babası SSK emeklisi, ev kredileri var maaştan kesilen, sosyal yardımlaşma ya başvuru yaptırttım maaş için, ikiz kız kardeşleri var nışanlı fakat asgari ücretli bir işte çalışıyorlar, eve giren gelir kızların kendilerinin de olsaev ahalisine yansıtılıyor, 5 kişilik bir aile anne çalışmıyor, gelir kızlarda çalışıyor diye 1/3 e takılıyor, kızlar abilerine utanarakta olsa haşlık veriyorlar, kızların gideri ev hazırlığı herşey den fazla, ben yeğenime engelli maaşı alabilmek için ne yapmalıyım, 25 yaşında diyalize giren bir gencin kardeşlerinin eline bakması çok acı… …….. telefon numaram arasanız sevinirim
Merhaba,
Kızlar aynı ikametgahta olduğu sürece gelir rakamına takılır. Ayrı ikametgaha gitmelerinden aşka çözüm gözükmüyor
Ben ESME ARSLAN çocuklarıma kıyafet kırtasiye malzemesi Ayakkabı kırtasiye malzemesi almak için istiyorum 4 çocuk Annesiyi
Aylıgım ayın 13 de yattı dıyor e devlet ama ödeme yok herhangı bır problem olabılır mı? Evde engelli bakım maaşı
Ben rapor %71 ssk 6400günü sgk giriş 12.03.2004 devam vergi indirim %71 2.derece vestel eşya çalışıyorum vestel ikramiye,primler,mesai fazla 12saat devam…primler yüksek devam 12.03.2022 ve 30.hazıran.2022 emekli olur.18.yıl tam 4000günü doldurup primler 6600günü kazanç toplam 480milyar.TL Emekli aylık hesap kaç? Engelli emekli aylık hesap kaç?emekli normal hesap? Malulen emekli engelli aylık hesap? Nasıl? Ben işitme engelli %71 2.derece vergi indirim engelli emekli aylık hesap kaç?cevap
6 ay once evlendim ve baska ile taşındım haber verdim ama buraya bas vuruda bulunamadim maasim kesilirmi suana kadar aldim ama simdi e devlette odemeniz hazir demiyor .
Merhaba,
Bulunduğunuz yerdeki sosyal yadım müdürlüğüne başvurmalısınız.
MS hastasi olduğumu ögrendik bir ay önce engelli raporu için randevu verdiler.Maaş alabilirmiyim nelerden faydalanabilirim.maaş için nasil basvuru yapabilurim nereden bilgilendirirmisiniz rica etsem