Genel

2022 Kaymakam Maaşı, Görevleri ve Nasıl Olunur

2022 Yılı zamları ile birlikte kaymakam maaşı da değiştir. Kaymakam olmak isteyen adayların, öncelikle kaymakamın ne iş yaptığını, ortalama ne kadar maaş aldığını ve nasıl kaymakam olunur konusunu detaylıca biliyor olması lazım. Tüm bu detayların cevaplarını sizler için hazırladık

Kaymakamın Görevleri Nelerdir?

Kaymakamın sorumlulukları arasında yönetmekte olduğu ilçeyi korumak ve bu ilçenin refahını sağlamak bulunmaktadır. Kaymakam bir ilçenin en yüksek düzeyde yöneticisidir ve bu ilçedeki düzen kaymakamlık görevini yürütmekte olan kişi tarafından sağlanır.

Kaymakamın görevleri arasında bölgedeki memurları atamak, ilçedeki düzeni ve teftişi sağlamak, tüzük ve yönetmeliklere uygun hareket ederek yönetmekte olduğu alandaki işleyişi esas kılmak olarak değerlendirilir.

Uygun şekilde özetleyecek olursak;

  • İlçedeki işleyişe dair teftiş yapmak ve teftişe dair memurları göreve getirmek
  • Halk ile doğrudan iç içe olup yaşanan problemlere dair sorunları dinleyip daha sonra aksiyon almak üzere kaydetmek
  • Bölgede güvenliği sağlamak üzere görevli olan bekçi ve jandarma ve polis memurlarını komuta etmek

Olarak yorumlanabilir.

Kaymakam Ne İş Yapar?

Kaymakamın işi kendisine verilen görevleri yerine getirmektir. Bölgesel idareler kategorisinde yer alan ilçeler, küçük yerleşim yerleri olarak adlandırılsalar da özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde ilçede yaşayan kişi sayısı oldukça fazladır.

Mahalli idari yerlerde yaşayan kişilerin hem güvenliğini hem de aynı zamanda refahını sağlamak kaymakamın görevleri arasındadır. İlçe içerisinde yaşanan her şey kaymakamın hem görevi hem de konuya dair rapor verdiği durumlar arasındadır. Bölgede yaşanan herhangi bir aksaklık durumunda ilk bilgi verilmesi gereken kişi olan kaymakam, yoğun bir tempo altında çalışmaktadır.

Hükümet tarafından kendisine verilen görevleri uygulamakla yükümlü olan kaymakamlar bir üst kademe olan valilere düzenli olarak rapor verir ve ilçelerinde yaşanan önemli durum, olay, sorun ya da düzeltimleri bildirirler. 2 yıldan 5 yıla kadar görevde kalabilmeleri mümkün olan kaymakamlar, ilçede yaşanan sorunları ivedi şekilde çözmek durumundadırlar. Göreve atama ile gelirler.

2022 Kaymakam Maaşı Ne Kadar Oldu

2022 Yılı asgari ücrete yapılan zamla birlikte kaymakam maaşı da yükseldi. Memurlara verilen zam oranı memurları mutlu etmese de maaşlarda ciddi bir artış olmuştur.

Bu staj süresinde söz konusu kişi aday kaymakam olarak anılmaktadır. Kendisine verilen görevleri başarılı bir şekilde yapan ve kendisini kanıtlamış olan birey artık kaymakam olmak üzere hazırdır ve uygun bulunması durumunda İç İşleri Bakanlığı tarafından ataması gerçekleştirilir.

2022 yılı dereceye göre kaymakam maaşları;

  • 1. Derece Kaymakam maaşları : 17,152.61 TL
  • 2. Derece Kaymakam maaşları : 15,841.26 TL
  • 3. Derece kaymakam maaşları : 15,023.27 TL
  • 4. Derece kaymakam maaşları : 14,406.86 TL
  • 5. Derece kaymakam maaşları : 13,692.78 TL
  • 6. Derece kaymakam maaşları : 13,507.76 TL

Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam olmak için yasa ve tüzüklerde belirlenmiş olan şartlara haiz olmanız gerekir. Aşağıda kaymakamlık için sağlanması gereken şartlar yer almaktadır.

  • Kaymakam olmak için İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak alımlar açıldığında başvuru yapabilmek için 35 yaşını doldurmamanız gerekmektedir. 35 yaşının üstündeki kimseler kaymakam alımları için başvuru gerçekleştiremezler.
  • Başvuru için İş İşleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan formu doldurmak esastır. Bu formu doldururken üniversitelerin Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler ya da İİBF bölümlerinden mezun olması şartı aranmaktadır. İlgili olmayan bölüm mezunları da kaymakam olmak amacı ile başvuru gerçekleştiremezler.
  • Başvuru sürecinden sonra yine İç İşleri Bakanlığı tarafından belirlenecek bir tarihte adaylar için ilk sınav gerçekleşir. Yapılan ilk sınavda siyasal ve hukuk soruları başta olmak üzere bir kaymakamın bilmesi gereken her konu burada test edilmektedir. Adayların ikinci kısma geçebilmeleri için ilk sınavdan 70 puan almaları gerekir. 70 puan almış olan adaylar daha sonra ikinci kısma geçmeye hak kazanırlar.
  • Kaymakamın görevleri konusunda test edilmek ve göreve uygunluğun belirlenmesi için göreve alınacak kişi sayısının 4 katı ikinci aşama olan mülakat aşamasına çağırılmaktadır. Mülakat aşamasında uzmanlar tarafından yeterlilikleriniz test edilmektedir.
  • Bu aşamadan başarı ile ayrılan kişiler uzmanlar tarafından uygun bulunmaları durumunda önce aday kaymakam olarak, görevlerini layığı ile yapmaları durumunda da artık kaymakam olarak atanmaktadırlar.
kaymakam maaşı ne kadar oldu

Kaymakam Nereyi Yönetir?

Kaymakamın görev alanı İç İşleri Bakanlığı tarafından görev sırasında kendisine verilmiş olan ilçe ile sınırlıdır. Kaymakamlar ilçe içerisinde birbirleri ile iletişimde bulunabilir ve toplu olarak İl görevlisi olan valilere izahat vermektedirler. İlçe bazında ilçenin kalkınması, burada güvenliğin sağlanması, inşaat ve diğer yapıların gerçekleşmesi gibi her konuda kaymakamlığın izni gerekmektedir.

Görev alanında bir devlet memuru gibi vatandaşı esas alarak hareket etmek zorunda olan kaymakam halka ve daha sonra hükümete karşı sorumludur. Bu yüzden görevini layığı ile yerine getirmesi gerekmektedir. Hükümet tarafından bir diğer ilçelere atanabilen, görev yerleri değiştirilebilen kaymakamlar, ortalama olarak 5 yıllık süre zarfında bu görevi icra edebilir ve göreve geldiği her yerde aynı özveriyi göstermek durumundadırlar.

Nasıl Kaymakam Olunur?

Kaymakam nasıl olunur sorusunun cevabı ise; üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Lisans şartını sağlamakta olan bireyler aynı zamanda kaymakamlık görevi için uygun olabilecek bölümlerde eğitim almak durumundadırlar. Bu bölümler öncelikle hukuk fakülteleri, daha sonra İİBF ve siyasal bilimler fakülteleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu bölümün mezunları olan adaylar, 35 yaşını geçmemiş oldukları durumlarda kaymakam alımları için başvuru yapabilirler.

  • Başvurular İç İşleri Bakanlığı tarafından ilan edilmektedir. Uygun lisans bölümlerinden mezun olan ve yaş şartını sağlayan kimselerin sınava girmeleri gerekmektedir.
  • Sınava girmek için internet üzerinden başvuru yapılması ve sınav saatinde online ya da fiziksel olarak sınav alanında bulunmak gerekmektedir.
  • Hukuk bilimlerine ve okumuş olduğu bölüme uygun olarak bir kaymakamın sağlaması gereken şartları sağlamalı ve soruları doğru şekilde cevaplamaları gerekmektedir.
  • Kaymakamlık sınavı sonucunda ikinci aşama olan sözlü mülakatın başarılı şekilde gerçekleşmesi durumunda aday kaymakam olarak stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.
  • Bu aşamada kaymakam adayının hem teamülen hem de aynı zamanda bilgisel olarak kendisini daha fazla geliştirmesi amaçlanmaktadır. Devlete ve millete hizmet konusunda çalışacak olan kaymakam adamlarının sürekli olarak gelişmesi amaçtır.

Kaymakam Atamaları Nasıl Yapılır?

Kaymakam ataması zamanı Cumhurbaşkanlığı ve ardından İç İşleri tarafından yararlanan kararnameler ile Resmi Gazete’de bildiri verilerek kesinleşmektedir. Atamalar uygun bulunan adayların ilanı ile yapılmaktadır. İç İşleri tarafından ayrıca göreve gelecek olan kişilere bildiri verilmektedir. Kaymakamlar valilere ve daha sonra İç İşleri’ne karşı sorumludur.

Kaymakamı Kim Atar?

Kaymakamı atayan kurum Cumhurbaşkanı’dır. İç İşleri ile yapılan görüşmeler sonucunda bakanın önerileri aracılığı ile alınan ortak karar ile kaymakamlar çeşitli ilçelere atanmaktadır. Atama kararı resmi yazılı kanal olan Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşmektedir. Yine kaymakamın görevden alınması söz konusu olduğunda bu karar kendisine tebliğ edilmekte ve kaymakam görevden alınabilmektedir.

Kadın Kaymakam Olur Mu?

Kadın kaymakam görevli ülkemizde birçok ilçede yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devlet görevinde herhangi bir cinsiyet şartı gözetmeksizin liyakat usulü atamalar gerçekleşmektedir. Şu anda Türkiye genelinde görev yapmakta olan 30’un üzerinde kadın kaymakam bulunmaktadır.

Gerekli şartlara haiz olunması halinde kadınlar da cinsiyet gözetilmeksizin kaymakamlık görevi için atanmaktadırlar. Kaymakamın görevleri arasında yer alan şartlar kadınlar tarafından da sağlanmakta, bu görevde kadınlar da yer almaktadırlar.

Polis Nasıl Olunur, Maaşları ve Başvuru Şartları

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur, Güncel Maaşları Ne Kadar

Bekçi Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar, Şartları Neler

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir