• Bulgaristan Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?


    Gerekli evrak ve şartları sağlayabilen, Bulgaristan’a karşı sempati ve sevgi besleyen her Türk vatandaşı aslında Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyor. Çünkü gerek Avrupa Birliğinin avantajları açısından gerekse atalarının yaşadığı ülkeye dair bir parçayı barındırması sebebiyle çifte vatandaşlık çok cazip bir hale gelebiliyor. Konuya bir başka açıdan bakacak olursak Bulgaristan özellikle son 70 yıl içinde sınır komşusu olduğu ülkelerden Türkiye’ye büyük oranda göç verdi. Bunu ülkedeki genç nesil miktarındaki azalma olarak nitelendirirsek ülke bir bakıma ciddi kayıplar yaşadı. Sonuç olarak Bulgaristan Parlamentosunda alınan kararla Bulgaristan, kişilere hem Türkiye’de hem de kendi ülkelerinde vatandaş olma hakkı tanıdı ve bunu da isimleştirerek çifte vatandaşlık olarak tabir etti. Ancak tabi ki belli kıstaslara uygun şekilde izin verdi.


    Bulgaristan Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

    Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır konusunu anlatabilmek için önce istenen evraklardan bahsetmek gerekir. Temelde her başvuru sahibi adli bir hüküm giymemiş olmalıdır. Devamında en az 5 yıllık oturma iznine sahip olmalıdır. Üstelik Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilen dil yeterlilik belgesi gereklidir. Bu evrakları hazırladıktan hemen sonra ise başvuru işlemlerine geçilebilmektedir.

    Gerekli Evraklar

    Türkiye’de doğan çocukların Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

    • Çifte vatandaş olan anne ve babaya dair Bulgaristan pasaport ve kimlik fotokopileri
    • Anne ve babanın T.C. nüfus cüzdanı fotokopileri
    • Anne ya da babanın hangisi işlemleri gerçekleştirecekse ona ait Bulgaristan doğum raporu
    • Anne ile babanın Bulgaristan’dan edindiği evliliğe dair belge (Evlilik Türkiye’de yapılmışsa onaylı tercümanlarca verilmiş olan apostil ya da mühürle onanmış nikah belgesi) (grajdanski brak)
    • Bulgaristan’daki ikamete dair son 6 ayda alınmış adres bildirir belge (postoyanen adres belgesi)
    • İşlem yapılacak çocuk hakkında Bulgaristan’dan alınacak doğum belgesi (Türkiye’de doğmuşsa onaylı tercümanlarca verilmiş olan apostil ya da mühürle onanmış doğum belgesi) (akt za rajdane)
    • Nüfus kayıt örneği (yurtdışında kullanılmak üzere)
    • Anne ve baba için isim denklik belgeleri (Bulgaristan doğumlu olan ya da olanların)
    • Anne ya da babadan T.C. vatandaşı olanın diğerine vereceği vekaletname (noter onaylı) (deklaratsiya)
    • Adli sicil kaydı
    • Türk olan eş adına Bulgaristan bankalrından birine hesap açılması ve 5.500,00 leva yatırılması
    • Biyometrik fotoğraf
    • Türkiye’deki ikamete dair tapu ya da kira kontratı
    • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu

     

    Akraba yoluyla Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

    • Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan söz konusu akrabanın vatandaşlığının sorgulatılması
    • Yakınlık derecesi itibariyle eğer arada 1 ya da daha fazla kuşak varsa önce onların başvurusu daha sonra kişinin kendi başvurusu
    • Vukuatlı nüfus kayıt örnekleri
    • İsim denklik belgeleri
    • Doğum tarihi bilinmediği için nüfusa 1 Temmuz olarak geçen doğum tarihleri ile ilgili Bulgaristan kütük belgeleri bulunmalı, Türkiye’de tercüme ettirilip apostilletilmeli, mahkemeye başvurularak değiştirilmesi

     

    Evliliğin Bulgaristan’da onaylatılması

    • İsim denklik belgesi
    • Evlilik kayıt örneği

     

    Sponsorlu Bağlantılar

    D tipi vize için

    • Bulgaristan’dan alınmış evlilik cüzdanı (onaylı tercüme)
    • Bulgaristan doğumlu eş tarafından hazırlatılmış tam adres bildirir belge ve eşinin onunla aynı evde oturacağını ve tüm masrafları kendisinin karşılayacağını yazacak Bulgar noteri tasdikli taahhütname (deklaratsiya)
    • Bulgaristan vatandaşı olan tarafın kimlik belgesi (liçna karta) fotokopisi
    • Türk eş adına Bulgaristan bankasında açılan hesaba 3.000,00 leva yatırılması
    • Pasaport (geçerliliği 5 – 10 yıl olan)
    • Biyometrik 1 adet fotoğraf
    • Seyahat için sağlık sigortası (en az 1 yılı kapsayan)
    • Adli sicil kaydı (apostil içerip Bulgarca’ya tercüme edilmiş şekilde)

     

    1989 ve sonrası göç edenler için Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

    • Bulgaristan doğum belgesi
    • Bulgaristan İkamet adresi
    • Bulgaristan kimlik kartı fotokopisi
    • İsim denklik belgesi

     

    1989 öncesi göç edenler için Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

    • İsim denklik belgesi
    • Bulgaristan’daki ikamete dair tapu ya da kira kontratı
    • Adli sicil belgesi (Bulgarca tercüme ve apostilli)
    • 2 adet biyometrik fotoğraf
    • Pasaport (en az 5 yıl geçerli)
    • Vukuatlı nüfus kayıt örneği (apostilli)
    • Seyahat için sağlık sigortası (en az 6 ayı kapsayan)
    • Bulgaristan bankasında açılan hesaba 3.000,00 leva yatırılma işlemi
    • Kişinin Bulgarca yazılmış özgeçmişi
    • Doğum belgesi
    • Bulgaristan’daki devamlı ikametine dair noter tasdikli taahhütname
    • Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan alınacak vatandaş olduğuna dair yazı
    • Türkiye’ye hangi anlaşma ile göç edildiğine dair yazı
    • Evlilik kayıt örneği (apostilli)

     

    Yatırımcı olarak Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

    • Ticari sicil kaydı (apostilli)
    • Şirket kararı
    • Sabıka kaydı (apostilli)
    • Pasaport fotokopisi
    • Vekaletname (şirket ya da kişi tarafından verilmiş – apostilli)
    • Nüfus kayıt örneği (apostilli)
    • İmza sirküsü (apostilli)

     

    Son olarak

    Bulgaristan çifte vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır konusu için geniş bir anlatım yapan bu internet sitesi, Bulgaristan Konsolosluğu’nun resmi sitesi değildir. İşlemlere başlamadan önce buradaki tüm bilgileri teyit ettiriniz.

    Bulgaristan Vatandaşlık Şartları

    Fransa Vize Başvuru Formu

    Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı



    tıkla sorunu sor

    Bulgaristan Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır? İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.