emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2022 Bulgaristan Emeklilik Yaşı ve Maaşı Ne Kadar?

2022 Bulgaristan Emeklilik Yaşı ve Maaşı Ne Kadar?
07.02.2022

Göç, toplumları sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda etkilemektedir. Bulgaristan’dan sigortalı çalışma sürelerini dolduran ve emekliye ayrılmak isteyen pek çok kişi bulunmaktadır. 1989 yılı kapsamında zorunlu göçe tabi tutulan vatandaşlar için 2022 Bulgaristan emeklilik yaşı ve maaşı ne kadar olduğu ve kimlerin hangi koşullar kapsamında emekli olabileceği merak edilen konulardan biridir.

Bulgaristan Emeklilik Yaşı Kaç?

Bulgaristan’da emekli olma yaş sınırı, Bulgaristan’da çalışan pek çok kişinin merak etmiş olduğu konulardan biridir. Bulgaristan kanunları kapsamında emeklilik yaşı kadınlar için 63 olarak belirlenirken, erkekler için 65 yaş olarak belirlenmiştir.

Kadın ve erkek çalışanlar için emekliye ayrılma durumları kapsamında sigortalı hizmet süreleri de önem taşımaktadır. Sigortalı hizmet süreleri kapsamında kadınlar için 37 yıl, erkekler için 40 yıl olarak belirlenmiştir. Bulgaristan vatandaşları için 15 yıl çalışarak emek vermeleri gerekmektedir.

2022 Bulgaristan Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

1 Ocak 2022 yılı kapsamında belirlenen yeni Bulgaristan emeklilik maaş ücretleri asgari ücret üzerinden emeklilik maaşı 600 leva civarında olarak belirlenmiştir.

Bulgaristan Emeklilik Şartları Neler?

Bulgaristan’da çalışan kişiler emekli olmak için hangi şartların bulunduğunu merak etmektedir. Bulgaristan’da emekli olabilmek için istenen bazı şartlar bulunmaktadır. Kişilerin bu şartları yerine getirmesi halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

Bulgaristan’da emekli olmak isteyen kişiler için emeklilik şartları iki ayrı koldan incelenmektedir. Bunlar ise malulen emeklilik ve ölümden kaynaklı emeklilik olarak incelenir. Söz konusu Bulgaristan emeklilik şartları ise şunlardır,

Bulgaristan’da maluliyetten emeklilik için aranan şartlar şöyledir:

  • Emekli olacak kişinin 20 yaşına kadar olan süre içerisindeki sigortalı olduğu süreye bakılmaz, emekli olacak kişinin 20 yaşından sonraki süre kapsamındaki sigortalık süresi üzerinden emeklilik yaşı hesaplanır.
  • 25 yaşında bulunan kişilerin 1 yıllık sigortalı sürelerinin bulunması gerekmektedir. Bulgaristan’ının emeklilik için aramış olduğu şartlardan biridir.
  • 30 yaşında bulunan kişilerin de artık sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmaları gerekmektedir. Kişilerin 30 yaşına kadar olan süre içerinde en az 3 dönem kapsamında sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir.
  • 40 yaşında bulunan kişilerin geriye dönük olarak en az 7 yıllık sigortalı dönemlerinin bulunması gerekmektedir.
  • 40 yaşın üzerindeki yaşta bulunan kişiler için en az 10 yıllık sigortalı çalışma dönemi aranmaktadır. Kişilerin emekli olabilmeleri için bu dönemler kapsamında belirtilen süreler içerisinde sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekmektedir.
  • Görme engelli kişiler için geçerli olan bir kanun da, görme yetisi bulunmayan doğuştan ya da sonradan görme engelli kişiler için emeklilikte yukarıda belirtilen şartlar aranmamaktadır. Görme engelli kişilerin hizmet yıllarına bakılmamaktadır.

Bulgaristan’da ölümden kaynaklı emeklilikte vefat eden kişinin yakınlarına verilecek maaş için aranan şartlar şöyledir:

  • Çalışmakta olan ya da emeklilik yaşını doldurmuş kişilerin vefat etmeleri ile bakmakla yükümlü oldukları eşi, çocukları, anne ya da babasına kişinin vefatından sonra emekli maaşı bağlanır.
  • Yaşayan eşlere daha az prim günü ile emeklilikte 5 yıl ölüm maaşı bağlanmaktadır.
  • Bulgaristan’da çalışan kişilerin kendi çalışmaları kapsamında emekli olmaları halinde Bulgaristan vatandaşlarına %20 daha fazla maaş verilmektedir.

Bulgaristan Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan’da çalışmış olan kişilerin emeklilik sürelerini doldurmaları halinde, emeklilik başvurusunda bulunarak işlemlerini başlatabilirler. Emekliye ayrılacak olan kişilerin Bulgaristan emeklilik başvuru işlemleri ise şöyle yapılmaktadır,

  • E-devlet sistemi üzerinden emeklilik başvuru işlemleri alınmaktadır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri tarafından da emeklilik için başvuru işlemleri yapılmaktadır.

Emeklilik başvuru işlemleri sırasında istenen belgelerin eksiksiz olarak ilgili kuruma teslim edilmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından teslim alınan belgeleriniz ile işlemleriniz başlatılır.

Emekliye ayrılacak kişilerin yazılı istek ile Bulgaristan emeklilik başvurusu yapabilirler. Kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi ile başvuruda bulunabilirler. Başvurular, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı kurumları üzerinden gerçekleştirilir.

Bulgaristan Emeklilik Evrakları Neler?

Bulgaristan’da çalışmış oldukları süre sonrası emekliye ayrılmaya hak kazanalar çalışanlar, emeklilik başvurusunda bulunabilmek için gerekli evrakları teslim etmeleri gerekmektedir. Kişilerin emekliye ayrılmalarındaki sebeplere göre de emeklilik için istenen belgeler değişmektedir.

Emekliye ayrılacak kişilerin maluliyetten, ölümden kaynaklı olarak ve Türkiye’ye dönmek isteyenler olarak istenen belgeler ayrılmaktadır. Detaylı olarak incelemek gerekirse, Bulgaristan emeklilik için belgeler şöyledir,

Malulen emekliye ayrılacak çalışanlar için istenen belgeler şöyledir:

  • Kişilerin kayıtlı olarak bulunan ikametgâh adresleri,
  •  Kişilerin Bulgaristan’da çalışmış oldukları zaman aralığına ait belge,
  • Bulgaristan’da çalışan kişinin, Bulgaristan’da kalmış olduğu süre kapsamına ait belge vermeleri gerekmektedir.
  • Emekliye ayrılacak kişi evli ise evlilik cüzdanının bulunması gerekmektedir.
  • Emekliye ayrılacak kişi erkek ise askerlik yapmış olduğuna dair belgenin bulunması gerekmektedir.

Ölüm kaynaklı sebep ile emeklilik aylığının bağlanması için istenen belgeler ise şöyledir:

  • Ölen kişinin ölüm belgesinin verilmesi gerekmektedir.
  • Ölen kişi eğer evli ise evlilik cüzdanının verilmesi gerekmektedir.
  • Ölen kişinin var ise çocuklarının doğum belgelerinin verilmesi gerekmektedir.
  • Ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu ve 18 yaşını geçmiş ve yetim durumunda olan çocuklarının eğitim durumlarına dair belgelerin verilmesi gerekmektedir.

Emekliye ayrılacak kişinin Türkiye’ye dönecek olması halinde Bulgaristan emekli aylığı maaşı için başvuru işlemleri için istenen belgeler ise şöyledir:

  • Emekliye ayrılacak olan kişi kadın ise ve kocası ölmüş dul durumdaysa, kadının başka bir evlilik yapmadığını kanıtlayan belgenin bulunması gerekmektedir.
  • Kocası ölen dul olan kadının çocuklarının başka kişiler tarafından evlat edinilmediğine dair beyanının bulunması gerekmektedir.
  • 18 yaşını geçmiş olan ve yetim durumda olan kişilerin eğitim görmeleri ve eğitim görmüş oldukları kurumdan alınan öğrenci belgesinin bulunması gerekmektedir.
  • Emekliye ayrılacak kişilerin Türkiye’de tam teşekküllü bir hastanede muayene olmaları ve bu muayene sonucu sağlık kurulu tarafından verilecek olan rapor, emeklilik için istenen belgeler içerisinde yer alarak teslim edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu belgelerin tamamlanması ile 2022 Bulgaristan emeklilik yaşı ve maaşı ne kadar hakkında kesin bilgilere sahip olunabilmektedir.

Bulgaristan’dan Nasıl Emekli Olabilirim?

Bulgaristan’dan emekli olabilmek için aranan bazı şartlar ve belgeler bulunmaktadır. Kişilerin bu şart ve belgeleri sağlaması halinde emeklilik işlemleri başlatılacaktır.

Bulgaristan’dan emekli olabilmek için istenenler ise şöyledir,

  • Emekliye ayrılacak olan kişilerde kadın ve erkekler için ya sınırlaması farklıdır. Emekliye ayrılacak olan erkekler için belirtilen yaşın 65, kadınlar için belirtilen yaşın da 63 olması gerekmektedir.
  • Emekliye ayrılmak için başvuruda bulunacak kişiler için aktif olarak 15 yıl boyunca çalışmış olmaları gerekmektedir.
  • Kişilerin Türkiye’den Bulgaristan’a geçerli sebepler ile gidememesini belgeleyebilmesi gerekmektedir.
  • Kişilerin çift vatandaşlıklarının bulunması ve belgelenmesi gerekmektedir.
  • Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin hem Türkiye’de bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna hem de Bulgaristan’da bulunan ilgili kuruma söz konusu durumu beyan eden bir dilekçenin yazılması gerekmektedir.
  • Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin Türkiye’de herhangi bir emeklilik maaşı almadığını kanıtlayacak belgenin bulunması gerekmektedir.
  • Kişilerin Türkiye içerisinde ikamet durumlarına ilişkin belgelerin verilmesi gerekmektedir.
  • Kişilerin emekli olabilmeleri için emeklilik olanakları sunulmaktadır. Bu emeklilikler ise, malulen emeklilik ve ölüm kaynaklı emekliliktir. Söz konusu emeklilikler de kendi içerilerinde farklı şartlar aramaktadır.
  • Emeklilik için müracaat edecek kişilerin, Bulgaristan’dan hangi şartlar altında ve hangi sebepler ile ayrılmış olduğuna dair göç belgesinin bulunması gerekmektedir.

Bulgaristan’dan Emekli Olmak İçin Kaç Yıl Çalışmak Gereklidir?

Bulgaristan’dan emekli olabilmek için emekliye ayrılacak olan kişiler ne kadar süre boyunca çalışmaları gerektiğini ve buna ilişkin ne zaman emekli olabileceklerini merak etmektedirler. Bulgaristan’dan emekli olmak için kadın ve erkekler için belirtilen yaş sınırının doldurulması gerekmektedir.

Bulgaristan emeklilik konusunda ağır şartlar aramaktadır. Kadınlar için emeklilik yaşı 63 erkekler için 65 olarak belirlenmiştir. Kadın ve erkekler için belirtilen hizmet süreleri emeklilik için aranan koşullardan biridir. Kişilerin bu hizmet sürelerini doldurmuş olmaları halinde emeklilik işlemleri başlatılacaktır.

Kişilerin emekli olabilmeleri için sigortalı olarak çalışma süreleri ise şöyledir,

  • Kadınlar için, sigortalı olarak hizmet süresi toplamda 37 yıl olarak belirtilmiştir. Önceki yıllarda çalışma süresi kadınlar için 34 yılken yeni düzenlemeler ile 37 yıla çıkarılmıştır.
  • Erkekler için, sigortalı olarak hizmet süresi toplamda 40 yıl olarak belirtilmiştir. Önceki yıllarda çalışma süresi erkekler için 37 yılken yeni düzenlemeler ile 40 yıla çıkarılmıştır.
  • Kişilerin 15 yıllık çalışma süresi kapsamında emekli olabilmeleri için belirtilen emeklilik yaşı da kademli olarak yıllar içerisinde arttırılmıştır. Son açıklamalara göre 15 yıllık çalışma halinde kadın ve erkekler için emeklilik yaşı 67 yaş olarak belirlenmiştir.

Emeklilik için başvuruda bulunmak isteyen kişiler söz konusu yaş sınırlarına ve sigortalı olarak çalışma günlerini tamamlamaları gerekmektedir. Söz konusu yaş sınırı ve sigortalı çalışma sürelerinin eksik olması halinde emeklilik işlemleri başlatılmayacaktır.

15 yıl aktif olarak sigortalı çalışma süreleri bulunmayan kişilerin emeklilik için hak talepleri bulunmayacaktır. Kişiler emekli olamazlar.

Bulgaristan’dan Emekli Olmak Avantajlı Mı?

Bulgaristan’dan emekli olma konusu avantaj mı dezavantaj mı olduğu tartışılmaktadır. Göç ile gelen kişilerin yaşadıkları süre kapsamında çalışmalarının sonucunda emekliye ayrılmaları ile karşılaşacakları imkânların neler olduğu merak edilmektedir.

Bulgaristan’da emekli olmanın sağlamış olduğu imkânlar şöyle açıklanabilir,

  • Sigortalı olarak çalışan kişilerin borçlanmış oldukları gün sayıları, ödenen prim günlerinin sayılarına eklenerek hesaplama yapılmaktadır.
  • Kişilerin çalışmaya başladıkları ilk sigorta başlangıcından önceki zaman içerisinde borçlanma başvurusunda bulunulmuş ise kişilerin sigorta başlangıçları borçlanmış oldukları gün sayısı kadar geriye giderek hesaplama yapılır.
  • Kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlılığı olmaması halinde emeklilik borçlanması talep edilmesi halinde, kişilerin sigorta başlangıç tarihleri ile borçlarını ödedikleri tarihten itibaren borçlanılan zamana kadar geriye giderek hesaplama yapılmaktadır.
  • Emeklilik için başvuruda bulunan kişilerin borçlanma işleminden vazgeçme hallerinin olması durumunda kişilerin borçlanma için yapmış oldukları ödemelerin geri iadesi yapılmaktadır.
  • Emeklilik borçlanması talebinde bulunup vazgeçen kişilerin ve borçlanma kapsamında istenen şartların yerine getirilmemesi halinde de kişilere yapılacak olan ödemeler faizsiz olarak ve Türk Lirası cinsinden geri iadesi yapılmaktadır.
  • Bulgaristan emeklilik avantajlarından bir diğeri de vasi olan kişilerin talepleri doğrultusunda yapılan emeklilik borçlanmasından vazgeçilmesi halinde de kişilere borçlanma iadesi faiziz olarak Türk Lirası cinsinden geri iade yapılmaktadır.
  • Ayrıca hizmet borçlanması için ödenen paranın 3 ay içerisinde ödenmemiş olması halinde kişilerin hakları düşmeyecektir ve yeni ödeme yapılması halinde devamlılığı sürecektir.

Bu yazı kapsamında 2022 Bulgaristan emeklilik yaşı ve maaşı ne kadar olduğu ve kişilerin zorunlu göç sebepleri ile ülkelerini değiştirmeleri halinde emeklilik işlemleri için hangi adımları izlemeleri gerektiği ve nasıl müracaat işleminde bulunabileceği detayları ile anlatılmıştır.

Bulgaristan ‘da Doktor Maaşları Ne Kadar?

2022 yılında yapılan zamlar ile birlikte Bulgaristan’da doktorluk yapanların ortalama maaşları 7.760 leva’dır En düşük doktor maaşları 2.850 leve en yüksek doktor maaşları ise 13.100 leva’dır.

Yorumlar

  1. Gülizar Coker dedi ki:

    Ben 31 01 1956 doğum luyum Bulgaristan da 17 yıl çalışmış lim var aceba ne zaman emekli olabilirim

  2. Mehmet dedi ki:

    Bulgaristan nin emekli maaşına bakmayın almanya’nın emeklilik yaşına ve aldığı maaş lara bakın ben 2006 yılında 5022 günde emekli oldum maaşım asgari ücretten az 2030 tele asgari ücretli 2304 tele alıyor 2013 yılında asgari ücretlidir 200 tele fazla alıyordum 2 senedir sgk emekli maaşım asgari ücretli den düşük benim gibi 8 milyon emekli asgari ücretlidir düşük maaş aliyor önce bunu duzeltsinler

  3. veli dedi ki:

    Merhaba
    Babam 1954 doğumlu bulgaristanda askerlik hizmeti hariç 14yol çalışmış emekli olması için askerlik günlerini borçlanabilerek emekli olabilir mi yada eksik günlerini burçlanarak emekli olabilir mi yardımcı olursanız sevinirim

  4. Meltem Demir dedi ki:

    Merhaba.Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ederken 13 yaşındaydım,babam vefat ettiği için yetim aylığı alıyordum.En son lisedeyken Bulgaristan’dan yetim maaşımı almıştık topluca.Sonra üniversite de okudum fakat Bulgaristan’a pek gidemediğim ve kanunları bilmediğimiz için 5 senelik üniversite senelerim için yetim maaşımı almamıştık.Bu 5 sene için şimdi geriye dönük olarak bu parayı alabiliyor muyum acaba?(1995-2000 yılları arasında üniversite öğrencisiydim.Durumum pek iyi olmadığı için alınabiliyorsa almak isterim çünkü.

  5. İsmail Yıldırım dedi ki:

    Annem Bulgaristandan emekli maaşı alıyor ….onun yaşadığına dair evrak düzenlemem lazım ,bırtakım değişıkler olmuş eskisi gibi bilderme olmuyormuş .Ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  6. meltem dedi ki:

    merhaba,
    bulgaristan’dan malulen emekli olmuş kişinin ölümü durumunda eşi(türkiye’de emekli)bulgaristan’dan maaşı almaya devam eder mi yoksa maaş kesilir mi lütfen bilgi verir misiniz?

  7. nazmye dedi ki:

    1 mayıs 1991 de türkiye ye geldim.1 haziran 1991 de sgk lı olarak çalışmaya başladım.1973 doğumluyum.sgk gün ve yıl şartlarımı tamamladım.yaş bekliyorum. 1989 yılında bulgaristanda sigortam var. bu tarih türkiyede ilk sigorta girişim olurmu.? eğer olursa emekli olabiliyorum.

  8. Günnr dedi ki:

    Annem bu au emekli maaşını alamadı ankarayı aradık biz toplu hakde yaşam belgelerini gönderdik bizden kaynaklananan bir problem yok Bulgaristan göndermedi denildi .Neyapmamız gerekiyor .Bana Bulgaristanla irtibata geç dediler nereyi aramam gerekiyor .yardımcı olursanız sevinirim

  9. Ihsan bayraktar dedi ki:

    Annem Mart ayindan beri Bulgaristan emekli maasini alamiyor.Ankara ile gorustugumuzde artik yasam belgesi gondermenize gerek yok dediler. Sofya ile gorustum oyle bir sey yok. Belgeleri Ocak ve Temmuz aylarinda gondereceksiniz dedilr. En son Haziran da ve Temmuzda peş peşe yasam belgesi gonderdim.Bugun 10 Eylul Ziraat bankasina gittik maas yine yatmamis. Sebebi ne olabilir ve ne yapmamiz gerekecek. Cevap mail adresimede yazabilirsiniz.saygilar

  10. Sevgin Dönmez dedi ki:

    Bulgaristan tahsis numarası nerden bulabilirim.

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhaba,

      Türkiyede ki evrak tahsis numarası için bu linki kullanabilirsiniz : https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/
      Bulgaristanda ki tahsis numaranız için, bulgaristan sigorta kurumu ile görüşmeniz gerekiyor.